(Jednání pokračovalo ve 13.40 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 13.40, budeme pokračovat. Na tento čas je pevně zařazený bod.

 

Jedná se o bod číslo

 

343.
Návrh poslanců Moniky Červíčkové, Jaroslava Faltýnka, Heleny Válkové
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 358/1992 Sb.,
o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 793/ - třetí čtení

Otevírám tento bod a prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní poslankyně Monika Červíčková a zpravodaj garančního výboru, jímž je pan poslanec Stanislav Grospič. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 793/3, který byl doručen dne 12. května 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 793/4.

Nyní se táži navrhovatelky, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Je tomu tak, prosím. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Červíčková: Dobrý den ještě jednou. Děkuji za slovo, a hlavně děkuji vám všem, že jste zde vydrželi. Původní mé poděkování mělo být ve smyslu, že jste podpořili zařazení pevného bodu, ale vzhledem k té situaci, které jsme teď byli svědky, tak vám zejména děkuji za to, že jste vydrželi.

Budu velmi stručná, protože nám běží čas, a důvod k té stručnosti je i ten, že jsem podrobně představila tento sněmovní tisk při prvním čtení, a myslím si, že je i velmi podrobně a detailně samozřejmě uložen v systému, takže kdo má zájem, se s ním může velmi detailně seznámit.

Nicméně si dovolím zmínit, že novela notářského řádu je velmi důležitá z pohledu digitalizace, neboť zavádí možnost založení obchodní společnosti on-line, a všichni si jistě uvědomujeme, že je to velmi přínosné, že to potřebujeme. I další změny jsou opravdu ku prospěchu našim občanům, určitě to ocení, takže si vás dovolím požádat o jeho podporu. Děkuji a předám radši slovo zpravodaji tisku, který vás seznámí s průběhem projednávání pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a otevírám tedy rozpravu. Pokud má pan zpravodaj zájem o vystoupení, tak mu určitě dám slovo. Nicméně není to třeba. Pokud se nikdo do rozpravy nehlásí - vidím pana poslance Volného, takže mu dám slovo. Prosím, pane poslanče, a prosím k věci.

 

Poslanec Lubomír Volný: Jistě. Novela notářského řádu je určitě věc, která si zasluhuje naši maximální pozornost, a proto bychom se jí měli věnovat naplno a bez jakýchkoli okolků. Takže v rámci toho dnešního jednání si pochopitelně nemůžeme ubrat na svých povinnostech, které stojí a padají s tím, že musíme řádně prodiskutovat všechny možnosti, které jsou s tímto zákonem spojeny, protože tento zákon upravuje spoustu věcí, které jsou strašně důležité pro budoucnost České republiky. Právě třeba to zakládání firem, které je velmi problematické, a já bych se k tomu chtěl vyjádřit včetně toho, že asi nebude úplně optimální v České republice, aby se zakládaly firmy během několika málo chvil v nějakém zběsilém režimu, který by mohl přivodit to, že spousta lidí, kteří to nemyslí úplně tak dobře s tímto národem, s touto zemí, by mohla ve své podstatě zneužít této úpravy k tomu, aby páchala systematickou trestnou činnost. Tomu se prostě opravdu nedá zabránit, protože všichni víme, jaká je historie zneužívání původně dobře myšlených nařízení k tomu, aby se ho chopil organizovaný zločin a zneužil je ke svému prospěchu.

Tady třeba ten návrh paní poslankyně Moniky Červíčkové má zajímavé odůvodnění. Já vám ho s dovolením přečtu. Píše se tam, že se jedná o pozměňovací návrh, jehož účelem je legislativně technické zpřesnění dotčených ustanovení původní předlohy. V bodu 1 jde o opravu nesprávného odkazu. Správně má být -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já vás přeruším, protože není slyšet v sále. (Poslanec Volný: Mně to nevadí.) Je tu velký rozruch. Já mu rozumím, nicméně buď musíme něco dělat, anebo bychom měli zachovat klid. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Správně má být uveden odkaz na písmeno x namísto původně nesprávně uvedeného odkazu na písmeno w v bodu 2. Jde o zpřesnění názvu zákona číslo 253/2008 Sb., na nějž notářský řád, v ustanovení § 1 na -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, byl jsem upozorněn, že není přítomen žádný člen vlády, dokonce ani gesční ministryně, takže přeruším jednání Sněmovny na tři minuty do 13.49.

 

(Jednání přerušeno ve 13.46 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP