(10.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Druhou fází humanitární pomoci je vázaný peněžní dar v objemu 10 milionů korun na zdravotnický materiál, to se bude realizovat v příštích dnech, a v případě potřeby a dalšího zhoršení situace by nastoupila třetí fáze, kdy by Ministerstvo zahraničí, Ministerstvo vnitra navrhla další humanitární pomoc v souvislosti s tím, jak by se situace vyvíjela.

Kromě té podpory je samozřejmě také pro nás prioritní, a to je jedna z nejvyšších priorit, ochrana občanů České republiky. Zastupitelský úřad v Kyjevě a Generální konzulát ve Lvově fungují, což je důležité, plní své úkoly. U obou misí došlo k zvýšení bezpečnostních stupňů. Kyjev už opustili rodinní příslušníci diplomatů, další fáze evakuace jsou připraveny. Ministerstvo zahraničních věcí upozornilo občany České republiky, aby zvážili cestu na Ukrajinu, a ty z nich, kteří jsou na Ukrajině, vyzvalo k opuštění země. Také Ministerstvo zahraničních věcí varovalo před cestami do Běloruska, protože to samozřejmě spolu úzce souvisí.

Připravujeme se i na možné bezpečnostní dopady na Českou republiku a mohu říct, že jsme, nakolik to vůbec lze, na nejrůznější scénáře připraveni. Opakovaně jsem v posledních dnech a týdnech svolal Bezpečnostní radu státu, další jednání budeme mít zítra. Bezpečnostní rada státu řešila a řeší situaci na východě Ukrajiny právě včetně dopadu na Českou republiku a další přípravy na možné dopady. Mohu tedy konstatovat, že jsme připraveni jak na možnost výpadku dodávek energetických surovin, tak na případný příliv uprchlíků z Ukrajiny.

Jak asi sami vidíte a sledujete to v médiích, situace se mění každým dnem, někdy doslova i během hodin, a naše vláda společně s našimi spojenci v Evropské unii a Severoatlantické alianci na tyto změny reaguje a připravujeme se na situace, které mohou teprve nastat.

Musíme být jednotní, to je nesmírně důležité. Musíme postupovat společně. Nesmíme Rusku dát najevo jakoukoli slabost a jakékoli rozpory. Musíme být jednotní nejen v rámci Evropské unie, ale i v součinnosti se Spojenými státy americkými, Spojeným královstvím a dalšími partnery. Musíme být připraveni uvalit na Rusko tvrdé finanční hospodářské sankce a zároveň přijmout nezbytná opatření k zajištění naší bezpečnosti.

Tolik, dámy a pánové, krátká informace k aktuální situaci, která nás nepochybně všechny zneklidňuje. Jsem samozřejmě připraven v dalších fázích informovat Poslaneckou sněmovnu, ale samozřejmě hlavně veřejnost a občany o tom, co se děje, a hlavně o dalších krocích, které budeme dělat. Věřím a doufám, že v této situaci bude i Česká republika postupovat jednotně a společně a že tady budeme mít podporu nejen koaličních, ale i opozičních stran. Z těch prvních vyjádření to tak vypadá a chtěl bych za to poděkovat, že tady zaznívá jeden hlas. Je to nesmírně důležité, protože nám jde o jeden společný cíl. Jde nám o to, abychom zajistili bezpečnost našich občanů a zajistili bezpečnost České republiky.

Dámy a pánové, Česká republika považuje uznání povstaleckých území na východě Ukrajiny a následné zahájení vojenské operace za akt agrese vůči sousednímu suverénnímu státu a za jednoznačné porušení mezinárodního práva. Stojíme za plnou nezávislostí a územní celistvostí Ukrajiny. Podporujeme zavedení tvrdých sankcí ze strany Evropské unie a jejích spojenců, které odradí Rusko od další agrese a otevřou cestu k diplomatickému řešení. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane premiére, za vaše vystoupení. A nyní mě s přednostním právem ještě požádala paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Děkuji za to, že mohu tady vystoupit. Myslím si, že po slovech pana premiéra není třeba žádného dlouhého vyjádření, ale dovolte mi, abych jako předsedkyně největšího opozičního poslaneckého klubu hnutí ANO jednoznačně odsoudila agresi Ruské federace na území suverénního státu Ukrajina. Tento krok, a v tom se shodujeme s poslanci vládní koalice, v tom se shodujeme s panem premiérem, je jednoznačným porušením mezinárodních smluv. Proto je nezbytné, abychom k tomuto řešení přistoupili společně se zahraničními partnery, tak jak bylo řečeno panem premiérem. Naše země je velmi citlivá na takovéto postupy, protože si myslím, že z historie dobře víme, jaké bylo rozhodnutí o nás bez nás. Proto nemůžeme být lhostejní ani tehdy, když se to týká někoho jiného. Prostě nesmíme mlčet a vyjadřujeme jednoznačně podporu vládní koalici. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji, paní předsedkyně. Zeptám se: chce ještě někdo vystoupit s přednostním právem? (Nikdo se nehlásí.) Děkuji.

Takže v tuto chvíli musím konstatovat, že schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 58 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána ve čtvrtek 17. února elektronickou poštou.

 

Nyní bychom přistoupili k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni paní Barboru Urbanovou a pana poslance Hayata Okamuru. Zeptám se: má někdo jiný návrh? Vidím, že tomu tak není. V tuto chvíli nechám o tomto návrhu hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? A kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Hlasování číslo 1, přihlášeno 138 poslanců, 124 pro, nikdo proti, zdrželo se 14. Konstatuji, že jsme ověřovateli 12. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Barboru Urbanovou a pana poslance Hayata Okamuru.

 

V tuto chvíli bych chtěla sdělit, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Adamec Ivan - pracovní... (Ze sálu: Ne!) Ne? Dobře. Děkuji, pane poslanče. Takto mi to bylo předloženo, jste tam napsán jako první. Adamec Ivan se neomlouvá a je přítomen. Andrea Babišová - zahraniční cesta, Jan Bartošek - pracovní důvody, Jaroslav Bašta od 10.00 do 13.00 - zdravotní důvody, Josef Bělica - pracovní důvody, Roman Bělor od 10.00 do 13.00 - pracovní důvody, Jan Berki - zahraniční cesta, Stanislav Blaha - zdravotní důvody, Jan Bureš - pracovní důvody, Jiří Carbol - pracovní důvody, Tomáš Dubský od 10.00 do 11.00 - pracovní důvody. Pan Dubský ruší svou omluvu. Děkuji. Jaroslav Dvořák od 10.00 do 12.00 - zdravotní důvody, Martin Exner od 11.00 do 13.00 - pracovní důvody, Jaroslav Faltýnek od 10.00 do 11.00 - pracovní důvody, Milan Feranec - zdravotní důvody, Petr Fifka - zahraniční cesta, Pavla Golasowská - pracovní důvody, Havel Matěj Ondřej od 10.00 do 13.30 - pracovní důvody, Jiří Havránek od 9.00 do 14.00 - zdravotní důvody, Šimon Heller - zdravotní důvody, Igor Hendrych - pracovní důvody, Jiří Horák - zahraniční cesta, Pavel Klíma pracovní důvody, Ondřej Kolář do 10.00 do 10.30 - pracovní důvody, Ondřej Kolář od 13.30 do 15.30 - pracovní důvody, Václav Král - pracovní důvody, Robert Králíček - zahraniční cesta. Jan Lacina - pracovní důvody, Ondřej Lochman - zahraničí cesta, Ivana Mádlová od 10.00 do půlnoci - zdravotní důvody, Jiří Mašek - zdravotní důvody, Patrik Nacher od 10.00 do 11.30 - pracovní důvody, Jiří Navrátil od 10.00 do 21.00 - pracovní důvody, Nina Nováková od 11.00 do 12.30 - bez udání důvodu, Eliška Olšáková - pracovní důvody. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP