(10.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A tady někdo tvrdil vždycky, jak jsme bezpečná země. Tak se chci zeptat těch, co tvrdí, že jsme bezpečná země, což určitě nejsme tedy Ukrajina, to uznávám - nebo nemáme úroveň bezpečnosti jako v některých rozvojových zemích, to určitě, já jsem v mnohých těch zemích byl - ale já se chci zeptat: Ten, kdo by tady říkal - a to tady říkal s oblibou i premiér Andrej Babiš - jak jsme bezpečná země, tak bych se ho chtěl zeptat, jestli nemá doma bezpečnostní zámek, jestli nemá doma alarm, jestli nemá v autě bezpečnostní zámek. Tak proč ho tam tedy mají? Proč ho tam tedy máte, když je tak bezpečno? Nebo se chci zeptat, jestli si neplatíte pojistku, třeba proti vykradení doma, pojištění domácnosti. Když je tedy tak bezpečno, tak ji asi nepotřebujete! Takže to přece není pravda! Takže by bylo dobré skončit s tím pokrytectvím a postavit se k tomu čelem ve prospěch občanů a ten náš zákon můj dům, můj hrad bychom tady měli přijmout, protože prostě je potřeba stát na straně slušných lidí, kteří si poctivě vydělali peníze - nebo invalidé, kteří poctivě žijí, samozřejmě nemůžou za zdravotní postižení, ale prostě mají obavu o svoji bezpečnost, a je potřeba, aby ti kriminálníci věděli, na čí straně je právo, aby si rozmysleli vůbec někoho přepadávat doma a vloupat se někam. Takže o to tady jde.

Máme tady i další návrhy zákonů, například máme zákon, aby neziskové organizace, a cílíme na ty politické neziskové organizace, v případě darů ze zahraničí musely mít povinně ze zákona transparentní účet. Taková drobnost, a ono to překvapivě takto nefunguje. To znamená, bylo by přece... Já nevím, proč se stydí ty neziskové organizace říct, že je financuje třeba Open Fund Society, to je ten George Soros (vysloveno George Soroš), nebo George Soros (vysloveno Džorž Soroš). On je z Maďarska, tak teď nevím, jestli to mám číst anglicky, nebo jestli to mám číst maďarsky. Proč se stydí za to, že je financují norské fondy, za kterými už ovšem není zřejmé, kdo financuje ty norské fondy. Nic proti Norsku, Norsko je krásná země. To jsou ty fondy. Stydí se za to, že je financují různé zahraniční a další různé politické neziskové organizace, a tyto organizace tady potom vyvíjejí politickou činnost. Takže my chceme, aby to bylo transparentní. Oni přece volají po - to je i Rekonstrukce státu například, se to jmenuje. Také, co mám informace, jsou financováni ze zahraničí. A oni tady chtějí... A právě s Rekonstrukcí státu vytváří vláda Petra Fialy zákon o korespondenční volbě, jak jsme se dočetli. Jak příznačné, jak příznačné! Takže vláda sama nevytvoří ani - sice s tím zákonem samozřejmě zásadně nesouhlasíme, ale to tady ještě bude jako bod určitě, to je ta priorita této vlády - korespondenční volby, nikoliv zvyšování důchodů, zvyšování příjmů rodin s dětmi, invalidních spoluobčanů, podpora živnostníků a tak dále a dalších věcí. Ne, ne! Priorita této vlády jsou korespondenční volby. To je úplně neuvěřitelné v kontextu zdražování, co se tady děje. Tak samozřejmě dokonce tady politické neziskovky vytváří zákony pro tuto vládu, protože ona sama to ani není schopna vytvořit. To je také úplně tedy neuvěřitelná neschopnost a úplně neuvěřitelná záležitost! Kdo vám vlastně diktuje, jak vám tady diktují? Oni vás snad vodí jako loutky ještě zezadu. Konkrétně u tohoto zákona jsme o tom přímo četli přece i v médiích, že vám to vytváří tato politická nezisková organizace, která je financována podle mých informací ze zahraničí. Takže my chceme, aby ti, co dostávají přes 5 000 eur ročně, aby si museli zřizovat transparentní účet. Samozřejmě dáváme tam zároveň, že se to nevztahuje na členské příspěvky a tak dále, abychom neomezili žádné fotbalové kluby, žádná zájmová sdružení a tak dále.

A dále chceme pomoci živnostníkům. Tady to má na starosti... je to autorský zákon a my chceme zrušit poplatky OSA a tak dále pro živnostenské provozovny, pro které není hudba primárním výdělkem. To znamená, že dneska samozřejmě má řadu... My chceme podporovat živnostníky. SPD podporuje živnostníky, a dneska je situace taková: my chceme pomoci kadeřnictvím, obchodům, prostě jsou to všechny obchody, ať jsou to oděvy a podobně, všechny možné provozovny, které dneska platí poplatky, musí platit poplatky OSA, přestože tam mají hudbu jenom jako podkres. A my chceme, aby poplatky OSA, aby ta povinnost zůstala pouze těm živnostenským provozovnám, těm provozovnám respektive, drobným provozovnám - je to pro drobné provozovny, pro ty živnostenské - aby to platily OSA jenom ty provozovny, pro které je hudba primárním výdělkem, aby to zůstalo jenom u těch. To znamená, to jsou třeba diskotéky, můžou to být hudební kluby a podobně. Ale těch 99 % provozoven, pro které to není primární výdělek, tak aby od toho byly osvobozeny.

Mimochodem, řada lidí si mi stěžuje na to, jak funguje OSA a tak podobně. Říkají, že vůbec neví, i umělci mi to říkají, že neví, kdo tam má jaké platy vlastně, jak je to financované, jak probíhají peníze. Je to vlastně... vůbec by bylo dobré se podívat na tuto organizaci, protože je to vlastně daň, ty poplatky OSA jsou dneska vlastně daň. Je to jako koncesionářský poplatek České televizi. To je vlastně daň v podstatě, jinak pojmenovaná. A je opravdu zajímavé, když mi někteří známí umělci říkají - já je znám léta, samozřejmě, ještě z doby, kdy jsem nebyl v politice a vystupovali jsme spolu s mnohými i v televizních pořadech - tak říkají, že třeba sami sobě organizují koncert, takže oni jsou i autory či spoluautory té písničky, jsou autory té písničky a oni sami musejí OSA zaplatit za svůj koncert, pak jim to zkrouhnou a nějaké drobné jim potom za ten jejich vlastní koncert, přestože oni sami jsou autoři, jim vrátí. Prostě to jsou opravdu zajímavé věci, včetně toho ne úplně zřejmého financování, jak tam probíhají finanční toky v té OSA. Myslím, že by bylo dobré to otevřít. Já už jsem se to snažil otevřít jako senátor, ale nikdo se ke mně nepřidal. Tady o to téma není vůbec zájem, a přitom si myslím, že by to bylo dobré téma.

Co se týče zdražování energií, abych se k tomu vrátil. Takže vláda Petra Fialy slíbila, že do konce loňského roku, to znamená do konce prosince, předloží návrh řešení zdražování energií. Proběhlo to všemi médii, všichni jsme to slyšeli, že vláda Petra Fialy předloží do konce loňského roku návrh na řešení zdražování energií, a nepředložili jste nic. No nic. Předložili jste tady jeden návrh, kde zvyšujete doplatky na bydlení, malinko jste rozšířili tu skupinu, což určitě SPD podporuje a prosazuje, abychom pomáhali skutečně potřebným skupinám občanů, ale vy jste díky tomu zákonu, protože to byl paskvil, protože tady se ukázal váš amatérismus - my jsme pro to hlasovali, protože chceme, aby alespoň se zvýšilo té malé skupině, protože naše návrhy jste odmítli - tak jste zvýšili dávky nepřizpůsobivým. I nepřizpůsobivým. To je neuvěřitelné. A hlavně, tohle je systémové řešení zdražování energií, co jste předvedli? To je to slibované řešení? Nejenom že jste to předložili pozdě, protože jste říkali do konce prosince, ale navíc vy jste žádné řešení nepředložili, kdy všem občanům se tady zdražují energie, tím se zdražují potraviny i další věci, a vy jste drtivé většině občanů s ničím nepomohli! Ano, malinko jste rozšířili možnost doplatku na bydlení, ano, pro určité ohrožené skupiny, ale mimochodem, i nepřizpůsobiví dostanou navíc. Ale kdybyste přijali náš zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, co tady SPD předkládá, tak to by bylo pak v pořádku, protože to by pak bylo zadresnění, a pak by na ty dávky dosáhli skutečně jen ti potřební. Ale vy zase politikaříte, nemáte vlastní návrhy, proto tady navrhujete takovéhle návrhy, a ve výsledku je to tak, že většina lidí nedostane nic, žádnou podporu, žádné řešení zdražování energií, a ještě si ze svých draze placených složenek platí navíc teď kvůli vám i nepřizpůsobivé. I říkám, i, protože malinko jste tam rozšířili ten okruh těch lidí, kteří na to můžou dosáhnout, i o ty slušné lidi. Takže to je další věc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP