(10.50 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Jsem tady ve faktické poznámce, tak to nebudu celé číst, ale je to tam vyjmenováno. Myslím si, že kdo si to přečte a přečte si důvodovou zprávu, tak je mu zjevné, koho se to týká, viz moje předchozí odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní faktická poznámka předsedy klubu KSČM Pavla Kováčika, poté Aleny Gajdůškové. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, přeji hezký dobrý den. Chtěl bych poprosit, abychom přestali bojovat ty minulé války, kdykoli se to hodí. My jsme tady mimořádně, jsme tady o prázdninách a máme rozhodnout závažné věci okolo důchodů. Přiznám střet zájmů, jsem v tom věku, kdy mám nárok, beru důchod, takže by se dalo říct, že mluvím, aniž bych měl, ale mluvím pro budoucnost. To, že je před námi ještě 500 neprojednaných zákonů, je do značné míry díky tomu, že tady také bojujeme všelijaké jiné bitvy, než ty, které tady bojovat máme. Minulé války tomu říkáme.

Chtěl bych se vrátit ke skutečnému tématu, kterým jsou důchody, a protože jsou pozměňovací návrhy, které spolu kolidují a s některými, s oběma souhlasíme, rádi bychom se poradili. Čili před hlasováním po rozpravě bych rád požádal o přestávku na poradu klubu KSČM v délce trvání 15 minut. Klub by se sešel tamhle u toho okna, jak je Standa Grospič.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní faktická poznámka kolegyně Gajdůškové. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, protože jsem v podstatě ve střetu zájmů, protože už prostě důchodový věk mám, nechtěla jsem vystupovat, ale musím opravdu říct dvě poznámky.

Ta první je odmítnout to, že návrh na navýšení o 300 korun, případně o 500 je nějaký předvolební balíček. Je to prostě dorovnání nákladů, které seniorské rodiny, senioři, důchodci mají. To za prvé.

Je to v tomto čase, protože to koresponduje s harmonogramem projednání státního rozpočtu. To za druhé.

A za třetí, kolegové, kteří předkládají hádky kolem komunistických důchodů jako že komunistických exponentů, tak by měli říci, jaké platy, jaké odměny měli poslanci před rokem 1990. Moje informace je, že neměli žádné. To byla tehdy čestná funkce.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní Mikuláš Ferjenčík s řádnou přihláškou. Máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych vás také požádat o podporu našich pozměňovacích návrhů. Podle toho, jak ty pozměňovací návrhy uspějí, se rozhodneme ve finálním hlasování. Dva návrhy podal kolega Michálek. Ty se týkají odškodnění za šikanózní ochranný dohled za minulého režimu a kompenzace pro středoškolské studenty za neoprávněné vyloučení ze studia za minulého režimu. Takže my jdeme pozitivní cestou, abychom aspoň zmírnili tuto nespravedlnost, a současně navrhujeme doprovodné usnesení ve vztahu k nespravedlivě vysokým důchodům prominentů minulého režimu.

Dále navrhujeme dva takové praktické pozměňovací návrhy, které opět redukují nějaké nespravedlnosti v systému, a to je zvýšení podpory pro pracující seniory - skutečně považujeme již za chybu nastavení systému, když lidé, kteří pracují déle, než musí, a odvádějí do systému víc, pak dostávají strašně málo přidáno. Dokonce dochází k paradoxním situacím, kdy lidé dostanou menší důchod kvůli tomu, že odešli do důchodu později. Takže tuto nespravedlnost se snažíme napravit prostřednictvím pozměňovacího návrhu kolegy Martínka. Podobně se snažíme vyřešit i nižší důchody pečujících osob, a to skrze rozšíření vyloučené doby na sedm let, to znamená typicky ženy, které se starají o malé děti, budou mít delší časové období, kdy se jim bude započítávat průměrná mzda, místo toho, aby se jim nenavyšoval ten základ pro důchod. Rozšíření vyloučené doby na sedm let, abychom podpořili pečující osoby.

A poslední pozměňovací návrh, který ve finále rozhodne o tom, jestli podpoříme zákon jako celek, nebo ne, je náš návrh na dotační vratku 1 000 korun pro každého seniora, a protože máme za to, že pokud se zvyšují důchody, je potřeba na to hledat i rozpočtové zdroje, tak jsme navrhli, aby tato dotační vratka 1 000 korun pro každého důchodce byla financována z dotací, které dostávají firmy pana předsedy vlády. Máme za to, že když se dělá volební kampaň, a nalijme si čistého vína, tento zákon je součástí volební kampaně hnutí ANO, tak ať to tedy hnutí ANO financuje z peněz svého majitele, ať vyšší důchody platí Agrofert, ať si na to nepůjčujeme od našich dětí. Díky za podporu tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Přihlásil jsem se do rozpravy, požádám kolegu místopředsedu Okamuru o vystřídání.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobrý den. Slovo má místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Stanovisko KSČM k návrhu pana kolegy Jurečky řekl Jiří Valenta, já řeknu jen několik poznámek. Krátký příběh: o co chcete snížit důchod Marii Hadačové, dělnici, středoškolačce, která pracovala, byla poslankyní Federálního shromáždění, Sněmovny lidu, vážení. Ona i tu práci, kterou vykonávala ve Sněmovně lidu, měla řádně proplacenou v rámci toho, že se kompenzovala její neúčast v zaměstnání. Chcete to snížit za celý rok, za celé volební období, nebo za jarní a podzimní zasedání?

Prosím vás, ten návrh je nikoli otázkou finanční nebo politickou, je to přímý útok na legitimitu státu. Je to přímý útok na suverenitu a identitu Československé republiky, a tedy i České republiky jako právního nástupce tohoto státu. Nevím, kdo vám to poradil, ale za prvé, nemůžete to srovnávat ani se Slovenskem, ani s Polskem, protože pokud jste někoho chtěli potrestat, tak jste ho potrestali v roce 1995. Na rozdíl od Polska, kde byl prezidentem člen bývalé vlády Polské sjednocené dělnické strany, na rozdíl od Slovenska, kde byl prezidentem předseda bývalého KNV v Košicích, a samozřejmě tam nebyl žádný zákon, který odebíral výsluhy. Dostáváte se do úplně jiné situace, než jsou sousední státy.

A to srovnání, které tady uvedl kolega Jurečka, je právně nekorektní a ústavně úplně hloupé. A říkám to na rovinu, zkuste se nad příběhem té dělnice, nečlenky strany, poslankyně zamyslet. Jakým způsobem ji chcete potrestat? Za co ji chcete trestat, co jí chcete snížit, když opravdu na jejím důchodu se odměna, cestovné do Federálního shromáždění, nepodepsalo. Víte, mně to připadá opravdu, že tady ty minulé války, jak to řekl Pavel Kováčik, bojujete zcela zbytečně.

Rozumím Stanislavu Juránkovi, který tady mluví o věci, která se od roku 1991 tady řeší neustále, co uděláme s důchody žen, vdov a vdovců. Když jsem byl jako mladý poslanec Federálního shromáždění podepsán pod ústavní stížností, mimo jiné prvním podepsaným pod ústavní stížností na narovnání důchodů byl Richard Sacher, já jsem byl až na druhém místě, protože jsme to jako právníci psali, ústavní stížnost, a byl jsem šťastný, že jsme aspoň část vyhráli, i když tehdejší předseda federálního Ústavního soudu byl zásadní odpůrce toho, aby Ústavní soud zasahoval do daní a finančních výdajů státu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP