(10.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Můžeme pokročit. Máme další interpelaci, a to je interpelace pana poslance Jakuba Michálka na paní poslankyni Alenu Schillerovou ve věci rekonstrukce budovy Ústavu pro studium totalitních režimů a interpelace byla spolu s odpovědí předkládána jako sněmovní tisk 1219. Pan kolega Michálek ale není přítomen, takže interpelace propadá.

Další interpelací je interpelace pana poslance Jana Lipavského na ministra obrany Lubomíra Metnara a je to tisk 1220. Pan ministr je přítomen, pan kolega Lipavský také, interpelaci můžeme projednat. Pan poslanec se hlásí do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Dobrý den, dámy a pánové. Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já jsem interpeloval pana ministra Metnara v otázce politického náměstka pana Müllera a vlastně moje otázka směřovala k tomu, že KSČM ukončila podporu vládě a společně s podporou vládě po tu dobu, kdy ji podporovala, tak byly spojeny různé politické obchody, ústupky, koneckonců, tak jak to v případě podpory vládě bývá.

A jedním z těchto obchodů, který se odehrál loni v létě, bylo jmenování pana Müllera na pozici politického náměstka na resortu obrany. Samozřejmě takhle explicitně to nikdo nikdy nepojmenoval, nikde to takto nebylo mediálně prezentováno, nicméně když si dáme určité události do časové souvislosti, je to poměrně jasné. Připomenu, že se to odehrálo opět v souvislosti s vyjednáváním o rozpočtu, které probíhalo loni v létě, a bylo potřeba nějakým způsobem získat podporu KSČM.

V situaci, kdy KSČM podporu vládě stáhla, a byli jsme toho tady svědky - při nedůvěře vládě nebyli komunisté v sále, odešli, nehlasovali pro vládu - tak si kladu jednoduchou otázku: Proč tam pan náměstek zůstává? Ačkoliv tedy vy tvrdíte, že je nepolitický, tak jsem v tomto smyslu položil ten dotaz. A samozřejmě pro mě je naprosto zásadní sledovat, jaký má Komunistická strana Čech a Moravy vliv na resortu obrany.

Mě třeba velice znervóznilo, když jste vstoupil, pane ministře, do té kauzy s Koněvem. To je ta socha, která již byla odstraněna z náměstí na Praze 6, kde opět - a já prostě tam cítím vliv a nějaké požadavky KSČM, že jste požadoval po Praze 6, aby vám tu sochu - vám, aby resortu obrany - tu sochu prodala, a potom se s tím mohlo nějakým způsobem manipulovat zase v česko-ruských vztazích, které po vrbětické kauze procházejí asi největším dnem, jsou v nejhorším možném stavu, co kdy mezi Českou republikou a Ruskou federací byly. Takže mě by opravdu zajímalo, jak k tomu přistupujete a jestli to hodláte nějak řešit, když tedy již podporu komunistické strany nemáte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, o slovo se hlásí ministr obrany Lubomír Metnar. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tady budu velmi věcný a stručný. Řeknu jednu věc. V nejvyšším vedení na resortu Ministerstva obrany není žádný politický nominant. Co se týče zmiňovaného náměstka Müllera, tak ten na resortu, než jsem ho jmenoval do pozice náměstka, pracoval na pozici poradce ministra obrany, a to na základě jeho zkušeností s diplomacií, co se týče politických věcí, jeho vyjadřování a stanovisek pro ministra k aktuální politické situaci, která je, a příprava samozřejmě podkladů k zahraničním cestám. Vy spojujete několik věcí spekulativně, protože já, pokud jsem hovořil tehdy s náměstkem Müllerem, ten byl kdysi členem ČSSD, z ČSSD vystoupil. Nemám žádnou informaci, že by byl členem KSČM, a to nevím, jestli tak je, a jestli z minulosti, nemám tyto informace. A na druhou stranu tak, jak jsou na nás kladeny úkoly s přípravou předsednictví v rámci EU, tak to je další agenda, kterou má na starosti, a nejenom po té unijní, ale i alianční rovině.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kolega Lipavský se hlásí do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Děkuji za odpověď. Já bych chtěl pouze navrhnout, že budeme hlasovat o tom, že Sněmovna nepřijímá tuto odpověď. Omlouvám se, teď si nevzpomenu, jak přesně zní ta standardizovaná formule, že nesouhlasí s odpovědí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr se ještě hlásí. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar Děkuji za slovo, pane předsedající. Ještě bych doplnil jednu věc, protože jsem opomněl tu vazbu, zmínku pana poslance s tím Koněvem. Nechápu k některým věcem ty spojitosti a vytvoření řekněme takto spojování a směšování těchto věcí, protože co se týče situace kolem Koněva, víte dobře, že jsem jeden z členů při setkávání s panem prezidentem Zemanem na úrovni nejvyšších ústavních činitelů, kdy toto téma tam bylo projednáváno. Na základě toho byla jedna z variant, která ze strany Ministerstva obrany mohla přijít v úvahu, bylo zapůjčení či odkoupení sochy Koněva a umístění do vojenského muzea, kde máme celou řadu soch z hlediska historie. A nechápu to spojení, nerozumím, právě proto asi těžko na to můžu reagovat, spojení pana náměstka Müllera a sochy maršála Koněva. Takže to vidím jako uměle vytvořenou spojitost, protože ano, my jsme s Prahou 6 komunikovali v návaznosti na to, protože tam Ministerstvo obrany má v gesci starost o hroby a památníky z druhé světové války a je to naše povinnost. Takže ten úkol tehdy k soše maršála Koněva vznikl na setkání nejvyšších ústavních činitelů. My jsme zjišťovali ty možnosti, nakonec samozřejmě i z této varianty sešlo a nevidím tu spojitost z hlediska vedení resortu a náměstka Müllera řekněme k této záležitosti řešení sochy maršála Koněva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Ještě faktická poznámka pana poslance Lipavského. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Zde se rozcházíme v názorech. Já prostě vidím určitou sadu požadavků: snižování rozpočtu obrany - minus 10 miliard, práce se symboly sovětského vlivu na území České republiky - Koněv anebo i nějaké personální požadavky. Takhle to já vidím, takhle to čtu, a proto vás interpeluji. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Pane předsedající, pane ministře, já bych to vzal z druhé strany. Jsem hrozně rád, že se jako Ministerstvo obrany staráte o pietní místa a o hroby válečných veteránů. Víte, ono tu filozofii Pirátů asi z nás chápe málokdo, byť všichni víme, že jsou mistři světa v kádrování a udávání, takže tady není se čemu divit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Růžičkovi. Již se nikdo nehlásí do rozpravy, rozpravu končím. Ještě než budeme hlasovat, protože já zagonguji, konstatuji omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny, a to omluvu pana poslance Rostislava Vyzuly mezi 13. a 19. hodinou a mezi 15. a 19. hodinou se omlouvá pan poslanec Jiří Strýček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP