(15.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní bude interpelovat pan poslanec Martínek ve věci Připojí se Česko k výzvě proti cenzuře diskriminující menšiny vládou Orbána v Maďarsku? Prosím.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Vážený pane premiére, nová maďarská legislativa zakazuje osvětu o sexuálních menšinách a zakazuje šířit mezi mladými lidmi do osmnácti let jakékoliv materiály zobrazující homosexualitu a další informace pro menšiny. Dle představitelů EU i členských států odporuje s ohledem na diskriminaci menšin zákon hodnotám Evropské unie. V důsledku maďarského homofobní zákona, který zavádí v Maďarsku cenzuru, podepsalo již osmnáct unijních lídrů výzvu, kde se zavazují k obraně základních práv občanů. Respekt a tolerance jsou jádrem evropského projektu. Dodatečně se připojil například rakouský premiér Sebastian Kurz či Řecko. Česká republika se zatím vaším prostřednictvím nepřipojila s odůvodněním, že si to chcete nechat od Viktora Orbána vysvětlit a že chcete legislativu analyzovat a poradit se s týmem spolupracovníků. Prohlásil jste, že jste věc konzultoval s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem a domluvili jste se, že se k tomu vrátíte.

Konkrétně jste řekl - probereme to i na vládě, v České republice jednoznačně menšiny podporujeme, jsme velice liberální společnost. Osobně jako zastánce znění výzvy a hodnot EU, které nejsou slučitelné s maďarskými snahami o cenzuru pomocí homofobního zákona, se vás chci zeptat, proč jste se nepřipojili k výzvě ostatních lídrů EU, pokud tyto menšiny jednoznačně podporujete? Jaké jsou výsledky analýzy, kterou jste nechal zadat? Kdy s ní veřejnost seznámíte? Jaké jsou výstupy jednání vlády, kde jste problematiku probírali? Podpoříte tuto výzvu alespoň dodatečně? Kdy se k tématu dle svých vlastních slov vrátíte? Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím pana premiéra o odpověď a než dorazí k mikrofonu, tak seznámím sněmovnu s omluvenkou. Paní poslankyně Malá se omlouvá mezi 14.30 a 19.00 hodin z důvodu návštěvy u lékaře.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za dotaz. Ano, já jsem se zúčastnil i Evropské rady. A Viktor Orbán tam opakovaně vystupoval. A já chápu, že vy máte ty noty Evropského parlamentu, ale my jsme svrchovaná země. A toto, co váš předseda předvedl, je pátá kolona. Vy chcete rozvrátit tuhle zemi? Vy chcete, aby o nás hlasovali? Vy chcete většinové hlasování v radách. To znamená, že nás všichni přehlasují. Migraci. Nikdy bych nepřivedl 42 milionů... (nesroz.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych poprosil, abychom se drželi dotazu. Zatím to tak celou dobu bylo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: To já mluvím o evropských strukturách. Vy chcete podpořit většinový systém v Radě. Vy vůbec nevíte, o čem mluvíte. Vy jdete do Evropského parlamentu si pro noty na rozvrácení České republiky. Není pravda, co vy říkáte. Není to pravda. Ten zákon, ten zákon se netýká sexuálních praktik lidí na osmnáct let. A Viktor Orbán tam vystoupil. A on říká - svoboda pro Maďary není jen svobodou politickou a svobodou osobní volby, svoboda shromažďování a sdružování, ale také svobodou chránit rodinu a vychovávat děti podle svého přesvědčení. A Viktor Orbán říká, že chce ochránit děti. A rodiče. Rodiče mají právo vychovávat děti! (zvýšeným hlasem) Ne nějaká neziskovka, která přijde do základky a do mateřské školky a bude tam vykládat dětem, jestli jsou holka nebo kluk. Žádná neziskovka!

To vy to máte asi v popisu práce. Takže, prosím vás, nevím, o čem tady mluvíte. Já jsem se nepřipojil, protože jsme na Evropské radě o tom mluvili. A Xavier Bettel je můj přítel! (zvýšeným hlasem) Byl tady. Se svým přítelem. Já nemám problém s homosexuály. Nemám. Když jste něco - nebo my všichni pro ně - chtěli udělat, tak jste měli dokončit ten zákon tady. Myslíte si, že oni chodí demonstrovat? Ne. Oni chtějí mít nějaká práva. To je pro ně důležité, ne, že já podepíšu nějaký canc, který vám někdo nadiktoval v Evropě. Mně nikdo nebude diktovat.

Takže není to pravda a je to zkrátka záležitost mezi maďarskou vládou a Evropskou komisí. A já nevím proč my máme mluvit Maďarům do jejich zákonů. Oni jsou svrchovaná země. Ano? Takže není pravda, že to je něco proti homosexuálům. Není to pravda. Je to ochrana dětí a ochrana práva rodičů je vychovávat. Nebude je vychovávat nějaká neziskovka - jako jsem teď četl ty případy v Kanadě, že otec nakonec nemohl nazývat svoji dceru vlastním jménem, protože (ji) tam někdo přesvědčil, že vlastně není holka, ale je kluk. Tak to já určitě nechci tedy.

A deset států se k tomu nepřipojilo. Deset států se k tomu nepřipojilo, protože zkrátka byly na té Evropské radě a my jsme slyšeli ty argumenty. Slyšeli. Takže je to spor o interpretaci maďarského zákona, který samozřejmě, pokud Evropská komise samozřejmě využije svého práva a bude je žalovat, tak to skončí u soudu, u Evropského soudu. A bude to stejné jak rule of law. Takže není to tak. Není to tak, jak říkáte. A to, že bych podepsal něco, na co je úplně jiný názor maďarského premiéra a maďarského parlamentu než názor jiných lidí, tak zkrátka nevím, proč bych to dělal.

Takže já jen znovu opakuji, že zákon se netýká sexuálních praktik lidí nad osmnáct let, jo? Takže vůbec je to nesmyslné tady, když se řekne nějaká lež... (Upozornění na čas.), tak se to stokrát opakuje. A to je všechno. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec má zájem o doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Nechci reagovat na demagogii ohledně kvalifikované většiny, ale já tedy nevím, kde berete to, že pro ně není, pro dané menšiny u nás, důležité nějaké jasné vyjádření, jasné zastání. Jak tedy se všemi mluvím, tak to důležité je a důležité jsou samozřejmě i ty činy, o kterých mluvíte, ale i část poslanců hnutí ANO blokuje manželství pro všechny. Bohužel to není tak, že tady u toho máme většinu na to, abychom to prosadili, protože chybí hlasy poslanců ANO. Piráti to jsou připraveni podpořit ze sta procent.

Stejně tak nevím, proč nejsme schopni tedy podpořit prohlášení, kde o Maďarsku není ani slovo. Já jsem to prohlášení četl a tam doopravdy není o Maďarsku ani slovo, tam je pouze jenom zastání se těch menšin, kdy se píše, že bude to den, který si budeme pamatovat, že jsme rozmanité tolerantní společnosti, které se zavázaly k neomezenému rozvoji osobnosti každého z našich občanů, včetně jejich sexuální orientace a genderové identity, bude to také okamžik k oslavě toho, že jsme za posledních několik let urazili dlouhou cestu ve prospěch těchto zásad, které považujeme za základy Evropské unie atd. Tam doopravdy se nepíše o Maďarsku a mohli jsme se zastat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím pana premiéra, jestli má zájem reagovat na doplňující dotaz.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Jaká demagogie? Tak já nevím, je to váš předseda tady? (Ukazuje materiál.) Tady, Marcel Kolaja - to je váš poslanec - a předseda Bartoš jsme se shodli, že je potřeba posílit roli Evropského parlamentu. Pirátská strana podporuje také většinový systém hlasování v Radě jednomyslnosti. Takže vy vlastně chcete co? Že nám všechno nadiktují - migrace, daně? Žádných 42 miliard bych nevybojoval, čtyři noci. Právě v té jednomyslnosti je ta naše svrchovanost! (zvýšeným hlasem) Toto je rozvrat České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP