(15.20 hodin)
(pokračuje Babiš)

K převodu budov movitého majetku a pracovních míst. Ohledně zachování pracovních míst je nutné říci, že v daném případě se jedná z hlediska pracovně-právního o převody majetku, se kterým souvisí rovněž přechod práva a povinností zaměstnanců. Uvedeným majetkem přejdou na nástupnickou organizaci, to je na Lesy České republiky, Vojenské lesy, zaměstnanci, kteří dosud (Předsedající: Čas.) zde vykonávali činnost. Takže pro ně se nic nemění.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Dovolím si podotknout, že ani interpelující, ani interpelovaný nemá povinnost využít veškerý čas. A nyní bude interpelovat paní poslankyně Karla Maříková, a to ve věci manipulace. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, určitě mi dáte za pravdu, že nejlépe se ovládá ustrašený národ. Ve vysílání televize Prima jsem zhlédla rozhovor s doktorem Šmuclerem, který byl členem krizového štábu a konstatoval, že na jednání krizového štábu bylo opakovaně řečeno, že musíme lidem říkat, že je to horší, a musíme je strašit. Mám tedy na vás úplně jednoduchou otázku: Proč národ zastrašujete? Myslíte si, že jsou Češi nedisciplinovaní a je potřeba je děsit?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím pana premiéra o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za dotaz. Nevím, jestli nejde o nedorozumění. Já jsem tedy na Ústředním krizovém štábu nikdy nebyl, ani přes video, a doktor Šmucler je nominant TOP 09, tak byste měla interpelovat paní Pekarovou Adamovou. Co tam říká, já nevím. On patří mezi ty, kteří podceňovali pandemii.

Určitě nikoho nechceme strašit, v žádném případě. Očkování je dobrovolné a my samozřejmě očkujeme. Asi se blížíme k momentu, kdy budeme přesvědčovat lidi. Je to dobrovolné, ale bylo by fajn, kdyby se samozřejmě všichni naočkovali. Včera nám epidemie skočila o 100 %, hlavně v Praze a hlavně věková kategorie 17 až 21. Delta je tady, naštěstí nekončí lidi v nemocnicích, zatím, ale doufejme, že to tak i zůstane. A samozřejmě my se připravujeme na ten moment a máme různé projekty, jak se přiblížit lidem s očkováním.

V pondělí 12. července s panem ministrem Vojtěchem - tady je - se zúčastníme otevření dvou očkovacích míst, jedno bude na Chodově a druhé bude na Hlavním nádraží, a chceme to v podstatě propagovat. Doufám, že i média nám pomůžou a nebudou jenom nás kritizovat, ale budou společně, a myslím si, že všichni bychom měli společně, přesvědčovat všechny, kteří nejsou naočkováni, kvůli ochraně jejich zdraví. Bylo by fajn - a samozřejmě chceme - oslovit i významné osobnosti, aby nám s tím zkrátka pomohly, protože to očkování, já chápu, že někteří se očkují kvůli dovolené, ale je to kvůli zdraví.

Určitě nechceme nikoho strašit a myslím, že naši lidi se ani nenechají zastrašit. A není důvod je strašit. Takže nevím, co zaznělo na ÚKŠ, ale rozhodně odmítám nějaké takové teorie, že bychom měli někoho strašit, naopak, přesvědčit, musíme přesvědčovat, musíme ukazovat ty příklady, protože samozřejmě na sítích je x různých fejků a dezinformací. Zkrátka je jasné, že jsme naočkovali miliony lidí, že jsou v pohodě a je to jediná cesta, jak porazit ten vir. A je to jediná cesta, jak zařídit návrat našich dětí do škol od 1. září za co nejméně komplikovaných podmínek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně má zájem o doplňující dotaz, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane premiére, já si nemyslím, že to je nedorozumění. Já jsem ten rozhovor zhlédla několikrát. Je úplně jedno, kým byl pan doktor Šmucler delegován do krizového štábu, a není důvod, abych interpelovala paní Pekarovou. Paní Pekarová není členem vlády ani není premiérka.

Jinak mimochodem, my máme v současné době 27 lidí covid pozitivních v nemocnicích. Proč tu máme tedy pořád restrikce, jak kdybychom byli na nějakém vrcholu pandemie? Jinak kdybyste si přečetl srovnání delty ze Spojeného království, kde srovnávali mutaci alfu - britskou mutaci - a mutaci deltu, tak smrtnost je 20krát nižší a 2,5krát nižší je počet hospitalizovaných. Takže opakovaně se ptám, proč tu máme takovéto restrikce?

A jinak nemusíte tady dělat reklamu na očkování. To by mělo dělat Ministerstvo zdravotnictví, a myslím trošku jiným způsobem, než ji vede, protože ta současná reklama by odradila i příznivce očkování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a prosím pana premiéra o odpověď na doplňující dotaz.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Tak to mě mrzí, já jsem tedy tu reklamu nedělal. Ale možná byste nám mohla poradit, jak bychom to měli dělat, když ta reklama není dobrá. Myslím, že to pomohlo a že jsou i nějaké analýzy. Když jsem se nechal první naočkovat 27. 12. v osm ráno, tak bylo 39 % našich občanů, kteří se chtěli očkovat, a teď nevím, kolik je to. Pane ministře, kolik to je? Šedesát něco. Takže je to zkrátka podstatně víc.

Chápu, že se vám nelíbí ta reklama, dobře. Tak budeme se snažit o tom přemýšlet, jak bychom to vylepšili. Myslím, že je to zájem nás všech. Nevím vlastně, kam tím vaším příspěvkem směřujete, jestli proti očkování, jestli se vám nelíbí, že očkujeme, nebo úplně jsem to nepochopil.

Ale ano, my jsme měli původně britskou mutaci, takzvanou alfu, ta byla méně infekční než delta, ale podstatně smrtící. Delta je osmkrát víc infekční a naštěstí zatím v nemocnicích nejsou lidi. Takže my samozřejmě musíme připravit strategii. Musíme připravit strategii přeočkování, koho budeme přeočkovávat, jestli vůbec budeme. A samozřejmě musíme hlavně ochránit starší lidi. Máme u praktiků stále velké množství starších lidí, kteří nejsou naočkováni. Integrovaný centrální řídící tým - pan plukovník Šnajdárek - to analyzuje. A musíme zkrátka tyhle starší lidi hlavně přesvědčit, aby se nechali naočkovat, protože zase je předpoklad, že na podzim bude nějaká vlna. A u mladých zkrátka je musíme přesvědčit a najít tu správnou motivaci (Předsedající: Čas.), aby se nechali očkovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Posuneme se dál. Nyní bude paní poslankyně Olga Richterová interpelovat ve věci stamiliony na IT - JŘBU na OK aplikace. Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, jde o stamiliony na IT bez otevřeného výběrového řízení. Hned to uvedu. Velikou dlouhodobou bolestí našeho státu jsou nefunkční a předražené IT zakázky. IT systémy jsou přitom klíčové pro fungování moderního státu. Ráda bych se zeptala na několik konkrétních příkladů, ve kterých jde o stamiliony korun a kde se případné problémy dotknou statisíců až milionů občanů. Uvedu tedy, že jednala pracovní skupina rady vlády pro informační společnost s panem předsedou Dzurillou a v rámci takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění JŘBU schválila, a teď odcituji, "zajištění služeb podpory, provozu, nutného rozvoje a ukončení OK aplikací". Jenom dovysvětlím: Čili jde o podporu OKsystemu, který potřebuje každý, kdo třeba řeší na úřadu práce rodičovský příspěvek, provoz tohoto systému taky zajišťuje příspěvky na péči. A o kolik jde korun? O 373 milionů. Stovky milionů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP