(19.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane předsedo, jenom pro mě, jedná se o to, že to není načteno v systému, načetl jste to přímo zde v rámci podrobné rozpravy třetího čtení. (Ano.) Dobře, děkuji vám. Druhého čtení, tedy. Registrujeme váš pozměňující návrh.

Tak abych nikoho nepřehlédl, ptám se, zda někdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho dalšího nevidím, v tom případě končím podrobnou rozpravu. Já zde eviduji přednostní právo pana předsedy Fialy. Jenom se chci zeptat, zda dáte možnost závěrečným slovům, nebo jestli chcete přednostní právo rovnou? (Poslanec Radim Fiala posečká.) Ptám se, pane ministře, zda chcete závěrečné slovo? Prosím, máte závěrečné slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já jednak velmi děkuji za všechny pozměňovací návrhy. Velmi si vážím té diskuse, která byla, troufnu si to takhle říct, většinově velmi konstruktivní. Děkuji za všechna doporučení, za všechny rady. Mohu slíbit, že je rozhodně v té legislativě, kterou jsem řekl, že předložím do prázdnin, která se bude týkat obecné legislativy týkající se hygieny, zohledním. Uvědomuji si věci, které by mě nenapadly, čímž děkuji, prostřednictvím pana předsedajícího, paní poslankyni Vildumetzové a některým dalším, kteří upozornili na věci, které jsou z praktického hlediska důležité. A především děkuji vám všem, paní poslankyně a páni poslanci, že jste to vydrželi, že jste měli tu trpělivost a že po celou dobu to prostředí bylo v rámci možností a rozdílných názorů přece jenom důstojné a konstruktivní. Velmi si toho vážím. Doufám, že dovedeme ten zákon k úspěšnému cíli a že vás přesvědčím, i ty, co s tím nesouhlasíte, že to, co jsem tady říkal, myslím smrtelně vážně a že své slovo vždycky dodržím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda pan zpravodaj chce závěrečné slovo? Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo. I já bych chtěl jenom všem poděkovat za rozsáhlou diskusi, která tady byla. A zároveň bych chtěl konstatovat, že všechny pozměňovací návrhy, které předkládá koalice SPOLU, byly projednány celou koalicí a prošly širokým souhlasem našich odborníků na tyto otázky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. A nyní, tak jak jsme se domluvili, tak po skončení podrobné rozpravy a závěrečných slovech máte přednostní právo, pane předsedo. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji vám, pane předsedající, za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi po druhém čtení také několik slov. My jsme se vás tady dva dny snažili přesvědčit o tom, že vámi podporovaná připravovaná novela pandemického zákona je útokem na svobodu, na práva spoluobčanů a lidí v České republice, že s tím samozřejmě nemůžeme souhlasit. Je to útok na práva obsažená v Základní listině práv a svobod, například právo na podnikání, právo na soukromý a rodinný život, to jsou všechno práva, která jsou zakotvena v Základní listině práv a svobod. A zvláště také ve světle toho, že Nejvyšší správní soud dnes, nebo včera, teď už ztrácím přehled, zrušil rozhodnutí o opatření, kdy se neočkovaní mají povinnost prokazovat v restauracích nějakým testem nebo něčím, tou Tečkou nebo něčím podobným. A já už teď přesně ani nevím, jestli je to 34. nebo 35. opatření, které bylo zrušeno Nejvyšším správním soudem. Je vidět, že něco je tady špatně.

Další věc, která je pro nás naprosto nepřijatelná, že se novela pandemického zákona přijímá v legislativní nouzi. My jsme tady dlouze vysvětlovali, k čemu je legislativní nouze, jaké jsou přesně věci, ke kterým legislativní nouze slouží. Je to například, pokud je ohrožena bezpečnost státu, pokud je ohroženo hospodářství státu, nic takového se v současné době neděje. Dále samozřejmě nemůžeme souhlasit, abychom to projednávali ve zkráceném čtení. Mrzí mě, že jsme vás ani nepřesvědčili, abyste to stáhli ze zkráceného projednávání nebo z legislativní nouze a projednali to v řádném legislativním procesu, který má první, druhé a třetí čtení, kde bychom samozřejmě mohli tyto věci dlouhodobě vydiskutovat.

My se ale nevzdáváme a budeme proti novele pandemického zákona bojovat až do konce. Využijeme každou chvilku a každou věc, která by mohla zrušit, nebo která by mohla zpomalit přijímání takovýchto podle našeho názoru protiústavních novel. Samozřejmě teď jsme po podrobné rozpravě druhého čtení a já vás žádám o přestávku na poradu poslaneckého klubu SPD v délce dvou hodin. My si musíme říct další strategii, jak budeme postupovat v této věci dál. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, já vám přestávku dám, jenom potřebuji technicky dořešit tenhle bod a jeho pokračování. Tedy já nejprve končím druhé čtení tohoto návrhu a my jako Poslanecká sněmovna bychom se měli domluvit, jakým způsobem budou zpracovány pozměňující návrhy, zda budou formou písemnou, anebo budou formou elektronickou. S přednostním právem pan předseda Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové, na základě dohody všech předsedů poslaneckých klubů prosím vás a sněmovní legislativu o přípravu písemného podkladu a písemně zpracovaných pozměňovacích návrhů, tak abychom poté, co vyprší přestávka, o kterou požádal pan předseda Fiala, tak aby mohlo proběhnout třetí čtení tohoto tisku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Je to jasné, bude to tedy v písemné podobě. A poprosím pana zpravodaje, aby si připravil proceduru hlasování o jednotlivých pozměňujících návrzích, které se pak budeme věnovat v rámci třetího čtení. Tím jsme po formální stránce, si myslím, učinili zadost tomu, co bylo potřeba. Přerušuji jednání Poslanecké sněmovny na dvě hodiny, do 21.26 hodin, s tím, že budeme pokračovat třetím čtením tohoto návrhu zákona. Já vám děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 19.26 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP