(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Zatímco ostatní mnohem zadluženější země se z krize snaží postupně a v klidu proinvestovat, jak jsme to plánovali i my, tak vy se z krize zase chcete dostat drastickými škrty! Copak jste se nepoučili z toho, jak Nečas s Kalouskem vystrašili lidi, sebrali jim peníze a zbytečně zadřeli celou ekonomiku na roky dopředu? Evidentně ne! I když jste své plány, že z našeho návrhu letošního rozpočtu škrtnete 125 miliard, už upravili a teď mluvíte o 80 miliardách, přitom vaši vlastní ministři mluví o tom, že ušetří maximálně jednotky miliard. Ale já bych rád viděl ty jednotky! Dejte nám to do detailu, do koruny, ukažte nám!

My vám budeme fandit, když šetříte. My jsme se snažili - ano, můžeme se bavit o zákoně o státní službě, jaká je tam rezerva, kolik se dá zredukovat, fajn! V tom vás určitě podpoříme! Ale vy dobře víte, že těch 80 miliard je naprosto nereálných. Vy to dobře víte a lžete dál. Ano, můžete samozřejmě sesekat slevy na jízdném pro seniory a studenty, které jsem prosadil. A to byla taky vlajková loď pro nás, protože důchodci zkrátka si to zaslouží. A můžeme se samozřejmě o tom bavit. Ale to budou jen drobné. Bez toho, aniž byste sahali lidem na platy a důchody, zastavili výstavbu dálnic a silnic nebo osekali rozpočet armádě, tedy přesně to, co jste slibovali, že neuděláte, těch 80 miliard úspor prostě nedáte. Nechápu, proč jste neřekli: Jo, my jsme si mysleli, neměli jsme informace, teďka to vidíme, sorry, omlouváme se. Ale vy stále o tom mluvíte dál, přitom dobře víte, že to není pravda.

Stejně je to s inflací! Nedokážete zkrotit inflaci, kterou jste přišili mně a občanům jste lhali o Babišově drahotě. A mimochodem, když už jsme u té inflace, která je tedy teď asi už vaše, nebo nevím ještě stále, jestli je Babišova, tak pojďme se o tom bavit! Dneska vyšla statistika za prosinec, já jsem ji ještě nečetl, ale vezměme si statistiku za listopad. A víte, jaká byla inflace v listopadu? Navýšení v porovnání s říjnem o 0,2. Proč? No proto, že jsme měli minusovou inflaci u elektřiny 16,2 %. A proč? No protože paní ministryně Schillerová zrušila DPH 21 % a ti lidé to vidí na fakturách za listopad i za prosinec. A zemní plyn? Minus 11,5 %. Takže díky tomu, že jsme zrušili DPH na elektřinu, zemní plyn, je minusová inflace za říjen. Takže já se teďka jenom ptám, jak vy tedy zařídíte tu inflaci? Máte nového ministra zahraničí - mladý, perspektivní politik, tak měl by zaletět za ropným kartelem. Ať zaletí za šejky a řekne jim: Tak hele, koukej, teďka vyjednám tu ropu! Nebo říkal, že bude mluvit s Lavrovem. Nevím, jestli už má mobil, já vám ho můžu sehnat někde, u Orbána například. (Smích mezi poslanci ANO.) A co bude dělat s tím plynem vlastně? Takže - ne, já nemám ten mobil. (V reakci na hlas z pléna.) Samozřejmě jsou to nesmysly. Ano, Viktor Orbán si koupil zemní plyn přímo z Ruska, na patnáct let, protože má svůj RWE a Transgas. My ho už nemáme, vy jste totiž všechno prodali. Všechno jste prodali! I ten ČEZ jste zprivatizovali! Kdyby tam nebyli minoritáři, tak jsme už dávno mohli lidem pomoci velice konkrétně. Takže všechno je to globální inflace! Zemní plyn, ropa. Víte, kolik například v říjnu, jaký tam byl nárůst pohonných hmot? 32,8 %. Natural stál 37 korun. No a proč? No protože zkrátka ropu dovážíme. Tak to je ta globální inflace, tak proč jste o ní mluvili, že za to můžeme my, když to není pravda? A my jsme efektivně proti ní bojovali.

Samozřejmě, velký vliv mají emisní povolenky a ty se staly předmětem spekulantů. Já jsem to opakovaně kritizoval na Evropské radě a opakovaně jsme vyzývali ostatní země, aby se změnila ta směrnice, aby MiFID směrnice, která je nesmyslná, byla jenom pro ty, kteří to nakupují. A já budu držet palce a určitě samozřejmě jako opozice podpoříme pana premiéra Fialu, aby v tom pokračoval, aby hledal spojence. No a pojďme si tedy říct, a pan premiér to taky řekl ve svém projevu, že jsme měli způsobit inflaci tím, že jsme dali peníze lidem. Úplně neuvěřitelné! Úplně neuvěřitelné. Takže já jen říkám, že pokud skutečně vaše vláda bude škrtat, tak v kombinaci s teoretiky z České národní banky, kteří ničí tuhle ekonomiku a ničí lidi, to je úplná katastrofa! Takže co je to ta inflace? No tak, inflace je co? Ceny rostou. Proč? No, když je něčeho málo, ne? Čeho? Tak se pane premiére, prosím vás, prostřednictvím paní předsedající, podívejte například na potraviny, co tam rostlo a nerostlo. Co tam rostlo nejvíc? No zelenina. A proč? Protože jste po revoluci řekli, že si všechno dovezeme. A kolik máme dneska soběstačnost v zelenině? 30 %! Jak přišel covid a celá jižní Evropa moc nepracovala, tak samozřejmě tam vyletěly ceny zeleniny o 4,2 %. My jsme byli kdysi bramborářská velmoc. No, už nejsme. Všechno jste zničili, brambory 8,1. Takže se dívejme na to, ovoce jenom 1,6. Takže na to stačí selský rozum, abych pochopil, že inflace způsobená tím, že jsme dali peníze lidem, je nesmysl. Protože úspory domácností meziročně stouply o 547 miliard! Za dva roky! Víte, kolik mají úspory lidi? 3 353 miliard! Takže občané si dneska hravě koupí státní dluh, když budou chtít.

Když jsem byl v Japonsku a ptal jsem se ministra financí, kterému je devadesát let, jestli se nebojí zadlužení 250 % vůči HDP, on řekl: Ne, Japonci mají dost peněz a rádi si ten dluh koupí. Skvělý produkt paní Schillerové, dluhopisy, ne? (Ukazuje dluhopis.) Tohle je dluhopis Zdeňka Šikla. To je můj kámoš, důchodce z Ostravy, stále mi nadává, že v Polsku jsou levné potraviny, u nás drahé. Ale říkám, že máme největší koncentraci řetězců, tak ať se obrátí někam jinam. On si koupil ten dluhopis za 100 000 a dostane teď 6 %, super! A co říká pan ministr financí? Že mu to vezme! Jaký má být cíl? Cíl má být takový, aby si lidi koupili státní dluh, protože oni tomu věří. A postupně dneska, kolik vlastní občané České republiky našeho státního dluhu? Za 80 miliard, a to je skvělé, to už je přes 3 %. A to je ta správná strategie.

Takže ta inflace, vrátím se k tomu. Čeho je tedy málo? Kde je ta inflace? Byty, no jasně že byty. Pan premiér tady mluvil o tom - já jsem to nepochopil v tom vašem programovém prohlášení vlády, že vy jste původně říkali před volbami, že budete stavět 40 000 bytů ročně, teď je to nějakých 10 000 nad něco, je to absolutně nepochopitelné. Ano, bytů je málo a ceny stoupají. Takže když je něčeho málo, tak je inflace! Je to logické. A ty nesmysly, co vykládají teoretici z České národní banky - jediná banka v Evropě, na světě, která navyšuje stále úroky! Navyšuje! Peklo! Co je tohle? Přichází hypoteční zoufání. Sazby rostou. Víte, kolik vzali naši občané minulý rok hypoték? 430 miliard, a to je skvělý. Skvělý! A teď přichází ČNB, Rusnokova drahota, a všechno jim zničí. Budou muset platit hypotéky, a kolik? 1,5 milionu lidí má hypotéky v hodnotě 1 577 miliard. Minulý rok vzali lidi 430 miliard hypotéku. A proč by si je nemohli vzít? Ale teď, kolik budou platit těch procent? Samozřejmě nemá každý fix. Takže to jsou věci, které jsou nenormální. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP