(12.20 hodin)
(pokračuje Michálek)

Já jsem vás chtěl také pozvat na seminář, který se bude konat k této problematice. Věřím, že časový prostor, který se nám podařilo vytvořit, využijeme k tomu, abychom dali dohromady návrh, který už bude moci být projednán na tom semináři. Ústavně-právní výbor dnes odsouhlasil, že v červenci bychom uspořádali pod záštitou ústavně-právního výboru seminář na téma sexuální násilí. Tam bychom rádi pozvali trestní právníky, zástupce jak z justice, tak organizací, které pracují s oběťmi těchto trestných činů, advokáty, kteří mají zkušenosti, a tam by proběhly i prezentace analýz na základě dat o ukládání trestů, komparativních analýz z jiných členských států Evropské unie, a myslím si, že by to byl vhodný prostor, kde bychom mohli už prezentovat nějakou výslednou variantu.

Myslím, že na dnešním ústavně-právním výboru převážil názor, že zásadní změny trestního zákoníku by se neměly dělat za několik dnů nebo v uvozovkách na koleně, ale že to je problematika, které se chceme věnovat důkladně, najít shodu jak odbornou, tak politickou mezi více stranami, aby se nám podařilo dosáhnout výsledku, který přetrvá. Takže minimálně my Piráti se budeme určitě účastnit pracovní skupiny, která vzniká za účelem přípravy takového návrhu. Je tady několik různých variant, ale všichni víme, že je potřeba skutkové podstaty detailně domyslet, abychom skutečně vytvořili něco, co pomůže obětem a nebude to pouze mediální výstup, který bychom prezentovali. Takže v rámci toho srovnání určitě je možné se podívat na různé varianty, které mají evropské státy i v definici trestného činu znásilnění, ať už je to znak skutkové podstaty, že došlo k nedobrovolnému pohlavnímu styku, nebo přes nesouhlas, nebo i variantu souhlasu. Samozřejmě tak, abychom zvážili i různá rizika, která jsou spojena s různými variantami, abychom to skutečně informovaně vyhodnotili a vybrali to, co bude mít oporu i v aplikaci právních předpisů.

Já jsem se sešel se zástupci organizací, které pomáhají obětem znásilnění. Oni vyjádřili určité obavy právě i ve vztahu k tomu, aby byl návrh širý horkou jehlou, takže přimlouval bych se tu za to, abychom ten návrh skutečně promysleli a nesnažili se to přibalit k jinému návrhu, který máme, který se týká mezinárodní spolupráce v trestních věcech, kam by se to dalo asi načíst. Ale současně si myslím, že ten návrh ještě není úplně zralý na to, abychom ho tímto způsobem projednali.

Klub Pirátů určitě podpoří to usnesení, jak ho načetla tady kolegyně Kořanová, a podrobněji by naše stanovisko v rozpravě osvětlil František Kopřiva, kterého jsem pověřil, aby za Piráty přednesl podrobnější stanovisko jménem našeho poslaneckého klubu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Budeme tedy pokračovat v přednostních právech před otevřením rozpravy. Jako další byl ohlášen pan místopředseda Okamura, kterého ovšem teď nevidím v sále. (Poslanec hovoří u lavice vlevo.) Pane místopředsedo! Pan místopředseda Okamura! Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, v souvislosti s kauzou poslance koalice SPOLU Dominika Feriho, který je ženami obviněn z několikanásobného znásilnění a sexuálního obtěžování, se objevují další svědectví. Jenom pro upřesnění bych upřesnil, kdo tvoří koalici SPOLU: Je to ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Skandální na tom všem je, že snad nejznámější poslanec koalice SPOLU a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg jednání svého kolegy Dominika Feriho veřejně schvaluje. Ponižování, sexuální násilí a obtěžování je podle Schwarzenberga asi v pořádku a za chování poslance Dominika Feriho vůči ženám se omlouvat nehodlá. Chování dnes už bývalého poslance Dominika Feriho je pro SPD zcela nepřijatelné a zcela amorální.

V hnutí SPD jsme obecně pro zpřísnění trestů za znásilnění, viz nedávná kauza znásilnění nezletilé české dívky u Terezína nelegálním africkým islámským migrantem, za který dostal tento odporný násilník směšný trest. Připomenu, že dostal pouhé dva roky, a až po odvolání čtyři roky. Ovšem maximální sazba je dva až deset let. Takže tímto způsobem dneska posuzují české soudy znásilnění nelegálním africkým muslimským migrantem, který tady vůbec nemá co dělat. A kdyby platily návrhy SPD na nulovou toleranci nelegální migrace, tak by tady asi ani nebyl.

Takže samozřejmě vzhledem k této situaci, kdy na základě právě té liberální proimigrační politiky, co tady razí prounijní strany, se tady pohybují volně nelegální migranti, tak samozřejmě byl zničen, zničen život mladé nezletilé dívky, která si bude nést celoživotní trauma. Z tohoto pohledu samozřejmě je potřeba zpřísnit ty sazby, aby byly skutečně odrazující. A to ještě připomenu, že tomuto kriminálníkovi a násilníkovi má Česká republika z peněz daňových poplatníků ještě platit jakousi léčbu. To je opravdu už úplně směšná záležitost. No směšná - je to úplně neuvěřitelné! Já jsem někde říkal, že by si zasluhoval - a ostatně, dělá se to v České republice, není to nic nelegálního - já myslím, že tady by byl optimální trest kastrace. To je podle mého názoru adekvátní trest. Tento násilník měl být odsouzen ke kastraci, ta se ostatně provádí u sexuálních deviantů v České republice. No ale on dostane dva roky a potom až horko těžko čtyři, místo aby dostal aspoň to maximum deset let. Takže z tohoto pohledu zajisté je to nedostatečné a my jsme pro zpřísnění jejich trestních sazeb.

Na druhou stranu je ale vždy důležité posouzení každého případu individuálně soudem. Zároveň je nutné odmítnout pokusy aktivistů fakticky využít kauzu k dalšímu prohloubení kontroly nad soukromým životem lidí a zavádět systém kontrolovatelných souhlasů se sexuálním kontaktem. V souvislosti s kauzou poslance Feriho se však odkrývají v médiích další znepokojivé informace o praktikách připomínajících sexuální nátlak při akcích pořádaných v rámci aktivit Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Je nutné žádat odpovědi i na tyto otázky. Začíná se v plné nahotě projevovat morální pokrytectví samozvaných liberálních elit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Seznámím Sněmovnu s omluvenkami. Pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se nám omlouvá od 12 do 15 hodin z pracovních důvodů. Pan poslanec Bělica se omlouvá od 15 do 19 hodin, od 15 do konce jednací doby z pracovních důvodů. Paní poslankyně Červíčková se omlouvá mezi 12.11 a 19. hodinou, respektive do konce jednacího dne z důvodu nemoci. Pan poslanec Jáč se omlouvá mezi 15. hodinou a půlnocí z rodinných důvodů. Pan poslanec Kaňkovský se omlouvá ze 108. schůze mezi 12. a 15. hodinou a pan poslanec Lipavský se omlouvá mezi 12. a 13. hodinou z pracovních důvodů.

Také Sněmovnu seznámím s tím, že mi byla doručena nějaká dohoda, že bychom tedy pokračovali v našem jednání i přes čas, který je běžně vyhrazen obědové pauze, nicméně připomínám, že v 15 hodin je zařazena další mimořádná schůze, takže nejpozději ve 14.50 budeme muset přerušovat toto jednání. A nyní s přednostním právem paní předsedkyně Pekarová Adamová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP