(Jednání pokračovalo v 9.30 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, můžeme pokračovat v přerušeném jednání. V sále je přítomen člen vlády České republiky. Paní místopředsedkyně Černochová s přednostním právem.

 

Poslankyně Jana Černochová: Pane předsedo, dobré ráno. Dámy a pánové, já bych chtěla slyšet omluvu, omluvu od nějakého člena vlády za to, že schůze, která má na programu poměrně rozsáhlý program, má zdržení kvůli tomu, že musíme čekat, než se členové vlády vypraví do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Všichni jsme tady byli v 9 hodin připraveni hlasovat, projednávat zákony, a čekáme tady na to, až se milostivě někdo dostaví do práce. Odmítám tohle chování. Vy jste nás tady předevčírem kritizovali za to, že my tady snad nějakou formou obstruujeme, a vy obstruujete tím, že sem nepošlete ministra, abychom mohli projednávat řádný program? Přijde vám to normální?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vidím dvě přednostní práva, nejprve pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, jenom kratičká reakce na vzácnou kolegyni Janu Černochovou. Já tu situaci nechci hrotit, Richard se určitě omluví a vysvětlí tu situaci, nicméně k té obstrukci, která trvala deset hodin, pokud jsem to dobře počítal, tak to asi nemá smysl komentovat. Ale nechci tím, paní místopředsedkyně nebo paní předsedkyně, vyvolat nějakou další debatu, prosím. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan ministr chce také vystoupit s přednostním právem. Upozorňuji, nejsme v bodu, nejsme v rozpravě, pouze přednostní práva.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Ano, paní kolegyně, prostřednictvím pana předsedajícího, a nejenom paní kolegyně, ale všichni, prostřednictvím pana předsedajícího - ať se do něj vejdete - my se vám pokorně omlouváme. A to říkám bez jakéhokoli (nesrozumitelné). Ano, vláda byla svolána z hlediska rozvolňování a určitých reakcí na to, byla svolána skutečně rychle, na poslední chvíli. Trošku se mě dotýká to, když říkáte, že nechodíme do práce. My pracujeme i na vládě, ale je to náš problém, máte pravdu. Takže znovu se omlouvám za tohleto zpoždění, které je tedy půl hodiny. A já doufám, že i vzhledem k tomu, kolik máme zase mimořádných schůzi, když říkáte, jak tedy teď čekáme na ty body, tak si myslím, že to není úplně fér říkat, že jedině naší vinou jsme se teď posunuli o půl hodiny. Ale znovu říkám, bereme to na sebe, omlouvám se za to a snad mi to odpustíte. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já tedy plynule pokročím a otevírám bod 327, což je

 

327.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s implementací předpisů Evropské unie v oblasti invazních nepůvodních druhů
/sněmovní tisk 731/ - třetí čtení

Místo u stolku zpravodajů právě zaujal ministr životního prostředí Richard Brabec a ještě poprosím zpravodaje garančního výboru, kterým byl výbor pro životní prostředí, pana poslance Ondřeje Babku. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 731/5, který byl doručen dne 15. dubna 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 731/6. Ptám se navrhovatele, zda má zájem vystoupit. Je tomu tak. Než otevřeme rozpravu, vystoupení pana ministra. Máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec Děkuji za slovo ještě jednou, vážený pane předsedající. Navážu na to, co jsem před chvilkou říkal, a v rámci té omluvy zase o to zkrátím úvod, skutečně jenom na pár vět, abych připomenul tu materii. Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie v oblasti nepůvodních invazních druhů, tak už tady podléhal velmi široké diskusi, a já jsem tomu rád, jak na výboru pro životní prostředí, tak i na výboru zemědělském, a obsahuje celou řadu zásadních bodů. Jsem rád, že i na celé řadě z nich je shoda.

Dovolte mi jenom před začátkem diskuse k tomu ještě uvést, že s celou řadou pozměňovacích návrhů Ministerstvo životního prostředí souhlasí, ale rád bych zmínil některé, se kterými souhlasit nemůžeme. Chtěl bych jednoznačně odmítnout všechny pozměňovací návrhy, které směřují k zákonu o ochraně přírody a krajiny, ale především směřují k oslabení ochrany přírody a krajiny. Jedná se především o návrhy, které se týkají zrušení předkupního práva státu ke stanoveným pozemkům ve vybraných zvláště chráněných území, které se skrývá pod pozměňovacím návrhem pod písmenem E. Dále snížení míry ochrany zvláště chráněných živočichů, které by zjevně vedlo i k rozporu s právem Evropské unie, to se skrývá pod pozměňovacím návrhem pod písmenem B1. A v neposlední řadě oslabení ochrany dřevin rostoucích v ochranných pásmech vodovodů a kanalizací se skrývá pod pozměňovacím návrhem J. Ve všech těchto případech i na výborech proběhla zásadní debata a jsem rád, že v garančním výboru pro životní prostředí tyhlety návrhy nezískaly podporu a byly odmítnuty. Naopak podporujeme pozměňovací návrh, který se týká posunu navrhované účinnosti, to je pozměňovací návrh pod písmenem D.

A závěrem ještě považuji za důležité zmínit, že tak, jak vedle sebe paralelně jedou dvě právní novely nebo dvě novely zákonů, naše a zákona o myslivosti, tedy samostatný vládní návrh novely zákona o myslivosti, byly projednávány souběžně a budu velmi rád, pokud ty pozměňovací návrhy nebo většina těch pozměňovacích návrhů, které se týkají právě novely zákona o myslivosti, se skutečně přesunou do zákona o myslivosti, a myslím, že kolegové, předkladatel, o tom ještě budou hovořit. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane ministře. Otevírám rozpravu a do rozpravy je jako první přihlášen pan poslanec Čižinský, připraví se pan poslanec Bendl.

 

Poslanec Jan Čižinský: Hezký den. Já bych skutečně jenom rád zabojoval o dva pozměňovací návrhy, jsou pod písmenem S, a rád bych se v jednom z nich zastal jelena evropského, který trpí pod nájezdem jelena siky. Je to poměrně důležité v západních Čechách, kde je to skutečně obrovský problém, obrovský problém. A potom se jedná o režimu douglasky tisolisté.

Současně bych rád poděkoval panu ministrovi, že se zastal - že odmítl ty návrhy, které skutečně podle mého názoru velmi ohrožují ochranu přírody v naší zemi. Skutečně velmi doufám, že ty návrhy neprojdou. Možná by bylo ideální je i stáhnout, jestli pan kolega Kott by nebyl ochoten je stáhnout, bylo by to potřeba.

A potom bych se ještě rád zeptal, prostřednictvím pana předsedajícího, pana poslance Staňka, protože on avizoval stažení nějakých návrhů, tak se jenom chci zeptat, jaká je situace. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji panu poslanci Čižinskému. Jako další je do rozpravy přihlášen pan poslanec Bendl, připraví se paní poslankyně Balcarová.

 

Poslanec Petr Bendl: Hezké dobré ráno. Dovolte i mně pár poznámek k tomuto zdánlivě nepodstatnému návrhu zákona. Já bych začal tím, čím pan ministr končil, a to je myslivecký zákon. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP