(17.00 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Ale samozřejmě, o čem hovoříte vy, je otázka hlavně umírání lidí na covid, protože jestli hovoříte o úmrtích v prvním pololetí tohoto roku a mluvíte o březnu, tak to byla právě ta doba, o které jsem hovořil už v předchozí interpelaci, kdy byly naprosto fatálně zaplněny jednotky intenzivní péče, kdy byly naprosto zaplněny kapacity nemocnic. Vím to velmi dobře, protože v té době jsem nebyl ministrem, ale působil jsem v ústeckých nemocnicích, takže vím přesně, jaké byly statistiky v rámci například Ústí a nemocnic Krajské zdravotní, kdy byly skutečně na vrcholu počty hospitalizovaných, počty lidí na jednotkách intenzivní péče. Takže tím pádem logicky i více lidí umíralo, protože řada těch lidí bohužel nepřežila, byla ve velmi těžkém stavu, a to nemělo naprosto nic společného s očkováním. To mělo něco společného s tím, že měli bohužel nemoc COVID-19 a na tu nemoc zemřeli. To je zkrátka fakt. To jsou fakta.

Pokud jde o proočkovanost populace, víte, že ze začátku zejména bylo i složitější dostat vakcíny. Není to tak, že by 80 % seniorů bylo naočkováno v lednu. To je samozřejmě naprostý nesmysl. Očkování začalo na začátku roku a ze začátku skutečně šlo poměrně pomalu, protože byl problém s dodávkami vakcín, bylo málo vakcín, takže to určitě není tak, že by 80 % seniorů bylo v březnu naočkováno. To byla situace až později v dalších měsících, takže tady vůbec nekoreluje to, co říkáte, že v březnu zemřelo nejvíce lidí, s tím, že by byla takto masivně proočkovaná populace. Naopak, tehdy ta proočkovanost byla bohužel velmi nízká a proočkovanost se zvýšila až v následujících obdobích. A ne nadarmo je aktuálně situace taková, že máme proočkovanost 80 % nebo více než 80 % seniorů a úmrtnost v České republice na covid je prakticky nulová. Denně je jeden, dva případy lidí, často ani žádný člověk nezemře. To znamená, že tady je přímá korelace mezi proočkovaností populace, zejména té seniorní populace, a počty úmrtí, které klesly prakticky na nulu. A to je to, proč potřebujeme očkovat, protože pokud budeme očkovat, nebudou umírat lidé.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane ministře. Pan kolega Bojko se chystá k doplňující otázce. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Bojko: Takže se tedy začalo masivně vakcinovat v lednu a za duben, květen, červen Česká správa sociálního zabezpečení přestala vyplácet 17 000 penzí. Na co ti lidé tedy zemřeli, když ne na covid? To je první otázka.

Neodpověděl jste mi vůbec na to Slovensko, že je zajímavé, že nejproočkovanější okres je v červené zóně, nebo bude od příštího týdne, ten, který je neočkovaný, skoro vůbec, město Púchov a okolí, budou v zóně zelené.

A další věc, kterou bych tady chtěl přednést: když tady někdo tvrdí, takoví pánové jako Hořejší, Chlíbek, členové MeSES, že vakcína je naprosto bezpečná pro těhotné ženy v každém trimestru, už to bylo v každém trimestru, tak tohle může říct jenom zločinec. Já bych chtěl vidět člověka, který miluje svoji rodinu a svoji ženu, který by takovou pochybnou vakcínou, která tu je rok, nechal naočkovat svoji ženu a nesl si potom následky tohoto svého činu. (Důrazně.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil čas pro vaši doplňující otázku. Pan ministr bude reagovat. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Pokud jde o situaci na Slovensku, přiznám se bez mučení, že nevím, jaká je situace v konkrétních okresech nebo župách Slovenska, takže to nemohu komentovat, bohužel. Mohu komentovat pouze to, že na Slovensku je proočkovanost populace asi o 10 % nižší než v České republice, takže je jasné, že i když v nějakém okrese je třeba vyšší proočkovanost, tak tam samozřejmě ta proočkovanost je stále výrazně nižší než v České republice, a je možné, že se tam tím pádem covid šíří, ale samozřejmě neznám konkrétní případ, o kterém hovoříte. Nemohu se vyjádřit, nejsem schopen komentovat takto detailně každou zemi, ale o 10 % nižší proočkovanost populace tam jednoznačně je.

A znovu opakuji, znovu to jaro: vy jste hovořil o tom, že v lednu se začalo masivně očkovat. Nezačalo se masivně očkovat. Podívejte se na ta data. Byl velký problém se všemi vakcínami. AstraZeneca nedodávala, ze začátku ani Pfizer nedodával, takže těch vakcín bylo velmi malé množství, proočkovanost byla velmi nízká, velmi nízká ze začátku až do března. A bohužel, a to nebylo ani v rukou vlády, to byl zkrátka problém v dodávkách vakcín pro celou Evropu a zlepšilo se to právě až někdy v dubnu, květnu, kdy se začalo skutečně očkovat 100 000 lidí denně, ale předtím ta čísla byla mnohonásobně nižší, a právě proto ta úmrtnost v tom březnu, o kterém hovoříte, díky masivní virové náloži byla vyšší. Ale to je zkrátka fakt, můžeme se o tom přít, máte asi jiný názor, ale toto jsou jednoznačná fakta. A když se na to podíváte, jaká byla proočkovanost populace v březnu, tak si myslím, že je to naprosto jednoznačné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane ministře. Interpelace končí.

Budeme pokračovat, a to interpelací pana poslance Jakuba Michálka na ministra zdravotnictví ve věci výsledků auditu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Ještě než začnu se svojí interpelací, musím reagovat na ta ošklivá obvinění, která tady zazněla ze strany pana předsedy vlády Babiše, že opozice, Piráti, že nepracujeme, že jsme nic nedokázali. Tak to opravdu není namístě. Ať se pan premiér podívá na www.piratipracuji.cz nebo ať si přečte naši knížku Česko inspirativní. To je prosím brožura, kterou jsme vydali (ukazuje). 37 příkladů dobré praxe z měst, vesnic, venkova, vydaná za naše peníze, nikoliv za veřejné peníze. Spoustu věcí jsme dokázali, předpověděli jsme druhou vlnu, ukončení omezení pohybu, testování, kompenzace pro živnostníky, zachránili jsme pro lidi levnější benzin, zabránili jsme proruským tlakům ohledně Dukovan, digitální ústava, zveřejňování smluv, elektronický stavební deník, zmrazení platů politiků, zákaz klecového chovu slepic a tak dále - piratipracuji.cz.

A teď už k otázce interpelace na pana ministra. Chci se zeptat ohledně auditu, který měl vyvodit odpovědnost za těch přes dvacet nezákonně zrušených opatření. Bylo součástí toho hodnocení odpovědnosti i předchozích ministrů? Věděli jste, že můžete pouze omezit obchod, a přesto jste ho zakázali. Já jsem seděl u toho jednání s panem ministrem a s panem Policarem. Jak z toho byla vyvozena odpovědnost? Chci se zeptat, jaké měli prémie ti úředníci, kterým teď snižujete plat za to, že rozhodovali nezákonně? Poskytnete ten audit poslancům i veřejnosti? Budete plnit ta doporučení, která jsou tam obsažena? A zejména, kdo dával politické zadání, o kterém mluvil pan Knitl na Legislativní radě vlády, že ta opatření píšou na základě politického zadání?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času v otázce. Pan ministr bude odpovídat. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuju za slovo. Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, vážený pane poslanče, shrnu, že po svém nástupu na ministerstvo jsem skutečně zadal interní audit na proces vydávání mimořádných ochranných opatření. Já si myslím, že je samozřejmě dlouhodobě neudržitelné a nepřípustné, aby ministerstvo vydávalo opatření, která jsou rušena, i opakovaně, soudy. To jsem jasně řekl a jasně jsem řekl, že ta rozhodnutí, byť na ně můžeme mít různé názory, a se vším já osobně taky třeba nemohu souhlasit, budeme zkrátka respektovat. Je to soud, který jedině může v tomto směru vykládat právo v České republice, takže k tomu takto přistupuji, a právě proto se ten mimořádný audit týkal období březen až květen 2021 a zaměřil se právě na vydávání mimořádných opatření vydaných v souvislosti s nemocí COVID-19 podle pandemického zákona. Hlavním cílem bylo ověření používaných postupů v procesu zpracování a vydávání mimořádných a ochranných opatření a nalezení důvodů, proč opakovaně neuspěly u soudu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP