(12.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, poslanec Lubomír Volný.

Přečtu mezitím dvě omluvy. Pan ministr vnitra Jan Hamáček se omlouvá ze Sněmovny dnes 17. 6. z odpoledního jednání z pracovních důvodů a poslanec Lipavský se omlouvá od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. (Probíhá dezinfekce řečnického pultíku a mikrofonů.) Děkuji. Tak prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já se nedivím poslancům ODS a TOP 09, že podpoří tady tento zákon, protože pochopitelně oni jsou členy té covidové mafie. Protože kdyby nechtěli, aby tady byly nelegální nouzové stavy, tak mohli ty nouzové stavy kdykoliv zastavit, stejně jako teď zastavili několikrát volbu Rady České televize. Nouzové stavy v České republice nemusely být od minulého podzimu, protože k nim byl třeba souhlas Sněmovny, a vy jste ten souhlas umožnili tím, že jste nedělali to, co děláte, když nechcete, aby byla navolena Rada České televize. Takže mě váš přístup nepřekvapuje, i vy se těšíte na hlasy Volného bloku, které vám z toho lupu poměrnou částí připadnou.

Co je víc zarážející, je to, že vy tady mluvíte o tom, že Sněmovna je prosíravá. No, Sněmovna není prosíravá, nebo prozíravá, ne prosíravá tedy (S úsměvem.), protože my to projednáváme ve stavu legislativní nouze. Kdybychom byli prozíraví, tak jsme přece už před rokem věděli nebo před rokem a půl věděli, že na podzim vždycky přichází nárůst respiračních onemocnění a že tady je pravděpodobnost, že covid se může vrátit zase na podzim. Ale vy tady ve stavu legislativní nouze nejlépe byste byli rádi, kdybyste během pěti minut schválili zákon, který ve finále v kombinaci s dalším nelegálním opatřením vlád umožňuje volební podvod. Tady je prostě skulina. Když vláda vydá nelegální nařízení, že pouze očkovaní mohou k volbám a pouze očkovaní mohou ke komisím a že nad těmi urnami všech ostatních budou dohlížet zkorumpovaní hejtmani, tak tady je velké okno, velká pravděpodobnost k volebnímu podvodu, zejména u stran, vládních stran, které jsou v současné době mimo Sněmovnu. Zabraňte tomu, vašim voličům se to jinak nebude líbit.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Čas. Nyní vystoupí na faktickou poznámku předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já bych jenom poprosil, mohli bychom to držet na nějaké úrovni, to vystupování? Já si myslím, že ty osobní útoky nejsou vůbec namístě a vyjádření, která tady zazněla, jsou urážlivá proti našim kolegům. Já se proti nim ohrazuji a chtěl jsem poprosit, jestli by pan předsedající mohl volat řečníky k věci a k pořádku.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní přečtu omluvu. Od 13 hodin po zbytek jednacího dne se omlouvá z pracovních důvodů pan poslanec Jiří Běhounek. Na faktickou poznámku poslanec Lubomír Volný. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Prostřednictvím pana předsedajícího, tady k předřečníkovi: od Pirátů poslouchat nějaké výtky, že tady někoho neslušně napadáme, je opravdu komické, protože vy tady už skoro tři čtvrtě roku neděláte nic jiného. Vy tady systematicky obviňujete svoje oponenty z podvodů, vy tady systematicky blokujete Sněmovnu, protože nechcete navolit Radu České televize, neustále obstruujete, je to vaše demokratické právo. Ale je třeba i vašim voličům říct, že vy kdybyste nechtěli, aby byly prodloužené nouzové stavy, tak ty stavy nikdy prodloužené nejsou, protože pouhá síla vašeho klubu, a to jak dobře, a já to uznávám, to, jak dobře jste si rozdělili přednostní práva, to znamená, že máte automaticky tři přednostní práva plus ty další místopředsedy, vám dává takovou sílu, a dokonce máte takové schopné poslance, kteří jsou schopni k věci mluvit velmi dlouho, vám dává takovou sílu, že kdyby vy sami jste chtěli zablokovat Sněmovnu, aby nebylo schváleno prodloužení nouzového stavu, a všichni víme, že vláda by si potom nemohla schválit další, protože to už by bylo přímo protiústavní, tak vy jste tu sílu měli, vy jste to neudělali a vy se spolupodílíte na všech těch zločinech, které se tady v rámci toho nouzového stavu staly, a jsou to zločiny. Zbankrotovaly tisíce středních drobných podnikatelů, narostl nám počet sebevražd, lidé jsou v depresích, jsou úzkostní, protože tady byla vláda nelegálních nouzových stavů, kterou jste nezastavili, a teď i díky vašemu hlasování, omlouvám se, pokud se mýlím, ale jsem si jistý jenom tak na 93,7 %, vy jste hlasovali pro ten pandemický zákon. Takže vše, co se děje teď na základě pandemického zákona, padá na pirátskou hlavu a můžete si tady požadovat jakkoliv slušné vychování chcete, v okamžiku, až se zase dopustíte typické pirátské drzosti, tak já vám to s radostí připomenu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se rozhlédnu, zdali se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, takže končím obecnou rozpravu a táži se, zdali je zájem o závěrečná slova - pan ministr, pan zpravodaj? Zájem nemáte

Otevírám tedy podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené... (O slovo se hlásí poslanec Michálek.) Tak prosím, s přednostním právem - ano, já už jsem podrobnou rozpravu otevřel. Jenom připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo s přednostním právem požádal poslanec Jakub Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, opravdu nebudu reagovat na invektivy, které tady zaznívají, nemá smysl tímto někoho krmit.

Hlásím se k pozměňovacímu návrhu, sněmovní dokument 8663, který zavádí korespondenční volbu. Jde o pozměňovací návrh, který předkládá kolega místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal. Ten pozměňovací návrh dává právo občanům České republiky, našim krajanům v zahraničí hlasovat prostřednictvím korespondenční volby, tak jak je to standardní v řadě západních států, tak jak to má obsaženo i vláda ve svém programovém prohlášení. Myslím si, že situace na podzim může být velmi nepředvídatelná v různých státech v zahraničí, kde může zrovna být výbuch pandemické situace, a že není spravedlivé po nás, abychom požadovali, aby naši krajané ohrožovali svoje zdraví a bezpečnost tím, že budou cestovat na mnoho set kilometrů vzdálené zastupitelské úřady, aby vykonali své volební právo osobně. Takže proto ta korespondenční volba.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní má slovo poslanec Lubomír Volný. Tak prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Takže děkuji, dobrý den, dámy a pánové, ještě jednou. Vlastně já jsem zapomněl, pan Michálek je také hrozba. (Poslanec Volný dezinfikuje řečnický pultík a mikrofony, což je provázeno smíchem a nesrozumitelnými poznámkami z pléna.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: (Předsedající reaguje na hluk působený otíráním mikrofonů.) Tak já to vypnu, ten mikrofon. Tak dobře.

 

Poslanec Lubomír Volný: Už je hotovo, snad. Takže já se tímto hlásím i za kolegu Mariana Bojka jménem poslanců Volného bloku k pozměňovacím návrhům, které jsou všechny uvedeny pod číslem 8662, a ještě bych si dovolil jednu věc zdůvodnit. Také bych chtěl poprosit všechny kolegy a kolegyně, kteří nás kritizují za to, že nenosíme roušky, aby si ty svoje roušky a respirátory správně nasadili.

Tato vláda a Sněmovna schválila pandemický zákon, který umožňuje současnou situaci i další vyhlašování protiústavních nařízení. Prostě ten pandemický zákon to umožňuje a my žijeme v neustálém kolotoči toho, že se vyhlásí nezákonné nařízení, které se vyžaduje po občanech, někdy dokonce s použitím donucovacích prostředků, aby vzápětí toto bylo zrušeno. Dostali jsme do situace úplně katastrofální třeba zasahující policisty, protože policisté, minimálně v dubnu, fyzicky zasahovali pomocí donucovacích prostředků vůči lidem, kteří se jim odmítli legitimovat, protože ti policisté je podezírali ze spáchání přestupku vůči vládnímu nařízení. Ale to vládní nařízení bylo neplatné v okamžiku svého vyhlášení. Tak to prostě je, bylo nulitní. V okamžiku svého vyhlášení bylo protizákonné. Takže ti chudáci policisté, kteří je vynucovali, a pomocí donucovacích prostředků třeba přinutili někoho, aby jim dal svoji identitu, mohli spáchat trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele. Oni to sice dělali s dobrou vůli, ale bohužel, oni jsou ti poslední v tom řetězci velení. Oni prostě porušili práva toho člověka, protože on neporušoval žádná nařízení, nepáchal žádný přestupek a ti policisté neměli právo ho legitimovat. Tak to prostě je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP