(16.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Takže jsem začal jednat, moje ambice je dostat a sednout ke stolu opět se zástupci obou skupin, což se vlastně stalo, a začali jsme se bavit o bodech dohody, které nebyly dodrženy, s tím, že Národní filmový archiv tvrdí, že v covidovém období bylo možná obtížnější dostát některým částem té dohody. Nicméně jsme se tady ještě nedobrali nějakého výsledku. V této chvíli je to tak, že se sejdeme znovu, a já jsem chtěl, aby u této schůzky byli také zástupci, odborníci, kteří se podíleli na výrobě té restaurované kopie v Bologni, a abychom se pobavili o tom, do jaké míry a proč došlo k tomu, že znovu je tady zpátky diskuse o kvalitě té digitální restaurace.

Takže v této chvíli mohu tady pouze slíbit, že budu pokračovat ve snaze vyjasnit, proč a jestli byla ta dohoda porušena, a budu vést debatu se všemi zainteresovanými, aby se vyjasnilo, proč nově tu debatu máme zpátky. Můj zájem je, a byl bych nejraději, kdyby se povedlo, kdyby dohoda, která se uzavřela, skutečně byla platná a kdyby obě strany souhlasily s tím, že ji budou v plné míře dodržovat, že už se nebude opakovat to, co se stalo nyní. Jestli za to může covid, nebo ne, to teď nechci soudit ani to nechci ještě definitivně uzavírat. Pro mě je evidentní, že si určitě jedna skupina myslí, že ta dohoda dodržena nebyla. Národní filmový archiv to odmítá. My se o tom budeme dále ještě bavit, ale především mám zájem, aby se v téhle věci našel takový postup a takový kompromis, který ten problém jednou provždy vyřeší. To je moje ambice. Možná že to není úplně jednoduché, protože zřejmě podobný typ debat probíhá i v jiných zemích. Není dneska jednotný postup, nebo že by to byla věc, která by byla vyřešena, protože ty technologie dneska postupují, a najít nějakou univerzální odpověď asi není úplně snadné -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, i vám skončil čas k odpovědi, jistě využijete případnou doplňující otázku paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, za odpověď. Musím říci, že v Národním filmovém archivu to chodí poměrně dost tristně. Odešly desítky dlouholetých archivářů a to ukazuje také na neprofesionalitu pana Breganta v řízení NFA. Podle soudu nezákonné ukončení pracovního poměru vedoucí oddělení paní Přikrylové, za tím také stojí vykřičník. A dovolím si citovat, jak komunikují právě s Asociací českých kameramanů, kteří požádali o návštěvu - cituji: "Bohužel vzhledem k velmi negativnímu a nevstřícnému postoji Prezidia AČK vůči práci Národního filmového archivu v posledním měsíci považujeme konání návštěvy v plánovaném termínu za nekonstruktivní, a tím pádem nevhodné."

Myslíte si, že umělci budou muset ještě dlouho trpět tuto aroganci? A jestliže oni nejsou schopni a pan ředitel není schopen uznat nekvalitní práci, tak si myslím, že není na správném místě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr využije dvě minuty na doplňující odpověď. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Já si myslím, že arogance je tady nepřijatelná, protože tady se jedná o digitální restaurování často velmi známých, slavných českých filmů, které jsou spojeny s docela velkými jmény kinematografie. I ti, kteří dnes požadují tu kvalitu, tak jsou to často docela zvučná jména, ať už to byli režiséři, kameramani a další, takže pro mě je naprosto nepřijatelné, aby vůči těmto lidem, zástupcům těchto profesí, se postupovalo nějak arogantně. Dokonce si myslím, že pokud byla uzavřena dohoda, tak se dodržovat musí. To je věc, kterou bych rád garantoval, a připadá mi, že v tom není žádná výmluva. Pokud se uzavře dohoda, musí se respektovat. Dokonce pokud ta část kameramanů a režisérů byla ochotna jít na určitý kompromis, tak si toho vážím a dělám všechno pro to, aby ze strany státu nebo státního Filmového národního archivu se také dodrželo to, co je třeba. Pokud bych měl pocit, že stát se tady nechová odpovídající způsobem, tak bych samozřejmě jednal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k odpovědi. Interpelace končí.

Nyní pan poslanec Marian Bojko na ministra zdravotnictví ve věci vakcinace. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marian Bojko: Dobrý den. Pane ministře, váš premiér jezdí teď po mítincích a tvrdí občanům, že 98 % lidí, kteří v letošním roce zemřeli, nebylo vakcinováno - 98 %. Zajímalo by mě, a určitě nejsem sám, kde ta čísla vzal. A pokud je máte, dáte je k dispozici veřejnosti? V minulosti jsme žádali, aby byla porovnána rodná čísla zemřelých a vakcinovaných. Bylo řečeno, vaším prostřednictvím, že se to bude vyhodnocovat až v příštím roce. Proč ne teď? Nebo jste už tyto informace dostali?

V průběhu letošního roku zemřelo o 50 % více lidí ve věkové skupině 70 až 79 let a jenom letos v březnu zemřelo o 62 % lidí více než loni v covidovém březnu. Senioři jsou proočkováni z 80 % a my tady máme epidemii úmrtí mezi seniory, kteří neumírají podle oficiálních statistik na covid. Proto se také vládní nařízení rozvolňovala. Takže to, co tvrdí premiér, že z celkového počtu zemřelých byly jenom 2 % očkovaných, je matematická hloupost.

Také mě zajímá vaše stanovisko ke covidové situaci na Slovensku, kdy slovenský premiér Heger prohlásil veřejně, a dokonce dvakrát po sobě, je z toho videozáznam, že se covid bude nově šířit nejvíce tam, kde se nejvíce očkuje. To tvrdíme ve Volném bloku dlouhodobě.

Ještě k situaci na Slovensku. V obci Ubľa v okrese Snina v zařízení pro seniory, kde jsou naočkovaní stoprocentně všichni včetně personálu a klientů, šest členů personálu dostalo covid, polovina klientů také, dva klienti zemřeli. Opakuji, byli stoprocentně vakcinováni. Zajímavé také je, že zaočkovaný okres Trenčín bude od příštího týdne v červené zóně, naopak nejméně proočkovaný Púchov bude zelený.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil váš čas k otázce. Pan ministr je připraven a bude odpovídat. Prosím, slovo má ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pane poslanče, mohu říci základní data, která samozřejmě určitě znáte velmi dobře, protože jsou standardně každý den prezentována, ale aspoň to zopakuji takto veřejně.

Ke včerejšímu večeru bylo podáno 11 674 395 dávek. Jedná se o 6 025 745 osob, které dostaly alespoň jednu dávku. Většině z nich, 5 870 297 osobám, bylo očkování dokončeno. Samozřejmě většina byla naočkována vakcínou Comirnaty od firmy Pfizer, pak následuje Moderna, AstraZeneca a vakcína Janssen.

Rychlost očkování: denně je očkováno zhruba 10 000 nových osob první dávkou, celková rychlost očkování je však pouze zhruba 14 000 dávek denně. Nejvíce nových dávek je od výrobce společnosti Pfizer.

Proočkováno máme z hlediska populace 56,2 % alespoň první dávkou, 54,8 % celkové populace má očkování dokončeno. Pokud jde o populaci, která je takzvaně očkovatelná, to znamená, je pro ni vakcína, to znamená 12+, tak 64,5 % těchto osob má aspoň první dávku, 62,9 % má dokončené očkování, u dospělé populace je to 69,4 % aspoň první dávka, 67,6 % očkování má dokončeno. Tolik jenom, abychom viděli, jak jsme na tom s proočkovaností. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP