(11.20 hodin)
(pokračuje Luzar)

Proto pokud by mělo být něco takového, vezměte opravdu to, co jsme schopni za tři měsíce zvládnout, řekněte, toto je konkrétní věc, ať to jsou třeba dovozy roušek, nevím, ale něco konkrétního, hmatatelného pro občana. A řekněme: Toto je první krok, který bude dělat parlamentní vyšetřovací komise v tomto volebním období, protože toto volební období končí, máme na to tři měsíce a zkusíme se dobrat nějakého výsledku. A ještě ideálně by to byl případ, který už prošel vyšetřováním policie, která třeba nezjistila nějaká pochybení, a my jsme přesvědčeni, že tam ta pochybení byla. Protože to by mělo být cílem vyšetřovací komise, která vyšetřuje tam, kde už státní orgány i ostatní jaksi selhávají, popřípadě nemají šanci dále šetřit, pokud takovéto případy jsou.

Ale vy se tím zabýváte, pane předkladateli, tak předpokládám, že jste schopen specifikovat konkrétní zadání této komise. Ale v tom zaměření, jak ta komise v zadání má, které jste vy citoval na začátku, ho opravdu nelze podpořit.

O to víc mě zaráží, že v projevu kolegy Volného, vaším prostřednictvím, zaznělo, že oni to podpoří, že kolegové Bojko a Volný podpoří vyšetřovací komisi, která tady je na tabuli vůči covidu. To mě překvapilo. Dvě hodiny tady hovoří, jak je to zbytečné, a nakonec její zřízení podpoří. Takže je to otázka.

Ale my, KSČM, tady deklarujeme, a deklarovali jsme to již včera nebo v úterý na tiskové konferenci, že nepodpoříme zřízení této komise. Nebudeme ji blokovat, ale nepodpoříme zřízení, protože ji vnímáme jako nereálnou ve výstupu, pokud nebude zkonkretizována a nebudou odpovězeny ty otázky, aby nedocházelo ke střetům a konfliktům v rámci vyšetřování. A my máme důvěru k Policii České republiky, máme důvěru k policistům a věříme, že je v našem společném zájmu, všech, ať to jsou policisté, ať to jsou politici, ať to jsou občané, se dobrat výsledků, protože covid pomalinku končí a nastane čas vyrovnání účtů. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji rovněž. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Lubomír Volný. Než dorazí, tak... (K řečništi přistupuje pracovník úklidu kvůli dezinfekci.) Až po panu poslanci Lubomíru Volném, teď je to v pořádku.

Přečtu omluvy. Pan poslanec Vít Kaňkovský se omlouvá z dnešního jednacího dne z osobních důvodů. Pan poslanec Petr Venhoda se omlouvá dne 15. 7. mezi jedenáctou a osmnáctou do konce jednacího dne z důvodu nemoci. Pan poslanec Ivan Jáč se omlouvá ze zdravotních důvodů z celého jednacího dne. Pan poslanec Adam Kalous se omlouvá dnes mezi šestnáctou a devatenáctou z důvodu návštěvy lékaře a pan poslanec Jan Bauer dnes a zítra z pracovních důvodů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Proč tu komisi podpoříme? Protože chceme dát kolegům šanci udělat správnou věc, a zároveň v průběhu komise budeme uplatňovat naši taktiku veřejného nátlaku na tuto komisi tak, aby dělala to, co má dělat, stejně jako jsme to uplatňovali u KSČM nebo u SPD, aby plnily svůj program a předřazovaly zájmy svých voličů nad zájmy svých stranických sekretariátů.

Nejlepší komunista, kterého jsem v životě potkal, byl soudruh pan učitel Vítězslav Novák. Kdyby všichni komunisté byli takoví lidé jako on, tak žijeme opravdu v komunismu a je nám krásně. Byl to člověk, který odpracoval ročně snad tisíce hodin pro školu zdarma. Vždycky byl připraven vyslechnout si obě dvě strany sporu a nezatěžoval se jinými výchovnými metodami než fyzickým trestem viníkovi na místě. Byl skvělý. Ještě nedávno, když učil, měl morální sílu vyhazovat dětem mobilní telefony z okna, když si s nimi hrály v průběhu vyučování. Kdyby byl každý komunista... (Řečník se zahleděl na tabuli.)

Teď nevím, jak dlouho mluvím. Tady mi nejde čas a tam to nesouhlasí určitě. (Ukazuje na tabuli.) Nejde mi tady čas. Tamten čas prostě nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Čas běží na tabuli. Já se omlouvám, nula třicet devět vteřin.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já jsem nemluvil minutu dvacet. (Ohlasy v sále.) To je prostě špatně.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Není to špatně. Čas běží na tabuli. Je tam nula dvacet sedm vteřin.

 

Poslanec Lubomír Volný: To já vznáším vůči tomu námitku, protože tady ten systém nefunguje. (Ukazuje na hodiny v řečnickém pultu.) Já si to kontroluji tady na tom systému a na tabuli ten čas neodpovídal.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobrá, takže budeme hlasovat o námitce pana poslance, že neodpovídá čas uvedený... (Zní gong. Do sálu vbíhají poslanci.)

 

Poslanec Lubomír Volný: Já stejně potom, až dojdu, tak se přihlásím znova na technickou.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: V pořádku. Takže kdo je pro? (Žádost o odhlášení.) Všechny vás odhlásím. Přihlaste se prosím.

 

Budeme hlasovat o námitce pana poslance Volného, že čas, který byl uveden na tabuli, nebyl uveden u řečnického pultu, a proto žádá o nové dvě minuty.

Prosím, zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3, přihlášeno 96 poslanců, pro 13, proti 10. Návrh byl zamítnut. Děkuji.

 

Takže pan poslanec Jakub Michálek s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Lubomír Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo a děkuji kolegům za vystoupení. Samozřejmě naprosto chápu kolegy z komunistické strany, že nechtějí, aby zasahovala vyšetřovací komise do běžících vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. Nic takového ani v návrhu není, stejně jako u předchozích vyšetřovacích komisí.

Je potřeba říct, že selhání v době pandemie není důsledek pachatelů trestné činnosti. To není tak, že by se nějací zločinci spikli a my jsme to tady museli vyšetřovat, ne. To je systémové selhání. Nejde to řešit prací policie. My chceme řešit takové věci, jako že jestli konečně došlo k nápravě v tom, že pokud přijde další vlna, anebo nějaký jiný podobný problém, tak jestli budou existovat dva týmy, které budou nakupovat zdravotní pomůcky, a každý bude mít jinou strategii a nebudou se koordinovat, jestli se bude opakovat to, že se budou nakupovat velmi... že se nevyužijí české výrobky, ale bude se nakupovat ze zahraničí, všechno z Číny a podobně, jestli dojde k aktualizaci pandemického plánu, jak na to upozornil Nejvyšší kontrolní úřad. Všechno to jsou věci ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu. Takže to jsou věci, které je potřeba provést na úrovni celého systému zvládání podobného typu krizí, zamyslet se nad tím, podívat se na to, jestli vláda posunula tyto záležitosti, případně formulovat doporučení k tomu, aby se to napravilo, nikoli k tomu, aby se suplovalo konkrétní vyšetřování policie v kauze nějakých zločinců, což je řekl bych relativně velmi, velmi malý podíl na pandemii v České republice.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Chci oznámit, že toto zařízení, které je na pultu, opravdu nefunguje v tuto chvíli, takže platí čas, který bude na tabuli. Je s tím takový souhlas? (Ano.) Dobrá. Tak pan poslanec Lubomír Volný má slovo. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já se vám omlouvám, pane předsedající, omlouvám s i celé Sněmovně, protože jak kolegové piráti, tak i kolega Marian Bojko potvrdili to vaše tvrzení, že ten čas souhlasil, takže se vám omlouvám.

Chtěl jsem tím svým panem učitelem říct, že zatímco on byl komunista, tak z vás, co tady sedíte vlevo, komunista není ani jeden, aspoň já vás tak vůbec nevnímám.

Co se týká pana Vandase, pan Vandas se stal v historii stejným cílem dezinformačních kampaní jako každý systému nevyhovující politik. Vy byste s těmi dezinformačními kampaněmi jako komunisté měli mít vlastní zkušenost, protože mnozí komunisté mají rudou hvězdu vytetovanou na duši, a to já neberu nějak špatně, prostě ji tam mají a souhlasí se vším, co ten komunismus jako takový znamená. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP