(15.40 hodin)
(pokračuje Profant)

V diskusích se zdravotnictvím, které jsme vedli, zaznělo, že ty údaje chtějí kvůli cizincům a podobně. No tak pak bychom měli asi rozlišit naše občany, které máme ztotožněné, o kterých víme, kdo to je, a cizince. A takovýchto chyb nebo nejasností jsme tam našli mnoho. Opravdu jsme nebyli ministerstvem přesvědčeni, že pro toto máme hlasovat, takže my to v současnosti nepodpoříme.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní mám ještě dvě přednostní práva, takže pan ministr Adam Vojtěch a za klub KDU-ČSL poslanec Marek Výborný. Upozorňuji, že nejsme v rozpravě, takže pouze přednostní práva. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Já bych pouze reagoval ohledně práva občanů na přístup k digitální službě. Ono ale ten problém je, že asi 5 milionů lidí nemá elektronickou identitu v současné době. A co tito lidé? Řada z nich zkrátka se musí dostat k tomu certifikátu pouze a jedině skrze svého poskytovatele zdravotních služeb, který jim ho vytiskne, a to umožňuje tento zákon. Pokud to neuděláme, tak ti poskytovatelé tu povinnost nemají, nedají jim ten certifikát, bude to na jejich libovůli, jestli jim ho vytisknou, nebo nikoliv, a to já považuji skutečně za problém.

Takže ne každý využije - a já souhlasím s vámi, že to je ideální varianta, mít elektronickou identitu, bankovní identitu a dále, to jsou všechno skvělé věci, které se dají využít. Ale co nějaký senior, který chce ten certifikát a chce ho od svého praktického lékaře, a ten praktický lékař mu ten certifikát má vystavit na základě tohoto zákona, a pokud to nebude v zákoně, tak ten praktický lékař mu ten certifikát vystavovat vůbec nemusí, bude to na jeho libovůli, a otázka samozřejmě, za jaké náklady. Takže to je něco, co musíme zohlednit, že ne každý využije elektronickou identitu.

Já asi už nebudu hovořit, protože si myslím, že ta debata, zazněly v ní už veškeré argumenty, je to na vás. Já pouze říkám jediné: Nemohu garantovat, nemohu tady zaručit zcela odpovědně, že ten systém, jak je nastaven, bez té zákonné opory, bude dlouhodobě fungovat. Myslím si, že to nemohu zodpovědně zaručit. Omlouvám se za to. A pokud ten systém bude narušen nějakým soudním rozhodnutím, zrušením mimořádného opatření nebo něco podobného, tak bohužel pak si budete muset toto obhájit před svými voliči, pokud nebudete pro ten zákon hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jinak jsem chtěl ještě upozornit, že teď vystupují pouze přednostní práva, a nikoliv... pakliže je někdo pověřen stanoviskem klubu, tak to není v tento moment, to je až potom v rozpravě. Pouze přednostní práva.

Přečtu jednu omluvu. Omlouvá se od 15.08 do 19 hodin paní poslankyně Helena Válková z důvodu nemoci.

Nyní vystoupí s přednostním právem za klub KDU-ČSL Marek Výborný a s přednostním právem za klub KSČM se připraví pan poslanec Leo Luzar. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážený pane ministře, vládo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych krátce představil stanovisko poslaneckého klubu KDU-ČSL. My jsme po expertní debatě, i debatě s dalšími kolegy v rámci koalice SPOLU dospěli k jednoznačnému závěru, že jako KDU-ČSL nepodpoříme tento návrh zákona. Opakovaně jsme chtěli po panu ministrovi informace, z jakého důvodu je potřeba k tomu, co dnes mimochodem hlasy všech našich europoslanců, podpořil Evropský parlament, to znamená ten evropský zelený certifikát, tak proč k tomu je potřeba ještě nějaká česká verze, která je navíc, kde občané budou poskytovat další data státu. Jsme přesvědčeni o tom, že skutečně občan už dnes má právo na výpis ze zdravotní dokumentace, to je relativně jednoduchá technikálie, kde by bylo možné toto navázat na Czech POINT, podobně jako si jdete jako pro výpis z rejstříku trestů, bylo by možné zde mít de facto jakýsi kvazi průkaz o bezinfekčnosti a na základě toho skutečně umožnit občanům zcela svobodně cestovat.

Byl by to jednoduchý nástroj, který je možné využít, a jsme přesvědčeni o tom, že není nutné jít touto cestou. Proto KDU-ČSL nepodporuje toto znění zákona, tak jak ho ministerstvo připravilo a dále bohužel už nekomunikovalo. Ani ta původně plánovaná schůzka nebo kulatý stůl dnes se neuskutečnil. Čili my nejsme připraveni hlasovat pro program této schůze ani pro zákon jako takový. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí, zatím jako poslední přihlášený s přednostním právem za klub KSČM, pan poslanec Leo Luzar. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi říci, že klub KSČM dlouhodobě prostřednictvím zdravotního výboru upozorňuje na problémy, které česká společnost má. Byli jsme to my, kteří upozornili mými ústy na to, že tady je velká skupina lidí, která prošla covidem, není nikde evidována a má protilátky. Dobrovolně si zaplatili testování na protilátky, mají formulář, že jsou pozitivní, mají protilátky. Někde v systémech ta evidence je, nikdo s nimi nepočítal. Osobně jsem interpeloval tři ministry zdravotnictví, aby se tím někdo začal zabývat.

V době, kdy byl kritický nedostatek očkovacích látek, jsem upozorňoval na to, že tito lidé nemusí být očkováni, protože ty protilátky mají. Dokonce je to nebezpečné podle stanoviska některých odborníků, kteří se k tomu hlásí. Je to dokonce oficiální stanovisko odborníků na očkování, že by se neměli očkovat lidé, kteří mají protilátky, to znamená, touto chorobou prošli. Přesto se na to nebral ohled.

Nyní jsme ve stavu, kdy je to jeden z argumentů, který oprávněně zaznívá vůči návrhu, který tady přichází ze strany Ministerstva zdravotnictví, takzvané covid pasy. KSČM odmítá zavádění dalších dokladů tohoto typu, které připomínají silně Velkého bratra. Shodou okolností jsme tady projednávali zákon o občanských průkazech. Vzpomeňte si, kolegyně a kolegové, kdy z občanského průkazu se stala kartička bez jakýchkoliv údajů. Čili z jedné strany my se snažíme chránit identitu občanů, ale z druhé strany zjišťujeme, že stát něco potřebuje, nějakou evidenci chce, a vymýšlíme, s prominutím vymýšlíme věci absolutně nadbytečné. Evropská unie dospěla po dlouhých debatách k nějaké shodě, na nějakém dokladu, který má usnadnit - ne že umožní automaticky - má usnadnit cestování. Nikde totiž není řečeno, že jednotlivé státy Evropské unie k tomu musí přihlížet.

Je to pouze podpůrný argument k tomu, aby si zkontrolovali, rychle zkontrolovali ty, kteří přijíždí. Vůbec to nehovoří o tom, že to automaticky znamená, že budeme moci cestovat. Už vůbec to neznamená, že budete cestovat mimo Evropskou unii. Je to čistě a jedině záležitost Evropské unie. Jako KSČM se na to díváme velice negativně, že se ignorují ze strany Ministerstva zdravotnictví naše připomínky, které jsme měli a dlouhodobě uplatňovali v rámci zdravotního výboru. Naše poslankyně - dívá se na mě a jsem rád, že to poslouchá, protože si myslím, že jsme odvedli velký dobrý kus práce - Aulická Jírovcová na to neustále upozorňovala a já jsem byl ten protiva, který se jí vždycky ptal: Prosím tě, co ti řekl pan ministr? Jak reagoval? Již jste to tam řešili? Odpovědí mi bylo mnohdy mlčení, protože také nevěděla.

A to je člověk, který chodí na ty výbory, účastní se pravidelně těch výborů a měl by mít maximum informací. A teď se postavte ven a vysvětlete těm lidem, kteří mají desetinu - možná ani to ne - těch informací, které bychom měli mít my, jak to doopravdy je. Nejsem schopen před ně předstoupit a argumentovat, protože ty argumenty nemám. A Ministerstvo zdravotnictví se tváří jako ten pověstný pštros, který strčí hlavu do písku a odvolává se: To my nic, to Evropská unie, a používá ještě neférový argument: Chcete-li cestovat, musíte to mít. Chcete-li cestovat, bez toho nebudete cestovat, a vy jste ti, kteří brání cestovat občanům.

Pane ministře, vždyť to není pravda! Není to pravda. I dneska občané cestují. Jezdí za prací, pendleři fungují, mají potvrzení, dělají si antigenní testy, vše to, co vyžadují ty státy. Může to být určité ulehčení. Hledejme ty cesty k tomu ulehčení, ale formou již stávajících systémů databází státu, formou sdílení informací mezi databázemi státu a tím, že si třeba zajdu k lékaři, který mě zná, má můj občanský průkaz, má kompletní moji anamnézu, klidně mi ty údaje ze zdravotní dokumentace vytiskne a udělá mi ten QR kód na tiskárně. Neznám lékaře, který by byl takový nelida a odmítl by se se mnou v tomto duchu bavit. Že k tomu nemá zákonný pouvoir - opravdu musí mít lékař ke každé takovéto věci zákonný důvod, popřípadě ještě aby za to dostal nějakou odměnu? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP