(12.10 hodin)
(pokračuje Gazdík)

Říkáte, že manipulujeme a ohýbáme reálný stav věcí, že i Česká inspekce životního prostředí v té havárii neselhala. Já jsem v posledním týdnu, pane ministře, seděl se třemi inspektory České inspekce životního prostředí. Podobná havárie tady byla, byla tu v roce 2006 v Kolíně, v Draslovce, kde unikly kyanidy, a podívejte se, jak vypadal postup inspekce životního prostředí tehdy. Ti inspektoři, s kterými jsem seděl, mi říkali, že ano, je to vaše práce, Česká inspekce životního prostředí je dnes inspekce, která má za úkol ničit ty malé, těm dávat nemístné pokuty, u těch velkých, jako je třeba Agrofert, se snažit jenom o to, tam formálně přijít, vyplnit tabulku, a to je celé. To je vliv vašeho působení. Soudní znalec byl komisí navržen k tomu, aby poslala dopis ministryni spravedlnosti, aby soudní znalec pan Klicpera byl vyřazen ze seznamu soudních znalců a bylo s ním zahájeno správní řízení. Včera nám odpověděla paní ministryně spravedlnosti, že Ministerstvo spravedlnosti i bez podnětu komise toto řízení už dávno zahájilo.

A k včerejší uniklé zprávě v Hospodářských novinách, pane ministře, z posledně uniklých informací z policejních posudků do médií v Hospodářských novinách, o kterých nemohli doposud mluvit členové komise, je patrné, že je v zásadním rozporu verze havárie, kterou už dříve prezentovala Česká inspekce životního prostředí, v porovnání s verzí policie. Česká inspekce životního prostředí totiž tvrdí, že jedovatá látka musela do Bečvy vytéct formou jednorázového vnosu, policie naopak na základě posudků tvrdí, že se rozhodně o jednorázový vnos nejednalo. Toto by bylo ale dost podstatné si ujasnit pro důvěryhodnost těch orgánů. Jeden z nich nemůže mít pravdu. Přes to, že coby člen vyšetřovací komise se ztotožňuji s informací v tom článku, tak o tom, že přímé důkazy pro verzi otravy z Rožnova bohužel dnes neexistují - žádný přímý důkaz neexistuje.

Pane ministře, omlouvám se, ale to, jakým způsobem Česká inspekce životního prostředí přistoupila k práci sněmovní komise, je pohrdání touto Sněmovnou a vy sám jste to řekl - zatímco vy údajně nemáte všechny důkazy, nemáte spis, tak ta komise jej měla, a proto jsme došli k závěrům, ke kterým jsme došli. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Budeme tedy pokračovat v projednávání tohoto bodu, který je již otevřen podle mých informací. Nyní by tedy měla v rámci řádného projednávání předloženou zprávu vyšetřovací komise uvést předsedkyně této komise, paní poslankyně Marie Pěnčíková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. Poté by znovu vystoupil pan zpravodaj vyšetřovací komise, pokud bude mít zájem. Prosím.

 

Poslankyně Marie Pěnčíková: Děkuji za slovo. Dobrý den, dámy a pánové, já se pokusím být stručná a možná trošku míň bez emocí, než mí předřečníci.

Za prvé vám sděluji, že závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na řece Bečvě máte jako sněmovní dokument 9016. Myslím si, že s jejím obsahem jste seznámeni náležitě, nejen už teď z vyjádření mých předřečníků, ale i tím, že je poměrně dost omílaná v médiích.

Komise přijala usnesení k této zprávě, se kterým vás před svým komentářem seznámím. Takže:

"Usnesení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k ekologické katastrofě na řece Bečvě z 6. schůze dne 17. září 2021.

Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k ekologické katastrofě na řece Bečvě

I. schvaluje závěrečnou zprávu vyšetřovací komise;

II. pověřuje předsedkyni či zpravodaje vyšetřovací komise, aby se závěrečnou zprávou seznámili Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR;

III. žádá vládu, aby postupovala v intencích navrhovaných opatření vyšetřovací komise uvedených v závěrečné zprávě;

IV. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR vzít zprávu komise na vědomí;

V. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby požádala vládu, aby postupovala v intencích navrhovaných opatření vyšetřovací komise uvedených v závěrečné zprávě, a žádá předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, na které bude závěrečná zpráva vyšetřovací komise projednána", a to se dnes také děje.

Za sebe jenom velice stručně. Jak už jsem řekla, s tou zprávou jste asi obeznámeni, spousta informací tady zazněla. Já bych chtěla panu ministrovi říct, že i já jako předsedkyně vyšetřovací komise, i když náš poslanecký klub původně byl proti zřízení právě díky tomu, že jde o živý spis, tak pořád věřím orgánům činným v trestním řízení a myslím si, že ta zpráva jako taková nikde postupy policie nenapadá. Mám tedy pocit, že jsem četla jinou zprávu, nevím, jakou jste četl vy nebo vaši poradci, kteří vám to vaše vystoupení chystali. Vy jste tady uvedl, že v té zprávě píšeme, že vykopeme všechny, protože jsou napojeni na Babiše, z České inspekce životního prostředí. A vy si občas tu zprávu v tom vystoupení pletete, řekněme, s individuálními výroky jednotlivých členů, a já jako předsedkyně musím konstatovat, ač jsme byli napříč politickým spektrem a neshodli jsme se rozhodně ve všech bodech té závěrečné zprávy jednotně, tak že jsme za ty dva měsíce, a děkuji za to kolegům, udělali opravdu kus práce a snažili jsme se - nebo alespoň já jako předsedkyně, a myslím si, že kolegové mi to dosvědčí - napsat a udělat tu zprávu tak, aby byla apolitická. Ale nezlobte se na mě, pane ministře, tu politiku v tom děláte vy, teď tím svým vystoupením jste to zpolitizoval tak, že se tady budeme o té zprávě bavit další čtyři hodiny, aniž bychom dospěli k nějakému výsledku. My jsme jasně v té zprávě v souhrnu zjištěných pochybení uvedli konkrétní věci, kterými by se vaše ministerstvo mělo zabývat. Místo toho tady házíte na komisi špínu a tvrdíte, že jediné, co chceme, je zjistit, že viníkem byla DEZA. To se na mě nezlobte, to není pravda a já jako předsedkyně vyšetřovací komise mám potřebu se za členy komise postavit a tímhle je hájit, i když, jak říkám, jsme napříč politickým spektrem a rozhodně jsme se na všech věcech neshodli.

Podle soukromých výroků některých kolegů z té komise ano, můžete k některým závěrům dojít, možná vás to motivuje k některým věcem, které jste tady řekl, ale prosím, nezaměňujte jednotlivé členy komise za vyšetřovací komisi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jenom pro úplnost uvedu, že nyní máme již po 12. hodině, ve dvě hodiny je naplánována další mimořádná schůze a byl jsem informován, že ve 13 hodin by měla být tradiční obědová pauza, takže bych když tak vyzval předsedy klubů, aby uzavřeli nějakou dohodu tak, abychom to stihli dojednat.

Nyní tedy budeme pokračovat. Nyní by měl vystoupit pověřený zpravodaj vyšetřovací komise, pan poslanec Petr Gazdík. Má zájem, prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Budu velmi stručný. Paní předsedkyně komise vlastně řekla zpravodajskou zprávu trochu za mě. Já bych se k ní chtěl připojit. Důrazně žádám o to, aby tady pan ministr životního prostředí přestal napadat komisi a její závěrečnou zprávu. To, co říká, od opravdu výroků osobních, to je prostě velká neúcta k práci komise, protože ta komise skutečně na to, jak malý čas měla, skutečně došla k jasným závěrům. Ty jasné závěry jsou opřené o konkrétní důkazy a fakta. Manipulovat se dá se vším, zvláště ne (?) s 29stránkovou zprávou ze strany ministerstva, to určitě, nebo ze strany České inspekce životního prostředí, ale takovou neúctu k práci z faktů, jakou tady předvedl pan ministr, to jsme tady skutečně ještě neměli.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. V tuto chvíli otevírám rozpravu, do které mám několik přihlášek, některé s přednostním právem, některé písemně. Zároveň vítám pana ředitele Inspekce životního prostředí, jehož přítomnost jsme odhlasovali a který má nyní tedy možnost v rámci rozpravy vystupovat.

Nyní bych seznámil Sněmovnu s omluvenkami, které mi byly doručeny, a poté zřejmě s písemnou přihláškou s přednostním právem paní poslankyně Gajdůšková. Paní poslankyně, poté, co přečtu přihlášky, budete mít slovo.

Takže omlouvá se pan poslanec Michálek z dnešního jednání z pracovních důvodů, paní poslankyně Adámková mezi 12.30 a 13.00, pan poslanec Jiří Bláha mezi 14. a 19. hodinou z pracovních důvodů. Ještě se omlouvá pan poslanec Bartoš od 12.30 do konce dnešního jednání z pracovních důvodů.

Prosím. (Předseda Sněmovny k předsedajícímu mimo mikrofon.) Ale paní poslankyně má písemnou přihlášku a ty mají přednost. Má písemnou přihlášku s přednostním právem se stanoviskem klubu ČSSD. (Předseda Sněmovny uplatňuje své právo na vystoupení. Paní poslankyně Gajdůšková u řečnického pultu klade otázku: Mohu?) Pan předseda tvrdí, že má také písemnou přihlášku, tak to se omlouvám, ta mi nebyla předána a byla doručena dříve, takže pan předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, poté paní poslankyně Gajdůšková. (Poslankyně Gajdůšková uvolňuje místo u řečnického pultu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP