(17.00 hodin)

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající. Já si dovolím fakticky zareagovat na tady poslance kolegu Maška, který tady teď hovořil. Já jsem měl pocit, jako kdyby hovořil jako člen např. parlamentu Tchaj-wanu, když popisoval, jak to ta vláda dělala úplně skvěle. Když se podíváme na výsledky té vládní strategie, na ty počty mrtvých a když jsem zmínil ten Tchaj-wan, tak si uveďme to srovnání. 24,5 milionu obyvatel Tchaj-wanu, do minulého týdne 14 obětí na covid. Česká republika 10,5 a to číslo známe, je to víc jak 30 tisíc, bohužel, a myslím, že každý v našich rodinách máme někoho, kdo bohužel odešel dřív, než musel. Já neříkám - a to se tady budu s vámi přít - že nebyly momenty, kdy jsme tu vládu nechválili. Dejte si do Googlu: opozice ocenila kroky vlády. Najdete tam spoustu momentů, kdy jsme řekli: to je krok, který je správný. Ale tady bylo spoustu momentů za posledních třináct měsíců, kdy jsme žádali vládu: udělejte ten krok, udělejte ho dříve. Vzpomeňme si na červenec loňského roku, usnesení této Sněmovny vůči vládě i vůči ministrovi Adamu Vojtěchovi. Případ OKD, Karviná. Ukázka, že po první vlně nefunguje systém testování, trasování. Podzimní žádosti o to, ať se daleko dříve intenzivněji testuje. Zmíněná vyhrocená situace kolem ukončení stavu nouze. Až poté jste rozjeli testování ve firmách, o které jsme vás žádali o dvaapůl měsíce dřív. Testování ve školách. Prosím pěkně, neříkejte, že opozice nedělala nic. Spoustu lidí šilo roušky, já jsem rozvezl několik tisíc roušek, vezl jsem je např. i do Masarykova onkologického ústavu v Brně, kde to šili dobrovolníci. Dělali jsme, co jsme mohli.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Pavel Žáček, připraví se pan poslanec Jan Volný. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já samozřejmě musím reagovat na úplně absurdní tvrzení, jako by opozice byla v žoldu GRU (řečeno gé-er-ú), GRU (řečeno gru), jak říká náš pan československý premiér. Tato vláda od počátku spolupracuje a žije z podpory KSČM, té největší ruské kolonie v našem parlamentu, která může být. Můžu zmínit zoufalou snahu tady dvojjediného ministra této vlády o to, přiřadit dostavbu Dukovan Rusům. Já si myslím, že to je zcela absurdní, a rozhodně bych to sem takto netahal. Já se k tomu vyjádřím ještě ve svém proslovu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Jan Volný, připraví se pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. Já jenom na zahájení řeknu, že já vnímám kritiku opozice jako možnou, umožňuje jí to Ústava, konají prostě práci opozice. Ale prosím vás, nelžete, a pokud se k něčemu vyjadřujete, ať je to kompetentní člověk ke kompetentním věcem.

Já bych chtěl prostřednictvím pana předsedajícího upozornit pana Jakoba z TOP 09, kdy tady vyčísloval miliardy, které dostává ročně Agrofert jako dotace, a když ho pan kolega Feranec z ANO upozornil, že je důležité, jaké dotace to jsou, tak on řekl: ono na tom vůbec nezáleží, to jsou tak obrovský peníze a tak obrovský střet zájmů, že na tom nezáleží. - Pane kolego, to je vidět, jak používáte naprosto lživých a nekompetentních argumentů. Prosím vás, záleží na tom, protože z těch miliard 99,9999 % jsou to peníze a dotace nárokové, které dostává každý sedlák na obdělávaný hektar. A tyto peníze by zemědělské podniky sdružené v Agrofertu dostaly, i kdyby obmyšlený nebyl pan premiér, ale obmyšleným byl Ferda mravenec. Tak prosím vás, buďte korektní a nelžete tady, že je absolutně nepodstatné, jaké jsou to dotace. Je to velice podstatné. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, připraví se pan poslanec Marian Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl vaším prostřednictvím zareagovat na kolegu Maška, který mě ve svém projevu zmínil. On obvinil opozici, že kdybychom to vedli my, tak by to bylo ještě daleko horší. Za prvé je potřeba zopakovat, že jsme podle dostupných dat třetí nebo čtvrtí nejhorší na světě, že by bylo velmi obtížné dosáhnout ještě horšího výsledku, než dosáhla tahle vláda. Ale to jen tak na okraj.

Ale co jsem chtěl říct. Pan Mašek tady neustále operoval s tezí, jak byl potřeba na všechno nouzový stav, jak bylo potřeba všechno zpřísňovat a že my bychom nebyli tak razantní, tím pádem bychom zabíjeli lidi. To byla v zásadě jeho teze. Jenže ten problém je, že vy jste se celou dobu chovali k občanům jako k podřízeným. Dokonce v řadě případů vaši ministři říkali, že to nefunguje, protože občani něco nedodržují atd. A místo toho bylo potřeba chovat se k lidem jako k partnerům a vydávat smysluplná opatření, které bude poměrně snadné a pochopitelné respektovat. Ve chvíli, kdy zavřete maloobchod a necháte otevřené supermarkety, tak se nedivte, že lidem přijdou ta vaše opatření na hlavu. A těch příkladů bylo milion, kdy jste povolili prodej kafe, ale zakázali jste ho pít, nebo naopak, a ještě jste to třikrát opravovali. Prostě toho šlendriánu bylo tolik, všechno se vyhlašovalo den dopředu, každý systém, který jste zavedli, PES nebo ten systém pana Arenbergera, jste během tří týdnů zrušili bez toho, abyste to řekli. A pak se divíte, že dodržování těch opatření je nízké. Prostě bylo potřeba přistupovat k občanům jako k sobě rovným a ukázat jim nějakou strategii a dát těm opatřením smysl. A teď, poté co jste třetí nejhorší na světě, útočit na opozici je ubohé.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Marian Jurečka, připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Všechno faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já jsem byl tady kolegou Volným vlastně vyzván, abych vystoupil, protože on tady reagoval na kolegu poslance Jakoba v otázce těch dotací. Protože si myslím, že trošku ta čísla v hlavě nosím, a když se podíváte do výroční zprávy Agrofertu, např. v roce 2017 celkové příjmy za dotace byly 1 351 milionů korun a ty investiční byly zhruba 607 milionů korun, takže zhruba necelá polovina objemu těch dotací byly ty investiční dotace, nikoliv ty nárokové. Takže je to zhruba polovina té částky, to rozhodně není málo. Já jsem to říkal x-krát v mnoha rozhovorech: od roku 2002, když jsem začal hospodařit na vysoké škole, tak jsem nikdy nepožádal o korunu investičních dotací za celou tu dobu. Nikdy jsem to neudělal, ani doteď, a dokud budu v politice, tak to dělat nebudu. Protože prostě ten politik ať chce, nebo nechce, ať s tím nakládá jakkoli, ať už je čestný, nebo nečestný, tak prostě v tom pomyslném střetu zájmů je a musí se mu vyhýbat, protože rozhoduje o rozpočtech, rozhoduje o nastavení priorit, rozhoduje o složení monitorovacího výboru apod. a prostě to se nedá tady tyto věci vysvětlovat. Tak si myslím, že by bylo fér, aby premiér buď řekl: buď podnikám, nebo dělám politiku - ale ty věci dohromady, pokud tam rozhoduje o takových obrovských objemech právě i těch investičních dotací, tak to prostě rozhodně spolu do souladu nejde. Takže není to malá částka, není to zanedbatelná částka, je to částka, která je velmi významná.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Jiří Mašek s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Já jenom zareaguji na kolegu Ferjenčíka, na ta úmrtí. Mně se tady o tom těžko mluví. Samozřejmě chápu, že 30 tisíc třeba nadúmrtí v této republice je hrozné číslo. Ale zároveň vám mohu říct a mohu vás ubezpečit, že v České republice se významně víc testuje než v některých okolních zemích, a proto také u zemřelých např. u nadúmrtí, protože nadúmrtí je porovnání nějakého stejného časového období v pěti letech předtím s tím časovým obdobím v tomto roce, může to být den, týden, měsíc, ale je to jasné porovnání, tak v tom nadúmrtí nejhorší nejsme zdaleka. Ale my jsme v tom výkaznictví, my to totiž poctivě vykazujeme, např. Poláci toho vykazují zhruba 30 až 40 %. Je to o tom testování. A to všechno, pane Ferjenčíku, já bych s tady mrtvými nechtěl šermovat, jsem lékař a bojuji a bojoval jsem vždycky o každý lidský život. A to považuji i v tom boji v té epidemii, která ještě neřekla možná úplně poslední - a já si velmi přeji, abychom to všechno na podzim zvládli. Ale chci říct, nechme si tedy to vyhodnocení až poté, až to opravdu bude propočítáno, seriózně porovnáno, a nešermujme tady s nepodloženými čísly. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP