(10.30 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Snažil jsem se i ve svém vystoupení tomu dát racionální rovinu, i když jsme tři nebo čtyři dny před volbami, protože to téma samozřejmě pro mě je i otázkou emocí. Jsem člověk, který žije bezprostředně v katastrálním území obce, kdy nám Bečva protéká za domem, chodíme se tam koupat, není nám to jedno, jak kvalitní ekosystém tam je. Ale snažím se teď i vnést do té debaty racionálního, konstruktivního ducha, protože v tento okamžik nám jde především o to, abychom to už nikdy neopakovali, nikdy v takovém rozsahu, abychom si mohli po dnešku nebo třeba po příštím roce příštího volebního období říct: Udělali jsme všechno pro to, že jsme eliminovali rizika, že by k takovým haváriím mohlo docházet. Což za poslední rok nemůžeme říct, že by tato vláda udělala, že by přišla s konstruktivními změnami v těch více zákonech, kde je nutné tyto změny provést, aby se řeklo: Opravdu máme uděláno maximum možného, co je v lidských rukách, v silách - v silách zákonodárců.

Děkuji za pozornost a děkuji za pokud možno pozitivní a konstruktivní přístup k jednání v této mimořádné situaci u této mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura. Přednostní právo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, hnutí SPD je znepokojeno délkou a závěry vyšetřování ekologické havárie na řece Bečvě, ke které došlo v září loňského roku. Při této ekologické katastrofě došlo k úniku velkého množství neznámých látek, pravděpodobně kyanidů, do řeky Bečvy a následné otravě a úhynu všech živých organismů na 40 kilometrech řeky. Vyšetřování příčin však vzbuzuje stále spoustu otazníků. Jde o systémové selhání, které může nastat i při dalších haváriích v budoucnu, a my hlavně chceme vědět, jak to chce ministr životního prostředí a šéf Inspekce životního prostředí řešit. Doufám, že to bude systémové řešení a že nám ho tady ministr životního prostředí Richard Brabec dneska řekne.

Někdo by měl také vyvodit osobní zodpovědnost za selhání při odběru vzorků a za průtahy a také bychom chtěli vědět od pana ministra, kdo by to měl být. Policie, která za vyšetření případu zodpovídá, nakonec obvinila jednu firmu a jednu fyzickou osobu, proto jsme podpořili vznik sněmovní vyšetřovací komise, aby se seznámila s materiály šetření a posoudila, zda během vyšetřování nedošlo k pochybením. Pro SPD je zásadní, aby se již podobná havárie do budoucna neopakovala a aby byli viníci potrestáni. Je nepřijatelné, abychom u dalších havárií postupovali jako u havárie na řece Bečvě, kde čekáme na výsledek velmi dlouho. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Přečtu několik omluv. Omlouvá se pan poslanec Tomáš Vymazal dnes z celého jednacího dne z pracovních důvodů. Omlouvá se pan poslanec Stanislav Grospič dnes od 13 do 17 hodin z pracovních důvodů. Omlouvá se pan poslanec Jan Birke dnes od 10 do 14 hodin ze zdravotních důvodů. S přednostním právem pan předseda Bartoš, připraví se pan místopředseda Blaha. Stále přednostní práva.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážená vládo, tedy vážený pane ministře. Havárie na Bečvě je česká ekologická havárie největší za posledních 30 let a my jsme zde, a je to více než jeden rok, kdy stále neznáme viníka. Vyšetřovací komise mluví o nedostatcích a vážných pochybeních v práci Inspekce životního prostředí i dalších institucí, ale skutečnou zodpovědnost nese Andrej Babiš a jeho lidé, kteří toto mají na starost v resortech. Inspekce životního prostředí byla jedním z prvních orgánů, které si Andrej Babiš začal po svém nástupu do vlády v roce 2014 postupně podmaňovat. Bylo to v době, kdy byl dominantním hráčem v chemickém průmyslu a největší výrobce hnojiv v České republice. Takže nejprve došlo ke změně na pozici ředitele Inspekce a následně k rozsáhlým čistkám na oblastních inspektorátech. Šlendrián při vyšetřování havárie na Bečvě je přímým důsledkem prorůstání té korupční tasemnice skrze všechny orgány tady toho státu.

Já bych těch příkladů mohl uvést mnoho. Namátkově: připomeňme si známou kauzu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert, která za únik látky do ovzduší dostala pokutu na přijatelné úrovni, tenkrát to bylo, myslím, že 7 milionů Kč. Po zásahu Ministerstva životního prostředí jí tato pokuta byla snížena 14krát, místo 7 milionů tedy zaplatila půl milionu. A já bych mohl takto pokračovat. Musím slíbit, že pokud budeme ve vládě, tak na Inspekci životního prostředí - bude to jedna z prvních institucí, odkud skutečně vyženeme všechny lidi, které si tam Andrej Babiš nainstaloval, lidi, kteří jsou napojeni na byznys oligarchů.

Inspekce životního prostředí ale není jedinou institucí, která selhává a která chrání více zájmy byznysu než zájmy lidí. Od Ministerstva zdravotnictví, to jsme tady byli svědky, jak nutí rozesílat pojišťovny předvolební propagandu ANO, až po finanční správu, která zaklekává na premiérovu konkurenci. Prostě tyto švindly, lhaní se stalo pod vedením ANO v České republice normou, a to se musí změnit.

Já jsem vzpomínal včera nebo předevčírem, kdy bývalý předseda vlády pan Gross odstoupil poté, co se mu přišlo na podezřelý nákup bytu za 4 miliony. My tady řešíme ob měsíc nějakou kauzu premiéra nebo jeho lidí a nic se neděje. Poslední kauza, Pandora Papers, kdy si pan premiér vypral nebo nějakým způsobem přes schéma vyvedl 400 milionů korun, koupil si za ně nemovitosti na Riviéře, a nám se směje do obličeje, k transakci použil firmy v daňových rájích a pak nám tvrdí, že proti takovým praktikám bude bojovat až do roztrhání těla. Jako třešničku na dortu, a to je spíše smutné než komické, přidá, že tento způsob nákupu mu doporučila realitní kancelář a že on přece žádné nemovitosti nevlastní. Jistě, pane premiére, a ta částka vlastně také nesouhlasí.

Pevně věřím, že Česká republika ještě není zcela paralyzovaná, že nezávislá policie a justice bude schopna vyřešit všechny premiérovy machinace počínaje Čapím hnízdem až po všechny "malé" i "velké" Agrofertu. A i onu havárii na Bečvě, čemuž se státní instituce a pan premiér, možná i pan ministr životního prostředí usilovně brání.

Za naši koalici můžu slíbit jediné - my nebudeme lhát, my nebudeme krást, nebudeme švindlovat. Já si myslím, že to je základ, co si tahle země zaslouží, a tu budoucnost občanům, na kterou se můžou těšit a které se nemusí obávat, přinesou už volby za několik dní. Děkuji. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Další přednostní právo - pan místopředseda Blaha, poté pan předseda Rakušan, pak místopředseda Fiala a pak se snad podle předpokladů dostaneme k programu.

 

Poslanec Stanislav Blaha: Vážený pane předsedo, vážený jeden člene vlády, pane ministře životního prostředí, vážení kolegové, kolegyně, protože panuje obava, že nebude schválen program této mimořádné schůze, využívám přednostního práva, abych vás vyzval k tomu, abyste to nedělali, abyste program schválili a nechali projednat zprávu vyšetřovací komise ke kauze Bečva, protože nejde jen o Bečvu. To, co se před více jak rokem stalo na řece Bečvě, se totiž může stát kdykoliv kdekoliv jinde v rámci celé České republiky a vyšetřovací komise podává celou řadu návrhů, jak takovým záležitostem zabránit nebo alespoň předejít.

Sněmovní vyšetřovací komise udělala kus dobré práce, práce, na kterou jsem skutečně pyšný bez ohledu na to, kolik zpochybnění zaznělo od té doby v mediálním prostoru a pochopitelně zazní stoprocentně i dnes na plénu Sněmovny. Těch 29 stránek textu převzala řada médií, citují z něj novináři, čtou si ho lidé a zdaleka to nejsou jenom lidé, kteří žijí na březích řeky Bečvy, ale jsou to lidé z celé České republiky. Po mlčení a mlžení vlády jsme udělali to, po čem se volalo celý rok, co chtěli vědět lidé, média i rybáři, kteří tam ten den tahali z vody 40 tun mrtvých ryb. Popsali jsme, co se 20. září u Bečvy vlastně stalo, krok za krokem. Nehledali jsme viníka a rozhodně jsme nechtěli a také nesuplovali práci policie. Ukázali jsme na řadu pochybení, která se - a o tom jsem přesvědčen - někdo snažil zatajit a bagatelizovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP