(12.40 hodin)
(pokračuje Bláha)

A já chci jenom říct: já nevím nic o té kauze, nevím, jestli zmiňovaná paní zneužívá v Radě České televize svého postavení jako kandidátka nějaké strany, ale chci říct jenom to, že v okamžiku, kdy tomu tak není, tak se začínáme chovat úplně stejně, a měli bychom se zamyslet, jestli zákony, které jsme udělali, jestli předpisy, které jsme udělali, jestli jsou správné, jestli by to nemělo být tak, až když vykonáváš nějakou funkci, tak nemůžeš, ale jestliže kandiduješ a neovlivňuješ politicky něco... A to ještě můžeme říct v uvozovkách, kdo z členů rady nebo i vedení televize, kdo není oficiálně něčím členem nebo kandidátem, opravdu nesympatizuje s nějakou stranou? Jak to víte? Přece každý máme svou svobodnou vůli. A to znamená, že jestliže budu - a teď mě neberte za slovo - třeba člen ODS, to neznamená, že když přijde k volbám, je musí volit, že jo? (Předsedající: Čas.) Protože mě přesvědčí třeba jiná strana. Takže nad tímhle bych se zamyslel a šel tou cestou... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) ... trošku té práce.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Prosím důrazně o dodržování času. Jedna dvě věty je v pořádku, ale tohle bylo už mnoho vět. Prosím, nyní má faktickou poznámku ještě pan poslanec Lubomír Volný. Zatím poslední přihláška. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Vaším prostřednictvím, k panu kolegovi Juchelkovi. Vezmu to zprava. (Řečník se rozhlíží po sále.) TOP 09 nemají roušky. ODS pod nosem. Nezařazení nemají roušky. Piráti pod nosem. SPD nemají roušky. ANO pod nosem. (Někteří poslanci si roušky a respirátory rychle natahují na nos.) Kluci, už to nespravujte. ČSSD - kouknu se tady - ti jsou v pořádku. Soudružky - krásně - červená vám sluší. (Poslankyně KSČM Matušovská a Aulická Jírovcová mají červené respirátory.) Děkuji.

A vy jste zneužili toho, že tam přišli lidé, kteří mají stejný politický postoj jako tady ti odpírači roušek, které jsem právě jmenoval z pravého skoro až do levého spektra, a utekli jste zbaběle z jednací místnosti, kde paní Hana Lipovská byla. Ona tam prostě byla. Jako svůj občanský postoj si nenasadila roušku a byla připravena k jednání. Vy jste zbaběle utekli. Nejdřív jste na nás chtěli poštvat policii. Dokonce jste vypnuli, aby to všichni věděli, oni vypnuli zase záznam, aby nikdo neviděl tu policii, jak nás vyvádí. Jenomže tam naštěstí byl jeden telefon, jeden přímý přenos, takže Policie České republiky se prostě stáhla a odešla a neuposlechla tohoto nezákonného nařízení.

Co se stalo potom? Potom, když jste zbaběle utekli, tak jste ani nám zbaběle, ani paní Haně Lipovské neřekli, kde jste. Vy jste jí neposlali žádnou zprávu. Předložte důkaz jako členové volebního výboru, že jste ji upozornili, ve které místnosti probíhá to jednání. Nepředložili, neposlali jste jí vůbec nic. My jsme vás museli vyčenichat, protože vy jste se před námi schovali. A když chtěla veřejnost vstoupit do té místnosti, tak jste protizákonně nepustili veřejnost do místnosti, přestože to jednání je ze zákona veřejné, a vy musíte nejdřív oznámit, že budete hlasovat o neveřejnosti jednání, pak máte hlasovat a až pak máte tu veřejnost vykázat. Vy jste zneužili chudáka policistu, který porušil zákon a nepustil veřejnost dovnitř. Vy jste vlastně neumožnili paní Lipovské se něčeho zúčastnit, protože jste zbabělci a několikrát jste porušili zákon. Tak to prostě je.

A dneska tady pan předseda sedí, nenapomíná nikoho ani se nedezinfikuje. (Předsedající: Čas.) Ale vy jste si tam vytáhli roušky jako argument.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy přečtu omluvy, se to naakumulovalo. Pan poslanec Pavel Jelínek se omlouvá mezi 12.45 až 23.45 do konce jednacího dne. No vidíte, tady už se predikuje nějaký delší průběh. Jiří Kobza se omlouvá 14.05 až 23.50 z pracovních důvodů. Pan poslanec Marek Výborný se omlouvá od 12.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. A ministr Jan Hamáček se omlouvá prostě z pracovních důvodů z dnešního jednání.

Nyní tedy faktická poznámka - mám tři v pořadí: pan poslanec Aleš Juchelka, pan poslanec Patrik Nacher a pan poslanec Marian Bojko. Aleš Juchelka má slovo. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, děkuji moc. Nařízení vlády jsou nařízení vlády a já, a myslím si, že každý předsedající kteréhokoli výboru, by měl právě chránit všechny ty, kteří se toho výboru účastní, včetně veřejnosti, poněvadž nikdo z nás, ani vy, ani já nejsme epidemiologem, žádným odborníkem na šíření různých virů. Proto musíme důvěřovat tomu, co se předloží, a to, co vláda nějakým způsobem schválí na základě doporučení těchto odborníků. Proto mou jedinou cestou bylo, pokud se tady tato nařízení nedodržovala, chránit další lidi, kteří tam v rámci veřejnosti byli. Vůbec to nebylo mířeno... Kdyby si nasadili roušky, tak je to úplně v pořádku. Několikrát jsme jednali samozřejmě pod velkým tlakem veřejnosti. Vůbec nic se neděje. Všechno by proběhlo v pořádku, pokud byste uposlechli nařízení vlády a de facto nějakým způsobem dbali bezpečnostních zdravotních opatření. Nestalo se tak, proto se muselo dojít k jiné alternativě a musel jsem jako předseda výboru nějakým způsobem požádat kolegy poslance, abychom si odhlasovali neveřejné jednání právě z tohoto důvodu, abychom chránili zdraví spoluobčanů. Takže asi toliko k tomu výboru.

A to, že paní Lipovská stejně jako všichni ostatní byla určitě upozorněna na to, že se sedí někde jinde, protože byla součástí toho jednání, že se přemístili, tak to má na starosti tajemník toho výboru, který jí určitě esemesku odeslal, stejně jako všem těm, kteří byli řádně přihlášeni a byli účastníky toho jednání volebního výboru. Tak asi toliko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano. Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Patrik Nacher a připraví se pan poslanec Marian Bojko. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, já jsem tam byl, takže vím, jak se to odehrálo. Musím se kolegy Juchelky, který předsedal tomu výboru, zastat. On vás, pane kolego, několikrát upozorňoval vás a všechny příznivce Volného bloku, abyste si nasadili roušky. O těch opatřeních já si také můžu myslet cokoli, dodržuji je. Tam je to v malé místnosti, abyste si to představili, velké množství lidí. Prostě se to buď respektuje, nebo ne. V případě, že ne, tak předsedajícímu nezbývá nic jiného než přerušit a řešit to nějakým jiným způsobem. Žádný policejní zásah nebo něco takového se nepřipravoval. Prostě se změnila místnost, přesunulo se tam. Všichni jsme dostali informace, kde to jednání bude. A tam podle mě, a Aleš Juchelka to řekl přesně, tam se právě podle mě ukázala ta dvojrole. Bohužel to tady musím říct, bohužel. Tam se ukázala dvojrole radního a zároveň kandidáta. Protože buď se ten člověk chová jako radní, tak si sedne vedle Pavla Matochy a přijde k nám na jednání, nasadí si roušku a obhajuje zprávy o hospodaření, o činnosti České televize, anebo sedí vedle vás a vašich příznivců s vlaječkami, ale pak už reprezentuje ten subjekt, nikoli toho radního.

To znamená, tam se to ukázalo, jak říkám, bohužel v plné nahotě v přímém přenosu, a myslím si, že tu informaci dostali všichni. Všichni se tam toho účastnili. Koneckonců vy nejste člen a přišel jste tam také, takže jste se to evidentně nějakým způsobem dozvěděl, včetně všech příznivců, kteří tam byli na schodišti kolem. To znamená, že to určitě nebyla nějaká tajná informace, to já si neumím představit. Tak tolik k tomu, jak probíhal volební výbor.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Marian Bojko a připraví se pan poslanec Lubomír Volný. Prosím.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji. Tady pan Juchelka v žádném případě neodpověděl na to, jestli paní Lipovská dostala informaci, kde se bude konat ta náhradní schůze, a já jsem naprosto přesvědčený, že vy jste to zpunktovali už dopředu a věděli jste, že tam přijdeme bez roušek, že si je samozřejmě nesundáme (nenandáme?). A já vládní nařízení, která 38krát byla smetena... Vám kdyby řekli, že budete chodit s jedním prstem v zadku a s druhým v nose, tak to budete dělat? Já ne, v žádném případě. Takže vy jste věděli, že to přesunete někam jinam. Nedali jste vědět. A kdyby vás lidi nevyčenichali, tak bychom to nevěděli. My jsme se ptali lidí, policie, ptali jsme se tady zaměstnanců, kde je ta schůze. Kdyby fakt vás někdo nesledoval, tak to nevíme.

A druhá věc je tahle. V té první místnosti nebyl pan ředitel Dvořák, ale v té druhé už byl. Seděl... (Reakce v sále.) Já jsem ho tam viděl. Ředitel České televize Dvořák byl v té druhé místnosti. Já jsem seděl vedle něho. (Reakce v sále.) No, kde jste se přesunuli na jednání do děvětatřicítky nebo kde to bylo. Takže proč nepřišel do té první místnosti? Nebyl tam. (Reakce v sále.) Tam nebyl prostě. To je úplně jedno. (Reakce v sále.) Nebyl tam. Jak jsme přišli do té první místnosti, tak tam nebyl. Seděl až nahoře. (Reakce v sále.) Já ho tam neviděl. Tak v tom případě se omlouvám. Já jsem ho viděl až nahoře, kde jsem seděl vedle něho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP