(10.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Další návrh, co tady máme, je zestátnění exekutorů. To má u nás na starosti poslanec Hrnčíř, Jan Hrnčíř, a to si myslím, že je opravdu důležité téma. V Německu jsou taky exekutoři státní, není to opět žádný výmysl Okamury. My se díváme naopak na vyspělý Západ, nikoliv do Ruska, tam my se nedíváme, my se díváme na Západ do vyspělých zemí a snažíme si vyzobávat ty nejlepší, nejfunkčnější věci, které jdou aplikovat na českou politickou realitu a na situaci, která tady je. To znamená, zestátnění exekutorů tady prosazujeme už dlouhodobě, ale odmítají to tady ostatní strany, takže to budeme prosazovat dál.

Dále je to úleva na zdaňování malých firem, u nás taky poslanec Hrnčíř.

Zdanění dividend. Ano, to bude dneska v opozičním okénku, to navrhneme jako bod dvě, abychom zabránili, respektive narovnali podmínky ohledně vyvádění, zdaňování zisků. Ty zisky, pakliže jsou realizované v České republice, tak aby jak české firmy, tak nadnárodní korporace měly srovnané podmínky, protože dneska jsou zvýhodněny zahraniční nadnárodní korporace, které tady působí, jsou zvýhodněny oproti českým firmám, je to na základě daňové výjimky, kterou odsouhlasila vláda Vladimíra Špidly - ČSSD - zcela protinárodně a proti zájmům českých firem a jejich zaměstnanců. Šli na ruku Evropské unii a odsouhlasili výjimku, takže se odtud vyvádí nezdaněné zisky, zatímco české firmy, čeští majitelé tady musí zisky danit všechny. Tak právě tyhlety firmy à la Kypr, který mají matky v daňově výhodnějších zemích i Evropské unie, to účelově využívají. Takže my jsme na straně českých firem, chceme, aby se v České republice narovnaly podmínky, aby zisk, který se zde realizuje, byl zdaňován zde, aby hlavně nebyli v uvozovkách zvýhodňováni nějací vykukové na základě pravidel Evropské unie. Samozřejmě že my jsme ten návrh už navrhovali v minulém volebním období a Babišova vláda nám k tomu dala negativní stanovisko z toho důvodu, že to prý nepovoluje Evropská unie. Ale to nás fakt nezajímá, protože to, že Evropská unie povoluje zvýhodňovat nadnárodní korporace na úkor českých, tak to je úplně fatální, to je úplně šílená věc. Samozřejmě my to víme, ale přesto to budeme navrhovat, abychom nastavili zrcadlo, jak poškozuje Evropská unie naše firmy, naše podnikatele, naše zaměstnance ve jménu nadnárodních korporací.

Další tady máme například teritorialitu exekutorů. To je to, že chceme zavést místní příslušnost exekutorů. Mimochodem, v tomto jsou dál například Slováci, ti už to zavedli taky. Mimochodem, teritorialita exekutorů, místní příslušnost, platí ve většině zemí Evropské unie, takže opět to není návrh, se kterým by tady SPD přicházela nějak od boku. Chceme zabránit obchodování s dluhy, s těmi balíky dluhů, čímž se samozřejmě potom prodražuje celý systém, samozřejmě na to doplácí ten systém a samozřejmě na to doplácí dlužník. Je potřeba narovnat tu situaci tak, aby dlužník splácel dluhy. Dluhy se splácet mají, ale systém nemůže být nastaven tak, že potom padají rodiny s dlužníky do sociální pasti, a pak to platíme my všichni, celá Česká republika, a napakuje se v podstatě třeba jenom advokát či případně exekutor.

Další návrhy, když to vezmu namátkově, protože jich tady mám dost, tak samozřejmě v neposlední řadě je to náš návrh zákona na zmrazení platů politiků na celé volební období. Vy jste nás tady přednedávnem přehlasovali, vládní koalice, vládní pětikoalice, protože kvůli vám se zvýšily platy politiků od 1. 1. o 6 %, kvůli vládní pětikoalici, kvůli vládě Petra Fialy i kvůli těm starostům za hnutí STAN, kteří jsou z těch malých obcí, kvůli vám všem se zvýšily platy politiků. Vy jste dovolili od 1. ledna zvýšit platy politiků o 6 %. Pardon. (Smrká.) A my prostě trváme na tom, a tady byl ten náš pozměněný návrh, který vy jste zamítli, pozměňovací návrh SPD, aby to platilo na celé volební období. Samozřejmě, my jsme to měli vloženo už loni v listopadu jako samostatný zákon, takže vy jste to tady mohli projednat, vůbec k tomu zvýšení platů politiků nemuselo dojít, kdybyste se nehádali v té vaší vládní pětikoalici a kdybychom tady už v prosinci, ve druhé polovině prosince to splňovalo i lhůty, mohli projednat návrh zákona SPD na zamrazení platů politiků na celé volební období. Ale to vy nechcete, vy nechcete! Fialova vláda nepřinesla ani jeden návrh na řešení zdražování energií v České republice. Ani jeden, všem lidem se zdražují energie... (Reakce ze sálu.) Já se ještě k tomu vašemu jednomu návrhu dostanu, to se tady nikdo nemusí bát, kdyby si někdo myslel, že jste přišli s něčím pořádným. Já si pamatuju dobře, co jste tady navrhli, to jsou doplatky na bydlení, k tomu se dostaneme. To je úplně k smíchu, že toto je systémové řešení z vaší strany. To je další blamáž na blamáž. Ale pojďme zpátky k těm návrhům. To znamená, vy jste v podstatě nenavrhli vůbec nic, co se týče zamrazení platů politiků na celé volební období. My jsme to tady navrhli, vy jste to odmítli. A my ten zákon chceme, taky ho tady máme v pořadí na celé volební období. A vy, když jste zjistili, vaše vláda, že jste se dostali pod veřejný tlak, tak jste přišli najednou s vaším zákonem opožděně, proto se kvůli vám už od 1. 1. platy politiků zvýšily, přišli jste s křížkem po funuse, a teď jste to navrhli zamrazit na pár měsíců, na jedenáct měsíců, na deset měsíců, no prostě do konce roku. A zase tady budeme - protože lavírujete, nechcete si ty platy snížit, respektive zamrazit ty platy, takže teď lavírujete - a my to chceme zamrazit na celé volební období, protože platy politiků jsou nadprůměrné, a já si myslím, že by to bylo férové gesto vůči občanům.

Další zákon, co tady máme, je například můj dům, můj hrad. To je zákon, který už je tady třetí volební období, my ho tady předkládáme, a vždycky nám ho tady ostatní strany odmítají. Je to zákon, který by řada občanů uvítala, píše nám ohledně toho velké množství občanů, protože dneska je situace taková, viz příklad přepadení u Plzně z loňského roku, že pána s manželkou v noci přepadl v domku na Plzeňsku právě propuštěný recidivista z vězení, právě propuštěný vrah to byl. A pán v noci, když byl doma přepaden, byli přepadeni v rodinném domku, vytáhl legálně drženou pistoli a toho recidivistu a vraha zastřelil, bylo to v noci. Pán samozřejmě byl popotahován a je popotahován, zdali je to nutná obrana, není nutná obrana a tak podobně. A jak to má asi v noci občan poznat, který je přepaden doma v bytě anebo v domku? Ten útočník, ten kriminálník prokazatelně překoná násilím nějakou překážku, to znamená vylomí zámek, rozbije okno, vypáčí zámek, vykopne dveře, tak přece v takovém případě navrhujeme, aby přepadený občan, napadený občan a jeho rodina, byli vždycky v právu. Dnes to tak není. Podle názoru - mimochodem i Babišovy vlády, která byla taky proti tomu našemu zákonu - se tady podle názoru vládnoucích politiků má zřejmě v noci rozespalý občan ještě snad toho kriminálníka a toho pachatele zeptat, jestli má zbraň, nebo co, nebo jestli není náhodou mistrem světa v karate, jestli ho náhodou ten pachatel, aniž má zbraň, neumí skolit jedním úderem. To přece není možné, tenhleten stav. My chceme návrh zákona - máme ho tady podaný, u nás to má na starosti poslanec Koten, Radek Koten - můj dům, můj hrad. To znamená, my chceme změnit trestní zákoník tak, aby v případě, že násilím překoná někdo překážku, to znamená, jak už jsem tady dával ty příklady, k vám domů, tak aby ten napadený, potažmo jeho rodina, byli vždy v právu, když se brání. A my jsme ten návrh zákona navrhli promyšleně, protože jsme vůbec nešli až na americký model, protože americký model je ještě více na straně toho majitele nebo lidí, co jsou v nemovitosti, takže my jsme šli právě něco mezi, aby to bylo přijatelné. Aby to bylo přijatelné i pro - doufal jsem - politiky třeba ostatních politických stran, ale evidentně oni nejsou na straně občanů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP