(11.30 hodin)
(pokračuje Volný)

Nebudu obhajovat ani jednu totalitu, ani tu, která postavila gulagy, ani tu, která postavila koncentrační tábory, a myslím si, že je zbytečné se tady o to hádat. Podstatné je to, že pan Vandas si uvědomil svoji mediální pozici a nekandiduje za Volný blok. Za Volný blok kandidují lidé, jako je Ota Zaremba, olympijský vítěz v socialistickém Československu a v současné době velmi úspěšný trenér mládeže, člověk, který za sebou nemá žádnou extrémní kontroverzi. Je to prostě člověk, který dělal sport celým svým srdcem a celou svou duší a teď se takto věnuje mládeži. Máme tam lidi z DSSS na kandidátce Volného bloku, kteří opakovaně uspěli v komunálních volbách, to znamená, že jim věří místní občané, a místní občané je nepovažují za to, co tady vyslovil teď pan Luzar.

No a poslední věc, pane kolego, nepřítomný nebo prostřednictvím pana předsedajícího, ano, zvedl jste ruku až po mně. Zvedl jste ruku, až jsem se přihlásil já. Kdybyste chtěl vystoupit normálně, tak jste zapsaný s přednostním právem anebo jste zapsaný na tabuli.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jakub Michálek s faktickou poznámkou a já poprosím o vydezinfikování řečniště. Ano, prosím. Děkuji. (Probíhá úklid řečniště.)

Já bych si dovolil ještě jednou znovu zopakovat, že to zařízení, časomíra, nefunguje na pultíku, takže bychom se do přestávky řídili tím časem, který je na tabuli, a porucha bude odstraněna během přestávky, ať kvůli tomu nemusíme přerušovat schůzi. Je s tím všeobecný souhlas, nebo nějaká námitka? Nevidím, takže budeme pokračovat.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem chtěl ještě krátce odpovědět na některé dotazy, které zazněly v prvním vystoupení pana poslance Volného. On se ptal v řadě případů, které věci budou součástí vyšetřovací zprávy a jestli tam bude uvedeno to a to a jaký má názor vyšetřovací komise na to a to. Samozřejmě nejsou zvoleni členové té vyšetřovací komise, nikdo není oprávněn tady se za ni vyjadřovat a není možné říct, co bude v té zprávě, protože to záleží na té komisi. Toto usnesení je pouze o tom, že ta vyšetřovací komise se zřizuje a v čl. II jsou jí uloženy úkoly. Komise samozřejmě provede všechny potřebné důkazy, zodpoví si všechny předběžné otázky, které jsou potřebné pro rozhodnutí o doporučení k bodům A, B, C, D a tak dále a podle toho připraví svoje závěry. A pokud si myslíte, že by tam mělo být uvedeno něco dalšího, tak v rámci podrobné rozpravy bude možné načíst pozměňovací návrh, kterým se rozšíří úkoly vyšetřovací komise o některý další bod. Děkuji za pozornost.

Jinak já samozřejmě podporuji - není důvod, aby jednání vyšetřovací komise nebyla veřejná, ale to je můj osobní názor a o tom, jestli jednání budou, nebo nebudou veřejná, bude rozhodovat vyšetřovací komise v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S faktickou poznámkou z místa pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji panu předsedovi Michálkovi, prostřednictvím pana předsedajícího, za vysvětlení. Nicméně jako zástupce předkladatelů určitě máte aspoň nějakou rámcovou představu o tom, co tam chcete probírat. Takže já jsem se vás ptal jako člověka, který stojí za tím návrhem. Vy jste si to určitě předjednali minimálně u sebe na svém klubu Pirátů, co byste tam probírat chtěli, takže odpovědět na tyhle otázky by pro vás nemusel být problém minimálně z toho úhlu pohledu, jestli vy jako zástupce strany pirátské, který zřejmě budete v té komisi, to mohu jenom spekulovat, nebo jestli tam máte nějakého jiného zástupce vybraného, tak určitě z úhlu pohledu Pirátské strany byste mohl odpovědět na to, jestli ty jednotlivé body, o kterých já jsem tady mluvil, budete navrhovat na jednání té komise, nebo nebudete. A úplně stejně by se mohl vyjádřit každý člen každé strany, který se pod ten návrh připodepsal a svolání komise podpořil. Je jasné, že nemůžete teď mluvit za komisi, která neexistuje, ale určitě v jednotlivých těch klubech už mají vytipované lidi, kteří by do té komise jít měli, a mohli by nám sdělit svůj názor nebo stanovisko klubu k těm návrhům, které jsem tady prezentoval. To určitě není nic proti ničemu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poprosím o dezinfikování řečniště.

Přečtu omluvy: paní poslankyně Helena Langšádlová se omlouvá dnes mezi 11. a 12. hodinou z důvodů pracovních, pan poslanec Jiří Běhounek se omlouvá dnes od 13 hodin do konce jednacího dne z rodinných důvodů a paní poslankyně Věra Kovářová se omlouvá dnes od devíti do konce jednání z osobních důvodů, tedy z celého jednacího dne. Pan poslanec Milan Feranec vystoupí v rozpravě.

Já vám děkuji. (Pracovníkovi úklidu.)

A pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, určitě nebudu mluvit tak dlouho jako kolega Volný, spíš se chci zaměřit na jednotlivé úkoly, kterými chceme pověřit tuto komisi.

Na začátku se určitě shodneme, že pandemie byla obrovská krize nebo je obrovská krize - krize zdravotní, společenská, ekonomická, a vždycky je dobré vyhodnotit tu krizi. Jo, a ještě pozor! Krize zaběhlých postupů, jak jsme byli zvyklí reagovat na nějaké situace - najednou jsme byli před úplně novými situacemi. A určitě je dobře, když zkusíme vyvodit nějaké poučení a nastavit do budoucna ty postupy trošku jinak. S tím určitě souhlasím.

Když se podívám na úkoly pro vyšetřovací komisi: "II. A. Prověřit následující problematické oblasti při řešení pandemie covid v ČR", a teď jsou tam body, u toho jsem se chtěl zastavit: "Nákup a distribuce ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu". Tak pokud je mi známo, byla zpracována zpráva NKÚ, nevím, jak dlouho to trvalo, půl roku, tři čtvrtě roku, běží policejní vyšetřování. Neumím si úplně představit, co tam do toho přinese vyšetřovací komise, pokud by nechtěla zasahovat do vyšetřování, což je jasné, že vůbec nejde. Jestli zopakuje ty závěry NKÚ? Ale v pořádku.

Dalším bodem má "prověřit postupy při přijímání protiepidemických opatření ze strany vlády ČR včetně vysokého počtu rozhodnutí, která byla zrušena Nejvyšším správním soudem jako nezákonná". U toho jsem se chtěl zastavit. Drtivá většina opatření, která zrušil Nejvyšší správní soud, byla přijímána na základě pandemického zákona a následně zákona o ochraně veřejného zdraví. A jak vznikal pandemický zákon? Vznikl v zásadě na základě tlaku opozice, což je v pořádku, a nebylo tam nic, co by neprošlo opozicí, nic, naopak určité věci se z toho daly pryč, protože jinak by hrozilo jeho zablokování. Ano, můžeme se možná z toho poučit, jestli ten pandemický zákon ve světle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu je dostatečný, jestli ho máme upravit. Ale skutečně je to odborná právní debata.

Potom je tady úkol "prověřit příčiny rekordní doby uzavření škol". No tak asi jaké byly příčiny? Asi příčiny byly takové, že epidemiologové v té době považovali provoz škol za riziko. Pochopitelně můžeme detailně zkoumat, kdy jaké opatření vzniklo, jaký byl počet nakažených dětí nebo příslušníků rodin, ale to je o sběru obrovského množství informací. Můžeme to srovnávat s jinými zeměmi, které měly trošku jiný přístup, a jestli ten přístup byl lepší, nebo horší. Zase je to dlouhodobá mravenčí práce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP