(11.00 hodin)
(pokračuje Kováčik)

A to se musí zaznamenat, i toto musí občan vidět. Nejen to, že jsme neustále obviňováni z nějakého koaličního komplotu proti bůhví čemu. To všechno se dalo projednat nebýt zbytečných, nadbytečných obstrukcí v okamžiku, když ten, kdo nemá hlasy, se snaží s tématem vypořádat tím, že si nabere pauzy. Ano, je to, řekněme, legální součást parlamentní demokracie, ale svědčí to o tom, která témata kdo upřednostňuje, nebo ne. Konstatuji, že ano, dnes jsme možná skončili, možná i v tomto volebním období ta témata skončila, ale ta témata zůstávají ve společnosti, navzdory vašim přestávkám a pauzám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já se omlouvám. Nyní se hlásil pan předseda Jurečka, pak pan předseda Bartošek. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já tady stručně navážu ještě na pana kolegu Kováčika. Ono v té parlamentní demokracii, i když je vždycky postavena na tom, že má někdo většinu, tvoří obvykle vládní koalici a ten zbytek má menšinu a tvoří opozici, alespoň platí nějaké základní, elementární principy a dohody. Jestli jste si všimli, tady po schválení programu odešel vicepremiér vlády Jan Hamáček a odešel docela znechuceně, protože tady byla taky nějaká principiální dohoda pro program dnešního jednání Sněmovny, a ta se evidentně změnila. Ta dohoda byla napříč tímto spektrem. Týkala se například toho, že se na programu budou daleko dříve projednávat dětské skupiny. Pro nás je to důležité téma - nejenom pro nás, je to důležité téma zejména pro rodiče.

Vy jste tady hovořil o tom, jak je důležité řešit ty problémy, které neutíkají. Přesně o tom to je. Mohlo se to dneska vyřešit. Ano, budeme to muset vyřešit toho třicátého. Ale prostě když se tyto základní věci nedrží, tak tady prostě potom není možné říkat, že vy to tady převálcujete, a najednou v jiném okamžiku se tady máme řídit tím, jak vy to změníte na poslední chvíli po vašich nějakých dohodách, které jste uzavřeli během včerejšího a dnešního dne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Bartošek, poté pan poslanec Kováčik s přednostními právy. Jsme mimo body. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: V podstatě Poslanecká sněmovna směřuje ke konci svého mandátu a končí tak, jako začala, tak, jak byla ustavena - hlasy ANO, komunistů a SPD. Tato koalice tady celé čtyři roky fungovala, někdy víc viditelně, někdy skrytě, a sociální demokracie jim k tomu sloužila jako užitečný... to si doplňte sami. Ten, kdo v této zemi skutečně drží moc, je hnutí ANO, komunisti a SPD. Tak to je.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Kováčik. Upozorním, že dnešní jednání podle zákona trvá do 19, respektive 21 hodin. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Jen v reakci, abych nezdržoval příliš a neukrajoval z těch přestávek. Na pana kolegu Jurečku prostřednictvím pana předsedajícího, ale také na pana kolegu Bartoška. O tom válcování a o těch všech věcech souvisejících s většinou, vládní většinou, by mohli vyprávět všichni, kdo pamatují vládní koalice například ODS - KDU-ČSL nebo za účasti ODS, KDU-ČSL, ale i sociální demokracie - KDU-ČSL, kdy v podstatě všechny naše návrhy byly nemilosrdně zválcovány a hrnuty před sebou až do konce volebního období s poukazem, že se na ně nedostalo. Věřte, byla to velmi nízká čísla tisků, tak jako je nízké číslo tisku zákoníku práce. Dávno mohl být za námi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pokud nejsou další přednostní práva, tak zde zazněly dvě žádosti o přestávku v úhrnu na tři hodiny, což by znamenalo do 14.03 hodin. Pak již nemůžeme projednávat třetí čtení, nicméně zde máme na pořadu ještě další věci. Takže buď se sejdeme ve 14.05 hodin a budeme pokračovat těmi návrhy, které tam jsou, které nejsou třetími čteními, nebo zazní nějaký jiný návrh. Žádný jiný návrh nevidím, takže mi nezbývá... (O slovo se hlásí poslanec Jurečka.) Pan předseda Jurečka ještě. (Ruší svoji přihlášku.) Dobře. V tom případě přerušuji. (O slovo se hlásí poslanec Filip.) Takže pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážený pane předsedající. Paní a pánové, členové vlády, já budu stručný. Prosím, řekněme si na rovinu, že je nechutné od těch, kteří svolají schůzi, aby si na svůj Facebook dávali záběry ze své volební kampaně a my jsme tady seděli a byli jsme obviňování z toho, že jsme narušili snad projednání nějakého bodu. Já to nemohu přijmout, krásné úsměvy paní předsedkyně Pekarové Adamové z její kampaně v době, kdy jsme tady projednávali právě program schůze. Tak jestli si opravdu myslíte, že si to necháme líbit - no, nenecháme.

Pan předsedající, místopředseda Pikal, má pravdu. Tak se tady musíme dohodnout na tom, jak budeme pokračovat. Ale klub KSČM a jeho předseda určitě nevyužijí § 54 odst. 9, aby navrhovali přerušení této schůze. To si navrhněte sami, pokud nechcete dál jednat, protože my to dělat nebudeme. Protože vy nemáte ani trochu odpovědnosti vůči tomu, aby se tady něco projednalo.

Toto volební období je obdobím, kdy je nejméně projednaných návrhů zákonů, protože obstrukce proti projednávání nejen vládních návrhů zákonů, ale i návrhů, které podal klub KSČM, které podaly jiné kluby, je tady běžná. Přece není možné upírat ústavní právo k projednání návrhu zákona. My ho máme stejně jako každý z vás. Tak neupřednostňujte jenom své zájmy nad zájmy ostatních. My jsme se o to snažili. Já jsem se včera snažil najít kompromis, ten kompromis uzavřen nebyl. Ale nechtějte po nás, abychom pracovali podle vašich not. Buď bude dohoda, nebo nebude. V případě nedohody se poraďte, jakým způsobem chcete na svoji odpovědnost ukončit nebo přerušit tuto schůzi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Je 11.07 hodin a máme rozjednanou řádnou schůzi. Jelikož není žádná dohoda, kdy by měla pokračovat, tak mi nezbývá než přerušit tuto schůzi na ty přestávky do 14.07 hodin. Pak bychom se zde sešli a vypořádali se se zbývajícím pořadem, nebo se alespoň rozhodli, kdy bude tato řádná schůze pokračovat. Děkuji vám a uvidíme se.

Ještě bych svolal vedení Sněmovny s vedením poslaneckých klubů do místnosti 102, pardon, místnosti 120.

 

(Jednání přerušeno od 11.07 do 11.16 hodin.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, chtěl bych vás jenom informovat o dohodě, která nyní padla na grémiu. Pokud se ve 14.07 hodin po té přestávce nesejdeme v usnášeníschopném počtu, tak tato schůze bude přerušena do 14. září. Organizační výbor případně předtím projedná přesný termín. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 11.16 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP