(13.00 hodin)
(pokračuje Volný)

Toto je prostě účelové pokřivení toho zákona, tak jak si vy přejete, protože si chcete vyřídit účty s člověkem, který chce zatnout tipec té miliardové mafii, která různými způsoby dotuje právě takové režiséry, kteří točí filmy, které nikoho ve své podstatě nezajímají. Tak to tady prostě funguje. Ta mafie, která je přisátá na 7 miliard ročně, ta mafie, která je přisátá politicky na Českou televizi, protože Česká televize není objektivní, nedává informace o různých názorech, nepozvali si do televize pana profesora Berana, nepozvali si do České televize pana profesora Turánka, nepozvali si do televize - Mariánku, PCR testy, prosím tě - pana profesora Žďárského, aby občanům vysvětlil, že mohli mít PCR testy ne za 1 200, ale za 50 korun. Nepozvali si pana Berana, aby jim vysvětlil, jak účinný je i Isoprinosine proti COVIDu-19, nepozvali si pana profesora Turánka, aby jim vysvětlil, že pokud se nechali infikovat, otrávit mRNA vakcínou, tak ta mRNA, genová terapie jim právě teď proudí jejich tělem a usazuje se jim na všech možných orgánech včetně mozku, včetně rozmnožovacích orgánů, a pokud jsou ty ženy těhotné, tak i na jejich placentě, čímž ohrožuje zdravý vývoj dítěte. Nepozvali si je tam, a tyhle lidi vy chráníte, protože proti těmhle lidem (Předsedající: Čas.) paní Lipovská úspěšně bojuje.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přečtu omluvy. Pan poslanec Jiří Mihola se omlouvá dnes z důvodu nemoci a pan místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip se omlouvá v době od 13.15 do konce jednacího dne.

Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Zdeněk Ondráček, zatím poslední přihláška na faktickou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji. Tak vidíte, opakování matka moudrosti. Jsem rád, když jsem to dvakrát zopakoval, aby mi někdo řekl, v čem spatřujeme porušení zákona ze strany paní radní, členky Rady České televize, tak jsem se tu informaci konečně dozvěděl. Děkuji paní kolegyni Sommerové za tu informaci, že tedy je to spatřováno s tím, že působila nebo působí ve prospěch politického subjektu nebo někoho takového.

Samozřejmě... zase pro mě je důležité tuto informaci znát. Kdo o tom rozhodl, že to působí, jestli to je pouze politické rozhodnutí toho výboru, toho výboru volebního, nebo kdo tak rozhodl, že to taková činnost je, protože já vzpomínám, když jsme před pár měsíci řešili něco podobného u kolegů Pirátů, kdy jejich, nevím, poradce, odborný poradce, nevím, jak to nazvat, prostě člověk, sloužící u policie s hodnostním označení rada, tedy v hodnosti rada, v hodnostním označením podplukovník, pro ně zpracovával nějaké činnosti, což je také v rozporu se zákonem, tentokrát č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, a tam se to řešilo několik týdnů, možná i měsíců. Nevím, jaký byl ten výsledek, to asi budou spíš vědět kolegové Piráti, ale myslím, že ten výsledek byl tak, že bylo vyhodnoceno, že jeho činnost jako policisty byla v rozporu se služebním zákonem, ale nevím, jaký následoval potom verdikt nebo sankce, jestli byl převelen nebo prostě co se stalo. To nevím. To by museli říct kolegové.

Takže jsem rád, že jsem se dozvěděl, co je tím hlavním důvodem z těch pěti bodů, které jsem zde přečetl. To znamená, že paní radní působí ve prospěch politického subjektu. No, ono pokud kandidujete, tak nějakou činnost vykonávat musíte, protože působit úplně jako nezávislý, byť jste nestraník, byť jste něco, není možné a vždycky tam asi zastáváte nějaký politický názor, respektive politický program, za který kandidujete. Pak samozřejmě, pokud jste na čelném místě, tak to asi musíte říkat vícero častěji, než když jste na 15. místě. Ale děkuji, že jsem se to konečně dozvěděl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, pan poslanec Lubomír Volný, a připraví se Vojtěch Filip. Tak prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já proto, aby bylo jasné, že tady někdo jedná účelově, protože neexistuje žádný precedens, nic, tak tady budu citovat z veřejných zdrojů, iDNES a podobně. Zákon nezavádí neslučitelnost funkce Rady ČT s kandidaturou na funkci poslance. To je pro vás, paní kolegyně Sommerová, prostřednictvím pana předsedajícího. Není ani možné použít analogii, neboť zákon o České televizi je veřejnoprávní předpis, což aplikace tohoto výkladu vylučuje.

Skutečnost, že Hana Lipovská kandiduje, tedy není protizákonná. Vysvětlil pro iDNES.cz právník Aleš Rozehnal, který je také autorem odborné knihy Mediální právo. Ani druhé oslovení, právní oslovení redakcí iDNES si nemyslí, že je setrvání Lipovské v Radě ČT během kandidatury protizákonné, jednoduše proto, že kandidaturu ve volbách zákon přímo nevylučuje. Proti české legislativě to není. Až v okamžiku zvolení poslankyní by se dostala do kolize se zákonem o České televizi, uvedl právní František Vyskočil z advokátní kanceláře Vyskočil, Krošlák a partneři.

Já bych - abychom to mohli třeba hned ukončit, protože jinak tady budeme opravdu hodiny a hodiny zbytečně - bych chtěl od paní Sommerové, prostřednictvím pana předsedajícího, jestli máte nějaký právní rozbor a čí právní rozbor, nebo nějaký rozsudek, nebo nějakou... cokoliv z minulosti, co by podporovalo váš názor. Máte právní názor? Mě by zajímalo, jak jste ho získala. Vy jste tady jenom uvedla své dojmy a neuvedla jste žádný rozbor, neuvedla jste žádný názor, neuvedla jste žádný rozsudek, neuvedla jste žádné rozhodnutí Poslanecké sněmovny v minulosti. Vy prostě chcete jenom odvolat člověka, který vám šlape na penězovod, protože vy jste na tom penězovodu s ČT také nějakým způsobem jako tvůrkyně závislá, a vy prostě chcete pomoct svým kamarádům, kteří vám ten penězovod plní. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip na faktickou, zatím poslední přihláška na faktickou poznámku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající, pane ministře, paní a pánové. Budu stručný. Petr Štěpánek, bývalý radní, myslím za ODS, ještě když bylo právo, aby politické strany navrhovaly do Rady České televize a do Rady Českého rozhlasu a do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, napsal velmi dobrý právní názor na to, jestli je v rozporu nebo není v rozporu kandidatura za politickou stranu s výkonem funkce v Radě České televize nebo jinde. Samozřejmě že není, ani být nemůže, protože právo volit a právo být zvolen je ústavní právo v článku 19.

Ani zákonodárce tedy nemůže omezit právo někoho, aby kandidoval, proto to nemůže být ani v zákoně o České televizi, a výklad, že samotná kandidatura je v kolizi s právem být radním, je neústavní. Článek 19 Ústavy České republiky. Prosím, bavme se o tom jako zákonodárci, nikoliv jako politici, kteří mají pár dní před volbami. To je můj vzkaz této debatě, která je zcela nesmyslná a odporuje tomu, co jsme se dohodli, respektive nedohodli, protože nedovolba čtyř radních je to, co tady zatěžuje Poslaneckou sněmovnu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Václav Klaus v obecné rozpravě a připraví se poslanec Marian Bojko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den. Já už jsem to ani nečekal, že bych dnes ještě vystoupil, tak tady vystoupím dnes naposledy, naposledy v tomto volebním období a i v životě, takže jsem se rozhodl ještě promluvit. Nejsem provokatér, ale paní Sommerová vedle mě sedí celou dobu bez roušky, tak mi teď přijde trošku komické, abych si ji nasazoval. Otcovsky bych jí doporučoval, aby si ji také sundala, protože se jí bude lépe mluvit a nebude se tolik zadýchávat.

A teď k věci. Tato debata je symptomatická pro Českou republiku. Její zhovadilost, pokryteckost a všechno ostatní a neřešení podstaty. Od čeho my tady jsme? Máme státní organizaci se sedmimiliardovým rozpočtem, nutíme lidi platit televizní daň a zcela logické by bylo klást si otázky, co za to chceme? Co si objednáváme? Je to veřejnoprávní golf, nebo je to dětská tvorba? Nebo je strašný problém v České republice, že se nedozvíte zprávy, když je tornádo, že na to musíte mít státní televizi nebo rozhlas? Čili toto by byly legitimní debaty. Kolik to má stát, co si za to objednáváme, a já nejsem proti tomu, když se budou vysílat kvalitní filmy, jako býval filmový klub, vážná hudba, která se komerčně neuživí, sport hendikepovaných a tak dále. Já rozumím, že to soukromé subjekty nebudou vysílat, a můžeme se rozhodnout, že za nějaké penzum peněz si to stát objednává. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP