(10.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Budeme pokračovat v rozpravě. Nejdříve faktické poznámky, kolega Kasal ještě posečká. Máme před sebou faktické poznámky paní poslankyně Richterové, Svobody, Plzáka, Klause a Běhounka. Takže nyní paní poslankyně Olga Richterová s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Dovolím si poukázat na jednu konkrétní věc, kterou prostě muži - byť lékaři - nikdy neřeší, a to je začínající zánět prsu při kojení. A proto vám na tom chci ukázat... (Ruch v sále.) To je přesně věc, kdy se dá problémům předejít, přesně věc, kdy se právě tou vhodnou radou dají věci vyřešit včas, bez zásahu lékaře. A to, s čím vy se setkáváte - a je to v pořádku a je to velice dobře, že u nás takovou péči máme - jsou rozvinuté záněty, ty situace, kdy buď mírnější forma rady a pomoci nepomohla, anebo nebyla dostupná, nebyla k dispozici.

A já se vám snažím vysvětlit, že to, že máme nedostupnou tuto první, terénní a ambulantní formu pomoci s kojením, tak se nám potom rozvinou záněty do horších forem, které vy pak vidíte, ale opravdu řada těch věcí se dá vyřešit, když se podchytí včas. A prosím, opravdu toto není něco, co by se týkalo zase tak malého počtu žen. Je to velice častý důvod, proč se přestává s kojením.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Bohuslav Svoboda, také s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo. Já bych se vaším prostřednictvím chtěl obrátit ke kolegovi Ferjenčíkovi a svým způsobem i kolegyni Richterové. Já mluvím o něčem jiném. Mluvím o tom, že ten, kdo tu pomoc poskytne, to musí umět. To je strašně důležitě. Začínající zánět prsu když budete špatně ošetřovat, tak ho dovedete k akutnímu velkému hnisavému zánětu. Moje žádost není o tom, jestli to někdo smí nebo nesmí dělat. Ta je o tom, že ten, kdo to bude dělat, to musí umět! (Zvýšeným hlasem.) To je medicína! Tam se neexperimentuje! To buďto umíte, nebo neumíte. To není jako rozhodování v jiných věcech, že zkusím zašroubovat šroubek, a když se mi to podaří, tak dobře. Medicína je něco úplně jiného. Ta vyžaduje, abychom to, co děláme, znali a věděli, proč to děláme, a dělali to se znalostí všech moderních poznatků, které v tu dobu jsou. Platí to i pro porodní asistentky, platí to i pro dětské sestry a pochopitelně to platí pro lékaře. Můj apel není na nic jiného než to, abychom, jestli někomu tuto možnost a povinnost dáme, abychom ho to naučili.

Říkám s naprostou zodpovědností, že to, co chcete, řada porodních asistentek neumí, protože v to v jejich vzdělání vůbec není. To je ten problém, ne ten, jestli to dostanou. A to bych byl velmi rád, kdybychom neudělali - abychom někomu uložili něco, co má dělat, co neumí. V okamžiku, kdy to bude v zákoně, bude možné to od těch porodních asistentek vyžadovat, a řada z nich to nedovede. Co budou dělat? Budou říkat ne? Já nevím, zkuste to. Zkuste to, dělat medicínu a říkat ne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce, nyní pan poslanec Pavel Plzák, připraví se Václav Klaus, oba také s faktickými poznámkami. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji. Nemohu než nereagovat pana kolegu Ferjenčíka. On tady řekl něco, za co by se spousta praktických lékařů pro děti a dorost mohla urazit. Řekl, že ve většině případů za novorozenci do domácnosti lékaři nepřijdou. Není to pravda. Nevím, z jakých údajů vycházíte - do tří dnů po porodu přichází praktický lékař do domácnosti. Mám to z vlastní zkušenosti, protože se mi v rozmezí půl roku narodila dvě vnoučata. Takže jestli máte to nějak podložené, že ti praktičtí lékaři nechodí, tak je to chyba a napravme ji. Ale já si myslím, že neříkáte pravdu, prostřednictvím pana předsedajícího.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce, nyní faktická poznámka pana poslance Václava Klause, poté pan poslanec Jiří Běhounek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den. Když jsem také zavítal v tomto parném dni do Sněmovny, tak se tady vyjádřím ke sporu skupiny lékařů tady s paní Richterovou a spol. Nejsem lékař, asi třicet let jsem učil. Česká republika patřila z hlediska matematiky a přírodních věd k naprosté špičce, než přišli aktivisté a začali říkat: Matika není důležitá, dítě nesmí nic stresovat, bla bla bla, a teď už nejsme o parník před Polskem, před Slovenskem a srovnatelnými zeměmi, je to v pytli. V lékařství v prenatální péči jsme světová špička z hlediska úmrtnosti dětí, kvality péče. Všechny naše - i bohaté - dámy se vrací z Ameriky, z Anglie rodit domů. Jsme naprostá špička a tady se vede spor o to, zlikvidovat to, udělat ty free domácí porody, kde paní visí v bahně za nohy v lotosové pozici, jo, což... (Pobavení v sále, potlesk.), což je samozřejmě naprosto skvělé, dokud se něco nezkazí. (Hlasy z pléna: Přesně.)

A podívejte se na ty úmrtnostní tabulky před padesáti lety - ženy mezi 20 a 30 lety - jak jsme na tom byli, a tohle vy tady hájíte. Mám čtyři děti, tři porody byly naprosto v pořádku, jeden, kdybychom rodili doma, tak místo mistra republiky v basketbalu dorostu máme nějakého ležáka nebo něco takového. Čili já jsem zásadně proti těmto aktivitám a rozhodně to nepodpořím. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jiří Běhounek, připraví se Jiří Mašek.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Představitelé vlády, kolegyně a kolegové, pikantní je, že tady diskutujeme odborné záležitosti, některé záležitosti jsem tady uslyšel pětkrát. Víte, o co se tam jedná? Jedná se tam o umožnění poporodní péče v domácím prostředí bez indikací lékaře. Co bude následovat? Otázka platby, tlak na pojišťovny. Takže budeme všechny ostatní činnosti, které tímto způsobem půjdou v sociální službách, zdravotnictví, taky dávat do zákona? O tohle tam jde! (Zvýšeným hlasem.) (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Jiří Mašek, připraví se pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, k paní Richterové, prostřednictvím pana předsedajícího. Vy jste to tady nakonec zredukovala na nekomplikované mastitidy. Já bych nechtěl jít teď do odborných věcí, ale chtěl bych jako lékař a záchranář, který to dělal třicet let, se tady k tomu vyjádřit. Tady padlo, že patříme k nejlepším z hlediska neonatologické péče. Já vám můžu říct, co je jedna z největších můr záchranářů, lékařů i záchranářů na záchrance - jet ke komplikovanému porodu, porodu, který je v chodu, kdy třeba je to konec pánevní a to dítě nejde vyndat ven, nebo velká krvácení. Prostě tam jde o vteřiny. A tyhle děti, pokud jsou od počátku rozeny institucionálně, čili v nemocnicích, tak mají samozřejmě šanci a vy jim ji chcete vzít. Takže já bych byl tady velice opatrný a je potřeba, aby tohle bylo skutečně v rukou odborných lékařů, kteří samozřejmě, když je to potřeba, mohou tu poporodní péči indikovat a indikují ji. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, připraví se paní poslankyně Richterová. (Ruch v sále.) Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl reagovat na kolegu Běhounka, protože on totiž ten finanční tlak je tam i z druhé strany, protože ženy, které by mohly odejít dřív z nemocnice, ale nemají přístup k podpoře v kojení, tak tam zůstávají déle, z toho má zase peníze někdo jiný a taky stát to stojí peníze. Takže ta vaše rovnice není rozhodně tak jednoduchá.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Olga Richterová, připraví se paní poslankyně Hana Aulická. (Hluk v sále.) Chápu, že situace je vzrušená, a přesto prosím Sněmovnu o klid! (Zvýšeným hlasem.) Máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Už opravdu nechci prodlužovat tu debatu. Jenom tady zazněla řada věcí, které jsem neřekla, tak chci zdůraznit, že své argumenty jsem uvedla. Chci zdůraznit, že dneska máme kód 6211, návštěva těhotné matky, v šestinedělí. U šestinedělí by tam měly být možné tři návštěvy, ale tenhle kód je vázaný na indikaci lékaře. A tohle je přesně ten moment, kde my chceme usnadnit služby ženám, aby si prostě vybraly, a právě v podpoře kojení, v podpoře ve všem, co je spojené s šestinedělím, a opravdu to je náročné období, aby tu podporu doma měly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP