(Schůze zahájena ve 14.00 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 104. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás zde vítám. Odhlásil jsem vás, a prosím vás, abyste se přihlásili svými kartami, případně mi sdělili, kdo hlasuje s kartou náhradní.

Organizační výbor Poslanecké sněmovny stanovil návrh pořadu 104. schůze dne 13. května 2021. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou téhož dne.

Paní poslankyně Valachová hlasuje s náhradní kartou číslo 11.

Nyní bychom v úvodu přistoupili k určení ověřovatelů schůze. Navrhuji, abychom určili paní poslankyni Janu Černochovou a poslankyni Markétu Pekarovou Adamovou. Má někdo jiný návrh na určení ověřovatelů této schůze? Nikoho nevidím. Já myslím, že je nás dostatečný počet.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro navržené ověřovatele? Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přihlášeno je nás 116, pro 109, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovatelkami 104. schůze Poslanecké sněmovny určili poslankyni Janu Černochovou a Markétu Pekarovou Adamovou.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci a členové vlády: Jiří Bláha do 15 hodin - rodinné důvody, Dominik Feri - pracovní důvody, Petr Fiala - rodinné důvody, Věra Kovářová - osobní důvody, Lenka Kozlová - zdravotní důvody, Martin Kupka od 15 do 17 hodin - pracovní důvody, Jiří Mihola - pracovní důvody, Pavel Staněk - rodinné důvody, Helena Válková - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Andrej Babiš - zahraniční cesta, Jakub Kulhánek - zahraniční cesta, Jana Maláčová - pracovní důvody, Miroslav Toman - pracovní důvody. A mám zde ještě několik dodatečných omluv. Omlouvá se 25. z celého pracovního dne pan poslanec Karel Schwarzenberg a omlouvá se ministr obrany Lubomír Metnar z pracovních důvodů z celého jednacího dne.

Paní poslankyně, páni poslanci, vláda v souvislosti s vyhlášením stavu legislativní nouze požádala, aby následující tisk, který schválila a předložila Poslanecké sněmovně, byl projednán ve zkráceném jednání podle § 99 odst. 2 zákona o jednacím řádu. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 a o změně některých souvisejících zákonů, sněmovní tisk 1225.

V této souvislosti jsem svým rozhodnutím číslo 110 prodloužil stav legislativní nouze do 30. června 2021 a dále jsem svým rozhodnutím číslo 111 rozhodl o projednání tohoto vládního návrhu ve zkráceném jednání a přikázal jsem sněmovní tisk 1225 výboru pro zdravotnictví k projednání. Stanovil jsem také nepřekročitelnou lhůtu pro předložení usnesení do 25. května 2021 do 13 hodin.

Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že je pravděpodobné, že zde padne návrh na zařazení tohoto tisku do návrhu pořadu 104. schůze, je nutné ve stavu legislativní nouze před projednáváním návrhu pořadu posoudit, zda stav legislativní nouze trvá, abychom dostáli § 99 odst. 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. (V sále je silný hluk.) Já vás poprosím všechny už o klid. (Zvoní zvoncem.)

Náhradní karta číslo 15 - pan poslanec Radim Fiala. Otevírám rozpravu k nouzovému stavu. Pokud se nikdo do rozpravy... Pardon, stavu legislativní nouze, jestli jsem řekl k nouzovému stavu. Tak jestliže se nikdo... hlásí? Pan poslanec Benda. Opravdu poprosím, abyste se už usadili na svých místech, aby měl pan kolega možnost vystoupit důstojně. Už začala schůze. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové. Já jsem jenom chtěl, abychom nezačali tu schůzi tak, že schvalujeme v klidu a míru ověřovatele a pak v klidu a míru schvalujeme vyhlášení stavu legislativní nouze, respektive projednávání návrhu zákona ve stavu legislativní nouze. To, co Ministerstvo zdravotnictví přineslo, je v této podobě podle mého názoru zcela neschvalitelné.

Co by bylo asi zájmem občanů České republiky, abychom byli schopni v rámci evropského covidpasu mít nějaký průkaz, který by těm, kteří jsou očkováni nebo prodělali COVID-19, umožnil, aby se tím mohli prokázat. Je tam celá řada dalších věcí, které jsou samozřejmě k diskusi, jako protilátky a další. Pokládám za naprosto nešťastné, že to ministerstvo přinese takto pozdě, ještě za situace, kdy ministr v tuto chvíli končí a zítra zřejmě bude nějaký jiný, a že tlačí Sněmovnu k tomu, aby projednávala ve stavu legislativní nouze. Z tohoto důvodu my pro to hlasovat nebudeme a budeme se případně zabývat návrhem zákona v normálním řádném projednání. Myslím si, že by to bylo správně. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. S přednostním pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne. V podstatě podobná poznámka. My si nemyslíme - hnutí SPD - že by se covidpas měl vůbec projednávat. Ale když už jsme u legislativní nouze, tak si myslíme, že je to zneužití tohoto právního titulu legislativní nouze, ve kterém by se tento zákon měl projednávat, a proto samozřejmě budeme hlasovat také proti. Nejenom proti projednávání tohoto zákona v legislativní nouzi, ale proti tomu zákonu jako celku, ale k tomu se ještě dostaneme.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan poslanec Pávek.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já bych vás chtěl jenom seznámit s postojem Starostů a nezávislých. My určitě nepodpoříme stav legislativní nouze, protože pro to nevidíme žádný důvod, a nebudeme podporovat ani ten zákon v předložené podobě. Podle nás si ten zákon zaslouží obšírnější diskusi, není možné ho zkracovat, a o nic nepřijdeme, protože tady máme nařízení Evropské unie, které stejně vstoupí v platnost, to znamená tato záležitost bude řešena v podstatě automaticky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké odpoledne, vážené paní a pánové. Nyní s přednostním právem vystoupí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Velice stručně spíš po formální stránce. Nechci se jakkoliv pouštět do obsahu tohoto zákona. Když vláda požádá o projednání ve stavu legislativní nouze a o vyhlášení tohoto stavu, jako předseda Poslanecké sněmovny jsem povinen této žádosti vyhovět, a stanovím tedy nějakou lhůtu. Je potom na Poslanecké sněmovně, aby svým hlasováním rozhodla o tom, zda skutečně ty podmínky pro prodloužení stavu legislativní nouze existují, nebo nikoliv. O tom je tato debata. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP