(10.10 hodin)
(pokračuje Richterová)

Celá moje argumentace se týká toho, dnes jsou ty služby nedostupné, dnes to v řadě regionů nefunguje, a máme tady možnost, jak zdravotníka, respektive zdravotnici, která už ten kód dneska má, má kompetence a vzdělání, jak jí dát šanci napojit se přímo na tu ženu a nenutit tam návštěvu lékaře, tu indikaci. Prostě výjimečnou, výraznou podporu v šestinedělí tak, jako to bylo postupně zavedeno v řadě západních zemí. A celé, o co jde, je opravdu umožnit maximální podporu při sžívání matky a dítěte doma. To je celé a žádám, aby mi nebyly vkládány do úst jiné věci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Aulické, poté kolega Janulík, to je poslední faktická poznámka, a stále čekající kolega Kasal. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si myslím, že především pro ženy je to velmi citlivá debata, velmi citlivá otázka. Ač tady mí kolegové z pohledu lékařů a lidí z praxe hovoří o těch zkušenostech, tak bych chtěla za nás říci, že si vážíme všech lidí, většinou jsou to ženy, které dělají porodní asistentky, které dělají laktační poradkyně. Ale zároveň bych chtěla podotknout, že vlastně i v té praxi dneska běžně fungují, běžně fungují jak v nemocnicích, fungují ale i při lékařích, kteří pracují v ordinaci. Sama mám takové osobní zkušenosti a myslím si, že i z pozice těch ostatních maminek, které čerstvě porodily, tak ta péče jim určitě není odepřena. Naopak si myslím, že i ze stran lékařů a lékařek se vychází vstříc, aby péče i v této oblasti byla co nejlepší a nejširší, a sami vyhledávají tu možnost tak, aby i oni mohli rozšiřovat a poskytovat tyto služby, protože je to opravdu velmi citlivé období nejenom pro celou rodinu, ale především pro samotné maminky.

Ale z čeho máme právě strach a na což jsem tady upozornila na začátku, máme právě z toho, aby se to nepřeklopilo do domácích nekontrolovaných porodů, protože máme velké obavy z toho, že by opravdu mohla být spousta situací, které by se změnily ze vteřiny na vteřinu ve velké neštěstí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Janulík, poslední přihlášený k faktické poznámce.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo. Já už snad tedy naposledy. Já to vnímám jako snahu vytáhnout další prachy ze zdravotního pojištění - nic jiného to není! Můžete to tady tou dobrodefekací maskovat, jak chcete, a už to - vám fakt chybí jakákoli špetička pokory. Opravdu už to nemaskujte, už to nerozšlapávejte, defilujete brácha se ségrou, furt tady něco okecáváte, ale prostě to neokecáte! Já když budu diskutovat s jaderným fyzikem o jaderné energii, tak budu mlčet a budu ho poslouchat. Tak prosím vás, vyslechli jste naše argumenty, my vaše, stačí. Ale opravdu, jde jenom o prachy, o nic jiného nejde! Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nebyla to poslední faktická poznámka, kolega Kasal ještě posečká. Přihlásil se pan poslanec Třešňák s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Třešňák: Hezké dopoledne. Já bych chtěl kolegovi Janulíkovi připomenout, že celý tento zákon je o penězích a o tom, jak vytáhnout peníze ze zdravotního pojištění. Tak to čistě jenom fakticky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Kasal, řádně přihlášený do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane předsedající. Nedalo mi to a musel jsem se přihlásit ne snad jako lékař, ale i jako ten, který ve zdravotnictví je už 27 let. Ročně máme 1 000 porodů. Byl jsem u zhruba 6 500 porodů. Samozřejmě jsem nikdy nerodil, tak nemůžu mít ty pocity, které má žena. Já to říkám velmi vážně! Ale na druhou stranu to, že sdílíte emoce a jste v téhle situaci, tak řadu věcí dokážete vnímat a pochopit. A já musím říct, že pro to mně nestačila poznámka, že to, co tady zaznělo, a můžu říct, až neuvěřitelné lži - jaká není péče, jak je špatná - kdy my jsme dlouhodobě do třetího místa v neonatologické úmrtnosti, to znamená úmrtnosti novorozenců, kdy co se týká úmrtnosti matek po porodu, tak máme jednu, dvě do roka. Běžte se podívat, jak je to v Africe, kde to právě není institucionalizované! Tímhle způsobem vytváříte tlak - to, co tady je řečeno, že není péče o děti a že není péče o matky.

Říkal jsem tady, že jsou laktační poradkyně, které jsou soukromé. Jsou to dětské sestry, které pracují samostatně, vůbec nejsou v nemocnici. V našem 20tisícovém městě pracují tři nebo čtyři, bez problémů, na ten počet porodů to stačí. Jestli jste v regionu, kde to není, tak se to tam nechá zařídit. Ale tady opakovaně kolegové říkají, a já za nimi stojím, že ať to dělají lidé, kteří na to mají vzdělání. A znovu - a já jsem si to úmyslně zjišťoval: porodní asistentky nemají dostatečný počet hodin péče o novorozence, a je to v desítkách až stovkách hodin. Tak až dáte tyhle argumenty, že je to na roveň a že se to doučily, tak o tom můžeme diskutovat. Ale jinak všechno ostatní, co potom tady říkáte, tak urážíte jak péči pediatrickou, tak i péči gynekologickou všech lékařů v České republice. (Potlesk části poslanců.)

A druhá věc: jestli si dobře pamatuji ještě z předchozího jednání, tak jste mluvili o tom, že by se i uklízelo doma. Tak jestli tohle chcete platit ze zdravotního pojištění, tak teda potěš pánbůh.

A z hlediska té péče, jak tady říkal pan kolega Ferjenčík, komu peníze jdou: tak vážený pane kolego, ještě před 15 lety žena po porodu, po operačním porodu, tam byla 10 dnů. Teď se to zkrátilo až na čtyři dny, ale ne kvůli tomu, že to chtěly nemocnice, protože to chtějí ty ženy! A já jim vždycky říkám, když je pouštím: Máte to doma zajištěno? Budete mít doma manžela, aby se o vás postaral, když máte čtyřkilové dítě, jestli ho unesete? Protože to je ten tlak lidí, že chtějí dřív, a my jim vyhovujeme. To je přirozený vývoj a na to vznikají ty služby, které jsou doma.

A když se budeme bavit ještě o těch mastitidách, abych tady nezacházel do odborných výrazů: ono, paní kolegyně Richterová, jsou také věci jako jenom, že to mléko se z prsu nedostane. To jsou ty věci, o kterých vy hovoříte. To vůbec nejsou mastitidy. A tam je právě to naučení, jak žena v nemocnici, a u laktačních poradkyň jsou naučeny jednotlivé polohy, jak má kojit. Je to úplně... to, co tady říkáte, je pro mě neuvěřitelné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kasalovi. Než dám slovo k dalším, faktická poznámka od pana poslance Jana Volného, Mikuláše Ferjenčíka a Olgy Richterové, konstatuji dvě omluvy z dnešního jednání došlé předsedovi Poslanecké sněmovny: od 12.30 z pracovních důvodů pan poslanec Jan Čižinský a na část jednání pan kolega Alexander Černý z osobních důvodů. Nyní kolega Jan Volný k faktické poznámce. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo, pane předsedající, kolegyně, kolegové, tak jenom trošičku na okraj toho, co jsem chtěl říct. Mám doma manželku, která je dětská lékařka. Ta kdyby tohle slyšela, tak se tady můžu hanbou propadnout, v jaké partě já tady sedím, protože oni opravdu chodí za rodičkami, zejména prvorodičkami, starají se o ně a ta péče je perfektní.

Ale já jsem chtěl vystoupit kvůli jiné věci, protože mě vyloženě nadzvedlo ze židle, ač nejsem lékař, tvrzení pana Ferjenčíka i jeho sestry, když říkají: My to děláme proto, aby si ta matka mohla vybrat, co chce! Mně prosím vás děsí myšlenka, že jednou byste nedej bože měli nějaký vliv na Ministerstvu zdravotnictví a řeknete: No, proč léky na předpis? Ať si lidi vyberou, co chtějí za léky! Prosím vás, tam se přece nechceme dostat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Mikuláš Ferjenčík, připraví se Olga Richterová s faktickými poznámkami. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP