(11.00 hodin)
(pokračuje Volný)

Takže bude součástí vyšetřovací komise pro COVID-19 zhodnocení těchto vědeckých pokusů, bude tato komise navrhovat jejich opakování tak, abychom se do budoucna vyhnuli tomu, že se budeme vyhýbat viru tam, kde on není a kde se nešíří? Obecně to dodnes není nikdo schopen říct, tady bych poprosil o odborné stanovisko kolegy lékaře a vědce. Nikdo nemůže říct, jak se covid šíří, protože to nikdo neví. Předpokládá se, že se šíří emulzí nebo kapénkami, to je předpoklad, není potvrzen.

A bude součástí činnosti této vyšetřovací komise také zhodnocení prací, které už se věnovaly efektivitě nebo neefektivitě nošení roušek a respirátorů? Bude součástí této komise zhodnocení toho, jestli ty respirátory pomáhají, nebo naopak škodí? Bude tam někdo tuto informaci kriticky probírat s tím, že si tam zase opět ve veřejném, v on-line procesu, ve veřejném vystoupení pozvete lidi, kteří zpracovávali ty studie, i kdyby to měli být lidé ze zahraničí? Myslím si, že v tak kritické době, jako je doba covidová, a v tak kritickém případě, jako je vyšetřovací komise o COVID-19, bychom měli investovat státní prostředky do toho, že povoláme odborníky, jako třeba (Z pléna se ozvalo kýchnutí.) - je to pravda, děkuji - jako třeba nositele Nobelovy ceny, aby vypovídal před parlamentní komisí Parlamentu České republiky, že by měli být přizváni, měla by jim být zaplacena cesta, prostě uhrazeny veškeré náklady.

Jiní vědci, odborníci, jako třeba autor mRNA vakcinace, který teď varuje před mRNA vakcinací a je přesvědčen, že to byl jeho největší profesionální omyl a že spike protein je nebezpečný toxin. Myslím si, že by tito lidé měli být pozváni do České republiky, a je to hlavně nápad pro Piráty, protože Piráti jsou ve své podstatě internacionální, multikulturalističtí, otevření a transparentní. Takže si myslím, že by zejména Piráti měli tento návrh podpořit a ty zahraniční kapacity sem přivést.

A měli by podpořit můj návrh, aby jednání té komise bylo veřejné a on-line, ne tak, aby probíhalo jako jednání komise OKD. Tam to pochopím, tam šlo o trestnou činnost, eventuálně mohly ještě uniknout nějaké informace, dobře. Tady jde o životy a myslím si, že i kdyby to mělo zmařit nějaké policejní vyšetřování, že nějaký tunelář nebude zatčen, tak to už jsme zažili v České republice x-krát, za to ty desetitisíce zmařených lidských životů nestojí. Takže bude se komise zabývat původem viru, způsobem jeho šíření, o kterém já tvrdím, že nic nevíme, popíše nám komise způsob šíření, bude se komise věnovat porovnání statistik nám podobných zemí, kde ta míra smrtnosti, nebo kde ten počet zemřelých byl o 50 %, o 90 % nižší než u nás?

Přizvete odborníky na preventivní a primární péči o pacienty s COVID-19? Přizvete odborníky, jako je pan docent Török nebo pan primář Rezek, kteří jsou odborníky na poslední fázi péče o pacienty s COVID-19, v té poslední fázi, ze které buďto člověk uteče hrobníkovi z lopaty, nebo zemře? Zhodnotíte kritický postoj všech parlamentních stran k nouzovým stavům, to znamená i svůj opoziční? Vy jste vždycky měli v rukou neprodloužení nouzového stavu, stačilo vám zablokovat Sněmovnu. Pokud byste s tím nouzovým stavem skutečně nesouhlasili, tak by ten nouzový stav nikdy nebyl. Zhodnotíte činnost hejtmanů, zejména hejtmanů ODS a TOP 09, kdy ODS a TOP 09 vehementně hlasovala v Poslanecké sněmovně proti nouzovým stavům - a jejich... a myslím, že i ANO, správně - a jejich hejtmani umožnili vyhlášení dalšího nezákonného stavu? Bude se tato vyšetřovací komise zabývat legislativním stavem dobrovolnosti vakcinace v současné době, jestli už se nejedná o přípravu trestného činu vydírání, útisku, velmi podobnému znásilnění? A opravdu tohle všechno chcete stihnout za tři měsíce?

Aby bylo jasno, že jsem demokrat, který vám dá prostor se vyjádřit, i když teď budete lživě tvrdit, že jste vystupovat chtěli, což jste nechtěli, a já teď všem divákům v přímém přenosu, i těm, kteří se budou dívat později, zopakuji, že jsem vystoupil jako první v této rozpravě. Nebyl tam přihlášený nikdo na tabuli, nebyl přihlášený nikdo s přednostním právem. Já jsem musel zvednout ruku, abych se dostal do rozpravy, nikdo ji nezvedl přede mnou, což znamená, že celá Sněmovna byla domluvená na tom, že komise se ustanoví bez jakékoliv rozpravy a bez jakékoliv kritiky toho, k čemu ta komise má za tři měsíce dojít. Ten důkaz je nezpochybnitelný, je stoprocentní, protože až si dáte tohle video na začátek, tak uvidíte, že na tabuli nesvítí žádné jméno, předsedající komise (správně schůze) nevyzývá nikoho s přednostním právem, až když se Lubomír Volný hlásí, tak asi po půlhodině se tam objevuje další jméno. Tato Sněmovna byla připravena hlasy všech stran, bez rozpravy schválit píárovou divadelní vyšetřovací komisi. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Také vám děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou mám přihlášeného pana místopředsedu Vojtěcha Filipa. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, paní a pánové. Mně stačí ta faktická poznámka. Myslím, že kdyby sledoval kolega Volný, přestože měl krátké dvě hodinky na své vystoupení, alespoň tiskové zprávy, tak by věděl, že Komunistická strana Čech a Moravy není pro zřízení té vyšetřovací komise, má pro to dobré důvody. Možná že některé souvisí i s tím, co několikrát opakoval ve svém projevu.

Jenom chci podotknout, že opravdu jsme nepotřebovali jako Komunistická strana Čech a Moravy žádné e-maily od Volného bloku k tomu, abychom se v únoru letošního roku rozhodli pro nepodporu nouzového stavu. Tak jsme zmínili tu situaci, která nakonec skončila s přijetím zákona pandemického, který jsme nepodporovali, protože to neřešilo stav, který v České republice byl. Na rozdíl od něj se zodpovědně chováme k občanům České republiky, respektujeme Ústavu, pravidla, dokonce jednací řád, a nepotřebujeme od něj žádnou radu. Tolik tedy ode mě.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji vám. S přednostním právem za klub KSČM poslanec Luzar. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Budu teď hovořit, vaším prostřednictvím, ke kolegovi Volnému. On se nedíval. Pan Volný, vaším prostřednictvím, se přihlásil z lavice asi o pár sekund dříve, než jsem tu ruku zvedl já, abych se přihlásil také. Kdyby se díval na tu stranu, tak by to viděl. Ale chtěl jsem mu umožnit vystoupit, protože opravdu nebyl nikdo přihlášen, a mě to také překvapilo. Tak jsem mu umožnil, aby šel, a nezneužil jsem svého přednostního práva. Pokud má zájem o tu pravdu, tak si zajde k paní zapisovatelce, která zapisuje přihlášené, a ona mu řekne, že hned, jak vystoupil, jsem tam byl já, chtěl jsem se zapsat. A jak už mluvil, tak jsem řekl, dobře, už to nepište, vystoupím s přednostním právem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP