Středa 7. července 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Pikal)

394.
Návrh na jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání - budeme volit jedno místo. Této radě jsme se také věnovali během jarních měsíců, a to úspěšnou volbou, je tedy v tuto chvíli plně obsazena. Ale protože jsou před námi letní měsíce, tak volební komise s mírným předstihem vyhlásila dopředu novou volbu. Je to z toho důvodu, že 27. července skončí mandát jedné z radních, je to paní Dagmar Zvěřinová. Proto tedy volební komise vyzvala kluby, aby podaly nové návrhy, a pokusíme se dnes volit a toto do budoucna neobsazené místo na začátku léta obsadit.

Volební komise měla lhůtu do 15. června do 12 hodin a obdržela následující návrhy: Jan Drdla za klub Pirátů, Daniel Köppl, Jiří Koubek ze TOP 09, Marek Poledníček za KDU-ČSL. Dagmar Zvěřinová, tedy paní radní, ještě v tuto chvíli členka rady, je opět navržena na další období, zde navržena sociální demokracií.

Toto volební komise přijala do svého usnesení per rollam číslo 195 ze dne 15. června. Volební komise i zde navrhuje volbu tajnou. Za třetí, zvolenému členovi začne šestileté funkční období dnem jmenování předsedou vlády. Zde se jedná o návrh Sněmovny, který poté podepisuje a jmenuje tím předseda vlády, nejdříve však dnem 28. července, opět aby nedošlo k souběhu funkcí.

Poslední rychlá informace u této volby: 7. července, tedy dnes ráno, obdržela volební komise dopis od poslaneckého klubu KDU-ČSL, kterým byla stažena nominace pana Marka Poledníčka. Volební komise tuto informaci vzala na vědomí, projednala ji usnesením per rollam číslo 201 z dnešního dne, kterým jsme informovali všechny poslanecké kluby, takže pro vás je to informace. Na volebním lístku nakonec budou čtyři jména bez pana Marka Poledníčka a z těch čtyř jmen budete vybírat jednoho kandidáta nebo kandidátku.

Jsme před prvním kolem této volby. Proto prosím, pane předsedající, o rozpravu a poté o hlasování o způsobu nebo o návrhu na tajné hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. Já tedy otevírám rozpravu k tomuto bodu. Ptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím. Zeptám se na závěrečné slovo - není.

 

V tom případě nyní musíme hlasovat o způsobu volby. Navržena byla volba tajná.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 79, je přihlášeno 161 poslanců a poslankyň, pro 124, proti 17. I zde byla tajná volba schválena.

 

Takže i tento bod přeruším do provedení té tajné volby. Posuneme se dál, což je bod

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP