(14.10 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Hlasovali bychom o tom možná ještě na zahájení jako první, jakože změna toho gremiálního návrhu, a pak bychom hlasovali gremiální jedním návrhem. Pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Hezké odpoledne, pane předsedo, kolegyně, kolegové. Přicházím v podstatě s podobným návrhem. Samozřejmě podporuji návrh kolegy Bartoška. A když dneska jsme si vzájemně odsouhlasili na grémiu, že v pátek druhým bodem, jak tady přednášel pan předseda Sněmovny, bude ústavní Listina práv a svobod, tak já jsem nevěděl přesně, v kolik hodin uplyne zákonná lhůta pro tento tisk. Ta uplynula v 11.40, čili já bych doplnil ten gremiální návrh, pokud by na tom byla shoda, aby toto třetí čtení bylo pevně v pátek 18. 6. v 11.40. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. No, jsou zde dvě varianty. Jestliže nebude žádná viditelná námitka ze sálu, tak bych nechal hlasovat ten gremiální návrh ve změně, protože na tom panovala shoda na grémiu. Takže bude to s pevným zařazením v 11.40. A státní symboly, říkám to dobře, by byly jako první bod. Pan ministr je přítomen. S přednostním? (Hlásí se poslanec Ferjenčík.) Jestliže se hlásíte bez přednostního práva... Dobře, prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem se chtěl zeptat, jak mám postupovat, pokud bych také dával protinávrh vůči grémiu. Zajímá mě, jestli je možné to navrhovat potom, nebo se chystáte to nechat odhlasovat takhle a potom ty ostatní protinávrhy vůči tomu grémiu budou nehlasovatelné, tak potřebuji instrukci.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zcela stoprocentně, lege artis, bych nechal hlasovat protinávrhy a pak gremiální návrh jako celek. Spíš jsem se jenom dotázal všech přítomných, že výjimečně, i když tady asi není sporu, že bychom to zvládli jedním hlasováním. Ale jestliže pan Ferjenčík si není jistý tímto postupem, nechám hlasovat protinávrhy první. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Takže pokud se bude postupovat tak, že se nejprve hlasují protinávrhy ke grémiu, tak jsem chtěl navrhnout, aby zákon o pedagogických pracovnících byl zařazen napevno na pátek na 11 hodin. Je to z jednoduchého důvodu. Hnutí ANO nás, podle našeho názoru, poměrně nekorektně velmi pozdě informovalo o tom, že na tento bod ruší párování, a někteří naši kolegové, kteří jsou třeba v nemocnici po operaci, se nemohou zúčastnit této schůze. Myslím, že tento bod by se skutečně měl hlasovat podle toho, jak rozdali voliči karty, a ne abychom si navzájem dělali nějaké úskoky.

Proto navrhuji pevný čas pátek v 11. Věřím, že v ten čas prostě to dopadne, jak to dopadne. Uvidíme, jaká je vůle Sněmovny.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Dobře. Vnímám to jako protinávrh. My jsme tady téměř čtyři roky do gremiálních návrhů nezasahovali, ale já to tak udělám, bude to nejčistší řešení. Budeme o všem hlasovat. Tak jestliže nikdo s přednostním... S přednostním právem k pořadu schůze? Pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, tak jak jsem avizoval na grémiu Poslanecké sněmovny, navrhuji, abychom zařadili projednání sněmovních tisků ke klouzavému mandátu, což jsou sněmovní tisky 390, bod 339, a prováděcí zákon, sněmovní tisk 965, bod 392, tak abychom je zařadili na pátek po těch takzvaných zbraních jako další bod, čili po tisku 895.

Jde o to, že jsme u klouzavého mandátu zkrátili lhůty tak, aby bylo možné ho projednat ještě na této schůzi ve variabilním týdnu, takže aby se potom poslal do Senátu, případně je tam proces člunku. Aby na to bylo dost času. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, děkuji. Teď jsem se s přednostním právem... pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Jak jsme na grémiu diskutovali ten nový zákon o lobbingu a jeho zařazení na program, tak zde jménem dvou poslaneckých klubů, to je ODS a KDU-ČSL, vznáším veto na tento zákon, protože ho nevidíme jako dostatečný projednaný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Veto tedy. Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Přihlásil se s přednostním právem předseda Poslanecké sněmovny. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Teď to vypadá, že jsme to secvičili s panem předsedou Bartoškem, ale to je náhoda, já jsem se přihlásil. No, zákon o lobbingu je zařazen do programu schůze, nelze podávat jakékoliv veto. Ty body jsou v programu schůze. Vy jste si to spletl s NKÚ a NKÚ doposud nikdo nenavrhl.

Takže k lobbingu, na které nelze dát veto, protože jsme to probírali na grémiu, a byl jsem odkázán na to, abych přednesl tento návrh. Navrhuji, abychom vládní návrh zákona o lobbování, sněmovní tisk číslo 565, druhé čtení, a poté vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o lobbování, tisk 566, také druhé čtení, zařadili dnes napevno po těch dvou bodech, které, jak se domnívám, projdou z grémia. To jsou státní symboly, pedagogičtí pracovníci, a pak by lobbing byl třetí bod a související by byl čtvrtý bod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi. A nyní dál s přednostním právem... se nikdo nehlásí. V tom případě pan poslanec Stanislav Grospič je přihlášen.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vážené kolegyně, dovolte, abych navrhl dva pevné body zařazení, a to v prvém případě by se jednalo o pevné zařazení bodu 338, který se týká sněmovního tisku 317, je to novela zákoníku práce, který se nachází v rozjednaném třetím čtení, a sice po pevně zařazených bodech na tento pátek, tuším 18. června.

A poté, abych navrhl, bude to krátká procesní věc, na zítřek, středu, jako první bod odpoledne bod 541 - žádost Policie ČR o vydání k trestnímu stíhání Lubomíra Volného. Předem avizuji, že to bude velice krátké a procesní.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Ondřej Veselý zde má písemnou přihlášku k pořadu schůze.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já si dovolím navrhnout zařazení pevného bodu, a to zítra odpoledne, to znamená ve středu 16. 6. jako první bod odpoledního jednání, to znamená, že jdu k protinávrhu pana poslance Grospiče, jde o sněmovní tisk 1181, bod 300, zákoník práce. A v případě, protože bude se asi dřív hlasovat návrh pana kolegy Grospiče, tak pokud by prošel ten jeho bod, tak pak ten můj bod jako druhý. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Dobře, děkuji. Další písemná přihláška, pan předseda volební komise Martin Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý den. Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Já tady mám informace nebo požadavek, prosbu jménem volební komise na pevné zařazení, tak zhruba z informací, které jsem obdržel od kolegů z vedení klubu z grémia, a to na zítřek. Takže body, které už v programu máme zařazeny, nyní prosím zařadit pevně, a to na zítra na středu 16. června na 18. hodinu a ten blok volební by byl v tomto pořadí: jako první změny v orgánech Poslanecké sněmovny - veřejná volba. Potom druhá tajná volba - Grantová agentura České republiky, třetí Vinařský fond a čtvrtý na závěr Rada České televize. Pevně zítra v 18 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Pastuchová se hlásila z místa k pořadu schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP