Středa 7. července 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

332.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1993 Sb.,
o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 360/ - třetí čtení

Projednávání tohoto bodu jsme zahájili 12. února 2020 na 40. schůzi Poslanecké sněmovny. Rozprava byla ukončena, o všech pozměňovacích návrzích bylo hlasováno. Projednávání tohoto bodu bylo přerušeno před hlasováním o celém návrhu zákona a odročeno do doby projednání sněmovního tisku 229 v Senátu. Dne 17. června na 104. schůzi bylo toto usnesení revokováno.

U stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele místo paní ministryně spravedlnosti Marie Benešová a zpravodaj garančního výboru pan poslanec Roman Kubíček.

Protože rozprava byla ukončena, bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích, tak bychom mohli přikročit k hlasování o celém návrhu zákona, ale s přednostním právem se hlásí pan poslanec Marek Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, vážené dámy, vážení pánové, já tedy za klub ODS toto pokládám za úplně čistý a zbytečný naschvál horní komoře z dílny kolegů od Pirátů a z ANO. Já je chápu, protože tam žádné senátory nemají, ale jestli Senát vyjádřil celkem jasnou a přesvědčivou vůli, že nechce už dělat žádné změny Ústavy - neříkám změny Listiny, ale změny Ústavy - do konce tohoto volebního období, tak pak posílat zákon, který je nezbytně závislý na tom, že dojde ke změně Ústavy - a nevím, co by se asi stalo, kdyby Senát náhodou nechal propršet lhůtu, prezident nechal propršet lhůtu a dostaneme se do situace, kdy tady budeme mít protiústavní zákon. V tuto chvíli hlasujeme o zákonu, který je protiústavní, protože změna Ústavy nebyla přijata. Tak to pokládám za opravdu velikánský omyl, jenom za snahu nějakým způsobem dloubnout do horní komory. Z tohoto hlediska se hlasování zdržíme, protože to nemá žádný věcný obsah, ale jenom pokus o to, válčit s horní komorou, a my si horní komory vážíme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Přednesu návrh usnesení. (Pauza.) Tak pan zpravodaj dostane slovo, byť jsme už po všech hlasováních o pozměňovacích návrzích, ale prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo. Budu velice stručný. My tuto novelu zákona do Senátu posíláme z toho důvodu, že senátorské výbory Ústavu projednaly, nicméně ten zákon nikam neposunuly. Otázka toho, zda chtějí, nebo nechtějí přijímat ústavní změny, je pro mě v tuto chvíli irelevantní. My jim tedy umožníme - pošleme jim tuhle novelu zákona, oni se k tomu nějakým způsobem postaví. To je za mě všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Jakub Michálek, poté pan předseda Vojtěch Filip. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl říct, že to určitě není naschvál, ohledně schválení tohoto zákona komunikujeme s našimi senátory naprosto normálně. I oni mají zájem, aby se konečně rozšířila působnost Nejvyššího kontrolního úřadu, například na státní firmy. Jestli chceme vyřešit něco s korupcí v této zemi, tak si myslím, že je to důležitá věc, abychom tento zákon posunuli dál, a nechceme přece dojít do situace, kdy se Senát bude vymlouvat na to, že nemá doprovodný zákon, a bylo by to naprosto logické v situaci, kdyby nevěděl, jaká je finální podoba doprovodného zákona, že by to odkládal.

Ale prosím vás, neříkejme tady, že Senát vyjádřil nějakou vůli, že nebude projednávat žádné změny Ústavy do konce tohoto volebního období. Žádné takové usnesení Senátu tady neexistuje, a jestli je tady v Poslanecké sněmovně vůle k tomu, abychom spolu k novele Ústavy předložili i novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu a konečně rozšířili působnost NKÚ i na státní firmy, tak si myslím, že bychom to tady měli dneska schválit a neměli bychom se zase vymlouvat na něco dalšího, proč je potřeba to odkládat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S přednostním právem místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, já bych zmírnil ta ostrá slova, která tady říkal pan kolega Benda. Zásadně to nemůže být protiústavní - za prvé, ta změna Ústavy ještě není projednána v Senátu, a také neznám žádné usnesení - jak tady bylo před chvíli řečeno - Senátu, že ho nehodlá přijmout ani v rámci člunku, kdybychom ho tady projednávali znovu. To je první moment. I kdyby to tam bylo posláno, tak to nemůže být protiústavní, může to být mimo Ústavu čili extra constitutionem, nikoli contra constitutionem, čili to je jedna věc. Já to nemohu považovat za doprovodný zákon, protože to je zákon České republiky. Je to tedy ta norma, kam směřuje zákonodárce, Poslanecká sněmovna, pokud ta ústavní novela bude přijata.

O rozšíření pravomoci NKÚ usiluje Komunistická strana Čech a Moravy od roku 1998, respektive 1999, když jsme v roce 2000 očekávali vznik krajů a bylo jasné, že se oddělí kromě státního majetku a majetku obcí ještě majetek krajů a dalších veřejnoprávních institucí. To znamená, že je potřeba, abychom se o tom bavili. Nejde, prosím vás, jenom o to, zaměřit se na některé státní podniky, ale jde o to, abychom se zaměřili na fondy, na to, abychom věděli, co se děje v jednotlivých podnicích, které fungují právě na odděleném majetku státu, obcí, krajů a ve fondovém hospodaření. To je podle mého soudu důležitá věc.

To, jak dopadne tento zákon po hlasování, je prostě vůle zákonodárce a já jsem přesvědčen, že je to tam potřeba poslat. To, že se nám může stát, že v září pro to nebudeme moci hlasovat, to je jiná záležitost. To je jenom ten posun, který tady musíme udělat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 360, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." Na hlasování jsme připraveni.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 64, přihlášeno 154 poslanců, pro 118. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Nyní se budeme zabývat dalším sněmovním tiskem. Jde o

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP