(9.50 hodin)
(pokračuje Metnar)

V současné době tak, jak jsme změnili harmonogram financování u BVP, ani v letošním roce nebyl plánovaný cash out, který by byl z rozpočtu obrany, vše bylo plánováno až od roku příštího, až od roku 2022. V současné době uvidíme. I ten snížený návrh, podotýkám, by neměl teoreticky ohrozit ty strategické projekty, které jsou, ale já pevně věřím, že se ještě pro resort obrany podaří vylepšit a navýšit rozpočet na další roky včetně střednědobého výhledu, který je. Uvidíme, jak rozpočet dopadne. Ale jinak bychom opravdu museli zase tak, jak to bylo v minulosti, pokud bude resort obrany krácen, přehodnotit modernizaci a projekty buď posouvat v čase, nebo některé zrušit.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Mám zde jednu faktickou poznámku - paní poslankyně Černochová, přihlásil se pan místopředseda Filip, poté pan předseda Válek.

 

Poslankyně Jana Černochová: Když budeš hodná, všechno bude, budou i žuby... Pane ministře, můžete mi vysvětlit, proč jste nebyl na vládě, která schvalovala tuhle změnu rozpočtu? Proč jste nechal paní ministryni Schillerovou sebrat vašemu rozpočtu skoro 5 miliard? Byla to ta minulá vláda. Já jsem se schválně dívala, kdo z ministrů na té vládě byl a kdo nebyl. Vy jste tam nebyl. Jak je možné, že reprezentujete resort, za který vůbec, ale vůbec nebojujete?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za dodržení času. Další faktická poznámka pan poslanec Lipavský, poté platí pořadí, jak jsem říkal, pan místopředseda Filip, pan předseda Válek, pan ministr.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Ještě doplním kolegyni paní poslankyni Černochovou k tomu jednání vlády. Je přece úplně absurdní, že vláda na tom samém jednání schválí mandát na zahraniční cestu na summit NATO v Bruselu prezidentovi a svým členům vlády, kde se hovoří o tom, že Česká republika bude dodržovat svůj závazek výdajů na obranu, a na té samé vládě projde návrh rozpočtu, který jde přímo proti tomuto usnesení. To mi přijde opravdu zvláštní a do velké míry to vypovídá o stavu vládnutí dnes v České republice. Děkuji za slovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: To byly faktické poznámky. Pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já už nemyslím, že se tady něco nového dozvíme k té mé interpelaci, ale přesto žádám Poslaneckou sněmovnu, aby svým usnesením odpověď pana ministra obrany Lubomíra Metnara na mou písemnou interpelaci odmítla, protože já jsem s ní nespokojen a jsem přesvědčen o tom, že je třeba dále sledovat, co se bude s těmi zakázkami dít, co se bude dít se státním podnikem LOM a s věcmi, které jsme tady diskutovali. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Válek.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já se omlouvám, je to úděl, ale já budu hodný. Chápu, ve stavebnictví jsou taky vícepráce, tak holt když to dělo stojí víc, tak 50% navýšení, ty vícepráce, zřejmě mají nějaký důvod, sice mně uniká, jaký, ale dobře. Pro mě je to opravdu škola, protože když jsem teď objížděl Slavkov, Vyškov přes Jihomoravský kraj, tak vojáci, co jezdí na mise, mi říkali, že si kupují vlastní helmy a řadu vlastního vybavení, protože je to bezpečnější a lepší. Já jsem si myslel, že je to taková... jak je myslivecká latina, tak vojenská. Teď tady s hrůzou zjišťuji, že to je pravda - no tak dobře. Nicméně jsem rád, pane ministře, že vy věříte, protože aspoň ta víra nás třeba posune, že věříte, že rozpočet bude navýšený, že to nějak dopadne.

Nicméně abych byl pozitivní. Je tedy nějaká zakázka, která za ty čtyři roky vyšla a dobře dopadla, kterou byste se třeba tady mohl pochlubit, a ti vojáci řeknou: Jo, to bylo výborný a všechno se to povedlo? Abychom měli i ty pozitivní příklady. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan ministr.

 

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar Děkuji za slovo. Zareaguji. Tak když to vezmete za těch 35 měsíců, tak začnu: mobilní radiolokátor MADR, vrtulníky, lehká bojová vozidla, osobní automobil, ruční zbraně, munice, řekněme prostředky elektronického boje. Za 35 měsíců uzavřeno 35 000 smluv, což je lehce dohledatelné a je to faktografie, za více jak 109 miliard korun.

A plynule přejdu k tomu, jak já nebojuji za resort, tak jak tady zaznělo z úst paní poslankyně. Tak to se tedy vrátím k tomu, jak ODS nakupovala v jejich době za maximálně 300 milionů ročně a jak rozpočet armády a obrany byl decimován za vaší tehdy činnosti na resortu. Takže vy mi tady nasazujete takovou psí hlavu a nemáte ani srovnání v tvrdých číslech, k čemu docházelo? To si myslím, že je pěkně nefér z vaší strany. Tak to jenom na doplnění.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka, paní poslankyně Černochová, poté do rozpravy pan poslanec Růžička.

 

Poslankyně Jana Černochová: Je vidět, že se panu ministrovi chvěje hlas, že jsem zasadila hřebíček na hlavičku. A pokud někdo je v koncích, tak vždycky používá argumenty, co dělala ODS.

Pane ministře, dobré ráno. Víte, kdy byla naposledy ODS na resortu obrany? Schválně: před osmi lety. A pane ministře, víte, kdo je osm let na resortu obrany? Zástupci hnutí ANO!

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Růžička.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, pane předsedající. Já bych si dovolil odpovědět panu poslanci Válkovi, prostřednictvím pana předsedajícího, co se povedlo, on pan ministr tady na to zapomněl. Třeba markantní rozdíl je, když vaše paní ministryně Parkanová nakupovala Casy, tak panu ministrovi se ty Casy podařily o půl miliardy nakoupit teď levněji. Víte, to je docela úspěch a rozdíl v tom, co kupovala paní ministryně Parkanová.

K těm helmám: to bylo před deseti lety. Když jsem byl před deseti lety v misi, tak jsem si tu helmu nemusel kupovat, protože jsem ji dostal. Samozřejmě, jestli nějaký voják zjistí, že mu ta helma balistická, která mu je normálně svěřená, nevyhovuje, a koupí si novou, tak porušuje předpisy, protože když se mu tam něco stane, tak nevím, jakým způsobem by Ministerstvo obrany neslo odpovědnost za to, že mu někdo prostřelí hlavu. Takže ano, může to být, ale to jsou jedinci, kteří nejsou spokojení s tím, co Ministerstvo obrany nakoupí. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan předseda Válek do rozpravy.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl, vaším prostřednictvím, panu poslanci poděkovat i za ty vojáky, že je uklidnil, že to, že si kupují ty helmy, že to je jejich rozmařilost a hloupost, protože ty, co koupila armáda, jsou daleko lepší. Rozumím tomu. Ano, chápu, historie je strašná. Já si taky pamatuji, když jsem byl na vojně, to bylo ještě před Parkanovou, to bylo ještě před osmdesátým devátým, to jsme jezdili v ótéčkách, to vůbec byla katastrofa. Kdybyste vzpomněl na mistra Husa a potom tedy jeho údernou pěst Jana Žižku, ten kupoval ty pancrfausty nebo s čím to tam bojovali, za strašný peníze. Máte pravdu, když půjdeme dál a dál, tak jedna z největších korupčních afér byla za starého Říma za Scipia Africana, ten za to musel skončit. Máte pravdu, je potřeba se podívat do historie. Pak vypadají ty dnešní průšvihy daleko optimističtěji. A taky za pyramidy, tam se taky hodně utratilo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v rozpravě. Pan ministr.

 

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar Já jsem ještě zapomněl paní předsedkyni odpovědět na jednu otázku, proč jsem nebyl na vládě, teď jsem si na to vzpomněl. Je pravda, ale den před vládou jsem odjížděl do nemocnice, kde jsem absolvoval vyšetření, a opravdu od té doby jsem byl v hospitalizaci, takže to bylo ze zdravotních důvodů, proč jsem se nemohl účastnit. Ale byla za mě řádná substituce.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak já vám děkuji. Přečtu několik omluv. Omlouvá se paní poslankyně Miloslava Rutová dnes mezi 9.30 a 19 ze zdravotních důvodů, omlouvá se pan ministr Havlíček dnes od 10.20 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Richter mezi 9. a 11.30 z pracovních důvodů, omlouvá se paní poslankyně Jana Pastuchová dnes od 13 hodin do konce jednacího dne z osobních důvodů a zítra 18. 6. celý den ze zdravotních důvodů.

Pan místopředseda navrhl, aby Sněmovna přijala nesouhlasné stanovisko k odpovědi na písemnou interpelaci pana ministra obrany. Nebudeme odhlašovat, není to dobrý nápad, pane předsedo... Chviličku ještě vyčkáme, nenamítáte-li proti mému řízení schůze. Je to potenciálně riskantní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP