Středa 14. července 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Radek Vondráček)

502.
Zpráva o činnosti kontrolní rady Technologické agentury České republiky za rok 2020
/sněmovní tisk 1207/

Předloženou zprávu projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 1207/1. K tomuto bodu jste zároveň obdrželi sněmovní dokument číslo 8582, který obsahuje usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu číslo 305 z jeho 54. schůze ze dne 8. června 2021 ke stanovení výše odměn členům kontrolní rady Technologické agentury ČR za rok 2020. Zpravodaj výboru, pan poslanec Ivo Vondrák, se ujme slova, bude nás informovat o jednání výboru a přednese návrhy usnesení. Prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Takže ještě jednou dobré ráno, dámy a pánové. Děkuji panu předsedovi za udělení slova.

Jak bylo řečeno, vy jste materiály obdrželi 8. června 2021. Jsou to materiály, které se projednávají každoročně. Jedná se o materiál, který vyhodnocuje činnost Technologické agentury České republiky jakožto agentury, která je zaměřena na problematiku aplikovaného výzkumu, to znamená na problematiku především výzkumu spojeného s jeho realizací. Stejně jako v minulých letech jsme neshledali jako výbor v rámci závěrečné zprávy nic, co by bylo řekněme komplikované, nic, co by bylo hodno kritiky. Na základě odůvodnění této zprávy panem Eduardem Palíškem, což je místopředseda kontrolní rady, se náš výbor dohodl na tom, že doporučujeme Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas se zprávou o činnosti kontrolní rady Technologické agentury České republiky za rok 2020, sněmovní tisk 1207.

Součástí tohoto materiálu je také sněmovní dokument 8582, který stanoví výši odměny členů kontrolní rady Technologické agentury České republiky za rok 2020. Ten jsme také projednali a opět výbor doporučuje, aby přijala usnesení, že Poslanecká sněmovna stanoví dle § 36a odst. 8 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje, v platném znění, výši odměny členů kontrolní rady Technologické agentury České republiky. Ty odměny máte v materiálu, já to tady z důvodů zjevných nebudu předčítat. Takže bych vás poprosil o vyjádření souhlasu s tímto materiálem.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Hlásí se pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Nevím, jaké jsou zjevné důvody, ten materiál je stejně veřejně přístupný, takže jestli to má být utajení výše odměn, ale nepožaduji, abychom je teď přečetli na mikrofon, aby to ještě zaznělo.

Já se chci zeptat na něco jiného. Nejsem člen vašeho výboru, pane zpravodaji, a tak bych se chtěl zeptat, jestli v roce 2020, to byl covidový rok, fungování kontrolní rady bylo jiné než v předchozích letech, a pokud ano, v čem bylo jiné, protože mnohé instituce musely z logických důvodů fungovat jinak, tak bych byl rád, kdybyste nás mohl informovat, aby to nebylo zcela formální, že přijdeme, odmáváme, máme za minutu hotovo, jakým způsobem se covid a ta situace ve společnosti projevila v činnosti kontrolní rady.

Každý rok k tomu vystupuji a každý rok vyzývám zejména ty, kteří se tím zabývají ve školském výboru, aby pokud možno navrhli změnu zákona. Myslím si, že je to mimořádně nedůstojné pro nás pro všechny, abychom hlasovali o odměnách lidí, aniž bychom podrobněji znali jejich činnost. To není nic proti těm lidem, to není nic proti tomu materiálu, protože se vychází z platného zákona. Myslím si, že to není rozumně navržené, aby zákonodárná moc rozhodovala o výši odměny. Pak bychom se vyhnuli případným debatám, zda se mají zveřejňovat, nebo nemají. Ale říkám, že nevolám po tom, abychom na mikrofon přečetli konkrétní lidi a konkrétní výši odměn, ale zajímá mě, jak se rok 2020 dá srovnat s předchozími lety a možná taky parametry. Když už to máme opravdu hodnotit a říct, že schvalujeme výši odměn, a já si vlastně nepamatuji, že by Poslanecká sněmovna neschválila výši odměn, tak možná podrobněji pro ty, kteří nejsou znalci zákona, jestli je tam nějaký limit, jak je ten limit využíván, kdo to vlastně posuzuje. Děkuji za odpovědi.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan zpravodaj, prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Děkuji. I já samozřejmě musím konstatovat to, že v rámci covidového roku, který negativně ovlivnil problematiku školství i problematiku služeb, nikterak výrazně neovlivnil problematiku výzkumu. Ten totiž běžel na univerzitách i ve firmách dále bez nějakých dalších omezení, to znamená, i činnost kontrolní rady nedoznala nějakých zásadních změn.

Co se týká výše těchto odměn, tady se přiznám, že to beru jako jakýsi precedens, který v podstatě vychází z minulých let, to znamená, drží se toto pravidlo už vlastně další léta, takže v tom zatím nějaké pravidlo nevidím. Můžeme se na něm domluvit, ale v daný okamžik to není nic, co by vybočovalo z toho, co se vždycky dělalo. Děkuju.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda ještě pan předseda Stanjura? Ano.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuju za tu odpověď o té činnosti. Je jasné, že ta činnost byla obdobná.

Já se chci zeptat, jestli ta výše je prostě daná tím návrhem, nebo můžeme navrhnout vyšší nebo nižší. Já to prostě nevím, omlouvám se. Možná jsem to mohl nastudovat, ale těch materiálů je tolik, máme na Poslanecké sněmovně přes 550 bodů. A právě proto se mi nelíbí takové formální projednávání toho bodu. Dělali jsme to tak vždycky, tak to pojďme schválit. Nevím, jestli je tam nějaký limit, odkud, jak nízké nebo jak vysoké mohou být ty odměny a zda máme šanci, třeba i vy na výboru, zda máte šanci to například navrhnout jinak, například vyšší odměny, pokud dobře zvládali svoji práci a svoji funkce. Jinak je to čistě formální materiál a fakt si myslím, že to je potom nedůstojné pro všechny.

Pro nás, kteří o tom hlasujeme, ale i pro ty, o kterých hlasujeme, nebo o jejichž odměnách hlasujeme, aniž bychom vlastně věděli, proč, a řekneme si, tak to bylo vždycky, tak jim schválíme ty odměny. Tak bychom je mohli schválit na příští čtyři roky dopředu, ne? A nemusíme se tím zabývat v příštích letech, protože to děláme vždycky tak, jak jsme to dělali loni, předloni, před třemi lety, deseti lety, tak to můžeme udělat za rok, za dva, za tři, za čtyři. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení ve všeobecné rozpravě? Paní poslankyně Adámková.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, nejsem také členem tady žádného výboru ani kontrolní komise, ale chtěla bych říct z praxe pro kolegy, kteří třeba s Technickou (správně Technologickou) agenturou České republiky nepřicházejí tolik do styku, musím říct, že v roce 2020 jediná Technická (Technologická) agentura České republiky již v jarních měsících vypsala jasně plánované granty na výzkum covidu, což se u jiných agentur nestalo ani po velkých urgencích. Takže se domnívám, že třeba to je jeden z důvodů, proč určitě si ti lidé zaslouží odměny, a také, jak řekl i předřečník, nechci se vyjadřovat k výši, protože opravdu nejsem člen tohoto, ale musím říci, že Technická (Technologická) agentura pod novým vedením jednoznačně velmi citlivě reagovala na potřeby toho výzkumu a bylo to již v loňském roce velmi rychle zprocesováno. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Má někdo zájem o vystoupení ve všeobecné rozpravě? Nikoho v sále nevidím. Faktická poznámka? Pan poslanec Rais.

 

Poslanec Karel Rais: Já nebudu zdržovat, řeknu to, co asi ví i pan kolega Stanjura. My máme prostě rozpočet kapitoly a v rámci toho rozpočtu se pohybujeme, takže jestliže tady nějak zmiňuje ty odměny, tak se musí změnit samozřejmě v rámci té kapitoly. Tomu výboru to přísluší podle mě z toho důvodu, že my v podstatě navrhujeme vlastně Sněmovně nejenom odměny, ale také, kdo tam bude dělat, a sleduje se to průběžně, s tou komisí nebo s vedením té agentury jsme v podstatě, já nevím, v kontaktu jednou za dva tři měsíce. A tak jak říkala paní kolegyně předřečnice, tak v podstatě reagovali vlastně na tu stávající situaci. Nebudu zdržovat, děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nikdo se do všeobecné rozpravy nehlásí, končím všeobecnou rozpravu.

Je zájem o závěrečné slovo? Není tomu tak.

Nepadl žádný návrh na hlasování, takže přistoupíme k podrobné rozpravě. Ptám se, zda má někdo zájem o vystoupení v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Budeme tedy hlasovat o předneseném návrhu. Nejprve návrh usnesení obsažený ve sněmovním tisku 1207/1. Poprosil bych pana zpravodaje, jestli by tedy jenom stručně uvedl, o čem hlasujeme, a můžeme hlasovat.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Ano, materiál 1207/1 hovoří o tom, že doporučujeme vyslovit souhlas se zprávou o činnosti Kontrolní rady Technologické agentury České republiky.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 161, přihlášeno 174, pro 151, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji, návrh usnesení k dokumentu 8582.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Děkuji. Takže opět usnesení zní: "Poslanecká sněmovna stanoví dle § 36a odst. 8 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje, v platném znění, výši odměn členů Kontrolní rady Technologické agentury České republiky za rok 2020, tak jak je uvedeno v daném dokumentu." Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 162, přihlášeno 174, pro 156, proti nikdo. Návrh byl schválen.

 

Konstatuji, že oba návrhy usnesení byly schváleny, děkuji. Končím projednání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod, kterým je

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP