(12.40 hodin)
(pokračuje Volný)

Ta místa, kde jsou ty děti dnes, budou jenom přejmenována, možná někdo ještě někam přestěhován v rámci nějaké úspěšné privatizace, jako měla být ta privatizace, kterou chtěl spáchat tady pan hejtman Moravskoslezského kraje, kdy poté, co zlikvidoval nejúspěšnější operační týmy v orlovské nemocnici, tak chtěl zlikvidovat také dětský domov, který chtěl prodat spřátelenému podnikateli. Tak to prostě je, maximálně taková změna tam bude. Přesně jak jste řekl, ti lidé tam nejsou, takže péče bude zajišťovaná úplně stejnými lidmi a na 99 % i ve stejných prostorách, kde se akorát přepíše ten název. A proto, opakuji, tady dneska v průběhu této debaty vyšlo na povrch, na denní světlo několik zásadních informací. Toto buďto nebylo dobře připravené, protože my jsme se tady o tom už dávno nebavili, a bylo by to schváleno v rámci toho minulého návrhu, nebo je to naopak dokonale připraveno jako salámová metoda, jak tvrdím já, kterou se to postupně připravuje na ten byznys s dětmi.

Bohužel, musím teď upozornit kolegy z SPD, že vystoupení Jardy bylo sice trošičku vtipné, ale pokrytecké, protože vy jste všichni kromě omluvených hlasovali pro tu minulou novelu. Celé SPD hlasovalo pro barnevernetizaci České republiky a celé SPD hlasovalo pro obchod s dětmi, protože komunisté byli v té době ti, kteří chtěli být komunisty aspoň v ten správný okamžik, a tento megabyznys s dětmi chtěli zatrhnout, ale vy, espéďáci, a nekruťte na mě hlavou, jste všichni hlasovali pro. Takže Jardo, prosím tě, nebuď pokrytec.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Poslankyně Hana Aulická Jírovcová, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych ještě, vaším prostřednictvím, chtěla požádat pana ministra, aby mi odpověděl na otázku, kterou jsem říkala předtím, jestli opravdu se na Ministerstvu zdravotnictví připravuje legislativa, která má řešit důsledky toho přijatého pozměňovacího návrhu. Nás by to opravdu zajímalo, protože poslední informace z vašeho ministerstva právě zní takto, že připravujete tuto legislativu, ale bohužel, tento pozměňovací návrh, o kterém dneska budeme hlasovat, není ten, který by to měl řešit. Takže proto se zeptám a chtěla bych odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Poslankyně Andrea Brzobohatá se omlouvá od 14.30 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů, poslanec Martin Kupka od 11.45 hodin do konce jednacího dne. Omlouvá se z pracovních důvodů.

Faktická poznámka pana ministra Adama Vojtěcha. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Jenom zopakuji, že ten pozměňovací návrh byl připravován ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva spravedlnosti. Všichni se na něm shodli, takže je na něm bazální shoda všech dotčených resortů. To je prostě fakt, tento návrh takto byl předložen a byl vypracován těmi týmy, legislativou, takže to není nějaký můj návrh, to je návrh, na kterém byla shoda všech resortů. A to, že s původním návrhem sociálně-právní ochrany dětí jsem vyslovil nesouhlas, to, myslím, že víte velmi dobře a je to ze stenozáznamu. Ale s tímto návrhem souhlasím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Poslanec Lubomír Volný s faktickou poznámkou, poté poslankyně Aulická Jírovcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Musím konstatovat, že už jsem fakt unavený z toho, jak tady někdo chodí a používá zástupné argumenty někoho jiného. No jasně, že jste se na tom shodli napříč, když do toho všichni budete investovat stejně, jako jste investovali do covidové mafie. Teď vychází v Reflexu, prosím vás, článek o tom, jak vy a vaši kolegové, pane ministře, jste přikazovali úředníkům, jak mají sepisovat a zdůvodňovat, zdůvodňovat nezákonné... o kterých oni věděli. Vaši úředníci vás o tom informovali, a bude to psát Reflex, nebude to říkal Lubomír Volný. Vy jste je prostě nutili, aby psali nezákonná opatření, a pak se postavíte a řeknete: Ono to prošlo celou vládou napříč resorty, všichni jsme se na tom shodli, akorát 38krát vám to soud omlátil o hlavu. Tyhle argumenty nepoužívejte, to je falešná hra. Buďto se za to postavte jako chlap, že to je váš pozměňovací návrh, anebo řekněte, že jste tam jenom podepsaný prostě jako... jako nějaký fíkus, který tady musí zaštiťovat jednání té covidové mafie. To vás v tom Aspenu neučí nic lepšího? To vás tam neučí nic lepšího, že jakmile narazíte na někoho, kdo jenom trošičku kriticky uvažuje, tak si zkontroluje to, co jste říkal?

Mimochodem, vy jste člověk, který pravidelně lže. Minimálně dvakrát jste byl usvědčen ze lži. Vy jste lhal o paní profesorce Pekové, musel jste se omlouvat. Pak jste se hned vymluvil taky na nějakou jinou paní. To je vaše zodpovědnost vědět, že to není pravda, než to vypustíte do veřejného prostoru. A pak jste lhal o tom, že naše olympionička je na kyslíku. Vy jste absolutně nedůvěryhodný člověk. Tady když přijde náš ministr zdravotnictví a říká, že něco byl přijato ve shodě mezi všemi resorty, jak já to mám vůbec vědět? Jak já mám vědět, že jste na ně netlačil, že jste je nevydíral? To je také metoda, která se učí v Aspenu. Tady je jeden lhář od Pirátů, lže, že byl hlasovat. Další lhář od KDU-ČSL lže o tom, jak hlasoval. A tady ministr zdravotnictví lže o tom, kdo se čím nakazil a kdo je na jakých dýchacích přístrojích. A vy tady přijdete a jako etalony pravdomluvnosti (Předsedající: Váš čas, pane poslanče, vypršel.) mě chcete usvědčovat z toho, že já vám tady něco lžu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: V tuto chvíli musím přerušit projednávání tohoto bodu, protože je 12 hodin 45 minut. Konstatuji, že s faktickou poznámkou je ještě přihlášena paní poslankyně Aulická Jírovcová a do rozpravy je s přednostním právem přihlášen pan předseda Jakub Michálek. Nicméně podle rozhodnutí Poslanecké sněmovny přerušuji projednávání tohoto bodu a budeme se věnovat bodu číslo

 

39.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

S přednostním právem se hlásí pan předseda Jakub Michálek, takže mu dám slovo, ještě než dám slovo panu předsedovi. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Chtěl jsem využít svého přednostního práva, abych otevřel jednu otázku, kterou považuji za mimořádně důležitou pro nás všechny. Je to aktuální téma a je to skandál se zneužitím peněz ve zdravotnictví na volební kampaň.

Myslím si, že je velmi dobře, že stát chce dělat prevenci rakoviny, to je naprosto namístě, ale je nezbytné, aby dobré myšlenky nebyly zneužívány. V tomto případě se Všeobecná zdravotní pojišťovna, podle informací z médií a podle toho, jak jsem se o tom bavil s panem ministrem, rozhodla, že v rámci kampaně za 15 milionů korun z peněz na zdravotnictví umístí politickou propagaci předsedy vlády Andreje Babiše na jednu ze dvou titulních stránek, na zadní stranu brožury k prevenci rakoviny. Sám poslanec ANO, který zastupuje ANO ve správní radě pojišťovny, pan Rostislav Vyzula, k tomu uvedl, že tento materiál by prevenci více uškodil než pomohl. Co se tedy stane? Správní rada to neschválila. A co se tedy stane, když se to lidem rozešle, těm dvěma milionům domácností? Vypadne na ně brožura, která bude vypadat buď takto, prevence rakoviny, anebo takto, propagace předsedy vlády Andreje Babiše. (Ukazuje.)

Tři týdny před volbami dostanou dva miliony domácností takovouto brožuru. A když si vezmeme, že 50 % lidí má v podstatě alergii na předsedu vlády Andreje Babiše, a teď na ně v 50 % případů vypadne tahleta budovatelská fotka, když se podíváme na to, že podle vědeckých výzkumů, když člověk vidí politika, kterého nemá rád, tak se mu vyplavují stresové hormony, a když se podíváme na to, že stresové hormony jsou jednou... respektive vysoká úroveň stresu je jednou z příčin rakoviny, to, že člověk se rozhořčí, když si ještě uvědomí, že tyto záležitosti jsou placeny z peněz, které mají jít na zdravotnictví, tak rozesílání - a zde musím souhlasit s panem Vyzulou - skutečně rozesílání takovéto brožury může akorát zhoršit stres u lidí, může je to naštvat před volbami. Myslím si, že je naprosto absurdní tvrdit, že premiér není politickou figurou.

A toto je další projev agrofertizace České republiky, že se někdo neštítí zneužít prevenci rakoviny k politické kampani. Chci vás vyzvat: Pokud vám záleží na zdraví občanů, prosím, nezneužívejte prostředky, které jsou v českém zdravotnictví na prevenci rakoviny, na vlastní politickou agitaci. A chci vyzvat pana ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který tu sedí s námi, aby vystoupil a slíbil všem občanům České republiky a této slavné Sněmovně, že se zasadí o to, aby brožura byla odpolitizována, aby se zjistilo, kdo proti vůli správní rady nechal rozeslat tuto brožuru, aby byla vyvozena odpovědnost, a aby nám všem tady slíbil, že ani jedna koruna z peněz českého zdravotnictví, z veřejných peněz, nebude zneužívána tři týdny a po dobu volební kampaně na volební propagaci kterékoliv strany.

Děkuji za pozornost a děkuji za odvahu, se kterou se k tomu postavíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP