(14.50 hodin)
(pokračuje Černochová)

V neposlední řadě šlo o další násilný krok vůči běloruské opozici, kdy byl zatčen novinář a opoziční předák Raman Pratasevič, který je nyní vyslýchán, přičemž vzrůstá i podezření, že metody, jakými je s ním ve vazbě nakládáno, jsou násilného charakteru. To rozhodně není jednání, k němuž by demokratické země měly nečinně přihlížet. Není přijatelné, aby jakýkoli stát postupoval tímto způsobem. Vítáme, že lídři Evropské unie včera na svém summitu dali najevo jednotné stanovisko směřující k zákazu letů z Běloruska do Evropské unie, omezení letů do Běloruska a také k dalším sankcím.

Tato reakce je totiž nezbytná a musí být co nejtvrdší v tom smyslu, aby sankce zasáhly zejména špičky Lukašenkova režimu, které se drží u moci represemi a násilím. Proto se chceme touto otázkou zabývat i zde dnes, chceme s vládou diskutovat o tom, jaké sankce Česká republika navrhne nebo zavede a jak se bude dál postupovat, a chceme ji v dalších jejích krocích, vládu České republiky, i podpořit. Zároveň považujeme za nutné, aby se Poslanecká sněmovna svým usnesením důrazně vymezila vůči postupu Běloruska v této věci a vyslala jasný signál, že občané České republiky prostřednictvím svých zákonodárců tento násilný čin vůči cizím státním příslušníkům odsuzují.

Závěrem chci varovat, že Bělorusko se nesmí stát příčinou odvedení pozornosti od agrese ruského autoritářského režimu, jíž jsme čelili a nadále čelíme. Nesmíme zapomínat na to, že oba tyto autoritářské režimy postupují ruku v ruce, a nesmíme přistupovat na jejich provokace. Nesmíme přistupovat na porušování mezinárodního práva ani lidských práv. Testování členů Evropské unie a spojenců NATO, kolik toho vydrží, ze strany Ruska a Běloruska musí skončit a toho docílíme pouze silným a koordinovaným tlakem.

Dámy a pánové, navrhuji zařazení tohoto bodu dnes jako první bod a rozhodně za klub ODS, a předpokládám, i za klub koalice SPOLU, jsme připraveni k tomuto bodu vždycky vystoupit pouze jeden, maximálně dva poslanci. Nemáme za cíl nějakým způsobem dnešní jednání obstruovat, ale máme za to, že skutečně je vhodné se proti tomu, co se stalo v neděli, jasně vymezit a přijmout nějaké silné usnesení. Děkuji vám za pozornost a prosím vás o podporu mého návrhu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Po necelé hodince se dostáváme přes přednostní práva k těm, kteří se hlásili k pořadu schůze bez přednostního práva. Jako první je přihlášen pan poslanec Leo Luzar, připraví se pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Dámy a pánové, co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi. Takové staré české pořekadlo platí a já bych si dovolil jenom v krátkosti připomenout situaci Bolívie a jejího prezidenta Moralese, který byl donucen evropskými státy přistát ve Vídni, aby mu bylo prohlédnuto letadlo, zda se na palubě náhodou nenachází Edward Snowden. Čili když to jeden dělá, je to v pořádku, když to autoritativní režim udělá, tak to v pořádku není. Ale my jsme si tady toto v mezinárodním právu udělali.

Ale nyní mi dovolte reagovat na to, proč jsem se přihlásil, to znamená zařazení bodu do programu. Zaznělo tady od mých předřečníků ohrožení demokracie v rámci zpravodajství České televize a zásahy Rady České televize do programu. Já bych tady chtěl, abychom zařadili na dnešní bod podobné téma, a to je téma rovnovážného pluralitního přístupu politických subjektů do volební kampaně. Týká se to tady nás všech, akorát méně zvýhodnění v tomto přístupu jsou ANO, ČSSD, KSČM, SPD, trojnásobně zvýhodněna v tomto politickém boji je trojkoliace ODS, KDU-ČSL a TOP 09, dvojnásobně zvýhodněni v tomto přístupu k médiím jsou Piráti a Starostové. Probíhají totiž předvolební debaty, jestli jste si, kolegyně, kolegové, nevšimli. A v tomto formátu veřejnoprávní televize má kolik minut každá ze zúčastněných stran?

Tady Česká televize flagrantně porušuje rovnost stran v rámci předvolební kampaně, protože výsledkem kampaně budou hlasy pro jeden subjekt v rámci trojkoalice nebo dvojkoalice, ale i jednotlivých kandidujících politických stran. Toto je flagrantní porušení volebního zákona a rovnosti přístupu k veřejnoprávním médiím, proto bych byl velice rád, abychom zařadili tento bod, diskusní bod na program této schůze, a případně, pokud by to zařazení prošlo, tak bych byl rád, abychom dneska od šesti hodin o tomto bodu mohli diskutovat, abychom vyslali jasný signál do veřejnoprávních médií, jak by měla vypadat rovnoprávná diskuse v rámci předvolebních soutěží, v rámci předvolebních přesvědčování voličů. V aktuální situaci je to přesilovka tři na jednoho nebo dva na jednoho. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný. Jenom připomínám, že vládní opatření ve vnitřních prostorách staveb stále trvá, pane poslanče. Tímto vám uděluji napomenutí a slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Ze zdravotních důvodů nenosím roušku, nosit ji nebudu. Takže já jsem tady dnes vystoupil proto, abych v rámci možností upoutal vaši pozornost ke dvěma peticím lékařů a profesionálů z oboru medicíny, ale tady byznysu a ekonomie, kteří dali dohromady dvě petice. Jedna je otevřený dopis lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně takzvané koronavirové krize a druhá je petice Zdravého fóra. Já už jsem tady o nich několikrát mluvil v bláhové naději, že vy tušíte, o čem mluvím, ale z rozhovorů s mnohými z vás jsem zjistil, že tak 98 % procent z vás ty petice vůbec nezná. Vy vůbec nevíte, o čem hlasujete, a vůbec nevíte, k čemu se vyjadřujete, a proto já v rámci tohoto návrhu na změnu programu schůze, kde navrhuji opět zařazení projednání těchto petic, vám ty petice přečtu, abyste vůbec věděli, o čem to je. A přečtu vám taky všechny ty signatáře, protože vy jste byli líní udělat si domácí úkol. Někteří se teď ošíváte, chcete opět odejít a budete krásně natočeni, jak budete zase odcházet ze Sněmovny, abyste si nemuseli poslechnout to, co vám čtu. Takže otevřený... ano, všechno bude zveřejněno, jak odcházíte, jak vás to nezajímá, bude zveřejněn ten hluk opět, všichni to uslyší, jak vás vůbec nezajímá, co vám chtějí podepsaní lékaři říct. Takže:

"Otevřený dopis lékařům, vládě, parlamentu a médiím ohledně takzvané koronavirové krize.

Preambule: Tato petice je výsledkem konsenzu lékařů praktických oborů i zástupců z akademických řad. Vznikala během měsíce září, kdy se diskutovaly a zohledňovaly připomínky všech zúčastněných odborníků, kteří stejně jako podepsaní signatáři cítí a využívají svoje občanské právo i lékařskou povinnost se k situaci v naší zemi vyjádřit.

Jako lékaři cítíme občanskou povinnost vyjádřit se ke koronavirové krizi, která těžce dopadla na naši zem. Jsme si plně vědomi vážnosti situace i zdravotních rizik, která s sebou přináší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP