(10.40 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Já vás chci poprosit, abyste aspoň měli odvahu a čest pro tento návrh, který naprosto jasně odstraňuje perzekuci těchto lidí 30 let po konci komunistického režimu, ale aspoň tento návrh abyste podpořili. Ti lidé si to zaslouží. Takže prosím pěkně o podporu těchto návrhů.

Jinak musím závěrem říci a také poděkovat i v rámci tohoto volebního období za mnoho návrhů, které jsme tady předkládali, které se týkaly podpory rodin, rodičů. Podpory zvládnutí nákladů na výchovu dětí, například právě zvýšením slevy na poplatníka, která se odehraje v letošním roce, ale i v příštím roce, je to celkové zvýšení slevy na poplatníka o 6 000 korun. Také prošlo zvýšení slevy na děti, na druhé a třetí dítě, velmi důležitý krok, který pomáhá motivovat pracující rodiče. Samozřejmě prošlo i zvýšení dětských dávek a dětských přídavků. Ale všechny tyto věci směřovaly k pomoci rodinám, rodičům v České republice, aby i oni zvládli nárůst a dopady inflace. Ty nárůsty jsou obrovské, vidíme to u stavebního materiálu, ale vidíme to u dalších věcí.

Chci také poděkovat za návrh, který se tady předkládal zhruba před skoro už třemi lety - snížení DPH na teplo. Přes 2 miliardy korun zůstaly v českých rodinách, především tam, kde jsou lidé závislí na centrálním zásobování teplem, a mohl bych pokračovat. Ale říkám to proto, že i když se v mnoha věcech neshodneme, podařilo se tady prosadit i některé návrhy, s kterými jsme přišli my jako opoziční strana, a za to se sluší ne kvůli nám, ale kvůli rodičům, kvůli dětem, kvůli rodinám poděkovat, že jsme jim těmito návrhy pomohli usnadnit jejich složitou situaci. Ale je tady spousta věcí, která ještě na tu změnu čeká, a je nutné ty věci udělat.

Děkuji vám za pozornost a ještě jednou se přimlouvám za to, zvažte podporu některých návrhů, které jsme předložili, i když jste poslanci vládní koalice, protože ty návrhy mají své opodstatnění - nejenom pětistovka maminkám, ale například i pomoc těm desítkám lidí, kteří byli tvrdě perzekvováni - bohužel dneska jsou potrestáni tím, že nemají nárok na žádný starobní důchod. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan poslanec se dočkal. Nyní faktická poznámka Terezy Hyťhové. (Poslankyně Hyťhová: Děkuji.) Ještě chviličku. (Poslankyně Hyťhová: Ano.) Poté je faktická poznámka místopředsedy Okamury a poté poslance Ferjenčíka. Máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji. Já jsem chtěla tady říci, že jsem ráda, že se shodneme na tom, že takzvaná mezigenerační solidarita, co jsem tady před chvilkou popsala, protože to máme naše hnutí Trikolóra, svobodní soukromníci v programu, má tady podporu, konkrétně pan Jurečka to tady zmiňoval. Jsem ráda a chtěla jsem poprosit, aby se tato věc opravdu zvážila, abyste ji vy zvážili, protože to je cesta, kterou můžeme jít.

Akorát jediné, s čím tedy úplně nesouhlasím, je, aby takovéto zásadní věci byly předkládány v pozměňovacích návrzích. Vím, že samozřejmě to je myšleno dobře, a nemyslím to ani k předřečníkovi, ale takové věci by měla řešit paní ministryně Maláčová pomocí kvalitní důchodové reformy, a takovéto zásadní věci by opravdu neměly být předmětem pozměňovacích návrhů - na tom si myslím, že se všichni shodneme. Takže jenom jsem chtěla poděkovat za to, že tady panuje shoda na tom, že toto je efektivní cesta, jak zlepšit systém důchodů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní místopředseda Okamura s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych se chtěl předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, protože když jsme se dívali na ten návrh, že chce snížit důchody exponentům minulého režimu, tak já se na to můžu zeptat, protože mně bylo v době sametové revoluce sedmnáct, a nikdy jsem... v té době jsem... já jsem nikdy v KSČ nebyl. Ale bude se týkat, prosím vás, také bývalého předsedy lidovců Josefa Bartončíka, který byl usvědčeným agentem StB, a i všech vlastně lidovců, členů Lidové strany, kteří ho zvolili tedy v roce 1989 za předsedu Lidové strany? Já se na to ptám, protože to tam není upřesněno, tak aby nám to bylo jasné.

A jenom bych chtěl připomenout, že usvědčený agent StB a předseda lidovců Josef Bartončík byl poslancem parlamentu od roku 1982, takže se chci jenom zeptat, abychom si to upřesnili, jo, protože mezi lidovci, tam jejich předseda byl přímo agent StB. Tak já se chci zeptat, koho všeho se to vlastně bude přesně týkat, abychom si to jenom upřesnili. My jsme v KSČ nebyli, takže já se na to musím zeptat, nikdo z SPD nekolaboroval ani nekooperoval v tomto smyslu, takže jestli to můžete upřesnit, protože u vás máte přímo nejvyšší představitele, kteří byli estébáci a kolaborovali, tak jenom, na koho se to všechno bude týkat, abychom si to jenom vyjasnili. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Ferjenčíka, poté pan kolega Jurečka. Pan poslanec Ferjenčík... (Poslanec Ferjenčík z lavice: Do rozpravy.) Do rozpravy, aha, tak pardon. Nyní pan poslanec Jurečka s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji moc. Já na to odpovím velmi rychle. Pokud si poslankyně nebo poslanec přečetli kompletní návrh včetně důvodové zprávy, tak je zjevné, že ten návrh zákona jasně říká: Padni komu padni. Jakémukoliv poslanci, ať už tehdejšího Národního shromáždění, nebo federálního, nebo členům vlády, měří naprosto stejným metrem. Takže na vaši otázku: i jeho by se to případně týkalo.

Samozřejmě je potřeba odlišit, jestli v té době to měl jako hlavní svoji činnost, nebo byl zaměstnán někde jinde, z které výplaty se mu počítal ten vyměřovací základ, protože ne zdaleka všichni poslanci v celém tom období to měli jako svoji hlavní činnost, nebyli za to mnozí z nich honorováni. Takže ale týká se to principiálně všech, padni komu padni. Ten princip je naprosto jednoduchý, jednoznačný, v tom návrhu je to popsáno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Faktická poznámka místopředsedy Okamury, poté pana poslance Bělobrádka a řádně přihlášen je kolega Ferjenčík. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Jenom já bych chtěl ještě jednou upřesnit tu svoji otázku. To znamená, když členové vaší strany, lidovci, volili předsedu lidovců v roce 1989 a zvolili si usvědčeného estébáka za předsedu vaší strany, Josefa Bartončíka - já se jenom ptám, jestli i tito vaši členové, kteří zvolili kolaboranta s minulým režimem estébáka, jestli také v tom jsou zahrnuti. Proto mi to nebylo jasné. Chci jenom vysvětlit váš pozměňovací návrh, protože vy jste tady mluvil jenom o komunistech. Vy tady pořád ve svém projevu mluvíte "exponenti komunistické strany". Já jsem v ní nikdy nebyl, takže já se na to ptám férově. Dokonce ani z mého příbuzenstva, a to maminka je z šesti dětí, nikdy nebyli členy KSČ. Proto já se na to ptám férově, jestli to můžete upřesnit, co se týká těch tehdejších členů lidovců, jestli je to v tom tedy také za rundu, nebo oni budou vyjmuti, nebo jak to vlastně bude. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní faktická poznámka Pavla Bělobrádka, poté Mariana Jurečky. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Já bych odpověděl panu Okamurovi, prostřednictvím pana předsedajícího: ale vaše maminka, pokud vím, byla členka KDU-ČSL - tak to je jedna věc. Druhá věc, co se týká pana doktora Bartončíka, tak tehdy, když byl zvolen, nebylo jasné, že byl spolupracovníkem StB. Jakmile se to ukázalo, tak také byl mimořádný sjezd a na tom sjezdu v roce 1990 byl kvůli tomu zvolen Josef Lux předsedou. Potom pan Bartončík z KDU-ČSL, tehdy z lidové strany, tedy z ČSL, odešel a založil si vlastní stranu. Takže to je jedna věc.

A druhá věc, opakuji to, co říkal náš předseda. Je to jasné, je to padni komu padni. Jestli to byli členové Československé strany socialistické, jestli to byli členové Československé strany lidové, Komunistické strany Československa, to je jedno, platí to pro každého, a týká se to tedy všech lidí, kteří tam jsou, je to tam vyjmenováno. Není to vztaženo na členství v konkrétní straně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní ještě Marian Jurečka s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Mě mrzí, že poslankyně a poslanci asi nečtou tisky a pozměňovací návrhy, které jsou k nim podány, protože doporučuji panu předsedovi Okamurovi, když si přečte ten pozměňovací návrh a přečte si hlavu 5 a § odst. 19a, tak je tam napsáno v bodech a) až v bodu i), koho všeho se to týká. To znamená, bavíme o členech vlády, bavíme se o poslancích Národního shromáždění nebo Federálního shromáždění, bavíme se o České národní radě, bavíme se o lidech, kteří byli zaměstnanci Ústředního výboru Komunistické strany Československa, bavíme se o vedoucích pracovnících ministerstva vnitra, ministerstva národní bezpečnosti nebo například právě Generálního štábu Československé lidové armády nebo Pohraniční stráže, kteří byli ve vedoucích pozicích, a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP