(20.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Feranec, připraví se pan poslanec Bělobrádek.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, ta debata tady byla, vlastně ta hlavní hesla: musíme zabránit politizaci České televize. Od 18.00 neslyším nic jiného: jenom další a další politizace České televize, vy ji chcete zničit a tak dále. A víte, co je vrcholem politizace České televize? Když říkáte: odložme tu volbu až po dalších volbách! Potom tady budou lepší politici, jiní, potom to zvolíme správně. To nebude politizace? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Bělobrádek, připraví se pan poslanec Koten.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji. Na jasnou otázku jasná odpověď. Ne, pokud se hlasuje, tak to není tyranie většiny. Tyranie většiny znamená, že se nerespektují a ignorují se právě ty menšiny, protože to je problém demokracie. Já myslím, že to dobře tady pan kolega ví, ale já to radši znovu zopakuji: demokracie není tyranie většiny a musí respektovat také tu menšinu.

A to, proč jsme tady a teď v této situaci: myslím, že pan kolega Stanjura to správně vysvětlil. Když někoho válcujete, když nerespektujete menšinu, tak ta menšina se brání, je to legitimní a nikdo se nemůže divit. Až budete v té situaci, až nebudete ti, kteří mohou válcovat, kteří tady politikaří, protože čekají, že se neschválí zprávy České televize a pak se to smete celé, to je vaše dílo, tak se pak nedivte, že to takhle dopadá.

Já si myslím, že ta diskuse je cenná. Ať občané slyší, jaké jsou tady názory, jak vy si představujete demokracii, jaké o ní máte skutečné mínění, co je pro vás obsahem tohoto slova. Myslím, že je to pěkně vidět a že je to jenom dobře, ať se to odhalí, že demokracie je jenom to, že když mám většinu, tak ty ostatní zválcuji bez ohledu na to ostatní.

Myslím, že i to, že i ta menšina má právo se ozvat a má právo využít veškeré možnosti, které má, je v pořádku. Na tom přece není nic divného. Jako ta většina využívá všech svých možností, že třeba nechce schválit výroční zprávy České televize, protože má nějaký zájem, který je zcela jednoznačný - a nám se nelíbí, tak děláme zase něco jiného. Vždyť je to také jednoznačná taktika, neschválit výroční zprávy. Vždyť to je jasné, proč se to sem nedostalo, protože kdybyste to chtěli, tak to bylo dávno schváleno, bylo projednáno, protože tu většinu prostě máte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Koten, připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý pozdní večer, vážené dámy a pánové, vážení kolegové, nebudu dlouhý, jenom jak tady poslouchám tu diskusi od 18 hodin, tak začínám pochybovat, že jsme v Parlamentu České republiky, a skoro mi to připomíná tady z té strany, že jsme snad v Parlamentu severní Koreje podle příspěvků, které tady probíhají. Neustálé lynče stávajících členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a samozřejmě neochota volit další členy Rady ČT, takže já jsem jenom zvědav, jak to dopadne, ale byl bych velice rád, kdybychom se tady opravdu vrátili k nějakým věcným věcem, šli volit a skutečně bychom tady neplácali prázdnou slámu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Černohorský.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Já jsem také pro, abychom šli ihned volit, ale nedá mi to a jen navážu na pana poslance Dolínka, který tady měl velkou pravdu o těch jednotlivých zprávách a tak dále. Samozřejmě připomenu trošičku ten jediný fakt panu poslanci Bělobrádkovi, prostřednictvím vás, protože na grémiu tuším před dvěma nebo třemi týdny bylo schváleno projednání zpráv Rady České televize, a byla na tom shoda. Já si to vybavuji. Jediný, kdo tady obstruoval, byl poslanec TOP 09 Jan Jakob. Nikdo to vůbec nepochopil tady v té místnosti, nikdo to nepochopil na plénu, ptal jsem se i pana předsedajícího Petra Fialy z ODS, ten také nevěděl, co se děje, ale půl hodiny tady obstruoval Jan Jakob právě to, aby nebyly projednány a odhlasovány zprávy České televize, což můžou potvrdit všichni předsedové klubů, že takováto dohoda na tom, že ty zprávy hladce projdou, na grémiu byla. Takže toto je fakt a obstruuje ty zprávy kdo jiný: samozřejmě opozice.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Můžu potvrdit, že ta dohoda na grémiu byla. Nyní pan poslanec Černohorský, připraví se pan poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Vidím, že tady ty emoce docela hýří, máme za sebou dlouhý den. Já bych v tuto chvíli požádal jménem poslaneckého klubu Piráti o dvouhodinovou pauzu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já bych v tuto chvíli chtěl přerušit, ale vidím, že se hlásí pan poslanec Chvojka s přednostním právem. Předpokládám, že k tomu chce něco doplnit, k tomu návrhu, jinak bych mu nedal slovo. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Ne, mně ten návrh je celkem jedno, ale my bychom si také chtěli vzít dvouhodinovou pauzu, která by případně navazovala na tu první dvouhodinovou pauzu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dvouhodinovou? Dobře. Pokud nyní máme 20.35, tak to by bylo - pan poslanec Válek za klub TOP 09.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. I my bychom si chtěli vzít dvouhodinovou pauzu, která by navázala na tu pauzu pana - (Výkřiky v sále, potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, poprosím o klid v sále, abychom mohli pokračovat.

 

Poslanec Vlastimil Válek: - která by navázala na tu dvouhodinovou pauzu kolegy Chvojky. Chtěl bych poděkovat poslancům ANO za potlesk, který je podstatně větší než jejich, a vidím, že umíte ocenit kvalitu. Škoda, že ve vašich řadách není.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já bych poprosil o smířlivější tón u mikrofonu. Pan předseda Sněmovny, poté jsem viděl pana předsedu Bartoška.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já to nebudu prodlužovat, jenom jsem se chtěl zeptat: na začátku volebního období jsme se sešli, já jsem dokonce připravil memorandum, že je tady devět poslaneckých klubů, a gentlemansky jsme se dohodli, že budou vždycky ty přestávky maximálně hodinu. Padlo to. Padlo to, už i SPD si brala dvě hodiny. Já bych chtěl jenom slyšet od předsedů klubů, kdy a kdo tu dohodu zrušil, protože ta dohoda opravdu existovala, byla to takzvaná gentlemanská dohoda a já jsem se vlastně nikdy nedozvěděl, kdy padla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Mám za to, že ten návrh skutečně padl, nevím, nakolik byl přijat, to je otázka na předsedy klubů. Pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Odpovím za sebe. Já jsem tu gentlemanskou dohodu neuzavřel a memorandum jsem vám odmítl podepsat. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji. Mám ještě za to, že se hlásil pan předseda Rakušan. Teď nevím to pořadí, protože jsem zahlédl, že se hlásí pan předseda Bartošek, pak jsem měl pocit, že předseda Sněmovny by chtěl reagovat, tak teď pan předseda Rakušan. Dobře. Já se omlouvám, pan předseda Farský.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji za slovo. Já bych chtěl požádat o přestávku na jednání klubu dvouhodinovou, která navazuje na mého předřečníka, kterým byl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek. Děkuji za vyhovění.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: To jsme na osmi hodinách. Teď pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Chodit sem nad ránem úplně smysl nedává, to znamená, my na to navážeme také dvě hodiny pauzu pro poradu klubu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dvě hodiny. Tak to já mám deset hodin v tuto chvíli. Ještě pan předseda Stanjura. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP