(9.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ale proč o tom mluvím, ještě tu kombinaci, ještě abych to zasadil do kontextu. Takže vy sice nemáte připravený rozpočet, vykašlali jste se na to, obelhali jste lidi, obelhali jste je úplně v předvolební kampani - já jsem v těch předvolebních debatách byl s Petrem Fialou, s Andrejem Babišem, s Ivanem Bartošem, prostě my, co jsme předsedové stran - tak jsem absolvoval značnou část těchto debat v přímých přenosech hlavních médií, takže já si přesně pamatuji, co tam bylo všechno možné řečeno, a ty sliby si taky pamatuju.

Takže vy jste na jednu stranu od 1. ledna okradli o již slíbené peníze hasiče, policisty, vojáky, pracovníky v sociálních službách jste okradli o již slíbené peníze, i pracovníky úřadů práce, pracovníky finančních úřadů a tak podobně a další potřebné profese, kterým ještě zrovna, těmto dvěma pracovním skupinám, na pracovníky úřadů práce a finančních úřadů, jste naopak ještě naložili další práci, jak víme. Ale zároveň jste nepředložili žádné úspory zbytných výdajů. A tady vidím ten problém. Hnutí SPD naopak stojí na straně hasičů, my podporujeme hasiče, podporujeme vojáky, hnutí SPD stojí za policisty, protože jak víme, policisté si nemohou přivydělat jiným způsobem ke svému platu - ano, nějakou přednáškou na odborné téma, ale to se týká opravdu zlomku z nich, je jich 40 000, vojáků je cirka 21 000. A už se vracím na úvod, co jsem říkal. Vy na jednu stranu odmítáte snížit peníze solárním baronům, ano, protože je to projekt EU a vy jste servilní k EU na úkor českých občanů. Ano, je to tak! Takže vy jste si vybrali EU a solární barony na úkor policistů, hasičů a dalších. Ano, je to tak! Vy jste okradli o již slíbené peníze od 1. 1., to je jedno, že je slíbila předešlá vláda, ale vy jste to mohli udržet, anebo vy jste mohli předložit i státní rozpočet, kde by byly ponížené peníze například solárním baronům.

Je tady taky návrh zákona SPD - tady Lucie Šafránková ho zpracovala - na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, dobře úspora půl miliardy. Ten jste nám právě, strany vaší vládní koalice, konkrétně Piráti, ČSSD to bylo ještě k nim a poslanec Čižinský z KDU-ČSL, ten už tady není, zablokovali v minulém volebním období. Ale byli to hlavně Piráti, zablokovali návrh zákona SPD o ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Takže nepřizpůsobiví ano, solární baroni ano, ale policistům, vojákům, hasičům a dalším jste peníze vzali.

Já se nedivím třeba poslancům ODS, protože jejich asociální chování je samozřejmě dlouhodobě známé, to si pamatujeme všichni, a pamatujeme na vládu ODS a TOP 09, která tady byla před těmi osmi až dvanácti lety. Pamatujeme přece na Kalouskův druhý důchodový pilíř, kdy se snažil vyvést - povinně, ze zákona - peníze z kapes občanů do soukromých fondů. Ještě že jsme to tady zrušili, protože pan Kalousek, když jsem se tady osobně ptal, jestli řekne, jestli je nějaká garance státu, co se stane, když ty penzijní fondy zkrachují, ty soukromé fondy, s penězi našich občanů, které by tam povinně museli platit - tak na to neuměl odpovědět a nedokázal říct, jaká je garance státu. A dozvěděli jsme se, že žádná! To je prostě tunel na veřejné peníze, úplně neskutečný, co předváděla vláda ODS a TOP 09 - no děs! To už tady opravdu nechceme, to úplně poškodili - takovýhle megaprojekt, megavytunelovat peníze z kapes občanů zákonnou formou, a ještě jim to (nesrozumitelné) posvětí. No, na jednu stranu je to v uvozovkách geniální, je to přesně to kalouskovské, ale na druhou stranu pro občany je to úplná katastrofa.

Mimochodem - slyšel jsem, a respektive už jste to potvrdili, že pan Miroslav Kalousek bude zastupovat vládní pětikoalici ve Správní radě VZP. Tak to mi tedy připadá, že děláte kozla zahradníkem. A opravdu, tam skutečně pouštíte kunu do kurníku. (Ohlas z levé části sálu.) Musím říci, že to je taky takové signifikantní. Že Miroslav Kalousek, který říkal, že odchází, tak jsem si říkal: Na co ho bude mít vládní koalice schovaného? Určitě na nějakou aktivitu, kde je rozpočet v miliardách korun ročně! (Smích a potlesk z levé poloviny sálu.) No a je to tady! (Smích zleva.) Takže pan Kalousek bude nově zastupovat vládu ve Správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. No to je prostě úplně otřesné. A ještě to dělá tak fikaně, že je to jako vládní nominant, že to není sněmovní nominant, aby to šlo hladce přes vaši vládní pětikoalici, aby se to pokud možno tady nediskutovalo ve Sněmovně. Takže to není nominant za Sněmovnu, ale je to nominant za vládu, takže ještě abyste to udělali hladce. Ale já o tom tady mluvím, mě neobalamutíte, já vím, jak to funguje, proč to děláte. Máte to promyšlené přesně tak, abyste se jakoby poschovávali před veřejností, ale my to sledujeme a budeme to sledovat. Takže pan Kalousek, pan Miroslav Kalousek, bude zástupcem vládní pětikoalice ve Správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny! To je potřeba si opakovat a budeme to opakovat celé volební období. Celé volební období! A tady je to celkem jednoduché, protože to už nemusíme komentovat dál. Veřejnost si udělá obrázek o vládě Petra Fialy a vaší pětikoalici sama, takže to jste nám samozřejmě usnadnili, tuhletu záležitost.

Ale zpátky k rozpočtu, k tomu bodu, který já tady navrhuji. Samozřejmě, vy jste nepředložili státní rozpočet na rok 2022, protože ho prostě nemáte připravený. Obelhali jste voliče, média, veřejnost. Obelhali jste celou republiku a ponížili jste peníze potřebným profesím. To, co jsem chtěl dodat, je, že se divím především poslancům za hnutí STAN, protože já jsem si dal práci a nechal jsem si připravit to, z jakých jste obcí, z jakých jste měst, protože mě zaráží tahleta politika. A skutečně, v řadách poslanců hnutí STAN je řada poslanců, kteří jsou za velmi malé obce. Jsou to obce 800 lidí, 600 lidí, 900 lidí, neboli když jdete po ulici na té malé vesnici, na té obci, tak vás skutečně ti lidé poznávají. A já se chci zeptat: Jak můžete jít proti hasičům? A my to budeme tady opakovat celou dobu, celou dobu až do komunálních voleb. Jak můžou jít současní poslanci z řad starostů za STAN proti hasičům? Já si myslím, že je to strašný podraz, protože já hasiče mám rád a vždycky jsem je podporoval. Když jsem vstoupil do politiky, tak to byl malý, v podstatě venkovský obvod - nebo malý, on má každý stejný počet obyvatel - ale měl jsem tam 84 měst a obcí a vyhrál jsem volby do Senátu na Zlínsku. Byla to opravdu spousta malých vesniček, byly to Otrokovice, Bojkovice, Uherský Brod, Brumov-Bylnice, byla to spousta malých, krásných, malebných vesniček u nás ve Zlínském kraji, odkud pochází moje rodina z maminčiny strany. A znovu a znovu jsem si uvědomoval, jak jsou hasiči důležití, jak je to důležitá aktivita, jak hasiči jsou důležitá i společenská aktivita. A já nechápu, jak starostové za STAN, zvláště ti z malých obcí, kde to není anonymní, mohli přistoupit na to, že tato vaše vládní pětikoalice okradla o již slíbené peníze hasiče. To je opravdu neuvěřitelné!

Také druhá věc, že jste vůbec nevystoupili proti tomu, jak vaše vláda prosazovala vyhlášku o povinném covid očkování, které se týkalo i dobrovolných hasičů, v té vyhlášce. Nechápu, jak poslanci za STAN, ti, kteří jsou starostové malých obcí, jak tady ve Sněmovně úplně zapomněli na občany, jak úplně se dostali do toho akvária Poslanecké sněmovny, do kterého se tady někteří dostávají i z jiných stran, a jdou proti hasičům. Ano, vy jdete proti hasičům, protože jste souhlasili s tím, že je vláda okradla o již slíbené peníze. Nikdo z poslanců STAN, kteří jsou starosty, tady nevystoupil na mikrofon, že by se proti tomu ohradil. Nikdo, ani jeden, ani jeden! Já si na to moc dobře pamatuji. Ani jeden! Vy prostě ve jménu toho, že jste u vládních korýtek, tak - ano, když máte většinu, je to legitimní, toto zrovna je legitimní. To já neříkám, zrovna tuto větu, co jsem řekl, tak to neříkám nijak pejorativně, to je legitimní fakt na základě voleb. Ale výměnou za to, že držíte vládu této pětikoalice, jste hodili přes palubu i hasiče, které máte u vás na obci. Vy máte na těch malých obcích třeba dobrovolné, ale samozřejmě potřebujete pomoc i těch profesionálních - takže kdyby někdo chtěl chodit na mikrofon, že dobrovolné - profesionální, to já samozřejmě vím, to mě nikdo poučovat nemusí - ale ty profesionální potřebujete u složitějších záležitostí také. Takže když jste proti hasičům a pro snižování platů profesionálních hasičů, tak samozřejmě jste proti hasičům jako takovým a já myslím, že to není zájem těch obcí. Je potřeba, aby se vás občané také na to ptali u vás na obcích, proč to děláte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP