(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale to vy určitě víte, stejně jako víte, že EET přineslo do kasy 33 miliard korun navíc a kontrolní hlášení rok co rok 10 miliard. Hlavně že se v programovém prohlášení zavazujete, že snížíte rozsah šedé ekonomiky, ale děláte pravý opak. Možná pan ministr financí by se měl podívat, jaký byl VAT gap v roce 2013. VAT gap je to, co nám ukradli na DPH, hlavně v pohonných hmotách. Vzpomeňme si na lehké topné oleje. A kolik byl VAT gap v roce 2013? No, 19 %. A 2016? 11,9. To jsou stovky miliard, které se tady rozkrádaly neplacením spotřební daně a DPH na pohonné hmoty, a kontrolní hlášení přineslo 10 miliard. A já nevím, jak vy to chcete změnit. To jsou ty karusely, které my jsme zničili. Ano, my jsme je zničili.

Slíbili jste zkrotit inflaci, zdražování a vysoké ceny energií. A také jste před volbami slibovali, že ušetříte rok co rok 100 miliard. To dnes už také neplatí. Naslibovali jste lidem hory doly, i když jste věděli, že to nikdy nemůžete splnit, proto zřejmě pan premiér Fiala varoval před spasiteli a populisty... Musím říct, že takovou sebekritiku jsem od pana premiéra nečekal. Vy zkrátka cítíte, že vám teče do bot, že si vytváříte alibi, abyste ospravedlnili, proč své voliče zase a jako vždy v minulosti podrazíte a zapomenete na své předvolební sliby. To je důvod, proč pan premiér Fiala ve svém novoročním projevu lidem tvrdil, že rok 2022 bude jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Jako to je vážně míněno? To pan premiér nemá k dispozici fakta, nebo si je záměrně vymýšlí, nebo uznává, že jeho tým na řízení země prostě nemá? Nebo si snad nevěří?

Jestli někdo zažil složité období, tak to byla naše vláda. Poslední dva roky jsme neřešili v podstatě nic jiného než covid. Sháněli jsme vakcíny po celém světě, stejně jako oxygenátory na Novém Zélandu, postele od LINETu, řešili strategie očkování, nakupovali monoklonální koktejly i nové léky proti covidu. Za poslední dva roky jsme sedmkrát museli řešit rozpočet, abychom dali lidem peníze a udrželi zaměstnanost. A pak jste přišli vy - a vy jste nám celé období covidu jenom házeli klacky pod nohy a zneužívali jste to politicky jako jediná opozice v celé Evropě, nikdo to nedělal - a vy jste přišli a kritizovali jste nás, že jsme dali lidem, firmám, ale i krajům, městům a obcím málo peněz. A teď nás kritizujete za deficit a dluh, protože jsme jim podle vás dali moc. Takže s vámi si fakt člověk nevybere, vždycky je všechno špatně. Teď máte na starosti pandemii vy, a když vidím ten zmatek, co zatím předvádíte, jen se mi potvrzuje, jak jste šli do vlády nepřipravení.

Naštěstí nemusíte řešit covid od nuly a počty hospitalizovaných stále klesají díky opatřením, které přijala ještě naše vláda. Máte dostatek vakcín, máte dostatek monoklonálních látek, máte dostatek léků, máte - a já se k tomu dostanu, protože pan ministr Rakušan se ptal paní Vildumetzové, co my jsme udělali, tak o tom budu mluvit tady dlouze - co jsme udělali? No, vy máte 499 očkovacích center, které jsme my vytvořili, a z toho 167 bez registrace. A kolik jsme podali vakcín? 16 088 000, takže ptát se, co jsme udělali, je skutečně směšné. Ano, vypadá to, že máme štěstí, a já jsem rád za to, že omikron - zatím každý o něm mluví - není zabiják. Počty hospitalizovaných klesají a je to dobře. Ale vy říkáte: Ano, omikron přichází. A co jste udělali? No, zrušili jste DPH. My jsme jej odpustili, DPH na roušky a respirátory 21 % - prostě jste to zrušili. Aby to bylo dražší? To nechápu.

Takže ohledně té situace. Skutečně upřímně vám i naší zemi přeji, abyste nemuseli řešit takové krizové situace, jako bylo tornádo na jižní Moravě, přívalové deště, evakuace našich lidí z Afghánistánu a plno dalších věcí. Takže mluvit o tom, pane premiére, prostřednictvím paní předsedající, že to bude nejsložitější a nejtěžší - já doufám, že ne. Já myslím, že i lidi si to myslí, že to tak nebude. Česká republika zažívá jedno z nejlepších období své historie - a k tomu se ještě dostanu.

Naštěstí jsme za vás spoustu projektů připravili, takže nemusíte vymýšlet nic. Stačí, když budete realizovat naše projekty a vyčerpáte těch téměř 1 000 miliard, co jsme zařídili z evropských fondů, a téměř 1 000 miliard z Modernizačního fondu. Už jenom tento rok tam nateče od začátku 66 miliard. A my jsme přece tady lidem chtěli dát tyhle peníze a zaplatit za ně obnovitelné zdroje. To je ta položka 1 500 korun, které jsme zdědili ze solárního tunelu za vašich časů. Takže jediné, co se od vás očekává, že to budete čerpat. Vy už nebudete jednat o penězích. Za období naší první vlády jednal pan Nečas a my jsme to vyčerpali. A od vás se čeká jenom, že to vyčerpáte.

Takže znovu opakuji, Česká republika zažívá nejlepší období od svého vzniku. Na to jsou jasné statistiky a čísla, a to jak z Česka, tak i zahraničí. Když nejste schopni skutečný stav věcí přiznat a překrucujete fakta, jak se vám to hodí, tak vám je rád sdělím.

Začnu financemi. Můžete stokrát opakovat ty své lži o rozvrácených financích, ale čísla mluví jasně. Česká republika je šestou nejméně zadluženou zemí Evropské unie. Ano, vážení občané, šestou nejméně zadluženou zemí Evropské unie, a to i navzdory dvěma strašlivým rokům s covidem. Ano, my jsme se zadlužili kvůli covidu. Dluh vůči HDP je 43,5 %. A to je stále méně než dluh, který nám zanechala Nečasova vláda, ve které seděl pan premiér Fiala, který nás opakovaně kritizuje za dnešní zadlužení. Před covidem jsme měli dluh vůči HDP - my jsme ho dokonce snížili na 29 %. Já jsem ho jako ministr financí snižoval a paní Schillerová v tom pokračovala. To jen pro osvěžení paměti.

Mimochodem, nynější dluh opticky umožnilo i to, že obce a kraje se doslova topí v penězích. Mají rekordní přebytky v hospodaření. Ano, my jsme i celý covid zaplatili samosprávě i testy, odměny v sociálních službách, v záchrance a tak dále. Takže kolik měly na kontech obce a města? 313 miliard a kraje 71,5 miliardy! Praha dokonce sedí na 90 miliardách a pravděpodobně pod vedením pana Hřiba se chystá otevřít vlastní banku, když není schopná investovat. To není možný, kolik mají peněz, a stále víc a víc! Ale na co to mají, když neinvestují? Takže když tady mluvíte o katastrofální situaci kvůli dluhu, tak se, jak říká váš ministr financí, vraťte laskavě nohama na zem vy! Rakousko má dluh 87,2 %, Německo 73,1, Francie 117,4. Průměr zadlužení vůči HDP v Evropské unii je 94,4 a v eurozóně dokonce 102,4. A my máme, opakuji, 43,5 %, ano? 43,5 je méně než 44,4 - to bylo 2013. Takže znovu opakuji, že ten dluh je menší. Takže já vás prosím, už to neříkejte. Máme na to i tabulku tady (Ukazuje.), ale tu všichni znají, ukazovali jsme ji stokrát.

Paní Schillerová předložila jasný plán konsolidace našich financí po covidu. Udělala to do roku 2024 a ta predikce je - fiskální predikce s plánovanými úsporami v roce 2024 - 49 % a fiskální predikce - autonomní vývoj - 51,3 %. To znamená, že není žádná obava o naše finance. Vy jste stále strašili, ano, strašili jste naše důchodce, že nebude na důchod a podobné nesmysly. Není to pravda. Máme zdravé veřejné finance a opakovaně nám to potvrzují renomované mezinárodní ratingové agentury. Naposledy v prosinci Fitch na hodnotě AA-, stejně jako má Británie. Máme stejně zdravé finance. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP