(9.10 hodin)
(pokračuje Maláčová)

Na důchodech opravdu šetřit nemůžeme, protože to je jasný signál o tom, zda lidé, kteří skutečně dělají všechno správně, zda si podporu státu zaslouží.

Často slýchávám, že naše vláda se soustředí jenom na důchodce. Není to pravda. Tento týden nebo minulý týden vyšla ve Sbírce zákonů rekordní bezprecedentní podpora rodin s dětmi. Navýšili jsme přídavky na dítě 500 000 dětí. Navýšili jsme slevu na dani. Schválili jsme společnými silami to, že rodiny, které mají rychle druhé dítě nebo třetí dítě, si mohou dočerpat rodičovský příspěvek. Od 1. července je účinné takzvané náhradní výživné, které pomáhá samoživitelkám v nouzi, pokud jejich bývalý partner výživné neplatí. Co se týká zaměstnanců, program Antivirus, nejúspěšnější vládní protikrizový program, podpořil a zachránil více než jeden milion pracovních míst. Sociálním demokratům, nám, sociálním demokratům, se podařilo zrušit karenční dobu a díky tomu jsme pandemii zvládli lépe, než by se dalo bez prvních tří dnů nemocenské zvládnout. Třikrát jsme také navýšili minimální mzdu. Za našich vlád se minimální mzda zdvojnásobila, takže pomáháme důchodcům, pomáháme zaměstnancům, pomáháme rodinám s dětmi.

Nechci mluvit dnes dlouho, tak abychom tuto novelu stihli rychle schválit, a proto vás žádám, abyste akceptovali věcnou hlasovací proceduru, kterou navrhne pan poslanec Sklenák, protože pokud bude schválena hlasovací procedura navržená sociálním výborem, tak se budou všechny předložené pozměňovací návrhy vylučovat a jeden schválený pak vyloučí všechny ostatní. Žádám vás také, abyste podpořili pozměňovací návrh pana poslance Romana Sklenáka, který navrhuje od roku 2023 všem těm, kteří převážně pečovali, pětistovku za každé vychované dítě. A žádám vás také ještě jednou, abyste podpořili pozměňovací návrh pana poslance Onderky, který navrhuje, aby náročné profese mohly odejít dříve do důchodu, a to podle principu za každých deset odpracovaných let o jeden rok dříve.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o podporu této novely zákona. Žádám vás o to, abyste pomohli seniorům a seniorkám, a žádám vás o to, abyste pomohli lidem, kteří velmi těžce pracují, kteří vychovávají děti a snaží se vést správný a řádný život. Velmi děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Paní ministryně, já vám děkuji. Otevírám rozpravu. Se stanoviskem klubu SPD je přihlášena paní poslankyně Šafránková, poté dle písemných přihlášek je na řadě pan poslanec Jiří Valenta.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás krátce seznámila se stanoviskem našeho klubu SPD. Naše hnutí dlouhodobě prosazuje výrazné, spravedlivé a sociálně citlivé zvyšování důchodů, a to důchodů všech typů, jak starobních, tak invalidních, tak i pozůstalostních. Zákonná podoba valorizace je v této oblasti nastavena zcela diskriminačním způsobem a trvale znevýhodňuje občany s nejnižšími důchody. Také letošní vládní návrh na zvyšování důchodů je v tomto ohledu naprosto nedostatečný a nespravedlivý a vůbec se nesnaží řešit trvale se rozevírající pomyslné nůžky mezi výší jejich důchodů a těch ostatních.

Za hnutí SPD jsem proto podala k novele zákona o důchodovém pojištění pozměňovací návrh, který spočívá v tom, že občanům, jejichž celkový měsíční příjem ze všech typů důchodů, na které mají nárok, by byl i po vládou navrhovaném navýšení na rok 2022 nižší než 15 000 korun měsíčně, se k částce jejich důchodu připočte ještě 500 korun měsíčně jakožto mimořádný příspěvek, který by zmírnil dlouhodobý propad jejich příjmů a jejich trvalé zaostávání za ostatními příjemci důchodů.

Tento příspěvek navrhuji přidávat těmto našim důchodcům tak, aby po tomto speciálním navýšení činila celková výše všech důchodů, na které mají nárok, nejvýše 15 000 měsíčně proto, aby tímto opatřením nebyli poškozeni občané, jejichž důchod činí například 15 001 korun měsíčně anebo se pohybuje jen velmi těsně nad hranicí 15 000. V praxi by tak tedy občan, jehož důchod bude činit po zákonné valorizaci a vládním třistakorunovém navýšení 10 000 měsíčně, k němu obdržel ještě pětistovku, a občan, jehož důchod bude činit po valorizaci a vládním navýšení 14 900, by k němu obdržel stokorunu.

Jinými slovy, jestliže po zohlednění zákonné valorizace a vládou navrhovaném navýšení bude celkový měsíční součet důchodů jednoho jejich příjemce o méně než 500 korun nižší, než je částka 15 000, navýší se jeho důchod právě jen o tu částku, která se rovná rozdílu aktuální výše jeho měsíčního důchodu a 15 000 korun. Náš návrh tedy není vůči nikomu diskriminační, jak mu je občas zřejmě z neznalosti vyčítáno.

Skutečně systémovým a efektivním řešením obtížné situace nízkopříjmových důchodů je zavedení minimálního důchodu, což je dlouhodobá idea hnutí SPD. Příslušný návrh zákona jsme podali již před dvěma roky. Tento minimální důchod by se měl pohybovat zhruba právě na úrovni 15 000, měl by být pravidelně zvyšován dle vývoje inflace a průměrných mezd a měli by na něj nárok všichni občané, kteří splnili zákonné podmínky pro vznik nároku na důchod. Od této částky by byla celková výše důchodů vypočítána individuálně a zásluhově.

Vládní strany tento náš návrh dlouhodobě odmítají, v SPD to však nevzdáváme a budeme všemi dostupnými prostředky usilovat o zvyšování důchodů jak starobních, invalidních, tak pozůstalostních. Prosím vás o podporu tohoto návrhu a pomoc našim občanům s nízkými příjmy. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Jako další v rozpravě vystoupí pan poslanec Valenta, připraví se paní poslankyně Valachová. (K poslanci Jakobovi:) Vy jste se hlásil s přednostním právem? Myslel jsem, že mi jenom hlásíte, že máte přednostní právo, omlouvám se. V tom případě pan poslanec Jakob jako místopředseda klubu, má přednostní právo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, na úvod bych chtěl zdůraznit, že upřímně přeji všem seniorům co nejvyšší důchody, které si ovšem můžeme dovolit. Je neuvěřitelné, jak paní ministryně zejména v předchozích čteních, ale částečně i dnes dojímá sama sebe svým urputným zápasem za vše podle ní dobré a správné na světě, a je to právě ona a vláda, které je členkou, která způsobila, že si navyšování důchodů bohužel dovolit nemůžeme. Chtěl bych nicméně ocenit některé pozměňovací návrhy, které vedou ke spravedlivějšímu systému, ať už je to podpora matek, rodičů, nebo zvýšení důchodů u takzvaných starodůchodců, ale je to zejména snížení vysokých důchodů nomenklaturních kádrů a předlistopadových papalášů.

Samotný návrh i řada dalších pozměňovacích návrhů jsou ale mimořádně nezodpovědné. Jsou nezodpovědné rozpočtově, jsou krátkozraké a jsou nezodpovědné k budoucnosti. Chápu, je před volbami a populismus tady stříká téměř ze všech koutů tohoto sálu. Přiznejte si, vám nejde o seniory, vám jde pouze o jejich hlasy.

Já tady, jak je mým dobrým zvykem, mám graf. Už ho tady ukazuji poněkolikáté. Jedná se o graf podílu dluhu sektoru veřejných institucí na HDP. Zdrojem je Národní rozpočtová rada. Paní ministryně financí ten graf nepochybně dobře zná, ale já vás tím grafem tady budu strašit do té doby, dokud si uvědomíte, že to opravdu není legrace, že naši zemi vedete do ekonomické katastrofy. Dluhové brzdy dosáhneme za tři roky. Za 15 let dosáhneme 100 % zadlužení, za 30 let 200 % a za 40 let 300 % vůči HDP. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP