(10.30 hodin)
(pokračuje Kalátová)

Ono to samotné označení sociálně vyloučená lokalita Rotavě přinesla akorát přejmenování na Romavu. Takhle strašné to je. Mě se to možná dotýká proto, že u nás ten problém byl naprosto zásadní. Jedna ulice, sídliště, panelové domy - tam ten problém byl úplně největší. Vedle rodinné domy - ty už o tom problému věděly méně. V měřítku Karlovarského kraje to není zanedbatelné, ale z hlediska státu nějakých 300 lidí, to můžeme přehlédnout. Ale lidem vadí i to, že jsou označováni za sociálně vyloučenou lokalitu, že jsou s tím spojováni, a když někdo přijel, tak řekl: Jé, co to máš za problémy? Vždyť tady je tak krásně. Jo tohle? Tak s tím jdi do háje! Taková je realita. A já děkuji anebo vítám každý nástroj, kterým může být starostům pomoženo tu situaci řešit. Někdo to umí jinak, ale my tam opravdu nemáme nástroj žádný. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Kalátové. Nyní paní poslankyně Eva Fialová s faktickou poznámkou, připraví se kolegyně Hyťhová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Eva Fialová: Já se přiznám, že už se také budu snažit naposledy, a budu opět mluvit, vaším prostřednictvím, k panu Ferjenčíkovi. Děkuji. Já vlastně ten váš pohled chápu, já mu i rozumím, na druhou stranu bych byla ráda, abyste pochopili i trošku náš pohled, a teď způsoby řešení. Nevím, jestli je lepší způsob řešení a pomoc dlouhodobá těm rodinám ve chvíli, když vezmeme konkrétní příklad záškoláctví, který bude intenzivní, dlouhotrvající, jestli té rodině pomůže, že někdo z těch rodičů, jak se to řeší dnes, půjde do vězení, nejspíše ta maminka, za to, že prostě to dítě nechodí. A tak se to řeší. Ale je to po strašně dlouhé době, kdežto z mého pohledu tenhle nástroj může být mnohem efektivnější, protože přijde hned. A z pohledu toho, jestli má rodina přijít o pár stovek na hmotné nouzi a vyřešit si tím dlouhodobé záškoláctví, je pro mě efektivnější. Já se snažím vysvětlit ty své důvody než nechat dlouhodobě nechodit dítě do školy a pak nechat trpět celou rodinu za to, že jeden z rodičů za to půjde do vězení. To je můj názor.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní paní poslankyně Tereza Hyťhová s faktickou poznámkou a ještě další faktická poznámka kolegy Ferjenčíka. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dobrý den. Děkuji za slovo. Já bych se chtěla vyjádřit, protože bydlím v Ústí nad Labem a celý život bydlím v Ústeckém kraji, a my máme opravdu nejvíce sociálně vyloučených lokalit z celé České republiky. Takže bych se tady chtěla přidat ke kolegům a také bych chtěla apelovat na jiné kolegy, a to třeba například na pan Čižinského, protože já vím, že jste z Prahy, a ono se to opravdu trošku jinak porovnává, když nežijete v tom, v čem žiji já. Bydlím kousek od Předlic a můžu vám říct, když tam jedu každý den, tak opravdu nic horšího, jak jste tady řekl před chvílí, že to zhorší situaci, nezhorší! To už horší být nemůže. Vždyť ta lokalita je úplně vybydlená, zničená a ti lidé nemají motivaci pracovat. Každá věc, která pomůže alespoň trošku k tomu, aby děti chodily do škol, aby děti řádně chodily do škol, aby rodiče pracovali, je prostě dobrá. A já vám říkám ze své vlastní zkušenosti ne jako politik, ale jako člověk, že už to prostě horší být nemůže.

My potřebujeme udělat kroky k tomu, aby ty děti chodily do školy, protože rodiče je do školy zkrátka neposílají. Oni nemají motivaci. A pokud dítě nechodí do školy a ví, že může žít za sociální dávky a že to v této zemi je možné, tak proč by to neudělali? Tak dalších X generací bude doma na sociálních dávkách a my to všichni budeme platit ze svých daní. Taková je realita! A neříkejte tady takové nesmysly, protože v tom nežijete! My v tom žijeme. Přijeďte k nám do Ústeckého kraje, ne jen na jedno odpoledne, pojďte tam měsíc žít, a já vám říkám, že změníte názor. A pokud ne, tak jste pokrytec, protože to prostě je pravda, a ta situace se musí řešit. Pojďme udělat kroky k tomu, aby se tomu zamezilo, a začněme to řešit. A ne pořád o tom tady mluvit a něčeho se bát! Já se bojím, že naopak to bude jenom horší tím, že to necháme být, a to vy tady zřejmě chcete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Hyťhové za dodržení času, ale vyvolala další faktické poznámky. Nyní kolega Ferjenčík, poté kolega Dolínek a Navrkal. Řádně přihlášeným opakuji, že jejich přihlášky eviduji a vím o nich. Máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Pane předsedající, já jsem chtěl zareagovat na kolegyni Fialovou. Já si vás, paní kolegyně, velmi vážím v této věci. Vím, že se snažíte hledat to řešení, které je podle vašeho pohledu nejlepší. Přál bych si, aby bylo v této otázce víc takových kolegů, co o tom přemýšlejí podobně jako vy, nicméně já prostě nejsem zcela přesvědčen, že ten mechanismus skutečně zafunguje, tak jako vy tady předestíráte, a tom tady diskutujeme. Prostě mám pochybnosti o tom, že skutečně to povede k rychlé nápravě, a to je důvod, proč jsem skeptický. Pokud se to potvrdí, tak já budu jenom rád. Tohle je třeba důvod, proč my prosazujeme dlouhodobě, aby bylo možné třeba nějaký zákon testovat lokálně, zavést to třeba na dva roky na nějakém konkrétním území a vyzkoušet, jak se ta regulace v praxi osvědčuje nebo neosvědčuje, a potom to případně zavést na celou zemi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Petra Dolínka a připraví se František Navrkal. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji, pane předsedající. Mne jímá hrůza z toho, co jsem tady od paní kolegyně Hyťhové slyšel. To je něco až neuvěřitelného. To jsem si nemyslel, že budu sedět ve Sněmovně, která bude schopna poslouchat takováto vyjádření a názory. To je prostě něco úplně šíleného. Ona tady začne nějakou vrstvu společnosti - a vůbec nepátrá po tom, proč tam je nebo z jakých důvodů - tímto způsobem dehonestovat, deklasovat a házet do nějakého pytle jakoby nějakých příživníků společnosti de facto, když to zjednoduším, což je úplně šílené. Samozřejmě stát má již jiné nástroje, které lze používat.

A já bych vám chtěl vám, všem kolegům tady, připomenout, kteří nejste pražští poslanci, kolikrát jsem tady zaslechl, když jsem řešil nějaký problém Prahy u tohoto pultíku, když jste říkali: Neřeš pražské problémy, neřešte pražské problémy, řešte obecné zákony. A dnes u tohoto zákona řešíme konkrétní lokality, které můžeme řešit jinými nástroji již platnými a nemusíme na to schvalovat zákon, který pro většinu republiky je špatný. Proto říkám, nehlasujte prosím pro tento zákon, neschvalujte ty věci, co jsou navrženy, protože zde kvůli nějaké teoretické menšině, kterou vy nám tady představujete jako špatnou - já si myslím, že ti lidé nejsou špatní, ti lidé prostě potřebují od společnosti, aby jim pomohla - tak nemůžeme přece podpořit zákon, který většinově může být uplatněn i v jiných oblastech negativně vůči právům obyvatel! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní František Navrkal, připraví se Jan Čižinský. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec František Navrkal: Díky za slovo. Přeji pěkný den, vážené dámy, vážení pánové. Já bych jenom rád velmi krátce zareagoval na kolegyni Hyťhovou, vaším prostřednictvím. Já jsem v Ústeckém kraji prožil drtivou většinu svého života a naprosto s kolegyní Richterovou a s kolegou Ferjenčíkem, potažmo i s kolegou Čižinským souhlasím. Skutečně nevidím jako správnou cestu tady ještě zhoršovat potenciálně životní stav těch sociálně vyloučených lidí. Myslím si, že bychom měli naopak pracovat na tom, aby se z té své složité sociální situace dostali, a to nějakým pozitivním přístupem, nikoliv tím, že je ještě budeme dostávat do hlubší a hlubší pasti. Takže beru to opravdu třeba i od kolegy Kohoutka, který je notabene ze stejného města jako já, Děčín je tady nadstandardně ve Sněmovně zastoupen, tak dle mého je velice farizejské tady třeba nepodporovat naše návrhy na skutečnou reformu exekučního systému, které by pomohly skutečně ten problém řešit, a místo toho tady vymýšlí takovéto v podstatě represivní negativní kroky, které by byly naprosto kontraproduktivní a jenom by tu situaci zhoršily. Takže já tomu skutečně nerozumím, a to je asi všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. V tuto chvíli poslední faktická poznámka Jana Čižinského a kolega Bartošek se jistě dostane na řadu. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Kolegyně a kolegové, dovolte mi prosím ještě jednou srovnat tu situaci s těmi exekucemi. Když jsem si vyjížděl diskuzi o exekucích, když došlo k zavedení toho, co se tady snažíme zlepšit, když byly zaváděny exekuce a vlastně byly zaváděny tak, aby se ten člověk ani o tom nedozvěděl, aby nemohl ukrýt majetek a tak dále a tak dále, tak se řešil velmi komplexní problém a zvolilo se jednoduché řešení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP