(9.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A tady bych zmínil ještě jeden problém v souvislosti s Ukrajinou. Nevím, kdo z vás na Ukrajině byl, mnozí z vás asi ano. Já také jsem se tam byl podívat. Samozřejmě, ta země na první pohled, kdo jede po ukrajinském venkově - já jsem byl na Zakarpatské Ukrajině na pozvání Rusínů, což je mimochodem také menšina, která tam nemůže mít školy, nemůžou používat oficiálně jazyk, prostě toto je dnešní Ukrajina, toto je dnešní ukrajinská vláda, kterou podporuje Evropská unie, která šikanuje národnostní menšiny, ale to asi tady těm v uvozovkách demokratům vyhovuje - tam na první pohled vidíte, jak ta země je v dezolátním stavu. Je to země zkorumpovaná, je to země, která má nedůvěryhodný, nedůvěryhodný systém ve smyslu zkorumpovanosti a nestability. To znamená, do takové země vyvážet vojenský materiál a účastnit se tam války, to považuji za absolutní šílenost. A jak jsem říkal, země jako Francie a Německo jsou zdrženlivé a sledují situaci. Ale ta situace se samozřejmě každým dnem mění a posouvá, ale z tohoto pohledu ne.

Samozřejmě to, co bychom chtěli a občané očekávají, aby ministryně obrany Černochová a ministr zahraničí Lipavský občanům oznámili, jaké diplomatické a ekonomické důsledky pro Českou republiku budou následovat, protože ekonomové, i renomovaní ekonomové, čeští ekonomové, hovoří o tom, že v případě, že skutečně by vznikla válka na Ukrajině, skokově okamžitě vystoupá cena benzinu na 45 korun za litr a v blízké fázi na 50 korun za litr. Takže dávám příklad toho, co bychom tady rádi slyšeli od paní Černochové, ministryně obrany, od ministra zahraničí Lipavského, od premiéra Petra Fialy. Oni se aktivisticky snaží zatáhnout Českou republiku do války na Ukrajině, do války proti Rusku, a znovu říkám: nejsem žádným obhájcem Ruska. V Rusku jsem byl naposledy v roce 1992 jednu noc na tranzitu na Šeremetěvu cestou za svou japonskou babičkou. Já s tím nemám vůbec nic společného, jo? To se tady vždycky někdo snaží lhát, jak nemají argumenty, ta pětikoalice, Kreml, Kreml, nemají žádný argument. SPD nemá s tím nic společného.

Asi mysleli na východ jako do Japonska. No, to je ale zrovna země, se kterou bychom měli spolupracovat. Životní úroveň v Japonsku je prokazatelně opravdu jedna z nejvyšších na světě. A to je naopak dobrý příklad, kam bychom měli směřovat z hlediska demokracie i z hlediska hospodářské vyspělosti. Takže na východ ano, ale určitě nechceme být tady v područí Ruska, ani Washingtonu, ani Bruselu, ani nechceme být součástí nějakého východního kremelského bloku a podobně. My chceme být Česká republika, my chceme suverénní samostatnou Českou republiku, my chceme, aby naši občané žili spokojeně a měli více bezpečí, peněz a spravedlnosti. Takže tyhlety argumenty, tyhlety lži, co vždycky říkají někteří, někteří politici z ostatních stran... Vidíte, to je dobrá příležitost na úvod volebního období, abych vás vyzval k tomu, abyste těch lží nechali, protože to bude jenom důvod toho, že nemáte argumenty.

Chtěl bych v této souvislosti ještě zdůraznit, že my v SPD v zahraniční politice, ale i ve Sněmovně zastáváme pozici vzájemného dialogu a odmítáme tento způsob stupňování napětí v této oblasti a zatahování České republiky do případného cizího konfliktu.

Ještě se vrátím k tomu, že vláda skutečně nenavrhla za celou dobu, co tady je - ještě bych rád zdůraznil, že jsme stále v rozpočtovém provizoriu. Zdůraznil bych rád, že jsme stále v rozpočtovém provizoriu! Ono je sice super, že vás média stále šetří, ale tohle se stát komukoliv jinému, tak už tady lidé budou žádat, jak média, tak mnozí komentátoři, demisi celé vlády, a to jste tam pár dní nebo pár týdnů, nebo vlastně skoro čtyři měsíce už máte tu většinu.

Vy jste tady celý rok minulý - já se na to pamatuji, já jsem tady byl, a jak víte, já mám jednu z nejvyšších docházek ve Sněmovně, takže já velice pečlivě naslouchám, co se tady děje a co kdo říkal - vy jste říkali, že jste programově a personálně připraveni, už jsem to dneska říkal ve svém vystoupení. A kdy tedy bude předložený státní rozpočet? Kdy? Vždyť je konec ledna. Vy jste ho měli předložit, ten státní rozpočet. Státní rozpočet jste měli předložit do prosince a už měl projít. Každá standardní vláda, která tu byla dosud, já se na to pamatuju, tak jsme třeba hlasovali o státním rozpočtu i mezi Vánocemi i mezi Silvestrem. Ale vy ani po měs... Teď máme konec ledna, a vy jste doteď nebyli schopni předložit ani státní rozpočet. Vždyť to je takové fiasko, že to snad není vůbec možné. To znamená, my jsme v rozpočtovém provizoriu, zbrzdili jste finanční chod České republiky teď, když je krize, a nejste schopni normálně předložit ani státní rozpočet pro letošní rok. Takže vy jste obelhali voliče. Vy jste vůbec nebyli připraveni na nic, žádný státní rozpočet tady není. Tady ve Sněmovně není, není nikde. Možná někde v papírech, někde na nějakém ministerstvu, není tady k dispozici.

Ale pravda, to, co už jste stačili udělat - na rozpočet čas nemáte, na to, abyste připravili zákony pro slušné lidi, také nemáte čas, ale na co jste měli čas, je, že jste vytvořili tři ministry navíc, z patnácti na osmnáct. Dokonce i ty historické lavice, které tady jsou, tak dokonce ani historicky s tím nikdo nepočítal, s tím, co předvede tato vláda Petra Fialy, a dokonce ministři musí sedět ve dvou řadách. Dokonce ani naši předci s tím už nepočítali, tady s tím, že někdy přijde taková roztahovačná vláda, doslova roztahovačná, která už nejde ani roztáhnout do těch lavic určených pro vládu, takže tady například ministr pro legislativu Šalomoun - pamatuji si to jméno, tak ministr Šalomoun, protože jsme tady na sebe mluvili na některé z minulých schůzí - tak už sedí v druhé řadě, protože se nevejde, že těch korýtek už je tolik, že dokonce ani Sněmovna tomu není uzpůsobená. To je neuvěřitelná situace. Takže sami sobě jste přidali tři ministry, a teď, proč o tom mluvím: Protože tohle to už všichni víme. Ale připomenu slib - připomenu to, co jste říkali hned po volbách, kdy se vás média ptala, zdali ti tři ministři budou nějaké náklady navíc na administrativě. A moc dobře si pamatuji, jak médii proběhlo: Ne, to nebudou žádné peníze navíc. Pamatujeme si na to, to jste řekli, to řekli vrcholní zástupci vaší vládní pětikoalice. No a jaká je realita, což už taky proběhlo všemi médii? Vytváříte pro tyto tři nově zřízené funkce ministrů bez portfeje - protože je pětikoalice, tak aby všichni měli ministry, kteří jsou v každé straně, že je museli upíchnout - tak se vytvořilo sedmdesát míst navíc, dokonce přes sedmdesát, 74 pracovních míst navíc pro sekretariáty těch ministrů za více než 40 milionů korun ročně. A to nepočítám samozřejmě ještě náklady na ty tři nové ministry. Takže to je prostě neuvěřitelné, jakým způsobem ta vaše vláda postupuje. A znovu zdůrazňuji: Pro lidi nic.

Ale zpátky k rozpočtu. Myslím, že by bylo dobré - rád bych navrhl další bod, bod číslo 4, a to bod Informace vlády o státním rozpočtu na rok 2022, protože kdy to tedy předložíte? To je přece úplně neuvěřitelná situace. To jsem tady nikdy nezažil, to jsem tedy nezažil nikdy, nikdy jsem to tady nezažil, že nějaká vláda, nějaká pětikoalice říkala, že rok jsou připraveni vládnout, a teď, když jsou u vlády a mají většinu ve Sněmovně téměř čtyři měsíce, tak nepředloží ani státní rozpočet. To je šílený, to je šílený, opravdu! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP