(13.40 hodin)
(pokračuje Volný)

Rovněž tak ani dosavadní sněmovní praxe se podobnou věcí podle našich poznatků dosud nezabývala. V důsledku toho pak stávající úprava formulace jednotlivých ustanovení vyvolává řadu otázek, na které není možno jednoznačně odpovědět. Nicméně se přikláníme k názoru, že jmenovaná jako členka Rady by neměla jménem jakéhokoliv veřejného subjektu vyjadřovat své názory a postoje především ve věcech, které spadají podle § 8 citovaného zákona do působnosti Rady nebo taková vyjádření mohou zpochybňovat její nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce členky Rady.

Posouzení možného střetu zájmů a rozhodnutí v této věci pak náleží do působnosti celé Poslanecké sněmovny s tím, že návrh na odvolání jmenované z Rady podle § 6 odstavec 1... bla, bla, bla... zákona o České televizi může Poslanecké sněmovně předložit jak volební výbor, tak kterýkoliv poslanec. Vzhledem k tomu, že legislativnímu odboru nepřísluší podávat závazné výklady volebních předpisů, považujeme účast pracovníka našeho odboru v dané věci na jednání volebního výboru za nedůvodnou.

Doporučujeme proto obrátit se s tímto dotazem na externí odborníky na mediální právo, kteří by následně mohli též se zúčastnit jednání volebního výboru a sdělit k věci své stanovisko. Je však zřejmé, že jakékoliv stanovisko bude zejména vzhledem ke stávající právní úpravě vždy do značné míry vyjádřením subjektivního názoru, a proto závazný výklad zákona o České televizi může nakonec podat pouze soud při projednání konkrétního návrhu. Toto stanovisko je určeno pro potřeby volebního výboru Poslanecké sněmovny a jeho členů."

A já se tedy tážu, jestli jste uposlechli doporučení legislativního odboru a jestli jste někde sehnali nějaké právní stanovisko, paní Sommerová, prostřednictvím pana předsedajícího, k tomu, abyste tady dneska tvrdila, že k porušování toho zákona dochází, když to neví ani legislativní právníci na té nejvyšší možné úrovni, které tady můžete ve Sněmovně sehnat. Já si myslím, že nemáte, protože kdybyste ho měla, tak abyste ho uvedla v tom svém úvodním slově.

Tady zaznělo napadení z řad Pirátů, že prý se paní Lipovská účelově mstila nějakému konkrétnímu pořadu. No, tak náklady pořadu požadovala také u pořadu Fokus Václava Moravce a dalších, nikdy nedošlo na projednání, protože tyhle informace jsou tajné. Tajné! Rada České televize prostě nedokázala za tu dobu, co vyšel najevo skandál s různými začerněnými smlouvami, nedokázala přinutit Českou televizi, abych se já jako koncesionář České televize dozvěděl, kolik peněz bere Václav Moravec za své volební nebo politické manipulace ve svém pořadu. Já s tím člověkem absolutně nesouhlasím jako občan. On informuje veřejnost zavádějícím způsobem, zve si tam jenom lidi, kteří vyhovují jeho politickému přesvědčení. Když si tam pozve někoho, kdo má podobné politické přesvědčení jako já, tak je vždycky v oslabení, k němu si tam pozve nějaké dva oponenty. Tento člověk prostě není vůbec objektivní a já chci vědět, kolik za tu svoji presstitutí práci dostává. A jako občan České republiky, jako koncesionář, který je nucen tohohle člověka proti své vůli platit, nemám právo to vědět. Nemám právo to vědět, tahle Rada s tím neudělala vůbec nic a já si myslím, že většině politické reprezentace to vyhovuje. Tady se totiž vede skrytý boj o takzvanou veřejnoprávní televizi, která vůbec není veřejnoprávní. Není veřejnoprávní, protože to je Poslanecká sněmovna, která tam nominuje ty lidi. To je prostě neuvěřitelné, jak tady někdo ještě tvrdí, že Česká televize je nezávislá.

Tady se vede teď tvrdý boj - křídlo ANO, SPD - vede se tvrdý boj o to, aby do Rady dosadili svoje lidi, kteří mají postupně nahradit lidi, které si tam dosadila předtím jiná koalice. A o nic jiného nejde. O nic jiného nejde! Jde jenom o to, získat politický vliv nad Českou televizí, protože ten systém, to je vztah s tou vakcínou, která není vakcína. Ta televize prostě není veřejnoprávní, nikdy veřejnoprávní nebyla a v tomhle systému nikdy veřejnoprávní nebude. Bude prostě téhle Sněmovny nebo té Sněmovny, která tady bude zasedat potom. To je sněmovní televize. A všechno se tam rozhoduje na základě politické objednávky a na základě politického tlaku.

Tady se vedou o členy Rady České televize kolikrát větší bitvy než o cokoliv jiného. Klasickou ukázkou byly tady ty obstrukce, kde dokonce já tuším, že jednou ne že byla osmihodinová, ale byla dvanáctihodinová, kdy se dokonce přidala tuším ČSSD tady k opozici. Já to říkám na našich mítincích a je to zajímavé. Tady všichni vždycky byli proti prodlužování nouzových stavů, ale když je měli zablokovat obstrukcemi, tak se to ani jednou nestalo, nikdo to nikdy neudělal. A když šlo o to, zablokovat Radu České televize, tak si opozice, která tady je v přesile vůči vládě - sedm klubů proti dvěma - tak si najednou opozice uvědomila, že tu Sněmovnu může zablokovat.

Mimochodem, kdyby tahle opozice chtěla blokovat Sněmovnu, tak tady vládní koalici neprojde ani jeden jediný zákon. Kdyby opozice obstruovala tak důsledně, jako jste obstruovali u Rady České televize, neprošel žádný rozpočet, neprošel žádný zákon, neprošlo vůbec nic. Takže tady je vidět, jak obrovskou váhu mají ti radní. Politickou. Politickou, žádnou jinou.

Vám jde prostě o to, abyste dostali do televize přednostně svoje lidi, svoje zprávy, aby tam byli lidi, kteří jsou loajální. A je to úplně krásné, jak vy prostě... tady ta mafie teď zastrašuje ostatní radní a bere si na ně velký klacek. Vy teď ovlivňujete ostatní radní. Vyhrožujete jim, ukazujete jim, jak velký klacek na ně máte, že v okamžiku, kdy nebudeš poslouchat, nebudeš brát úplatky, nebudeš se mít dobře, nebudeš dělat to, co my po tobě chceme, tak my tě vždycky tím klackem sejmeme. Vždycky tě sundáme, protože jsme to my, poslanci, jsme to my, Sněmovna, kdo nad tebou drží ten klacek a může ho kdykoliv pustit. Damoklův meč. Nebudeš poslušný? Budeš kritizovat to, že se krade v České televizi? Budeš kritizovat to, že Česká televize není schopna, není schopna... kde já to mám... (Hledá v podkladech.) To je strašně moc těch informací... Budeš kritizovat, že Česká televize nepozve pana Žďárského, který měl PCR testy za 50 korun, když mafie je chce prodávat za 1 200? Budeš to kritizovat? Tak půjdeš z Rady. My tě odvoláme, něco na tebe najdeme.

Omar Šerý, když zjistí, že neexistuje covid virus v malých obchodech, které jsme my jako korporátní vláda zavřeli, tak budeš používat toho Omara Šerého a budeš chtít, aby v televizi vystupoval? No, tak půjdeš jako radní. Nedostaneš ty penízky navíc a ještě půjdeš s velkou ostudou, protože tě budeme dehonestovat. Marek Petráš. Ty si pozveš do pořadu Marka Petráše, který udělal 15 studií a zcela jednoznačně zjistil, že lidé, kteří prodělali covid, mají jak slizniční imunitu, tak buněčnou imunitu, mají imunitu i buněčnou i na těch sliznicích, to znamená, že oni nemohou být nakaženi tak jako tak, jako ti, co jsou jenom očkovaní, protože ti mají jenom buněčnou imunitu? Že ten člověk může být jenom kolonizován, to znamená, že může ten virus nadechnout, ale že se mu nikam nedostane? A že se mu tam namnoží? Řekneš to v České televizi? Nebo budeš prosazovat, aby tito lidé do České televize šli? No, tak nebudeš radní. Máme tady ten velký klacek, teď ti to ukazujeme na Lipovské. A jestli řekneš jedno jediné slovo proti covidové mafii, mafii České televize, mediální mafii a jakékoliv jiné mafii, politické, tady, v rámci svého působení v České televizi, a budeš to kritizovat, tak půjdeš. Protože tady máme ten klacek. Tady máme tu baseballovou pálku. Umlátili jsme s ní malou slečnu metr šedesát, 55 kilo i s botami, tak umlátíme i tebe. A je úplně jedno, že ta slečna má IQ 200 a že byla dvakrát chytřejší, možná i třikrát chytřejší než průměrný poslanec v této Sněmovně. To je úplně jedno. Jakmile bude říkat pravdu, protože to je věřící křesťanka a protože lež je pro ni smrtelný hřích, tak my ji do toho pekla - aspoň mediálního - dostaneme.

Jak to, že Česká televize nediskutuje o tom, že pražské metro je stoprocentně bezinfekční? Pražské metro, kde nejezdí pejsci, kočičky - ti mají být taky roznašeči covidu - fretky, jezdí tam bezdomovci, opilí vracející cizinci, nezarouškovaní řidiči, tisíce lidí, kteří mají roušky špatně nasazené nebo je mají staré, mají je pod bradou, pod nosem, a taky já nevím, kolik lidí odmítajících veškerá opatření vlády - a metro je bezinfekční. Metro bezinfekční. Stejně jako bezinfekční jsou malé obchody podle výzkumu pana Omara Šerého. Stejně jako bezinfekční jsou velké obchody podle zjištění Omara Šerého.

Je vědecky dokázáno, že COVID-19 se nešíří v uzavřených prostorách. Jak to, že toho není plná Česká televize? Jak to, že vám to nevadí a nevoláte po odvolání radních, kteří toto před republikou tají?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Váš čas, pane poslanče. A předpokládám, že plynule přejdete do svého druhého příspěvku. Takže znova 10 minut. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: To už bude takové asi odbornější. Pan radní Kühn je poradcem ministra kultury Zaorálka. Bere za tuto svou funkci peníze, ovlivňuje politicky dění v zemi, ten je v jednoznačném střetu zájmů. Nezaznělo to tady ani jednou z úst kolegů z ČSSD. Takže si to zopakujeme. Pan radní Kühn je poradcem ministra kultury za ČSSD pana Zaorálka, bere za to i peníze a nikdo z vás - a přitom to víte úplně všichni, když to vím i já - nenavrhuje jeho odvolání. Ptám se Pirátů: Jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Ptám se ODS: Jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Ptám se TOP 09: Paní Sommerová, prostřednictvím pana předsedajícího, jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Ptám se STAN: Jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Ptám se KDU-ČSL: Jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Ptám se ANO: Jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Odpoví mi někdo? Máte na to dvě minuty, můžete zmáčknout knoflík a můžeme se bavit o tom, jak poradce ministra kultury neovlivňuje politické dění v této zemi. A bere za to ještě peníze. Flagrantnější ukázku toho radního, který má být odvolán, těžko vymyslíte. A vy tady sedíte, díváte se do mobilu a maximálně mě vraždíte pohledem, když na to přijde, protože víte, že odvolaný měl být. Měl být odvolaný dávno, ale ten se vám hodí, takže ho odvolávat nebudete. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP