(14.10 hodin)
(pokračuje Vondráček)

Já vás prosím, abyste zaujali svá místa, a nejprve budeme hlasovat o vyřazení všech zbývajících bodů s výjimkou bodu 203. Odhlásil jsem vás, zavolal jsem kolegy z předsálí. Tak, jsme usnášeníschopní. Myslím si, že je nás plný počet.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro vyřazení všech bodů s výjimkou bodu 203 z pořadu této schůze? Kdo je proti?

Hlasování číslo 160, přihlášeno 99, pro 64, proti 25. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat projednáváním bodu 203. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Sommerová. Prosím, máte slovo. (V sále je velký hluk.) Prosím, můžete mluvit, já už jsem vám zapnul... (Poslankyně Sommerová upozorňuje na hluk.) Počkejte, já to ukončím. (Předsedající zvoní.) Prosím o klid v sále! Prosím.

 

Poslankyně Olga Sommerová: Ano. Děkuji za slovo. Když se tady mluvilo o důvodech odvolání paní Lipovské, bylo zpochybněno, že může být odvolána ze střetu zájmů z hlediska politické činnosti. Chci připomenout, že paní Lipovská sama v rozhovoru pro CNN Prima News řekla: "Sama kandidatura už je politickou činností."

Dneska tady trošku zapadlo téma, které tady přednesl pan poslanec Martínek, a to kauza Lidice. Paní Lipovská je členkou spolku Memory Lidice, a když Česká televize vytvořila reportáž v předvečer tragédie, paní Lipovská si vyžádala na České televizi jako radní všechny údaje o tom, kolik ta reportáž stála a tak dále. Čtyřikrát dala na jednání rady toto téma a vystupovala proti tomu, ačkoliv byla ve střetu zájmů, protože Memory Lidice vznikly poté, co zanikl Český svaz bojovníků za svobodu v Lidicích, který vedla paní Bobošíková. Čili paní Lipovská se dostala do střetu zájmů, že zastávala názor, který byl proti názoru České televize, respektive té reportáže, a byla sama ve střetu zájmů. Takže to jsem chtěla jenom ještě připomenout, že to je vlastně bod jejího činění, kde je naprosto zjevné, že je ve střetu zájmů. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Klaus, poté pan poslanec Volný Lubomír.

 

Poslanec Václav Klaus: Tak když to ještě bude pokračovat týdny a týdny, to jednání... No, já si velice vážím lidických obětí a myslím, že to je jedna z úloh právě státní televize o tento odkaz pečovat, takže to zrovna myslím není dobrý příklad, který tady vytahujete. Ale když už tady vedeme toto nesmyslné páteční sezení, tak tady padla poměrně závažná obvinění na adresu pana radního Kühna, a sice že je placeným poradcem ministra kultury Zaorálka, což je podle mě flagrantní porušení, naprosto stejné, tohoto zákona o nezávislosti Rady ČT, takže já dávám procedurální návrh, abychom přerušili toto jednání až do doby, než volební výbor zaujme stanovisko k členství pana Kühna v Radě České televize, protože myslím, že jako poslanci máme fungovat stylem padni komu padni a ne, že zrovna někdo s trošku menší sociální inteligencí tam jurodivě poskakuje na výboru, všechny naštve, tak ho jdeme odvolávat, ale máme tedy skutečně dbát na nezávislost této rady. Takže já dávám tento návrh. Přiznám se také z toho důvodu, protože jedu s dcerkou, chci ji vyzvednout co nejdříve, než tady poslouchat tyhle žvásty. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Zazněl procedurální návrh, abychom tento bod přerušili do okamžiku, kdy získáme vyjádření volebního výboru ke střetu zájmů, mám-li to tak říct, dalšího člena. Opět žádost o odhlášení. Prosím, přihlaste se. Mám pocit, že kdo mohl, tak přišel.

Takže zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušení tohoto bodu? Kdo je proti?

Hlasování 161, přihlášeno 91, pro 16, proti 24. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme pokračovat. Faktická poznámka, pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já k paní Sommerové, prostřednictvím pana předsedajícího. Nezlobte se, já jsem vám nerozuměl ani slovo. Já nevím, jestli to je tím kuřáckým dechem, nebo tou rouškou, ale já vůbec nevím, co jste říkala. (Bouchání do lavice zprava.) Já jsem pochopil, já jsem slyšel, že paní Lipovská je ve střetu zájmů, protože má jiný názor než Česká televize. Já tomu opravdu nerozumím. Opravdu jste to říkala? Já to myslím vážně. Prostě ten dech máte slabý a v té roušce prostě huhňáte. Já fakt nevím, co jste říkala. Takže bych potřeboval zopakovat, v jakém střetu zájmů je paní Lipovská. Ještě jsem pochopil, že je členkou nějakých organizací, a v tom zákoně je jasně stanoveno, jakých organizací, s jakým právním statutem nesmí být ten člověk členem.

Takže prosím vás, ta organizace, o které jste mluvila u paní Lipovské, jaký má status? Je to zapsaný spolek, je to, já nevím, eseróčko, akciová společnost? Co to je a proč v něm Hana Lipovská nesmí být? A totéž by vlastně mohli říct Piráti. Jim se nelíbí paní Bobošíková. Paní Bobošíková (Směje se.) je zřejmě největším problémem této Sněmovny a ona prostě ovládá úplně všechno. Takže paní Bobošíková má nějakou společnost, ve které nesmí pracovat člověk, který kandiduje do Rady České televize nebo je členem Rady České televize. On tam nesmí pracovat, ten dotyčný člověk? Jaký je status té organizace paní Bobošíkové? Opět, co to je? Je to zapsaný spolek, je to akciovka, je to cokoliv jiného? Tak ježíšmarjá, paní Sommerová, jednou se oháníte, prostřednictvím pana předsedajícího, zákonem, tak by bylo fajn, kdybyste ten zákon znala a kdybyste byla schopna prostě jenom právně vyargumentovat, že... Já doufám, že jsem to přeslechl, že to, že má člověk jiný názor než Česká televize... Prosím vás, Česká televize má nějaký názor? Jaký názor má Česká televize? Česká televize nemá nárok na žádný názor! Česká televize tady slouží a názory České televize nikoho nezajímají. - Neraďte paní Sommerové, aby nereagovala, nechte ji! Je poslankyně, snad má vlastní hlavu. Ještě abyste ji tady chodili komandovat, co má a co nemá dělat. - Tak jaký názor má? Jaké právo má Česká televize na to, aby měla názory?

Dávám procedurální návrh na přerušení tohoto jednání do přítomnosti premiéra.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Zazněl procedurální návrh, o kterém dám hlasovat bezprostředně. Opět zavolám všechny kolegy. Opět slyším klepání, pokaždé odjinud. Vyhovím. Prosím, přihlaste se znovu. (Poslanec Lubomír Volný sděluje, že mu něco zapadlo do hlasovacího zařízení.) Poprosím zástupce IT, jestli by se podívali. Pan poslanec Lubomír Volný reklamuje nefungující zařízení. Pane poslanče, zkuste to z jiného místa. (Poslanec Volný odchází z jednacího sálu.) V případě, že pan poslanec odešel ze sálu, tak je jedno, jestli mu funguje, nebo nefunguje zařízení, přátelé.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro přerušení? (Poslanec Volný se vrátil na své místo a hlásí, že mu nefunguje hlasovací zařízení.) Zkuste vedlejší zařízení prosím, u vedlejšího stolku. (Poslanec Volný opakuje, že mu zařízení nefunguje.) Kdo je proti?

Hlasování číslo 162, přihlášeno 81, pro 10, proti 28. Návrh byl zamítnut.

 

K hlasování pan poslanec Volný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP