(9.20 hodin)
(pokračuje Jakob)

To opravdu není sranda. Státní dluh je letos plánován na 500 miliard, příští rok na 390, další rok 370 a v roce 2024 dalších 340 miliard. Ve skutečnosti to ale bude ještě výrazně více - podle toho, jaké navýšení důchodů schválíte. Ve skutečnosti to letos bude přes 500 miliard a v příštích třech letech podle vašeho plánu každý rok bohužel více než 400 miliard korun.

Padá tady v diskusi v předchozích čteních argument, že na důchody bude vždy. Nenechte se mýlit, nebude. V roce 2035 se důchodový systém zhroutí, v roce 2050 na důchody nebude vůbec. Prosím, zamyslete se. Vezměte rozum do hrsti a nemyslete jen na počet hlasů v podzimních volbách. Tady jde přece o víc. Jsem pro spravedlivé a co nejvyšší důchody, a to nejen příští rok, ale i za 10, 20, 30 či 50 let. Mnozí sice rozhodnete o zvýšení důchodů o 300 korun nad standardní valorizaci, která by měla znamenat navýšení o 450 korun, mnozí byste chtěli tuto částku navýšit ještě víc. Uvědomte si ale, že tím zároveň zadlužíte naši zemi příští čtyři roky minimálně o 45 miliard, za příštích 20 let to bude přes 250 miliard, ale podle toho, co schválíte, to bude možná ještě mnohem více. Svým hlasováním vlastně způsobíte, že důchody za 5, 10 nebo 20 let budou v reálné hodnotě nižší než doposud.

Nejenže kvůli současnému populismu snížíte reálné důchody v budoucnosti, ale zároveň dáváte další tvrdou ránu ztracené generaci, kterou tady tato vláda trestuhodně vytvořila. Děti, které nyní chodí do základních, a zejména středních škol, jste poznamenali na desítky let dopředu. Nedokázali jste jim zabezpečit patřičný přístup ke vzdělání, zavřeli jste je doma, narušili jste jejich sociální kontakty a způsobili řadu psychických komplikací. A jako bonus, až se s tím po letech vyrovnají, až budou dospělí, budou právě oni oporou naší společnosti, silou našeho rozvoje a motorem ekonomiky, tak v tu chvíli na ně dopadnou důsledky vaší současné nezodpovědné, populistické politiky, ekonomika se zadrhne a budou to právě oni, kteří se s tím budou muset vyrovnat a budou těžce splácet vaše dluhy. Já vám za ně srdečně děkuji. Je to naprosto nehorázné.

Důrazně proto před vaší nezodpovědností varuji. To, v jak špatné ekonomické situaci naše země je, nelze svést na opozici, nelze to svést na Jakoba nebo na Kalouska, a dokonce se nejde vymluvit ani na covid, opravdu ne. Může za to výhradně tato populistická vláda ANO, ČSSD a KSČM. Moc rád bych hlasoval pro co nejvyšší zvýšení důchodů, ale kvůli tomu, kam tato vláda naši zemi dovedla, bohužel nemohu. Svědomí a zodpovědnost k současným i budoucím důchodcům a k příštím generacím mi to nedovolí. Mám velkou obavu, že na má slova ohledně neblahého hospodářského vývoje v dlouhodobém horizontu dojde, ale vám je to úplně jedno. Jen si chcete populisticky koupit hlasy v podzimních volbách a to se mi nebetyčně příčí. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Nyní tu mám další přednostní právo, paní poslankyně Pekarová Adamová.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, velmi emotivně naše stanovisko sdělil už předřečník, byť tady v tomto sále to tak nevyzní, ale myslím si, že ten apel je zcela jasný, a protože TOP 09 dlouhodobě ve všech zákonech, které jsme tady v tomto volebním období projednávali, a týkaly se penzí, varovala před neudržitelností systému, který teď máme, a žádala jasnou komplexní reformu penzí, nemůžeme jinak než tento zákon, který jde na úkor dluhu, nepodpořit.

Nicméně jedna taková snaha tady z naší strany je, abyste i vy, kteří pro to ruku zvednete, apelovali na vládu při tvorbě rozpočtu na příští rok, aby to zvýšení, které zatíží jenom na rok 2022 zvýšením o 300 korun pro každého penzistu 11 až 12 miliardami korun, nešli na dluh, ale na úspory na výdajích. Když byste poctivě mysleli svá slova, která tady často říkáte, vážně, tak byste s takovým návrhem přišli rovnou sami. Přišli byste s tím, že víte, kde na toto zvýšení vezmete, a nebrali byste to z kapes, a dokonce už z kočárků těch dětí, které teď teprve se rozkoukávají na tomto světě. Ale to jste neudělali, proto vás k tomu chceme vyzvat.

Mám tady připravené doprovodné usnesení k návrhu zákona, který dnes projednáváme, a dovolím si vám jej teď citovat a požádat vás o jeho podporu, ale hlavně vyzvat vládu k jeho realizaci, protože Poslanecká sněmovna tímto usnesením - cituji - "vyzývá vládu, aby za a) racionalizovala výdaje státního rozpočtu, b) zvýšením důchodů nad rámec zákonné valorizace nadále nepřispívala k růstu státního dluhu a c) hledala úspory na straně provozních výdajů států a zefektivnila čerpání dotací ze státního rozpočtu; II. ukládá Poslanecká sněmovna vládě, aby do 31. srpna 2021 představila Poslanecké sněmovně způsob financování zvýšení důchodů nad rámec zákonné valorizace pro rok 2022".

Je to velmi minimalistické usnesení, kterým můžeme ukázat, že skutečně nechceme zatížit nejenom ty generace, které jsou teď v produktivním věku, ale které do něj teprve dospějí, další zátěží, dalším dluhem. A jak už tady bylo řečeno, v celkovém součtu v následujících letech se nejedná jenom o těch 12 miliard, ale jedná se o více než 40 miliard korun. To už nejsou žádné drobné. A jistě si pamatujete, že jsme tady vedli velmi vášnivé debaty, které byly ještě třeba před covidem, který pro mnohé změnil to vnímání, ale i o stovkách miliard, miliardách v jednotkách jsme tady velmi sváděli tuhé boje. To už je mnohými zapomenuto, tváří se, že peníze rostou na stromě nebo že jich mají plné sklady, nebo nevím, jakým způsobem si to představují, ale to, že se bezprecedentně zadlužujeme, tato země upadá do opravdu těžkých problémů, to už vidět nechtějí.

Já vás proto žádám o to, aby toto vaše gesto, které děláte teď před volbami, které si určitě schválíte a prohlasujete, o tom nepochybuji, tak abyste alespoň nedělali s tím, že nenajdete úspory jinde ve výdajích státu. Myslím si, že ta možnost tam je, my ji ukazujeme při každém projednávání rozpočtu, my jsme vždy předkládali společně s kolegy, v rámci koalice SPOLU bychom to mohli dát dohromady na desítky miliard korun, které dávají dohromady úspory. Takže ta cesta existuje, jenom k ní chybí ve vašich řadách odvaha. A já vás k této odvaze vyzývám. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP