(15.20 hodin)
(pokračuje Schillerová)

A já tady otevřeně říkám, že ten návrh je nezodpovědný a znamenal by, že učitelům pomůže, ale ve finále by ti učitelé na to doplatili také, protože by jim sice vzrostly platy, ale všechno ostatní, co Ministerstvo školství získává na dalších důležitých programech, které souvisejí s reformou a souvisejí s pomocí školství, by v podstatě bylo seškrtáno. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Svoji omluvu do 15 hodin prodloužil pan poslanec Jiří Bláha z pracovních důvodů.

Mám zde tři faktické poznámky. Nejprve pan místopředseda Pikal, připraví se pan poslanec Ferjenčík.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se nejdřív omlouvám sněmovně za svůj zevnějšek - měl jsem být vypárován - takže to není úplně tak, jak bych si představoval. Nicméně k věci. Paní ministryně, prostřednictvím pana předsedajícího, ten graf, který tady ukazujete, tak bych chtěl jenom podotknout, že to je jeden příklad těch manipulativních grafů, jak se grafy nemají dělat. Ten graf je podseknutý, začíná na dvaceti tisících, takže zjevně mate tím, jak exponenciální a velký je ten nárůst.

Druhá poznámka jenom k tomu, že říkáte, že to dáte na sítě na konci schůze, tak si dovolím podotknout, že tato schůze končí v pátek nejdříve ve 14 hodin, tak jenom jaký máte ten plán zveřejňování příspěvků. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Ferjenčík, připraví se pan poslanec Holomčík, faktické poznámky.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající, já bych chtěl zareagovat na paní ministryni. To je bohužel ten typický manipulativní postup, který vy volíte, kdykoli chcete zamítnout nějakou užitečnou věc. Teď používáte čísla za prvé z poslaneckého návrhu, přestože mezi podporovateli tohoto návrhu je všeobecná shoda na senátní verzi, která je o něco levnější. To za prvé. Za druhé, porovnáváte s letošním rokem rok 2023, to znamená, že vynecháváte příští rok, a vlastně předstíráte, že kdyby nebyl přijat tento zákon, tak budou platy učitelů příští dva roky zmrazené, což prostě není pravda, neodpovídá to ani vašim vlastním vyjádřením. A já to považuji za mimořádně nefér. Místo toho, abyste skutečně argumentovala reálným navýšením oproti tomu, co vláda chystá, tak si tady vymýšlíte nějaká hausnumera.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka, pan poslanec Holomčík. (Poslanec dobíhá do sálu.) Stihl to, výborně, máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, mně to nedá, ale paní ministryně tady před chviličkou říkala, že za chviličku nebo v krátké době bude publikovat dopady programů koalic na škrty. Sleduji vyjadřování pana premiéra, který v podstatě - omlouvám se, jsem trošku zadýchaný, běžel jsem - který v podstatě rezignoval na jakákoliv jiná témata, než jsou Piráti. Stejně tak i řada dalších spolustraníků.

Chtěl jsem se zeptat: Budete mít nějaký vlastní program? Nebo nás čekají jenom čtyři měsíce metání hnoje okolo? Děkuju.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Paní ministryně chce reagovat s faktickou poznámkou.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: My, pane poslanče, totiž místo programů řešíme očkování, řešíme návrat dětí do škol, řešíme to, aby občané mohli jet na dovolenou, abychom nastavili všechny tyto podmínky - to je naše práce. A ta je pro nás mnohem, mnohem důležitější než vedení kampaně. Až přijde čas, třeba v září - možná, tak nějakou kampaň spustíme. My na to teď v tuto chvíli nemyslíme. My myslíme na to, abychom stabilizovali situaci po nejtěžší krizi od třicátých let minulého století.

A co se týče k tomu programu: Já si to propočítávám, já si to tak čtu, říkám si, třeba mě něco zaujme. Zatím vidím prostě, dělám si tabulku, a jak to budu mít spočítané, tak abych si za tím stála, a věřte, že si za tím stojím, jménem vlády jsem předložila a prosadila sedm rozpočtů, teď dělám na osmém, tak si troufnu říct, že něco o tom vím, se vší pokorou. A v podstatě to dělám proto, abych to se znalostí věci prezentovala, a pomohu si slovy klasika ze svého milovaného filmu Vesničko má středisková - pokud se nemýlím, ale možná se pletu, ono těch úžasných filmů... jak tam říká lékař tomu občanovi, tak já říkám: Aby volič věděl, do čeho jde. Děkuju.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Jurečka, poté pan poslanec Navrkal.

 

Poslanec Marian Jurečka: Dobrý den, dobré odpoledne, vážený pane předsedající. Já bych nevystupoval, kdybych tady neslyšel paní vicepremiérku. Tak já si vám dovolím tlumočit drobný povzdech mnoha občanů, který jsem zaregistroval osobně, ale také i v poště. Když cestují naši bývalí občané, kteří jsou třeba dlouhodobě v zahraničí, zpátky do České republiky na návštěvu k rodičům, prarodičům, já jim neumím vysvětlovat to, proč, když jsou očkováni například vakcínou Pfizer ve Spojených státech amerických či v jiných státech mimo území Evropské unie, proč jim neumíte to očkování uznat? Proč je honíte každý týden na testy? Kdybyste, paní vicepremiérko, jak jste říkala, jak to všechno řešíte, třeba vyřešili tento drobný detail? Možná je to pod rozlišovací schopností vlády, ale tito lidé už se na vás obracejí - není to záležitost posledních dnů, je to záležitost už několika týdnů a stále to vaše vláda neumí vyřešit. Takže kdybyste třeba vyřešili toto, bylo by to fajn. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Navrkal.

 

Poslanec František Navrkal: Dobrý den, děkuji za slovo. No, paní ministryně, když tedy řešíte všechny možné věci kolem covidu a neřešíte program, tak tedy nerozumím tomu, proč jsme na tom jako jedni z nejhorších v Evropě, co se týká covidu, podle různých statistik, ne-li jako ti úplně nejhorší, když nepočítáme třeba Rusko do Evropy. A jinak bych jenom poznamenal, že prostě mě taky už tady vytáčí neustálé lhaní od členů vlády, protože třeba zrovna když jste zmiňovala státní rozpočet - já si pamatuji, jak loni jsme schvalovali dodatek ke státnímu rozpočtu letošnímu a vaším prostřednictvím tady paní ministryně Benešová slibovala, že se vyčlení prostředky na zastavování protiprávních exekucí pro soudy, a pak jaksi skutek utek. A to je opravdu jenom jeden z mnoha, mnoha nepřeberného množství lží a manipulací, kterých se tato vláda dopouští. Takže moje pointa je, že mě tedy nepřekvapují tady ty vaše veletoče a doufám, že po těchto volbách se tady toho všeho zbavíme a bude tady vládnout vláda, jejíž členové takhle nehorázně nelžou a nemanipulují. Děkuju. (Nesouhlasné ohlasy zleva.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Překvapivě už žádná faktická poznámka, takže pan poslanec Baxa je přihlášen do rozpravy. Připraví se pan poslanec Jelínek.

 

Poslanec Martin Baxa: Dobré odpoledne, vážený pane předsedo, pane ministře, paní vicepremiérko, dámy a pánové, dovolte mi, abych se vyjádřil jménem koalice SPOLU k tomu návrhu, který je dnes tady předmětem hlasování, to znamená té takzvané senátní vratky, která řeší novelu zákona o pedagogických pracovnících.

Nemám v úmyslu ve svém vystoupení reagovat na všechno to, co tady zaznělo předem, nicméně přece jenom jednu poznámku si neodpustím. Když paní vicepremiérka Schillerová říkala, že namísto přípravy programu pro nadcházející parlamentní volby řeší vláda mimo jiné návrat dětí do škol, tak musíme jenom trpce poznamenat, že řešení návratu dětí do škol v představě pana premiéra, její i dalších členů vlády nakonec dopadlo tak, že čeští žáci byli uzavřeni doma snad nejdéle v celé Evropě a že namísto prezenční výuky byli téměř nejdéle v celé Evropě vystavení výuce distanční, která bezpochyby nepřispěla k tomu, aby se české školství posunulo dopředu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP