Úterý 13. července 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomio Okamura)

8.
Návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím stavebního zákona
/sněmovní tisk 1009/9/ - zamítnutý Senátem

Usnesení, jímž Senát zamítl tento návrh zákona, bylo doručeno jako sněmovní tisk 1009/10. Vítám mezi námi senátora Petra Víchu, který tedy už tady je, ano, a prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu o zamítnutí tohoto návrhu zákona vyjádřila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Paní ministryně, máte slovo. Předávám řízení.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Děkuji. Já už budu opravdu velmi stručná, protože samozřejmě je to zákon související s přijetím stavebního zákona, který se nazývá změnový, a předmětem změnového zákona je novelizace celkem 58 zákonů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní tedy prosím, aby se slova ujal pan senátor Petr Vícha a seznámil nás se stanoviskem Senátu. Prosím.

 

Senátor Petr Vícha: Ještě jednou dobrý večer všem. Je pochopitelné, že když Senát zamítl stavební zákon, zamítl i ty doprovodné zákony. Já jsem nedostal již možnost reagovat na proběhlou diskusi, což se přiznám, že mě překvapilo, a tak jenom řeknu, že tímto zákonem má dojít ke zjednodušení. Dnešní zákon měl 198 paragrafů a nový má 335, mění 58 dalších zákonů a zřizuje Ústav regionálního rozvoje. Myslíme si, že ke zjednodušení nedojde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To bylo rychlé a já se zeptám, jestli se k usnesení Senátu chtějí vyjádřit zpravodaj garančního výboru, pan poslanec Martin Kolovratník? Nevidím zájem. Nebo zpravodaj výboru pro veřejnou správu, pan poslanec Ivan Bartoš? Také nevidím zájem. Nebo zpravodaj ústavně-právního výboru, kterým je pan poslanec Marek Benda, případně kdyby někdo byl pověřen zastoupením, ale nikoho také nevidím?

V tom případě otevírám rozpravu a jako jediný je v tuto chvíli přihlášen pan poslanec Luzar. Pan předseda Michálek se tedy hlásí s přednostním právem. Pan poslanec Luzar - já jenom, ať to v sále zazní - naznačil, že dává přednost, takže já mu za to děkuji a prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jakub Michálek: Také děkuji panu kolegovi. Myslím, že to je opravdu účelné, protože jsem se chtěl v rámci rozpravy doptat na to, jestli by mohl pan kolega Luzar objasnit zásadní obrat, ke kterému došlo v KSČM, když v rozpravě dříve uvedl, že KSČM ruší svoji podporu stavebnímu zákonu, protože prošla změna, která zhoršuje postavení občanů, kteří mají nájemní bydlení. To, co prošlo v návrhu, to znamená, že je možnost mít sklepní prostory bez přímého slunečního světla, bez přímého větrání, předělávat na byty, považujeme to za absolutně skandální a návrat do středověku.

Vzhledem k tomu, že teď KSČM podpořila návrh stavebního zákona, tak jsem chtěl jenom poprosit, jestli by mohl objasnit, jestli došlo i k věcné změně postoje, nebo jestli to má nějaké jiné důvody. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní se s faktickou poznámkou přihlásil pan poslanec Ondráček, takže panu poslanci Luzarovi nemohu dát slovo. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Já si dovolím reagovat. Pane poslanče Michálku, prostřednictvím pana předsedajícího, já vám to objasním poměrně rychle, akorát nevím, jestli byste to pochopil. Ano, jsou tady věci, které vycházejí z československé a české státní normy, a my jsme si některé věci uvědomili. Takže prostě my s tím teď nemáme problém. Vy možná ano, ale to je prostě těžké, jestli to vůbec pochopíte. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní pan poslanec Luzar, který je řádně přihlášen v rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, byť jsem chtěl začít svůj proslov jinými slovy, navážu na kolegu právníka a budu hovořit teď jako technik. (V sále je velký hluk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já si dovolím vás přerušit. V sále stoupá hladina hluku. Požádám vaše kolegy napříč o větší klid. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Leo Luzar: Byť není mým zvykem odpovídat na výzvy na mikrofon, ale pokusím se odpovědět jako technik, ne jako kolega právník, protože právní řeč samozřejmě má svá specifika a ne všichni jim můžou rozumět. Já se pokusím být technicky přesný a vysvětlit, k čemu došlo.

To, co proběhlo při schvalování třetího čtení, souvisí opravdu s návrhem, který se objevil v pozměňovacích návrzích a který dle našeho názoru absolutně nesmyslně prošel -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já vás znovu přeruším a znovu požádám vaše kolegy o klid, aby se usadili na svých místech, případně aby jednání přenesli do předsálí. Máme dnes odhlasováno jednání až do osmi ranních hodin, takže tady určitě ještě nějakou dobu budeme. Poprosím znovu kolegy na pravici, aby se usadili na svých místech, nebo aby jednání přenesli někam jinam. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji. Pokusím se tedy navázat na svou řeč. To, co se stalo v rámci třetího čtení a co vyprovokovalo naši jasnou a tvrdou reakci, byla určitá snaha předkladatelů v rámci pozměňovacího návrhu dát do českého právního řádu věci, se kterými jsme zásadně nemohli souhlasit. Tak jsme i vystoupili a toto jsme obhajovali. Vyvolali jsme tím docela velkou diskusi, dokonce tak velkou, že se na nás obrátilo Ministerstvo pro místní rozvoj a prosilo o to, abychom vnímali také potřebnost celkového zákona, protože jsme se na něm podíleli jako na celku, a my jsme byli ti, kteří podporovali oddělení státní správy a samosprávy, a tady budu odpovídat na dotazy z předešlé diskuse. Ano, byl jsem to já, kdo toto prosazoval jak na jednání odborných komisí, tak na jednání hospodářského výboru, kdy jsem hovořil, že cílem by opravdu mohl být systém - s velkými uvozovkami - okresních úřadů, to oddělení, které jsem považoval za nešťastné, když došlo ke sloučení a přerozdělování funkcí a samospráva začala mít vliv na výkon státní správy. Jsem komunální politik dlouhá léta a vnímám ta rizika a velké problémy, které to způsobilo, ale nechci tu diskusi do toho zavádět. Vrátím se k tomu základnímu, co jsme kritizovali.

My jsme byli schopni překousnout drtivou většinu věcí, které byly v rámci pozměňovacích návrhů, protože jsme tu diskusi obsáhle vedli na hospodářském výboru. Jsou tady svědci, kteří mi můžou potvrdit, že jsme se opravdu velice pečlivě tím zabývali a jednotlivé body a paragrafy jsme probírali. To, co pro nás bylo opravdu závažné, to je to přímé osvětlení, a proto jsme také vyvolali to jednání. Výsledkem toho je, že se nám podařilo vrátit do českého právního řádu v této konkrétní věci závaznost českých státních norem. Chci na to upozornit. Náš dlouhodobý stranický cíl, Komunistická strana Čech a Moravy dlouhodobě toto prosazuje, je vrátit opravdu závaznost československých a českých státních norem. Ony pro laiky v chápání jsou pouze doporučující, pokud nějaký právní předpis neurčuje jejich závaznost. Kdo se někdy zabýval technikou, vnímá, že normy mu slouží jako pomoc pro projektování, pomoc při přístupu k něčemu, ale pouze když se odkaz na tuto normu objeví v právním předpise, ať již zákoně, nebo vyhlášce, tak se stává tato norma teprve potom závaznou a je povinnost toto dodržovat.

To, co proběhlo v rámci stavebního zákona, znamená, že se tato československá státní norma, a já vám ji budu citovat, ČSN 730580-2, stane závaznou a budou všichni povinni ji dodržovat. A teď se bavme o stávajícím stavu, kdy jsou rozdílné pražské stavební právní předpisy, které o tom hovoří, a jiné stavební předpisy obecné měst a obcí, které nemají tuto výsadu Prahy, kdy jsou v rozporu tady v těchto záležitostech a posuzují ty věci trošku rozdílně. Chybí tady to metodické řízení, ale to bych se zase dostal do problémů a jednotlivostí, které už byly vysvětlovány. Pro nás i proto, že jsme hlasovali o tom i na klubu dneska dopoledne, je důležité, že se podařilo vrátit do podvědomí závaznost českých a československých státních norem. Možná to je banalita, možná se vám to zdá vcelku jako nicneříkající, ale je to pro nás první krok. Začínáme s tím, že už nebude možno obcházet v rámci větrání, osvětlení a dalších záležitostí tyto normy a vymýšlet si vlastní postupy, ať již je zpracoval architekt, technik, nebo člověk pouze pověřený, ale už budou závazné československé státní normy a české státní normy. My bychom tady v tomto rádi pokračovali a nebudu tady otevírat problém potravin, který je o to důležitější v rámci závaznosti těchto norem, a dokonce máme v programu jednání, ochranu značek českého průmyslu v rámci EU. Ale ono to také souvisí se závazností, zdůrazňuji závazností českých a československých státních norem, a pokud bychom tu politiku měli opravdu dělat důsledně, tak bych tady rád, aby všichni, kolegyně a kolegové, jedno, z které strany, si tuto myšlenku zosobnili a vzali za svou, protože kvalita je v prvém případě prosazována právě závazností těchto norem. Pokud jsou pouze doporučující, tak jakékoliv kontrolní orgány mají potom problém kontrolovat kvalitu a kontrolovat a vyžadovat plnění této kvality.

Až tato závaznost, která se objeví v právním předpise, a ona se objeví ve vyhlášce, kterou tento zákon bude provázet, se stane závaznou pro celou republiku a bude fungovat a bude vymahatelná, to je to nejdůležitější, bude vymahatelná, a už všechny ty spory s vlastníkem domu, který bude prosazovat, že to přece musí stačit, skončí, protože t hygiena, která přijde, řekne: Pane majiteli, tady je norma, tady je přesně stanoveno, jak to má vypadat, kolik tam má být luxů, jaká má být velikost a tak dále, a proto bude vymahatelná, a proto ten nájemník se dostane do lepší pozice než ve stávajícím stavu, kdy je to pouze doporučený přístup.

Co se týče pokračování, tento zákon 1009 je dle mého názoru ještě důležitější než zákon 1008, který stanovil rámec, a ten rámec v diskusi, možná obsáhlejší, byl pouze o tom, jestli oddělit státní správu od samosprávy. Tímto rozhodnutím a hlasováním jsme oddělili a připravili kroky k oddělení státní správy od samosprávy nejenom v oblasti stavebního práva, ale já doufám, že i v jiných oblastech, kdy je společný výkon státní správy a samosprávy. Je to první krok a já tady mohu prohlásit, že se budu snažit i nadále v ostatních záležitostech, kde je splynutí státní správy a samosprávy a způsobuje problémy, aby nastalo postupné oddělování a aby opravdu samospráva plnila to, od čeho byla zřízena a co má ve vínku, to znamená, plnění výkonu samosprávné činnosti, kterou má.

Mimo jiné, v tomto zákoně se podařilo dát do závaznosti bezpečnostní prvky. Týká se to hlavně hasičů a jejich předpisů, ale i dalších. Tady je ta otázka, týkající se nepřítomného pana ministra kultury ohledně ochrany památek. Na tom jsme trvali také, že všechny věci, které vyplývají nebo mají souvislost s bezpečností, zdůrazňuji bezpečností, musí být závazné. Proto jsme také jednali na ministerstvu a snažili se přesvědčit všechny, aby všechna vyjádření, která souvisejí s bezpečností, byla závazná jako stanoviska. Ostatní mohou být na diskusi, ostatní mohou být na jednání a vysvětlování, ale všechny věci související s bezpečností v rámci staveb by měly být závazné. Proto tady v tomto návrhu je to tak přijato, a za to jsem rád. Prostě proto jsme přijali tento návrh, protože ministerstvo vyslyšelo a zezávaznilo české a československé státní normy, které zabezpečí pro občany jistější a jasnější přístup v rámci podmínek bydlení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo několik přihlášek. Nejdříve jsou to faktické poznámky, ty jsou tři, jako první pan poslanec Ondráček, poté pan poslanec Holomčík. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Je hodně hodin, já už nechci tady kolegy z Pirátské strany školit, ale československé a české státní normy byly na světové úrovni a výroba a to všechno, co se kolem nich motalo, bylo prostě to top, které tato Československá socialistická republika před rokem 1989 měla. Samozřejmě to, co jste - nebo to, co ta pravostranná část opozice opustila, a to, co jsme dopustili, ať ve výrobě potravin, a v jiných a jiných oblastech československého a českého průmyslu, je prostě to největší zvěrstvo, kterého jsme se dopustili na lidech práce této republiky po roce 1989. Ti, kteří budovali tu republiku po válce, a ti, kteří dostali tu republiku do stavu, který tady byl v roce 1989, můžete si říkat, že jsme byli zaostalá Československá republika, ale my jsme dokázali vyrábět traktory, autobusy, náklaďáky, vlaky, letadla. Dokázali jsme všechno, dneska nedokážeme vůbec nic.

Takže podívejte se, kolegové, jestli tady chceme řešit československou nebo českou státní normu, ano, pro mě to je něco důležitého, je to kritérium důležitosti určité kvality. Samozřejmě chápu, že vy jste v tu dobu ještě nebyli na světě nebo jste tahali kačery, ale prosím vás, nesnažte se nás teď tady školit v tom, jestli ta československá nebo česká státní norma byla, nebo nebyla správná. Byla dobrá, a proto my jsme se tentokrát o ni opřeli a říkáme, je to dobře a ta československá nebo česká státní norma pro podmínky bydlení je pro nás důležitá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jako další pan poslanec Holomčík, poté pan poslanec Michálek, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já jsem - a vím, že se to říká často - skutečně nechtěl vystupovat, ale vyprovokoval mě k tomu první výstup pana poslance Ondráčka. On tady s vtipem sobě vlastním zpochybnil nebo se snažil zpochybňovat intelekt pana předsedy Michálka. Já jsem se smál, až jsem se za břicho popadal. Ironie. Já bych chtěl připomenout, že tohle volební období vstoupí do dějin mimo jiné tím, jak to byla dlouhá série nesplněných slibů hnutí ANO ve vztahu ke komunistům výměnou za podporu. Samozřejmě to je věc KSČM. Já bych to nekomentoval, mně to nepřísluší, je to nějaká věc nějaké elementární sebeúcty kolegyň a kolegů. Ale ve světle této reality, této zkušenosti z tohoto volebního období, pokud chceme zpochybňovat něčí intelekt, nemyslím si, že to je intelekt pana poslance Michálka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji a možná bych požádal, abychom se snažili vrátit k věci.

Nyní pan poslanec Michálek, poté opět s faktickou poznámkou pan poslanec Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Tak jenom abychom si to ujasnili, že jsem to pochopil správně, přednesy svých kolegů, tak zkrátka jim bylo přislíbeno Ministerstvem pro místní rozvoj, že v rámci prováděcí vyhlášky ministerstvo vydá zmocnění, které bude v prováděcím právním předpise, který se bude odkazovat na technickou normu a bude tam závazný druh odkazu. Přičemž současně je splněno to, že ta vyhláška má adekvátní zákonné zmocnění k vydání prováděcího právního předpisu podle stavebního zákona. Současně jsou tam uvedeny meze, ve kterých musí být ta vyhláška, tak aby to obstálo v testu ústavnosti. Jestli to tak je, tak je jedině dobře pro naplnění toho požadavku, a určitě pan kolega Ondráček nemusí mít starosti o moje vzdělání v oblasti technických norem, já se velmi rád s vámi sejdu a můžeme to probrat někde tady v soukromí. Já se technickým normám ve stavebnictví věnuji už docela dlouhou dobu a dosáhl jsem u Nejvyššího správního soudu, že Nejvyšší správní soud nařídil minulé vládě, aby technické normy ve stavebnictví zpřístupnila na webových stránkách, tak jak to mělo být podle tehdejšího stavebního zákona, navzdory vládě, a teď jsem se zasadil ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu o to, aby se zavedl takzvaný sponzorovaný přístup k závazným technickým normám. Takže určitě velmi rád budu diskutovat s vámi na toto téma.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Ondráček chce reagovat s faktickou poznámkou.

Než mu dám slovo, paní poslankyně Vostrá se omlouvá mezi 19.30 a půlnocí z rodinných důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Vzhledem k tomu, kolik je hodin, tak slibuji, že to už je poslední vystoupení. Děkuji panu kolegovi z Pirátské strany, že má takový zájem o tyto normy. Já jsem úplně přesně neřekl, že pan kolega Michálek v tomto není vzdělaný, ale klidně můžeme o těchto věcech diskutovat. Mně se to líbí, že prostě Piráti rozumí všemu, jsou ti nejchytřejší tady a chtěli by tuto republiku řídit. Samozřejmě, získejte volební preference, dokažte to, pak tu republiku řiďte, ale teď prostě jsme ještě ve stadiu, kdy sice ublížíte ministerstvům, ale ještě tam nejste.

Takže děkuji. Já jsem vám vysvětlil důvod, proč jsem já jako poslanec KSČM podpořil tento návrh zákona, a můžeme o tom klidně diskutovat, ať už v zákulisí, nebo tady před mikrofonem. Já s tím nemám problém, ale přijde mi to velmi úsměvné. Takže děkuji za školení, vy nic jiného neumíte než školit, ale děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Jurečka z místa již před nějakou dobou. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dobrý podvečer, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já si neodpustím jednu věc. Já jsem se teď podíval v čase zpátky do stenozáznamu jednání Poslanecké sněmovny z konce května, 26. 5,. ve 12.30 končí hlasování stavebního zákona a vystupuje za poslanecký klub KSČM poslanec Leo Luzar.

Teď cituji: "Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, došlo k tomu, co jsem již dlouho avizoval." (Snaží se napodobovat poslance Luzara. Hluk v sále.) "Klub KSČM ruší svoji podporu stavebnímu zákonu, protože prošla změna, která zhoršuje postavení občanů, kteří mají nájemní bydlení. To, co prošlo v návrhu, to znamená, že je možnost sklepní prostory bez přímého slunečního světla, bez přímého větrání, předělávat na byty, považujeme za absolutně skandální a návrat do středověku. Odmítáme, aby lidé, kteří nemají peníze na to, aby si pořídili vlastní bydlení, byli takhle dehonestováni, aby byli takhle tlačeni do úzkých. Proto tento stavební zákon nepodpoříme a hlasování se nezúčastníme. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)" - Tolik ze stenozáznamu.

Já jsem se snažil i trošku navodit tu dikci, se kterou kolega Luzar tady tenkrát hovořil, a já si to docela pamatuji. Prosím vás pěkně, co se stalo za měsíc a půl? (Hluk v sále, někteří poslanci volají mimo mikrofon.) Ne, počkejte, jestli chcete, tak prostřednictvím pana předsedajícího můžeme na sebe reagovat. Ale já se na to ptám nyní, protože pan kolega Luzar to tady dlouho vysvětloval, ale tenkrát nemluvil nic... (Odmlčuje se.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Požádám o klid v sále. Je pokročilá hodina, nicméně ještě nás čeká celých 500 bodů, takže poprosím o klid, ať se k nim všem můžeme dostat.

 

Poslanec Marian Jurečka: Tenkrát neřekl nic v tom svém vystoupení: Dokázali jsme tady prosadit stavební normy, je to skvělý zákon, budeme ho podporovat. Protože od té doby se za ten měsíc a půl nic nezměnilo, ten tisk zůstal stále stejný. Tak nerozumím tomu obratu, kdy komunisté prostě po měsíci a půl zjistí, že prosadili něco, co před měsícem a půl nevěděli, že prosadili, a pro co nemohli hlasovat. Tu logiku tedy marně hledám. Jestli to kolega Luzar vysvětloval... Já jsem tady poslouchal, já jsem ten obrat nepochopil. Jestli to někdo pochopil, jestli voliči KSČM pochopili obrat za měsíc a půl, proč tehdy tak špatný zákon, návrat do středověku, ani zmínka o státních normách, není možné podpořit. Dnes skvělý zákon s prosazenými stavebními normami s radostí komunisti podporují. (Klepe rázně do pultu.) Nevím, jak to dokážete vysvětlovat. Já jsem to nepochopil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Toto vystoupení také vyvolalo nějaké faktické poznámky. Jako první pan poslanec Luzar, poté pan poslanec Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Vaším prostřednictvím, pane předsedající, děkuji panu kolegovi Jurečkovi, že se pokusil improvizovat a navodit atmosféru mého hlasu, ale originál je originál, takže si dovolím říci, že mé vystoupení tehdá bylo lepší. Já jsem se pokusil to vysvětlit. Kdyby ministerstvo nereagovalo na to, co jsme tady říkali, nebyla by podpora tohoto hlasování. Tím, že ministerstvo názor změnilo a připravilo tady tyto změny, vyšlo vstříc a hledá ty cesty, proto jsme to podpořili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Doufám, že to všichni kolegové, kteří se ptali, slyšeli. A nyní pan poslanec Ondráček. Požádám o větší klid v sále, ať je řečníky slyšet a ať je jim rozumět. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Pane poslanče Jurečko, prostřednictvím předsedajícího, jede traktor, jede do hor, jede orat brambor. Visací zámek. Vy tam jezdíte džondýrem a děláte si tam nějakou mediální publicitu, tam, co tam chudáci jsou. Je to trapný, co tady předvádíte. Ale pojďme hlasovat. (Ozývá se smích i potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych požádal, abychom se drželi věci. Pan předseda Bartošek bude vystupovat. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Nemohu jinak, kolego Ondráčku, prostřednictvím pana předsedajícího. Komunisti co čin, to zločin, co slovo, to lež, a je to prostě tak. Chytli jsme vás při lži. Chytli jsme vás při tom, že jste lhali. V zákonu se nic nezměnilo, a místo toho, abyste se červenali a šlapali v koutě a bylo vám to blbý, že jste lhali lidem a že vlastně najednou vám ty špeluňky vůbec nevadí, najednou vám nevadí, že lidi budou bydlet v nějakých dírách - v zákoně se nezměnila ani čárka. A o tom to všechno je. Lhali jste v minulosti, lžete teď. Vy prostě jiní nebudete! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: S přednostním právem je přihlášena paní ministryně Dostálová, pak zde mám tři faktické poznámky, pak registruji pana předsedu Kováčika. Pan poslanec Výborný jako první. Paní ministryně (jde k pultu), pan poslanec Výborný jako první s faktickou poznámkou, pak pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím, pane předsedající, k panu kolegovi Ondráčkovi. Byl bych rád, kdybyste si ty přiblblé poznámky na úkor našeho předsedy nechal od cesty. Na rozdíl od vás on neváhal a pomáhal tam, kde bylo potřeba.

Druhá věc, ke kolegovi Luzarovi. Mě skutečně baví ta naivita, když vy se domníváte, že nějakou podzákonnou normou, vyhláškou, lze napravit něco, co je v tom zákoně. Jsou to jenom výmluvy. Prostě ta koalice tady od začátku byla. To, že tam jste trošku nevybrali zatáčku ve třetím čtení, prostě byla realita. Ale pevná koalice ANO, SPD a KSČM prostě prohlasovala tady ten paskvil, to je celé.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak já bych zdůraznil, že bychom se měli oslovovat prostřednictvím předsedajícího, a prosil bych, abychom neeskalovali ten slovník. Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Takže k věci, reaguji na průběh rozpravy faktickou poznámkou, tak, jak přesně podle jednacího řádu se má. Tedy prostřednictvím předsedajícího, směrem k panu kolegovi Bartoškovi a směrem vlastně k nám všem ostatním. On to musí všechno pan kolega Bartošek asi určitě dobře vědět. To jeho tvrzení o tom - komunisti, co čin a tak dál. Oni přece lidovci vědí, jak to bylo, čtyřicet let v Národní frontě. (Ozývá se smích i potlesk zleva.) Ale to jsem říct nechtěl. Já jsem chtěl říct: Prosím pěkně, je tady mnoho hodin, už 20.35, tuším. Pojďme přestat blbnout a pojďme hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Ondráček s faktickou poznámkou. (Ozývá se nesouhlasný šum v sále.) Poprosím o klid v sále. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Pane předsedající, slibuji, že už nebudu reagovat na ty slabé výrazy lidovců, protože platí to, co říkal kolega Bartošek, ale také platí, co lidovec, to pitomec. (Bouchání do lavic v pravé části sálu.) Podívejte se, můžeme se o tom bavit (Předsedající chtěl vstoupit do řeči.). Ano, děkuji kolegům za potlesk.

Pane kolego, nebo páni kolegové, pojďme rozhodnout hlasováním. Prostě jsme odůvodnili, proč jsme změnili některé své věci, a pro nás československá - česká státní norma, kterou vy neuznáváte, je prostě důležitá. Jsme rádi, že paní ministryně Dostálová řekla, že se to stane součástí českého právního systému, a pro nás je to důležité. Takže proto jsme některé věci (nesrozumitelné). Chápu, že se vám to nemusí líbit, můžete dělat scény. Až získáte většinu v Poslanecké sněmovně na podzim tohoto roku, Pán Bůh vám to přej, jak říkáte vy lidovci, tak to klidně změňte, udělejte s tím, co chcete. Ale prostě teď je taková situace a přestaňte nás tady školit. My jsme prostě rozhodli, rozhodli jsme několika hlasy, proč jsme podpořili. Můžete se opřít do kolegů z SPD, proč tak hlasovali, můžete se opřít do kohokoli jiného. Je to prostě slabé, měkké. A prostě to, co předvádíte, je sice krásná předvolební rétorika, ale můžeme - nemám s tím problém klidně se s vámi utkat, je teprve 20.37, klidně tady vydržím do půlnoci si s vámi povídat a budeme si vzájemně vyměňovat slova. Zítra toho bude plný Facebook a budou toho plné Parlamentní listy, ale je to prostě trapný. Prostě přiznejte, že jsme nějakým způsobem rozhodli, rozhodla demokratická většina v této Poslanecké sněmovně, a vy si s tím na podzim dělejte, co chcete. Poslední vystoupení a děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S další faktickou poznámkou bude vystupovat pan poslanec - elektronické přihlášky by měly mít přednost - takže pan poslanec Bělobrádek, poté pan poslanec Ferjenčík, poté pan poslanec Bartošek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Paní ministryně, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil odcitovat dvě pasáže klasika.

Jedna pasáž klasika je: "Tati, pan Chroust je lidovec? Ne, pan Chroust je blbec. Ale máš i chytrý lidovce, třeba pan Ludvík. Každá politická strana má členy chytrý a hloupý." Obecná škola.

A pak je druhá klasická věta: "Mě může urazit jen inteligent." (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak já bych skutečně požádal, abychom se pokusili vrátit k meritu věci. Myslím, že jsme se dostali opravdu daleko. Pan poslanec Ferjenčík, prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl, vaším prostřednictvím, reagovat na kolegu Ondráčka. Myslím si, že urážky by si mohl nechat od cesty. Ale na druhou stranu chápu, že si chce poslední období komunistů v české Sněmovně užít. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: I vás, pane poslanče, požádám, abychom se vrátili k meritu věci. Pan poslanec Žáček. (K řečnickému pultu přichází poslanec Bartošek.) Pan poslanec Žáček se přihlásil dříve, prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: To jsem já, děkuji. Děkuji za slovo. Já bych se taky obrátil, vaším prostřednictvím, k panu kolegovi Ondráčkovi. Kolegové od lidovců se budou hájit sami, ti na to mají dost síly. Ale nikdo z kapely Visací zámek zde není, tak já hájím dobré jméno kapely Visací zámek. Pane kolego, naučte se ten text. Vím, že před tím rokem 1989, když hráli naplno, tak jste nemohl, dělal jste jiné věci. Ale dneska už jsme ve svobodné společnosti, tak se alespoň naučte ten jejich text základního songu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanec Bartošek, poté pan poslanec Birke. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Byla zde zmíněna Národní fronta a opakovaně je nám tlučena o hlavu. Reaguji na probíhající diskusi v souvislosti s jednacím řádem. Ta poznámka zde zazněla, já na ni reaguji, neodchýlil jsem se od jednacího řádu.

Milí kolegové z komunistické strany, Milada Horáková taky byla v Národní frontě. Co se týká našich lidí, řadu jste zavraždili, řadu jste uvrhli v politických procesech do dolů, řadu jste přinutili k emigraci. Je třeba říct, že to stejné potkalo sociální demokracii, která teď trpně snáší to, že díky vašim hlasům jsou mnohdy přehlasováni. To, o co se zde jedná - my respektujeme, že jste prosadili vůli většiny, to nikdo nezpochybnil - my pouze upozorňujeme na to, že jste lhali, že jste se zpronevěřili tomu, co jste říkali, že jste přednedávnem tvrdili něco jiného a dneska - a můžu se jenom ptát, co vám za to slíbili - jste byli ochotni tomu ty hlasy dát. To je totiž o tom, že nedržíte slovo. Podvedli jste lidi, podvedli jste svoje voliče. Tohle je vaše hanba, že jsme vás chytli u toho, že lžete. Respektujeme to, že jste změnili názor, ale to, o co se jedná, je, že jste lidem lhali, a to se nezapomíná. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanec Birke, poté pan poslanec Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Jan Birke: Dobrý večer. Vážený pane předsedající, já se pokusím tu debatu nějak ukončit, ale dovolte mi jenom lehce poznamenat jednu věc. Já tady tři roky, nebo vlastně už čtyři roky poslouchám, že největší čert v této zemi je sociální demokracie. Ani si neumíte přestavit, kdy jsem svědkem okamžiku, kdy první moment, kdy nejsme součástí toho, že se tady na nás blije kýbl špíny, ani nevíte, jak si to užíváme. Děkuji za to, protože to je docela fajn večer alespoň pro sociálního demokrata.

Takže děkuji a poprosím vás - já vám rozumím, že za tři měsíce jsou volby, všemu tomu rozumím a chápu to - ale prosím vás, pojďte hlasovat. Je to fakt nedůstojné této řekněme velmi významné místnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Kováčik, v tuto chvíli poslední přihláška.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Na mou výzvu "přestaňme blbnout, pojďme hlasovat" bylo reagováno, jak bylo reagováno, takže tedy druhý pokus. Já vím, že nejlepší je hodit svoji pověst, pokud není úplně dobrá, na někoho druhého. Proto připomenu ještě jeden citát, jedno často používané heslo už v dávnějších dobách, dokonce v dobách ještě před rokem 1948, to je obecná charakteristika lidovců: "Trochu pomoct, trochu škodit, to se může vždycky hodit." A teď to chtějí hodit na nás.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych znovu vyzval, abychom se vrátili k meritu věci. Nicméně hlásí se pan poslanec Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Jednoduchá věc, poslední poznámka z mojí strany. Můžete se tady historií ohánět do nekonečna, ale to, že dneska a při tomhle hlasování jste lhali a zradili svoje voliče, to vám nikdo neodpáře. To je to, o co se tady jedná, proto se tak bráníte, proto tolik na nás útočíte, protože jsme vás chytli při lži. O tom to je, o ničem jiném.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Pojezný. Než dorazí k mikrofonu, seznámím Sněmovnu s omluvenkou. Z dnešního jednání se od 19.15 do 20.15 omlouvá pan poslanec Kopřiva. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Pojezný: Já se omlouvám, že budu vystupovat, ale my jsme zradili, vážený pane kolego, přes pana předsedajícího, pouze vaše voliče, nikoho jiného.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. V tuto chvíli již nemám další přihlášky, takže pokud se již nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova ze strany navrhovatelky? (Ne.) Není. Nebo ze strany zpravodajů? Pan poslanec Kolovratník? (Ne.) Nevidím zájem. Pan poslanec Bartoš? (Ne.) Nevidím zájem. Pan poslanec Benda? (Ne.) Také nevidím zájem.

Svolám kolegy do sálu a přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 3, zákona o jednacím řádu. Je zde žádost o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásil.

K přijetí následujícího usnesení je také potřeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslance. Prosím, aby bylo nastaveno příslušné kvorum, což vidím, že je.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím stavebního zákona, podle sněmovního tisku 1009/9." Ještě vidím, že přicházejí nějací poslanci, ale nikdo už neběží, takže myslím, že můžeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 152, je přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 103, proti 45. Konstatuji, že návrh zákona byl přijat. (Potlesk v sále.)

 

Děkuji paní navrhovatelce, děkuji panu senátorovi, děkuji zpravodajům, děkuji všem. Budeme pokračovat... (Poslanci se dohadují, zdali má jednání pokračovat.) Můžu přerušit když tak, jestli se předsednictvo Sněmovny potřebuje poradit, ale já mám za to, že bylo odhlasováno až do devíti, nebo do osmi. Takže otevřeme bod číslo

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP