(8.30 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Myslím si, že pokud tedy nebude schválena, aby tady byla léčba lege artis, tedy podle toho lékařského hlediska, a pokud to tedy nebude doporučeno Ministerstvem zdravotnictví a samozřejmě Státním ústavem pro kontrolu léčiv, aby to tedy bylo napsané na seznam diagnóz u toho léčivého prostředku, že se někteří lékaři stále zdráhat předepisovat našim pacientům tato léčiva, a ti v případě, že jsou informováni, si je nadále budou muset shánět různě pokoutně v Polsku a podobně. A já si pořád myslím, že je lépe, když pacienta léčí lékař od začátku toho jeho onemocnění, než aby se tedy pokoutně léčil sám a čekal, zda to zabere, či nikoli, protože ten lékař přece jenom má daleko větší přehled o tom, jakými dalšími nemocemi pacient trpí, jaké další nebezpečí spočívá v případné léčbě a podobně.

Takže stále si myslím, že nyní je míč na straně Ministerstva zdravotnictví a jeho spolupráce se Státní ústavem pro kontrolu léčiv, abychom se posunuli v tomto problému poněkud dál, a říkám to i z toho důvodu, že my tady nyní probíráme, nebo se snažíme probírat pandemický zákon, nebo vládní pětikoalice by ho velice ráda projednala, ale v případě, že by se léčil od začátku příznaků nebo od začátku pozitivity u těch lidí, kterým je tedy opravdu špatně nebo mají nějaké příznaky covidu, tak by tento stav byl naprosto nadbytečný, protože ti lidé by se nedostávali na ventilátory, nedostávali by se do nemocnic, a potom tedy tento cirkus, který tady nyní je, tak by byl naprosto nadbytečným, a vlastně dalo by se říct, a já to nechci bagatelizovat, protože covid jsem nedávno prodělal a úplně procházka růžovou zahradou to nebyla a musím přiznat, že bez medikace, kterou jsem si tady nakonec musel nasadit sám, protože ošetřující lékař, nebo lékařka nebrala dlouhodobě telefony, protože ona musí přece řešit ty pacienty, kteří za ní přijdou a nemají covid, takže má vyvěšený telefon, a potom tedy ten pacient, který by třeba měl nárok na monoklonální protilátky, tak pokud se nedovolá svému ošetřujícímu lékaři, tak v podstatě nemá ani naději na tu odpovídající léčbu. Takže to si myslím, že je stále prostor k tomu, abychom mohli tuto přednemocniční péči pomocí praktických lékařů tady v České republice zavést.

No a potom si myslím, že by se tedy skutečně vláda mohla konečně vrátit k nějakému normálu, na který jsme tady byli zvyklí. Já předpokládám, že tady málokdo s rýmou nebo s kašlem chodil k lékaři a prodělával nějaké složité testy. V podstatě se to vždycky obešlo, buď to bylo bakteriální, tedy pacient dostal v tom nejhorším možném průběhu nějaká antibiotika, která tedy byla určena pro tu danou nemoc, a pokud to byla chřipka, tak to prostě musel vyležet. Já bych se k tomuto vzoru eventuálně tedy dostal, ještě, pokud to bylo možné, tak dostal pendepon na doléčení po prodělání nemoci. A já si myslím, že k tomuto osvědčenému schématu bychom se měli vrátit, měli bychom nějak přestat blbnout s tím nekonečným testováním a nekonečnými opatřeními, protože většina obyvatel České republiky už toho má opravdu až nad hlavu, a těmi nesmyslnými nařízeními, ať už to bylo povinné očkování pro určité skupiny obyvatel, anebo dalšími věcmi, bylo skutečně velké penzum lidí zahnáno do kouta.

Co se týká omezování práv a svobod, která jsou zaručena ústavou, tak si myslím, že právě ty demonstrace, které tady probíhaly, tak to jsou lidé, kterým už opravdu nic nezbývá, aby této vládě sdělili, že takový zákon tady nechtějí. Myslím si, že na začátku svého působení po složení slibu tady vláda říkala, že to tedy bude vláda nejenom těch voličů, kteří ji volili, ale i těch ostatních. Ale zatím z těch kroků, které tady vidím, tak bohužel mi to tak připadá, třeba mě opravíte, třeba to je jinak, ale připadá mi to, že tato vláda skutečně... nebo ji nezajímá vůbec názor těch lidí, kteří jsou venku anebo kteří odmítají v podstatě ta vaše opatření a odmítají tady nějaké pandemické zákony a tak dále, že vám to je úplně jedno. Vy si v podstatě na sílu budete dělat to, co chcete, protože tvrdíte, že máte stosedmičku, protože jednička, nebo ten 108. hlas, je nyní ve Spojených státech, aby se snažil naučit, jak federalizovat Českou republiku do Evropské unie, podobně jak to bylo ve Spojených státech. Určitě to byla cesta trnitá, myslím v těch Spojených státech, ale to se k tomu jen tak okrajově zmíním, protože válka Severu proti Jihu také nebyla procházka růžovou zahradou, a doufám, že pan poslanec Farský tedy nemíní jít touto cestou mezi Českou republikou a zbytkem Evropy nebo Evropské unie.

Já bych se tedy přimlouval tady u pana ministra zdravotnictví, aby zvážil tato opatření a také zvážil, jestli skutečně potřebujeme pandemický zákon, protože v případě, že je účinná léčba, která funguje na 99 % lidí, pokud je podána včas, tak si myslím, že tady nepotřebujeme nějaké speciální léky za statisíce nebo miliony, ale že skutečně stačí používat zdravý selský rozum, tak jak to bývalo kdysi dávno, když tady nebyly takové technologické vymoženosti jako PCR testy, antigenní testy a já nevím, jaké ještě testy.

Když se podíváme na ten zelený úděl, který tady vaše vláda tak vehementně obhajuje, a nechce vyloženě říci, že by od něj ráda odstoupila, ale říká, no když už to tady je, tak to musíme nějak splnit. V tom případě já jenom podotýkám, že ty jednorázové respirátory, roušky, PCR testy, tyčinky a další věci, to je obrovská hromada plastů. Nevím tedy, jak to chcete recyklovat, protože je to v podstatě téměř biohazard, a pokud to tedy má proběhnout nějakou spalovnou speciální, jako že to asi tak nějak probíhá, protože tady ty věci se musejí likvidovat při vysokých teplotách, tak tu uhlíkovou stopu to zanechává poměrně značně nevhodnou. Tedy pokud máme propagovat ten zelený úděl po vašem vzoru, a je to zhruba na úrovni, jako když tady po Evropě, ještě to ukazují na Primě, létají letadla, aby nepřišla o časové sloty, tak létají s jedním pasažérem. To je samozřejmě důsledek taky tady té... jak bych to řekl?... covidového šílenství v celé Evropě, dokonce možná i na celém světě, vyjma některých zemí, kde už jsou tedy osvícení premiéři a už se tím skutečně přestávají zabývat, protože ty ekonomické následky, které to s sebou přináší, jsou opravdu velmi drastické, a pokud bychom měli vycházet tedy z dat z České republiky o tom, jak jsme se museli zadlužit kvůli kompenzacím a všemu možnému spojenému s covidem, jakým způsobem byly drancovány zdravotní pojišťovny, protože se neposkytovala předběžná péče pacientům, než se dostali na jednotky intenzivní péče, a péče praktických lékařů se podstatě omezovala pouze na telefonát: berte si paralen, hodně pijte, a kdyby vám bylo opravdu velmi špatně, tak si zavolejte záchranku.

Můj návrh tedy zní, abychom zařadili tento bod, mohli jsme se o tom bavit, když tady máme pana ministra zdravotnictví, a mohli bychom to vyřešit. A tím pádem potom diskuze o pandemickém zákoně by byla nadbytečná, protože vlastně tento bod by to vyřešil za ten pandemický. Moc děkuji za pozornost, kolegové.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkujeme panu poslanci Kotenovi. Další s přihláškou k návrhu na změnu schváleného pořadu je paní poslankyně Pošarová. Připraví se paní poslankyně Maříková, která je v tuto chvíli poslední přihlášenou k návrhu na změnu pořadu. Paní poslankyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP