(15.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jsou zde dvě faktické poznámky a poté s přednostním právem pan poslanec Benešík. Nicméně nejdřív pan poslanec Ferjenčík, poté paní poslankyně Černochová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl vaším prostřednictvím zareagovat na kolegu Hájka. Za prvé co se týče těch médií, protože je docela úsměvné, že vy jste ve svém projevu několikrát zmínil, jak jsou tady média spřízněná s opozicí, a taktně jste zamlčel, že pan premiér několik médií vlastní. To zaprvé.

A zadruhé, a to je daleko závažnější. Ne, vláda epidemii nezvládla. Vláda nás nechala neřízeně promořit, výsledkem čehož je minimálně 30 tisíc mrtvých. To se tady stalo! Ta čísla klesají jenom proto, že je Česká republika promořená. A to je výsledek vaší vlády, a proto si nedůvěru zaslouží!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Černochová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Už zase zmizel. Pan ministr Metnar. Reaguji na jeho vystoupení v rámci faktické poznámky. Říkal, že 35 tisíc smluv se uzavřelo. Zajímalo by mě, jestli do toho pan ministr započítává i smlouvy na nákup kancelářského, toaletního a jiného papíru, protože já tedy mám tady zcela jiné údaje.

Stejně tak bych si dovolila zpochybnit těch 90 %, která zůstanou doma v rámci českého průmyslu z té částky, kterou tady pan ministr zmiňoval, protože bych ráda slyšela odpověď na to, kolik pan ministr vyjednal, že zůstane v domácím průmyslu ze zakázky na nákup amerických vrtulníků, které rozhodovala tato vláda za éry pana ministra.

A víte, pane ministře, mě už trošku nebaví poslouchat to, že vy tam jste 350, 370 dní. Hnutí ANO má resort Ministerstva obrany osm let. Osm let! Takže nemůžete se tady donekonečna obhajovat, že zrovna já, když jsem tam seděl, tak jsem udělal tohle, a mí předchůdci že byli neschopní. Takže bych velice ráda slyšela vaši odpověď na to, kolik v českém průmyslu zůstane finančních prostředků z nákupu amerických vrtulníků Viper a Venom. Říkám, že jsem velice ráda za to, že jsme tuto techniku koupili, že tato technika bude v našem leteckém parku, ale chci vědět, co z toho budou mít české firmy, když tady říkáte, že 90 % zůstává doma. Já mám čísla úplně jiná.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní s přednostním právem pan poslanec Benešík. Pak se mi přihlásil pan poslanec Růžička s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já budu za klub KDU-ČSL krátce reagovat. Jistě, Miroslav Kalousek v roce 2006 údajně měl dojednávat podporu vlády u komunistů, a právě proto skončil jako předseda KDU-ČSL. Kdežto hnutí ANO si o tu podporu škemrá. To je ten velký rozdíl.

Opozice jenom kritizuje. Já tady znovu opakuji, že toto je lež. Možná některá opozice. Já si myslím, že jsme byli maximálně vstřícní a pořád ještě jsme, maximálně konstruktivní. Přicházeli jsme s vlastními návrhy, protože jsme si uvědomovali, v jaké těžké situaci naše země je a že to prostě i pro vládu je těžká situace. Pro vládu, která tu situaci na začátku bagatelizovala. A byla to opozice, která upozornila na to, že ta pandemie nebude sranda. Kdo nám tvrdil, že je to sranda, tak byl pan premiér a pan ministr zdravotnictví. Prosím, vzpomeňte si na to! Já odmítám to, že my zneužíváme nějaké situace. My jsme naopak čekali, až situace nebude dramatická, a teprve jsme přišli s něčím, čemu se říká ústavní princip. Prostě pokud vláda ztratí důvěru většiny ve Sněmovně, tak má sama přijít do Sněmovny a říct si o ni, abychom věděli, kdo ji podporuje. Bože můj, tato vláda, jakákoli vláda musí mít podporu většiny ve Sněmovně. Jinak prostě není legitimní. Nebo může být leda dočasná. Takto to přece v České republice má fungovat.

Takže prosím, nalijme si čistého vína a neříkejme tady, že opozice zneužívá nebo zneužívala. Já prostě tvrdím, že jsme byli a jsme maximálně odpovědní. A těch 120 konkrétních návrhů, se kterými náš AntiCovid tým přišel, a některé byly vládou akceptovány, dříve nebo později, svědčí o tom, že jsme se chovali a chováme maximálně odpovědně, ale také jsme odpovědní Ústavě a ústavním principům České republiky.

A ještě dnes pan premiér říkal několik zajímavých věcí. Například to, že úspory domácností stouply o rekordních 300 miliard. On má pravdu. Ale kde lidé měli ty peníze utratit, když byla ekonomika téměř zavřená? To je logické. Prostě když nechodíte do restaurace a omezíte nákupy, nejezdíte na výstavy, na koncerty, tak je jasné, že asi tady byli lidé, kteří byli schopni za takových okolností prostě nějaké prostředky ušetřit. A když jsme tady navrhovali před dlouhými měsíci, aby se právě otevřely malé živnosti, knihkupectví, prodejny s obuví nebo se šaty, kde se dala dodržet všechna možná hygienická opatření, minimalizovat riziko přenosu nákazy na minimum, tak nás vláda neposlouchala. V supermarketech masakr lidí, ale malé prodejny musely být zavřeny, protože představovaly riziko. Bylo to přesně naopak, a my jsme těmto lidem velmi, ale velmi zkomplikovali život. To je jeden z mnoha příkladů.

Už tady zazněly informace o tom, jak dlouho byly u nás uzavřené školy. Samozřejmě, že v určitou chvíli musela být omezena výuka a v určitou chvíli musely být uzavřené. Ale musely být skutečně uzavřené tak dlouhou dobu? My jsme přicházeli s konkrétními návrhy, jak toto uvolnit, abychom naše děti nepřipravili o budoucnost. Bohužel, byli jsme ignorováni. Takže k tomu asi tolik.

A potom ještě jedna věc - ono to rezonovalo v médiích, když jsem se díval na servery - o tom, že pan premiér Babiš tady hájí Českou republiku před islamizací a migrací. Tak já vám přečtu tiskovou zprávu z roku 2015. Je to tisková zpráva na iRozhlas.cz. "Uprchlíci ze Sýrie a dalších zemí by podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO mohli v Česku obsadit tisíce pracovních míst, o která místní nemají zájem. Babiš to řekl v Lucemburku po jednání ministrů financí zemí Evropské unie. Máme 18 tisíc volných míst pro pomocné dělníky. Pokud naši občané nechtějí obsazovat tyto pozice, tak ano, proč ne, řekl o možnosti zaměstnávat běžence v Česku. Je ale nejdříve potřeba udělat principiálně nějaký systém. Ale nebudou rozhodovat pašeráci, protože je jich 30 tisíc, a ti dneska rozhodují, který uprchlík přichází, a ti nešťastní lidé za to platí peníze, zdůraznil. Bylo by dobré držet lajnu."

Když pan premiér dneska říkal, že vidí problém v tom, že by tady bylo třeba 2 000 lidí z Afghánistánu - já v tom taky vidím určitý problém - tak že mu tehdy nevadilo 18 tisíc lidí ze Sýrie? Ono nestačí jenom naslinit prst a zkusit, odkud vítr fouká, ale držet se nějakých hodnot a idejí. A pokud možno dlouhodobě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. S faktickou poznámkou pan poslanec Pavel Růžička. Připraví se pan poslanec Jan Volný, prosím.

 

Poslanec Pavel Růžička: Já bych ještě zareagoval na paní poslankyni Černochovou prostřednictvím pana předsedajícího a doplnil bych to, co ona ještě neřekla. Ona neřekla, že za vlády Mirka Topolánka se nakoupila letadla CASA a daly se za ně určité peníze. A naší vládě se podařilo teď koupit ta samá letadla, daleko lépe vybavená, a ušetřili jsme 900 milionů. Takže to je pro Ministerstvo obrany super práce. Takže ono není všechno černobílé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jan Volný, připraví se pan poslanec Pavel Žáček. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP