(16.10 hodin)
(pokračuje Fiala)

Nemůžeme se ale smířit s jednou věcí, že ti, kteří mají nejnižší důchody, pomalu chudnou v souladu s tím, jak se zvyšují ceny, a ti, kteří mají vysoké důchody, dostávají vyšší a vyšší přidání k těm důchodům, to znamená, že bohatnou a bohatnou.

Já si myslím, že zásluhovost důchodu je vlastně za to, jak tady paní ministryně řekla, že mají odpracované nějaké roky, že měli nějaké příjmy, a potom ta zásluhovost už by měla pominout a každoroční valorizace by měla být nikoliv procenticky, nikoliv hlavně procenticky, ale stejnou částkou. Zásluhovost si ti lidé už zasloužili přece hned na začátku, jakou výši toho důchodu dostali, kolik mají odpracováno, a podobně.

V současné době to znamená, že se rozevírají nůžky mezi - a teď v uvozovkách - chudšími důchodci a bohatšími důchodci. Bohatší dostávají čím dál větší přidání, valorizaci důchodů, a ti chudší pořád nižší a nižší nebo daleko nižší než ti, kteří mají důchody vyšší. Podle nás je to nespravedlivé. Myslíme si, že by se tím mělo Ministerstvo práce a sociálních věcí zabývat a měla by každoroční valorizace těch důchodů probíhat stejnou částkou.

Jsme přesvědčeni, že situace několika desítek tisíc důchodců právě s nejnižšími důchody je natolik vážná, že tito lidé musí často přemýšlet nad tím, jestli zaplatí nájem, koupí si jídlo nebo léky. To je podle mě strašné a já bych si nepřál, aby nikdo z lidí v České republice takhle dopadl, že by musel váhat a vážit na lékárnických váhách, co za příjem seniorů si koupí, jestli bude bydlet, jestli se bude léčit, jestli bude jíst a z které hromádky ubere, aby z toho vůbec vyžil.

SPD právě proto navrhuje institut takzvaného minimálního důchodu. Máme tento institut popsán, je tady už ve formě návrhu zákona ve Sněmovně. Leží tady nějakou dlouhou dobu a přáli bychom si, aby se - teď už to samozřejmě nestihneme, ale například v příštím volebním období - abychom se k tomu dostali, abychom to hlavně diskutovali, abychom se seznámili s tím, že situace několika desítek tisíc seniorů, kteří jsou na tom opravdu špatně, je kritická a že institut minimálního důchodu by jim měl v jejich životě pomoci.

Ale proto, že víme, že to bude ještě chvíli trvat a Ministerstvo práce a sociálních věcí je zahlceno, s důchodovou reformou se nic nového neděje - a to neříkám jenom tady za paní ministryně Maláčové, ale už 10 let zpátky, možná 20 let zpátky, kdy všichni ministři deklarovali, že chtějí nějakou důchodovou reformu, a bohužel neudělali pro důchodce vůbec nic - přicházíme v této formě alespoň s návrhem, který v podrobné rozpravě představí moje kolegyně Lucie Šafránková, která má na starosti v SPD sociální věci. Znamená to přidání, valorizaci, ještě další valorizaci, několika desítkám tisíc důchodců, seniorů, kteří mají opravdu nejnižší důchod a kteří musí váhat, co z toho příjmu pořídí, jestli léky, jídlo, nájem a podobně.

Takže to jsem chtěl tady sdělit. Myslím si, že je to důležitá věc, že je důležité o tom mluvit. Lucie Šafránková v podrobné rozpravě ještě přesně nastíní ten návrh, který bude SPD předkládat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní tedy v obecné rozpravě pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Kaňkovský.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, milé kolegyně, kolegové. Chtěl bych vás seznámit s pozměňovacím návrhem, který jsme jako sněmovní dokument číslo 8766 uvedli do systému s mými kolegy doktorem Brázdilem, paní Pastuchovou a doktorkou Procházkovou. Jedná se o pozměňovací návrh, který řeší sociální zajištění členů integrovaného záchranného systému tak, jak jsou definováni zákonem č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému.

Chci předeslat, že jde o zákonem jasně definovanou skupinu pracovníků. Jde o pracovníky, kteří se účastní zásahů na záchranu života a zdraví nejen v každodenní službě, při požárech, průmyslových haváriích, autonehodách, ale zejména potom známe jejich účast při mimořádných událostech typu opakovaných povodní v minulých letech, covidové pandemie nyní či tornáda na Moravě.

Stručně řečeno, jde tady o jednoduchou úpravu platného ustanovení zákona, o možnost čerpat předčasný důchod až o pět let dříve před dosažením důchodového věku u těch, kteří ztratili fyzické a psychické schopnosti pro výkon profese a jejich účast ve službě potom ohrožuje bezpečnost zásahu, bezpečnost jejich kolegů a bezpečnost zachraňovaných. Zvýhodněním pro jasně definovanou skupinu členů integrovaného záchranného systému by bylo zrušení snížení výpočtu důchodu, které je standardně ze zákona uplatňováno. Jde přitom o přiměřené zvýhodnění lidí, kteří pro ochranu života a zdraví obyvatel nasazují při zásazích životy vlastní.

Pozměňovací návrh řeší problematiku systémově. Podmínkou nároku je platný pracovní či služební poměr ke složce IZS a minimálně 20 let práce v integrovaném záchranném systému na plný úvazek. Využití předčasného nesankcionovaného důchodu tak, jak ho navrhujeme, nebude masové, bude využíváno opravdu těmi, kteří nemohou. Odhadované startovací náklady by tak činily zhruba 50 milionů za rok. Za vaši podporu a systémové vyřešení nerovného přístupu v rámci IZS vám předem děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Kaňkovský, připraví se paní poslankyně Gajdůšková. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, rád bych vás seznámil s dalšími třemi pozměňovacími návrhy, které předkládám za poslanecký klub KDU-ČSL společně s paní kolegyní Pavlou Golasowskou. Opět jsou to návrhy, které tady KDU-ČSL v rámci tohoto volebního období několikrát předkládala. První dva návrhy se týkají minimální doby účasti na důchodovém pojištění, kterou musí občan v České republice naplnit, aby byl účasten ve starobním důchodu, to znamená, aby měl nárok na starobní důchod.

V této oblasti šla Česká republika bohužel proti trendu Evropské unie a mezi lety 2010 až 2018 se tato doba navýšila až na 35 let minimální doby pojištění. Jenom chci připomenout, že státy okolo nás šly úplně opačným trendem, vyjma snad Bulharska, které má minimální dobu pojistného 40 let, ale například Španělsko má tu minimální dobu 15 let, stejně tak sousední Slovensko, Německo dokonce jen pět let. K tomu je samozřejmě potřeba říci B, že ten, kdo je účasten pět let důchodového pojištění v Německu, má samozřejmě jinou výši důchodu než ten, kdo je účasten 30 let.

Nicméně nespravedlnost vůči některým lidem v České republice s extrémně dlouhou minimální dobou pojistného je očividná. V tomto směru chceme navrhnout změnu, a to ve dvou variantách - to jsou ty první dva pozměňovací návrhy: zkrátit minimální dobu pojistného buď na 30 let, anebo na 25 let. Jsme si vědomi toho, že pak by bylo nutné vypočítat... nebo změnil by se potom výpočet samotného důchodu. Ale je tady celá řada lidí, kteří ne z vlastních důvodů nenaplní minimální dobu pojistného. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP